Sunday, January 10, 2010

Talvikauden 2009 - 2010 jää- ja lumitilanteita - Osa 11Teräsverkkoaitaan edellisyön ja aamun sumusta muodostunutta kuuraa kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 Hämeenlinnassa. Sumutilanne oli yllättävän voimakas ja sen takia kuuraa syntyi lähes koko Etelä-Suomen alueella ennen näkemättömän paljon vain alle 12 tunnissa jopa n. -20 asteen pakkasen alettua lauhtua korkeapaineen lähes tyynellä alueella. Kuura syntyi rakenteiden tuulen puolelle eli kuvassa heikko tuulenvire tuli sumutilanteessa vasemmalta.
Osittain peittyneitä jalanjälkiä loivan rinteen lumihangessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Nämä jalanjäljet olivat sen verran tuoreita, että ne alkoivat peittyä vasta edellispäivän pakkaslumisateessa, joka toi tälle alueelle parisen senttiä uutta lunta; koko hangen paksuus edelleen 20 - 40 senttiä. Hangen pinnalla nähdään ko. tuoreen lumen lieviä tuulenajokuvioita, jotka rinteen takia lähes pintaa nuolemalla viistonnut valo toi esille.
Järvilaiturin vieressä olevia lumidyynikuvioita tuulen muovaamina kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Etualalla on laiturin reuna, joka oli jo lähes huomaamaton yli 25 senttisessä hangessa. Takavasemmalta edellisen päivän pakkaslumisateessa itä-kaakkoistuulen mukana pöllynnyt lumi alkoi muodostaa tuota dyyniä yhä isommaksi.
Nurmikon lumihangessa lähes peittyneitä jalanjälkiä tuoreen lumen kimallellessa ja koivupuuston luodessa varjoja kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Nuo melkein näkymättömät jäljet olivat saaneet jo edellisenkin viikon ajalta lumisateita päällensä. Edellisen päivän pakkaslumisade viimeisteli peittoa lisää ja loi varjoille sametintasaisen pinnan.
Moottorikelkkailijoiden jättämiä jälkiä järvijään lumessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Jo edellisellä viikolla runsaasta moottorikelkkailusta oli jälkiä tällä Vanajavedenkin jäällä ja tässä niitä oli matalan auringon valon luomien varjojen koristamina. Yli 20 sentin teräsjää on jo turvallista ko. liikkumiseen.
Jalankulkijoiden ja hiihtäjien jättämiä jälkiä Vanajaveden jään lumessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Viimeisen kahden viikon aikana ihmiset olivat viimein yleisesti uskaltautuneet jään päällä liikkumiseen, kun jäiden paksuus oli jo lähes joka paikassa 20 - 30 senttiä ja monin paikoin ylikin. Lunta oli tosin jään päällä 20 - 40 senttiä hankaloittamassa uusien väylien "avaamista".
Rantakasvillisuuden jäänteitä ja jalanjälkiä järvijään lumessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Talventörröttäjänä tässä Vanajaveden rannassa on mesiangervo (Filipendula ulmaria). Aurinkoisina päivinä matalan talvivalon ansiosta näiden ruohovartisten lajien jäänteiden varjot ovat näyttäviä puhtaalla hangella.
Koristealtaassa olevia lumisia leveäosmankäämin (Typha latifolia) jäänteitä kuvattuna keskiviikkona 6.1.2010 Espoon Tapiolassa. Koristealtaan lievästi virtaava vesi oli ollut vähän ennen Joulua edeltävältä ajalta jäässä ja päälle oli kertynyt siten 15 - 30 senttiä lunta joka oli tässä vaiheessa n. puolet alueen 30 - 50 sentin lumipeitteestä.
Jäätynyt ja lumeen peittynyt vesikanava kuvattuna keskiviikkona 6.1.2010 Espoon Tapiolassa. Joulukuun lopulla tämä virta oli vielä sula pakkasista huolimatta, mutta edellisviikon kovatkin pakkaset (Ko. viikolla tällä paikalla reilut -20 astetta alimmillaan) jäädyttivät virran roudan syvennyttyä samalla jo selvästi yli 20 sentin. Edellisviikolta saakka lumisateet toivat sitten jään päälle lumipeitteenkin.
Liikenneväylän lumitilannetta Paasikivenkadulla kuvattuna maanantaina 4.1.2010 Hämeenlinnassa. Raskaan liikenteen väylillä lumeen oli sekoittunut jo paljon hiekka- ja asfalttipölyä pakkaskelien jatkuttua jo monta päivää yhtämittaa joulukuun lopulta. Ko. kadulta auratussa lumivallissa se oli selkeästi nähtävissä, kun kunnollisia uusia lumisateita ei ollut peittänyt likaisuutta; tyypillinen ajankohdan esteettinen ongelma etenkin kaupungeissa.

No comments: