Sunday, January 24, 2010

Viikon 3 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Puistomaisemaa kuvattuna sunnuntaina 24.1.2010 Espoon Tapiolassa etelään auringon laskiessa. Parin edellisen päivän ja yön aikana uutta huurretta oli syntynyt tälläkin alueella hieman korkeapaineen heikkotuulisella alueella ja pakkasen käväistyä ed. selkeänä yönä jopa -23 asteen tienoilla (Alueen talven kylmin lukema tähän mennessä). Myöhemmin päivällä heikon lounaistuulen (kuvan savuvana) mukana saapui lauhduttavia hahtuvapilvilauttoja ja taas heikkoa pakkaslumisadettakin illaksi - yöksi.
Näkymää Vanajavedelle kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa. Takana oleva harjun metsä oli säilyttänyt ja saanut uuttakin huurretta viikon sumu- ja sumupilvitilanteessa (mäkien - ylänköjen päällä ensimmäisenä) pitäen puuston erittäin valkoisena. Toisin paikoin (Kuten etualan puusto) kuura oli kuitenkin varissut edellisviikon asustaan ja uutta ei ollut muodostunut paljoa. Tässäkin varjojen lyhentyminen talvipäivänseisauksen aikaan verrattuna nähdään hyvin.
.Näkymää Vanajavedelle kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa lounaaseen. Alempaan kuvaan verrattuna ihmisten runsaasta järvijääulkoilusta huolimatta myös varsin koskematonta hankea löytyi edelleen. Tässä näkyy hienosti myös auringon voimistunut valo, kun sen asema oli noussut taivaalla talvipäivänseisauksen jälkeen. Lämmitysvaikutus oli kuitenkin vielä heikko, kun pakkasta oli iltapäivälläkin n. -15 astetta; ed. ja seuraavana yönä -21 asteen vaiheilla sumupilvilauttojen vähän lauhduttamina.
.Näkymää Vanajavedelle kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa etelään. Järvien lumihankisilla jäillä liikkuminen oli edelleen yleistynyt järvijäiden vahvistuttua jo yhä yleisemmin 30 senttiä paksummiksi. Tässä moottorikelkkailu oli aiheuttanut valtavan jälkimäärän jatkuttuaan jo joulukuun lopusta alkaen.
Näkymää Vanajavedelle kuvattuna lauantaina 23.1.2010 Hämeenlinnassa kaakkoon. Korkeapaineen heikkotuulinen alue oli ollut jo pari päivää Etelä-Suomen päällä ja tässä tehtaan / lämpövoimalan savuvana etenee taivaanrannassa heikossa lounaistuulessa. Puiden varjot näyttivät auringon aseman nousseen taivaalla jo selvästi talvipäivänseisauksen jälkeen tässä lähes keskipäivätilanteessa. Taustan metsä oli saanut uuden huurrekuorrutteen vanhan osittain säilyneen lisäksi tässä suunnassa.
Näkymää Vanajavedelle kuvattuna perjantaina 22.1.2010 Hämeenlinnassa lounaaseen. Taivaalla oli edelleen ajoittain untuva- ja harsopilveä sekä paikoin myös tiiviimpää hahtuva- ja kumpukerrospilveä, jolloin ajoittaiset pakkaslumisateet etenkin esiintyivät. Tässä iltapäivällä klo. 3:n jälkeen kuvattu tilanne paljastaa päivän pidenneen jo huomattavasti talvipäivänseisauksen jälkeen. Pakkanen jatkui melko kovana edelleen; sisämaassa -20 asteen molemmin puolin ja etelärannikolla ajoittain -15 astetta leudompaa.
Taajamametsikkömaisemaa kuvattuna torstaina 21.1.2010 Espoon Tapiolassa. Metsiköiden ja metsien sisällä lehtipuissakin oli edelleen säilynyt tykkylumia, jotka olivat monin paikoin hauskasti laskostuneita ja taipuneita maan vetovoiman vaikutettua niihin. Tykkylumet olivat kuitenkin hitaasti vähenneet varisemalla tammikuun aikana edellisen runsaan lumisateen jälkeen.
.Puistomaisemaa kuvattuna torstaina 21.1.2010 Espoon Tapiolassa aamulla kaakkoon. Alempaan kuvaan verrattuna tässä oli kyseessä siis aamurusko ja ko. untuva- ja harsopilvikansi toi sitä hyvin esille. Jo tiistaista lähtien vaihtelevat pilvilautat toivat ajoittain myös heikkoa pakkaslumisadetta pakkasen vaihdeltua pääasiassa -10 ja -20 asteen välillä korkeapaineen keskuksen tultua idästä jo lähes ylle tässä vaiheessa.
Puistomaisemaa kuvattuna tiistaina 19.1.2010 Espoon Tapiolassa luoteeseen. Arktisen pakkasilmamassan mukana kaakoista saapui myös sen verran kosteutta, että pilvisyys oli vaihtelevaa ja antoi aamu- ja iltaruskotilanteita, kuten tässä auringon laskettua untuvapilvilautassa. Alemmalla tasolla tummina hahtuvapilvilauttoja. Aamu- ja iltaruskot eivät olleet viikon mittaan aina kirkkaita, koska auringon suunnassa oli runsain pilvisyys.Puistomaisemaa kuvattuna maanantaina 18.1.2010 Espoon Tapiolassa koilliseen auringon laskettua. Edellisen viikon huurretilanne oli tällä alueella kokonaan ohi ja vain havupuissa nähtiin tykkylumijäänteitä. Maaseudulla huurretta oli säilynyt tuulensuojapaikoissa (Mm. länsi- ja pohjoisrinteet) jopa erittäin runsaasti paikoitellen. Kuvan taivaanrannassa oli kaakkoistuulessa olevaa savuvanaa; kovan pakkasen ja heikon tuulen alueella ne säilyvät pitkäänkin.
Puistomaisemaa kuvattuna maanantaina 18.1.2010 Espoon Tapiolassa lounaaseen auringon laskettua. Korkeapaineen työntyessä idästä lähemmäksi kaakkoistuuli (Kuvan savuvana) alkoi tuomaan yhä kylmempää ilmamassaa ja pakkanen oli kiristymässä -10 asteen kylmemmälle puolelle. Lumihanki puolestaan oli tullut yhä enemmän jälkiä täyteen uusien kunnollisten lumisateiden jäätyä edelleen pois.

No comments: