Sunday, January 03, 2010

Hyvin ankaran pakkasen päätyttyä ajoittain lumisateita ja pääosin kohtalaisen ankaraa sydäntalvipakkasta



Talven ankarimmat pakkaset ovat siis takana tähän mennessä, kun alkuviikon tilapäisen suojasäävaiheen jälkeen matalapaineet siirtyivät Suomen eteläpuolelle ja idästä - koillisesta alkoi virrata hyvin arktista pakkasilmamassaa koko Suomeen; pakkasten ankaruus jäi onneksi viime ennustettani lievemmäksi. Suojasäävaihe oli lievä ja lähinnä vain Etelä-Suomen länsiosissa ja etelärannikolla oli maanantain ja tiistain aikana aste pari plussaa. Jo torstaina ja Uudenvuodenyönä pakkasta olikin jo reilu -10 astetta lähes koko Etelä-Suomen alueella lounaissaaristoa lukuun ottamatta ja pakkaset huipentuivat siis viime yöhön, jolloin laajalti -25 asteen vaiheilla olleet lukemat rikkoivat tämän talven pakkasennätykset. Ti - ke aikana kylmeneminen toi lumisateita, jotka kartuttivat lumipeitettä 5 - 10 sentillä. Lisäksi tänään on satanut muutamia senttejä etenkin lännessä.

Tuo kuva on otettu tänään sunnuntaina 3.1.2010 Hämeenlinnassa ja kuvassa on lumipeitettä kahdella eri pinnalla; etummaisena on rantamuurin rajaamana maan pinnan lunta ja taustalla rantamuurista pari metriä alempana olevaa Vanajaveden jään päällistä lumipeitettä. Etualan lumipeitettä tummentaa rantapuuston varjostus. Ko. tilanteessa pilvinen sää loi sumean kellertävän harmauden lumen tasalaatuisuuden ansiosta, kun hetki aikaisemmin sään voimakkaasti lahduttaneet (Yön -26 asteesta iltapäivän -10 astetta leudompiin lukemiin) lumisateet toivat tuoretta peitettä. Siitä huolimatta yläreunassa näkyy järvijään lumipeitteessä moottorikelkkojen ajouria. Viimeaikaiset kovatkin pakkaset ovat jo vahvistaneet järvijäitä sillekin talviaktiviteetille.

Sään tänään lauhduttanut matalapaine saapui siis Jäämereltä ja se asettuu huomiseksi ja tiistaiksi Etelä-Suomen ylle vähitellen heiketen. Tämän myötä alueella vallitsevat suunnaltaan vaihtelevat ja vähitellen heikkenevät tuulet sekä enimmäkseen pilvinen sää ajoittaisine lumisateineen. Silloin tällöin pilvipeite voi tosin rakoilla paljonkin ja toisaalta etelärannikolle voi ajautua edelleen varsin laajalti sulalta mereltä sakeitakin lumikuuroja tuulensuunnan ollessa suosiollinen. Pakkanen on tämän päivän lukemista hieman laskusuunnassa; lännessä ja etelärannikolla tänään illalla pakkanen oli -5 astetta vähäisempää ja lähes sama jatkuu huomennakin, mutta ti koko eteläisen Suomen alueella ollaan jälleen vähän -10 asteen molemmin puolin ja paikoin n. -15 astetta, jos on selkeä tilanne yöaikaan. Kylmintä on sisämaassa ja idässä sekä leudointa lännessä ja etelärannikolla.

Keskiviikkona tuo matalapaine on lähes kokonaan surkastunut Etelä-Suomen yllä ja laaja matalapaineen alue on Suomen eteläpuolella Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kaukana Venäjällä on korkeapaine jo viikon alusta saakka, mikä mahdollistaa etelävirtausta Suomen itäpuolelle. Torstain - perjantain tienoilla Suomen eteläpuolelle lähelle näyttää kehittyvän melko voimakas matalapaine, joka saattaa tuoda itätuulisen lumipyryn eteläiseen Suomeen. Ennen sitä keskiviikkona on osittain selkeä ja heikkotuulinen pakkaspäivä; edelleen n. -10 astetta ja leudointa etelärannikolla sekä sisämaassa yöllä n. -15 astetta tai kylmempääkin, jos on selkeä hetki. To - pe lumipyryssä sää leudontuisi etenkin etelärannikolla -10 astetta leudompiin lukemiin.

Perjantain jälkeisen tilanteen ennustaminen on vaikeaa, mutta näyttäisi siltä, että lännestä vahvistuisi Suomen yli Venäjälle itä - länsisuuntainen korkeapaineen selänne, jolloin Etelä-Suomessa vallitsisi itätuuli ja pakkanen asettuisi n. -10 asteeseen ja sisämaassa etenkin yöllä -15 ja -20 asteen väliset lukemat voivat olla yhä mahdollisia vaihtelevapilvisessä säässä Suomen eteläpuolella edelleen muodostuvan matalapainetoiminnan mahdollisesti ulottuessa ainakin etelärannikolle... Toisaalta Pohjois-Suomeen näyttäisi virtaavan samalla lauhaa ilmaa lännestä, joka voisi leudontaa la - su aikana Etelä-Suomenkin ilmamassaa alle -10 asteen pakkasiin...

Viimeaikaiset kovatkaan pakkaset eivät ole kovin nopeasti enää vahvistaneet vesistöjen jäitä, koska ensinnäkin mitä paksumpaa jää on niin sitä hitaammin se vahvistuu. Toisekseen jäiden päälle on nyt muodostunut jo paksu lumipeite (20 - 50 senttiä), joka pakkasta eristävänä on hyvä jäiden paksuuskasvun hidastaja etenkin pakkaslumimuodossa. Viikon alun suojasäät eivät kovin paljoa ehtineet edes tiivistää lunta. Sama koskee roudan muodostustakin ja niinpä sekä routa että järvijäät ovat edelleen pääosin 20 - 30 senttiä paksuja. Paikoin silti enemmänkin, mutta järvien virtapaikoissa vähemmän. Joissa jäiden paksuus vaihtelee suuresti virtaamisluonteen mukaan ja jokijäätkin ovat osin petollisesti paksun lumen peitossa. Suomenlahdella rannikon sisälahdet ovat 10 - 30 seittiä paksussa jäässä. Jäätyminen on myös edennyt jo useita kilometrejä ulapalle päin, mutta ulappa on edelleen jäästä avoin ja pintaveden lämpötila on 0 ja +5 asteen välillä. Eniten lunta on sisälahtijäiden päällä; jopa yli 30 senttiä monin paikoin. Lumipeitteen paksuus on Etelä-Suomen alueella edelleen paksuin etelärannikolla ja kaakossa, missä syvyys on pääosin 30 ja 50 sentin välillä. Vähiten lunta on länsiosissa; paikoin vähän alle 25 senttiä.

Tulevalla viikolla vesistöjäät ja routa jatkavat hidasta paksuuntumistaan ja Suomenlahden jään muodostus etenee hitaasti - kohtalaisesti ulapalle päin. Lumipeite karttuu etenkin etelärannikolla ja lisäystä saattaa tulla paljonkin yli 10 senttiä viikon loppuun mennessä laajalla alueella. Joka tapauksessa viimeistään alkavalla viikolla lumihankien paksuus ylittänee jo monin paikoin 50 senttiä, mikä on ajankohtaan nähden erittäin paljon. Arka kasvillisuus kiittää yhä lisääntyvästä pakkaslumisesta hangesta, mutta yksittäisillä tuulensuojapaikoilla etenkin havupuiden ja tiheiden lehtipensaidenkin päälle jatkuvasti kasaantuva lumi haittaa yhä pahemmin ja aiheuttaa lisääntyvää riskiä lumituhoille.

No comments: