Sunday, January 10, 2010

Viikon 1 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3 (Sunnuntain ennätyshuurre ja maisema)Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 illalla pimeän tultua Espoon Tapiolassa. Voimakkaassa ja vaihtelevassa keinovalossa tämä superkuuratilanne sai oman satuluonteensa; etualan pilvikirsikat (Prunus pennsylvanica) loistivat kirkkaana ja taustan metsäpuusto sai oman taianomaisen hämyhuurrevivahteensa.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 iltapäivällä Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna tässä valon sävy on laskevan auringon keltaoranssiin suuntaan sävyttämä ja ilmassa ei ole enää sumua, mutta sumupilvikansi peittää ohuena taivaan. Oikean laidan metsävaahterat (Acer platanoides) ilmentävät kuurahuurteensa upeasti.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Vastavalon kellertävässä sumukajossa (Etelänäkymä) huurrepuut erottuivat tummansinertävinä hahmoina; tässä vasemmalta harmaaleppä (Alnus incana), rauduskoivu (Betula pendula) ja puistolehmuksia (Tilia X vulgaris).
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Kaukana järvenselän toisella puolella olevat kohteet lähes katosivat edelleen sumun oltua ajoittain sen verran sakeaa. Rannan paksukuurainen harmaaleppä (Alnus incana) saikin silloin selkeän pääosan.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa Vaikka maiseman puusto (Etualalla koivuja) oli hyvin kuuraisena muuhun maiseman lumeen sulautuvaa, niin silti sumutilanteen syvyysvaikutelma tuli vielä melko hyvin esille eri etäisyyksillä.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Hyvin paksu kuura ilmentää tässä puistolehmuskujanteessa (Tilia X vulgaris) sitä, kuinka oksisto saa peittävyyttä tehostavaa massaa ja puut ovat kuin tilapäisessä "huurrelehdessä". Tämän myötä myös puiden varjostusteho kasvoi huimasti lisää.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Kaupungin keskustorilla olevat puistolehmukset (Tilia X vulgaris) näyttävät kuinka erittäin kuuraiset puut korostuvat hienosti tummia rakennuksia vasten.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Paasikivenkadun varrella ja Vanajaveden rannassa olevat puistolehmukset (Tilia X vulgaris) saivat myös merkillisen vahvan huurrekuorrutuksen ja ohut sumu- ja sumupilvi korostivat epätodellista vaikutelmaa.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Sumu hälveni päivän mittaan ajoittain sen verran, että superkuuraiset puut näyttäytyivät kaukaakin maisemassa kuin sinertävänvalkoisina hattaroina luoden satumaalavasteen.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Etelänäkymässä aurinko kuulsi juuri ja juuri läpi sumun, kun sumupatja oli vain n. 100 m paksua. Ajoittain sumussa muodostui paikallisia pakkaslumikuuroja pienikiteisenä; lunta ei juurikaan kertynyt, mutta kuura vahvistui vielä vähän. Moottorikelkkajäljet näkyvät tässäkin.
Tyynelle korkeapaineen alueelle sumuna sekoittunutta leudompaa ilmamassaa ja siitä aiheutunutta ennätyksellistä kuurahuurretta kuvattuna sunnuntaina 10.1.2010 keskipäivällä Hämeenlinnassa. Tämä on viimeinen 3-osaisen kuurahuurresarjan kuva ko. viikolta (sunnuntailta). Tässä sumun nähdään olleen vielä paivälläkin ajoittain niin sakeaa, että se peitti mm. tuon Hämeen linnan ja rannan kuuraiset hopeasalavat (Salix alba "Sibirica") lähes näkyvistä. Valaistuksen väri vaihteli sinertävästä kellertävään sumun paksuuden ja liikkeiden mukaan. Sää lauhtui pohjoisesta alkaen tulevaksi yöksi -10 ja -15 asteen välille; kylmintä poikkeuksellisesti etelärannikolla.

No comments: