Sunday, January 24, 2010

Talvikauden 2009 - 2010 jää- ja lumitilanteita - Osa 13Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Erikoinen eläinten jättämä jälkikuvio; ilmeisesti 2 hiirtä tai linnut (?) olivat yrittäneet kaivaa lumen alta jotain, mutta jättäneet teot kesken. Tai joku isompi on saalistanut pienemmän. Mielenkiintoinen ja vaikea dilemma arvioida...
Lumihankea nurmikolla uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Vastaiseen auringonvaloon kuvattu ja valon viistomaisuus paljasti hyvin pinnan lumikidekuvioinnin tuulen ajamana. Kiteiden kimallusominaisuus oli myös voimakkaasti esillä.
Lumihankea nurmikolla uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Suoraan edestäpäin tulleen auringonvalon siivilöitymistä puuston läpi; varjot. Ylempään kuvaan verrattuna pinnan lumikidekuviointi oli täydentynyt enemmän kuuralla.
Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Osittain lumeen peittyneitä vanhoja ihmisten jalanjälkiä auringonvalon tultua takaoikealta.
Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Tuoreet jäniksen jäljet lievien lumidyynimuodostelmien lisäksi vastaanottivat jo melko kirkasta keskipäiväaurinkoa :).
Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Auringonvalo siivilöityi oikealla olevan rantapuuston läpi ja ilmensi osaltaan jo yli tunnilla edennyttä päivän pitenemistä ja auringon aseman nousua taivaalla vähän keskipäivän jälkeen.
Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa Alempaan kuvaan verrattuna tässä laiturin lumeen peittynyt reuna vastaanotti auringonvaloa etuoikealta.
Lumihankea järvijäällä uuden ja ohuen pakkaslumikerroksen kera kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Varjon aiheuttaja oli laiturin reuna ja auringonvalo tuli ylempään kuvaan verrattuna takavasemmalta.
Lumihankea järvijäällä rantatörmän talventörröttäjäjäänteiden kera kuvattuna perjantaina 22.1.2010 Hämeenlinnassa. Tässä törröttäjinä olivat heinien lisäksi lupiinin (Lupinus polyphyllos) hedelmävarret, joilla on taipumusta jäädä pystyyn jopa kevääseen saakka.
.


Osittain sulana pysynyttä vesikanavaa nurmikon lumihangen ja talventörröttäjäjäänteiden kera kuvattuna torstaina 21.1.2010 Espoon Tapiolassa. Paikoin roudan alta on päässyt edelleen virtaavimpiin ojiin niin "lämmintä" vettä, että jäätymistä ei ole ehtinyt tapahtumaan kunnolla kovistakaan pakkasista huolimatta. Törröttäjänä oli leveäosmankäämi (Typha latifolia).
Kadulta jyrsittyä tamppaantunutta lumijäätä liuskekivimäisinä paloina vallissa kuvattuna torstaina 21.1.2010 Espoon Tapiolassa. Uusien lumisateiden puututtua lähes kokonaan jo pitkään katujen huollossa on ollut aikaa tehdä mm. tällaista työtä, joka aikaisemmilta 3 lauhalta talvelta puuttui.

No comments: