Sunday, January 24, 2010

Ankarahkosta vaihtelevapilvisestä korkeapaineen pakkasesta ensi viikon tilapäiseen lumimyrskylauhtumiseen



Talvi on kiristänyt tällä viikolla otettaan jälleen kerran ja enemmän kuin viime ennusteessani arvioin. Tuossa alla on siitä kirjoitukseni, kun talven kylmimpiin kuulunut pakkanen sattui etenkin etelärannikolle viime yönä. Parina aikaisempanakin yönä Etelä-Suomessa aivan idässä oli hyvin kylmää jopa -30 asteen tienoille laskeneiden lämpötilojen muodossa. Syynä kylmyyteen on siis ollut idästä saapuneen korkeapaineen asettuminen Etelä-Suomen ylle ja sen eteläkautta kaakosta kierrättämä mantereisen arktinen ilmamassa. Ilmamassan mukana on kuitenkin ollut sen verran kosteutta, että pilvisyys on ollut ajoittain runsasta etenkin lännessä ja tilanteelle tyypilliset sumupilvilautat ja korkeapaineen tyynen alueen sumut heikkoine lumisateineen ovat hallinneet aurinkoisten hetkien kanssa vaihdellen. Pakkaset ovat olleet läntisimmissä osissa enimmäkseen vähän -10 asteen molemmin puolin ja muutoin päivisin -15 asteen molemmin puolin ja öisin ajoittain -20 asteen tienoilta itäisimpien osien jopa -30 asteen lähelle.

Tuo kuva on otettu torstaina 21.1.2010 Espoon Tapiolassa illalla pimeässä oranssisen katuvalon valaistuksessa ja siinä nähdään kevyenliikenteen väylälle satanutta vähäistä pakkaslunta jalankulkijoiden siihen jättämine jälkineen. Tällainen pieni lumikertymä onkin ollut loppuviikolla tyypillistä laajoilla alueilla Etelä-Suomessa ja tässäkin nähdään ko. lumen erinomainen kidekimalteluluonne. Kovalla pakkasella sataneiden lumihiutaleiden kiderakenteet ovat hyvin muodostuneita ja siten niillä on valokimaltelun lisäksi jalankulkijan alla erittäin äänekkään narskumisen luonne paineen rikkoessa kiderakenteet.

Jatkossa Etelä-Suomen päällä oleva korkeapaine alkaa vähitellen antaa periksi venymällä aluksi itä-länsisuuntaiseksi alueeksi, joka edesauttaa Itä- ja Keski-Euroopassa edelleen jatkuneen pakkastalven tulvahtamista itätuulessa uudestaan myös kohti Ranskaa ja Britanniaa alkuviikolla. Samalla Jäämerellä voimistuu matalapaine. Niinpä ma ja ti Etelä-Suomessa jatkuu vielä heikkotuulinen ja vaihtelevapilvinen ankarahkon pakkasen säätyyppi, jossa ajoittaiset sumut ja heikot lumisateet jatkuvat lämpötilojen pysyessä enimmäkseen -10 ja -20 asteen välillä siten, että läntisimmissä osissa on edelleen lauhinta; voi olla -10 astettakin lauhempaa etenkin lounaissaaristossa. Öisin selkeässä tilanteessa etenkin idässä -20 astetta kylmemmät lukemat saattavat olla edelleen mahdollisia.

Keskiviikon ja perjantain välillä tapahtuu hurja ja nopeasti etenevä muutos. Nimittäin tuo Jäämerellä voimistunut matalapaine valuttaa Skandinavian yli etelään osakeskuksen, joka asettuu hurjasti voimistuneena torstaiksi - perjantaiksi aivan Etelä-Suomen lounais-eteläreunalle. Sen myötä aluksi ke etelä-lounaistuuli voimistuu kovaksi ja lauhuttaa sään lännestä käsin -10 asteen leudommalle puolelle keskiviikon ja torstain aikana ja länsirannikolla sekä lounaissaaristossa on mahdollista suojasääkin tilapäisesti torstaina. Samalla lumipyryalue lähestyy lännestä.

Torstaina matalapaineen myötä itään paennut kova pakkanen alkaa kuitenkin kiertymään matalapaineen ympäri kaakkoon - itään kääntyvissä tuulissa uudestaan Suomeen perjantaina ja pakkanen kiristyy taas -10 asteen kylmemmälle puolelle idästä käsin. To - pe aikana on kysymysmerkkinä se, kuinka itään saakka matalapaineen lumipyryalue ulottuu; ainakin länsiosat ja myöhemmin etelärannikko näyttäisivät saavan jopa runsaastikin lunta lumimyrskyolosuhteissa voimakkaiden tuulien pöllyttäessä ja kinostaessa lunta paljonkin, jos sade sattuu selvästi pakkasen aikana. Suojasäässä lumi on tarrautuvaa ja kertyy tasaisemmin...

Perjantain jälkeen matalapaineen painopiste näyttää jäävän Suomen eteläpuolelle ja la - su yksi uusi osakeskus näyttäisi muodostuvan ja liikkuvan kohti Etelä-Suomea etelästä tuoden itätuulessa taas lumisadetta ja leudompia pakkasia. Matalapaine liikkuisi edelleen pohjoiseen ja sen jälkeen yhä leudommat länsituulet alkaisivat vaikuttaa... Tätä tilannetta täytyy kuitenkin tarkastella lähempänä uudestaan ja se voi muuttua vielä paljonkin.

Lumipeite on siis pysynyt lähes ennallaan jo parisen viikkoa uusien lumisateiden jäätyä niin vähäisiksi; peitteen syvyys Etelä-Suomessa pääasiassa 25 ja 50 sentin välillä. Tuo ke - pe välillä sattuva mahdollinen jopa lumimyrskyksi äityvä tilanne kasvattanee lumipeitettä etenkin lännessä ja etelärannikolla ja aivan viikon lopussa uusi mahdollinen pyry vielä lisää. Niinpä jossain päin Etelä-Suomea lumipeite saattaa kasvaa selvästikin yli 50 sentin viikon loppuun mennessä... Pakkasella ja kovalla tuulella satava lumi kinostuu ja kertyy kuitenkin hyvin epätasaisesti eri pinnoille; puoliaukeilla, mäkisillä ja rakennetuilla alueilla on eniten vaihtelua.

Jäätilanne on edennyt kovissa pakkasissa edelleen suojaavasta lumipeitteestä huolimatta. Järvialueilla 30 senttiä paksummat jäät ovat yhä yleisempiä ja sama koskee sekä routaa että Suomenlahden sisälahtijäitä. Myös Suomenlahden länsiulapan umpeenjäätyminen on edennyt lähes loppuun. Ensi viikon alussa jäätyminen etenee vielä, mutta ke - pe välinen tilapäinen lauhtuminen pysäyttää sen hetkeksi. Samalla merialueilla ja etenkin juuri lounaan sulilla alueilla (Itämeri) kaakon ja lounaan väliset jopa myrskyisiksikin voimistuvat tuulet saattavat murtaa jään reunaa paljonkin ja kasata jäävalleja. Samalla uutta lunta sataa ehkä paljonkin myös uuden merijään päälle.

Kasvillisuuden suhteen merkittävää on ollut taas kerran uudistuneet kuura- ja huurretilanteet laajoilla alueilla sekä tykkylumitilanteiden paheneminen. Kuuraa / huurretta (Nimityksellä on lähinnä nimellinen ero) on jopa säilynyt edellisen viikon huurretilanteesta tuulensuojapaikoilla (Länsi - pohjoisrinteiden puusto sekä metsien - metsiköiden sisäosat). Tällä viikolla sen lisäksi kuuraa on syntynyt uudestaan etenkin mäkien ja ylänköalueiden puustoon, jotka ovat ottaneet matalaa sumupilvikantta vastaan ensimmäisenä. Niinpä säilyneen ja uuden huurteen paikoilla huurretta on nyt jopa niin paljon paikoitellen, että nuoret puustot (Kuten koivut ja koivikot) ovat taipuneet sen painosta jo huomattavan paljon luokille. Tykkyluntakin on monin paikoin paljon edelleen ja sekä uusi huurre että viikon pakkaslumisateet ovat lisänneet ko. taakkaa.

Tuo ensi viikon mahdollinen lumimyrskytilanne onkin nyt erittäin mielenkiintoinen: Kova tuuli varistaa kuurat laajasti pois ja osan tykkylumestakin, mutta tuulensuojasimmilla paikoilla uutta lunta voi kertyä entisten yhä säilyvien tykkylumien ja huurteiden päälle niin paljon, että puustotuhoja ja siten ehkä sänkökatkojakin voi syntyä... Jos lounaassa on nollan tienoilla olevia lämpötiloja runsaan lumisateen aikana, niin sitä enemmän puuston lumitaakkojen tuhoisaa kertymistä voi paikoin syntyä. Seurataan tilannetta!

No comments: