Sunday, January 10, 2010

Viikon 1 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2 (Aurinkoiset pakkaspäivät)



Illalla nopeasti noussutta sakeaa sumua kaupunkivalaistuksessa (Sumu häivytti taaimmaiset valot kokonaan) hitaasti lauhtumaan alkaneessa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Korkeapaineen pohjoispuolitse lännestä virtaamaan alkanut leudompi ilmamassa aiheutti paikalla olleeseen tyyneen kireän pakkasen ilmamassaan hitaasti virratessaan ja sekoittuessaan sumutilanteen, joka aiheutti seuraavaksi päiväksi kaikkien aikojen vahvimpiin kuuluvan kuurakuorrutuksen Etelä-Suomen puustoon. Pakkasta tilanteessa -15 ja -20 asteen välillä.




Iltapäivähämäräinen kaupunkinäkymä lounaaseen kovassa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Pakkaskorkeapaineen tyynellä alueella heikon tuulenvireen mukana kulki tehtaiden ja lämpövoimaloiden savupiippujen savuvanoja hyvinkin pitkälle; tässä yksi taivaanrannassa matkalla vasemmalle luoteistuulenvireessä. Ylempi kuva on otettu tismalleen samaan suuntaan.




Vanajavesinäkymä pohjoiseen alkuiltapäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Pakkasta oli yöllä lähes -25 astetta (Etelärannikollakin oli n. -20 astetta) ja päivälläkin vielä n. -19 astetta. Nämä 4 kuvaa näyttävät päivän lähes tyynessä säässä lievästi velloneen usvan, kuten tässä tuolla taustan mäellä. Mukana oli myös tilanteelle tyypillisesti päästöjä liikenteestä ja teollisuudesta.




Vanajavesinäkymä luoteeseen alkuiltapäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Lehtipuusto oli vielä ennen seuraavaksi päiväksi syntynyttä superhuurrutusta lähes paljas ja vain osassa oksistoa oli säilynyt lunta; tuulensuojapaikoilla paikoin runsaasti myös etelärannikolla. Kylmästä säästä huolimatta järvien jäilläkin oli hiihtäjiä, kuten nuo kaksi.




Vanajavesinäkymä etelään alkuiltapäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Aurinko kuulsi ohuen usvaverhon takaa ja toi maisemaan hyytävyyden näköä. Onneksi valoa kuulsi sen verran hyvin, että etualan tyyppiset varjotilanteet mahdollistuivat. Oikealla tervaleppä (Alnus glutinosa) viime vuoden hedelmissään ja kevättä odottavissa hedenorkkoaiheissaan.




Vanajavesinäkymä lounaaseen alkuiltapäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna lauantaina 9.1.2010 Hämeenlinnassa. Tässä näkymässä tyynen korkeapaineen alueen ilmamassan usvan lisäksi aivan taivaanrannassa lämpövoimalan savuvanaa; paksuista savuvanoista voi jopa sataa paikallisesti heikosti kiteistä / jyväsmäistä lunta tällaisissa heikkotuulisissa kovan pakkasen tilanteissa.




Vanajavesinäkymä lounaaseen keskipäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Laiturin edesauttama lumidyyni ja laiturin varjo matalassa talvivalossa muodostivat harmonisen yhteiskuvion. Järvijään päällä oli nytkin lunta suunnilleen sama määrä kuin muuallakin (20 - 40 cm), koska järvi jäätyi lumipeitteen oltua vahvuudeltaan vasta nimellinen sentti - pari. Näissä 3 alimman kuvan päivänä pakkanen kiristyi heti edellispäivän pyryn poistuttua aamuksi -20 asteen tienoille, ei lauhtunut päivällä ja laski edelleen illalla; Pohjoistuuli lisäsi pakkasen purevuutta paljon.




Vanajavesinäkymä kaakkoon keskipäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Yhteiskuvassa ihmisen aiheuttamat rajut jäljet jäniksen tekemien hentojen ja edellispäivän lumisateessa osittain peittyneiden jälkien kera. Jään paksuus (20 - reilu 30 senttiä) kantoi jo moottorikelkat ja tämä olikin ollut jo parin viikon ajan kahden aikaisemman hyvin leudon talven aiheuttaman tauon jälkeen ko. aktiviteetista pitäville herkkua; suhailuja on ollut useita per päivä.




Vanajavesinäkymä etelään keskipäivällä kovassa pakkasessa kuvattuna perjantaina 8.1.2010 Hämeenlinnassa. Myös jalan liikkuen ja hiihtäen Etelä-Suomen järvi- ja meren sisälahtijäilläkin on päässyt liikkumaan joulukuun lopusta saakka turvallisesti. Kääntyminen joulukuun alun täysin sulistakin syystunnelmaisista olosuhteista tavanomaista kovempaan jää- ja lumitilanteeseen on tapahtunut hyvin nopeasti.

No comments: