Thursday, February 11, 2010

Googlen Street View -palvelu monialaisessa ja monitieteellisessä hyötykäytössä

Tämän viikon tiistaina 9.2.2010 Google julkaisi Suomenkin osalta Street View -palvelun katu- ja tienäkymäkuvineen Google Maps -karttojen yhteydessä! Katu- ja tienäkymäpalvelu on ollut jo reilu vuosi sitten käytettävissä Yhdysvaltojen, Uuden-Seelannin, Australian, Japanin ja Länsi-Euroopan osalta. Nyttemmin mukaan on Suomen lisäksi tullut mm. Kanada ja Ruotsikin osaksi ja palvelun laajentuminen ilmeisesti jatkuu maailmalla edelleen vuosien mittaan. Tutustuin itse tähän palveluun jo reilu vuosi sitten, mutta nyt Suomen katu- ja tienäkymien avauduttua ajattelin sanoa palvelusta muutaman sanan, sillä se on erittäinkin merkittävä myös hyvässä mielessä. Ei siis vain siinä paljon toitotetussa huonossa mielessä; rikkoisi mm. yksityisyydensuojaa, on liian paljastava muutenkin ja edistäisi valvontayhteiskunnan otetta entisestään.

Monelle tulee palvelun hyvistä puolista mieleen lähinnä tärkeiden paikkojen etsimiseen liittyviä seikkoja esim. juuri matkustamista ajatellen; missä on se ravintola, pankki, urheilupaikka, kokouspaikka, kyläilypaikka, sukulaisten mökkitie, esitelmänpitopaikka, kauppahalli, rautatieasema jne. Itse kuitenkin havaitsin heti palveluun ensimmäisen kerran tutustuttuani erittäin paljon hyödyllisiä sovellusmahdollisuuksia ja nimenomaan liittyen ensinnäkin kaikkiin omaa alaani sivuaviin alalajeihin; maisema-arkkitehtuuri, arkkitehtuuri, puutarhataide yms. ympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvä. Myös maantieteilijät, biologit ja jopa insinöörit saavat palvelun avulla erittäin paljon tietoa lähes kaikesta mahdollisesta oleellisesta. Samoin historioitsijat ja kaikki muutkin kulttuurin kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevat.

Palvelun erinomainen pointti on juuri siinä, että sen avulla pääsee tarkastelemaan erittäin selkeitä kuvia näkymistä erittäin kattavasti lähes kaikilta taajama-alueilta ja suuresta osasta maaseutuakin aivan katutasolta kuin olisi itse paikalla kävelemässä, kuten nyt Suomenkin tapauksessa. Niinpä esim. oman alani asioiden puitteissa on ollut erittäin hyvä mahdollisuus tutkia kaikkialla ko. palvelun kattamisalueella maailmassa esim. puistojen ja puutarhojen kasvillisuutta, puistojen käyttöä, tyyliä, rakenteita jne. Asuntojen puutarhat ovat tutkittavissa etupihoiltaan hyvinkin tarkkaan ja kuten palvelun kattavuus antaa ymmärtää, niin niitä on siinä varmaankin paljon yli 100 miljoonaa kappaletta esillä! Tutkittavaa materiaalia riittää siis ikuisesti :) Ja onpa se ollutkin mielenkiintoista, voi että!

Kaupunkikuvan luonteen tarkastelu onnistuu myös ällistyttävästi; asuntoarkkitehtuurin ominaisuudet eri alueilla, keskusta-alueiden rakenne ja järjestelyt katuineen, rakenteineen kaikkineen, tiejärjestelyjen erot eri maissa / maan sisällä, julkisten rakennusten sijoittuminen, katupuiden lajivalikoimat, rakennetun ympäristön erot eri kulttuureissa / maissa / kielialueilla / suurkaupunkien ja pikkukylien väleillä jne. Huippuarkkitehtuurikohteetkin ovat jopa varsin monesta suunnasta ja etäisyydeltä katseltavissa eli enää ei välttämättä tarvitse tehdä retkeä vaikkapa Frank Gehryn luomusten äärelle - Paitsi sisätiloihin haluttaessa tietenkin.

Luonnonolosuhteitakin pystyy tarkastelemaan kuin olisi itse paikan päällä; ilmastoalueiden vaihtelut laajassa mittakaavassa ja niiden manifestoituminen mm. kasvillisuustyypeissä, pienilmastolliset ja paikkakuntakohtaiset erot maastossa, kasvilajivalikoima metsissä ja viljapelloilla eri alueilla, maaston profiilit vuoristossa, tasangoilla ja ylängöillä, jokien, järvien, soiden ja lampien ulottuminen tien ääreen jne. Luonnonolosuhteita voi myös tarkastella muiden karttojen avulla; voi esim. etsiä maaperäkartan avulla kiinnostavia maalajin mukaisia vaihteluita jollakin alueella ja käydä katsomassa Street View -palvelun avulla miltä tilanteet oikeasti näyttävät esim. metsäkasvillisuuden suhteen tietäessään vaikkapa hiekka- ja savimailla olevan erilaista puustoa.

Todella laajaa, perinpohjaista ja tarkkaa tutkimusta pystyy siis tämän palvelun avulla tekemään erittäin monitieteellisesti ja laajentuessaan yhä useampaan maahan se tulee mullistamaan hurjasti mainitsemillani aloilla työskentelyä. Se tukee esim. maisema-arkkitehtuurin ja arkkitehtuurin aloilla tärkeitä maastokäyntejä erittäin paljon ja osittain jopa korvaa niitä. Ei kuitenkaan täysin. Kuitenkin hyöty oppia kaikkea mahdollista sekä rakennetusta että maaseutuympäristöstä tämän palvelun avulla on ällistyttävää ja minusta on ihme, ettei tätä seikkaa ole valtavirtamediassa otettu huomioon! Nyt jopa kuka tahansa netin käyttäjä saa näppiensä tuntumaan "koko" maailman kuin telepatiana! Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin vallankumouksellista mahdollisuutta oppia näin paljon eri maista, kulttuureista, rakennetusta ympäristöstä, luonnosta ja ilmastoista kuin tämän palvelun avulla!

Mitäkö olen sitten itse tätä palvelua käyttämällä jo oppinut? No, annetaanpa tähän loppuun muutama esimerkki: Ruotsissa tavallistenkin ihmisten puutarhat ovat ihan pikkupaikkakunnillakin paljon suomalaisia puutarhoja siistimpiä, suunnitellumpia, kasvilajirikkaampia ja kauniimpia. Jopa vastaavilla ilmastovyöhykkeilläkin ero on Ruotsin hyväksi erittäin suuri. Sama koskee varsin paljon muutakin rakennettua ympäristöä, joten ei ole tuulesta temmattu se seikka, kun on sanottu Ruotsin kulttuurin olleen Suomea edellä. Nyt sen voi tarkistaa Tukholmasta pienimpään tuppukylään. Toiseenkin suuntaan poikkeuksia toki on.

Yhdysvalloissa puolestaan on ollut mielenkiintoista seikkailla palvelun avulla mm. etsimällä rajoja, missä ainavihannan puuston ja palmujen esiintyminen luonnossa ja rakennetun ympäristön istutetussa kasvillisuudessa tulee esille saavuttaessa kylmemmiltä alueilta subtrooppisille alueille. Samoin vastaavasti kylmille alueille saavuttaessa voi tarkastella havupuuston osuuden kasvua / ilmestymistä tai jopa havupuuston vähentymistä tundraksi. USA:n länsirannikon ja itärannikon erotkin ovat huomattavat sekä luonnon että rakennetun ympäristön puisto- ja puutarhakasvillisuudessa.

Suomalaisille eksoottisten maisemien, luonnon ja kasvien tutkiminen onnistuu häkellyttävästi esim. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Poikkeuksellista eksotiikkaa löytyy myös Alaskasta, kun käy Street View -palvelun avulla läpi vaikkapa Dalton Highwayn Alaskan pohjoisimmasta kolkasta Fairbanksiin; Normaalisti tuskin monikaan vaivautuisi moiselle reitille itse paikan päällä, mutta nyt sille pääsee kodin tuolilta! Kanadassa puolestaan on sekä hieman samanlaista eksotiikkaa kuin Alaskassakin että myös hyvin suomalaisilta vaikuttavia näkymiä. Rakennettu ympäristö muistuttaa kuitenkin Yhdysvaltojen vastaavia eli esim. jossain pikkukylässä maasto (puusto) voi näyttää suomalaiselta, mutta asuntoarkkitehtuuri ja kadut ovat jenkkityyppisiä ja eivät muistuta suomalaista yhtään. Tuollaisiin eroihin liittyen muutenkin on ollut kiva vertailla esim. suurkaupunkien arkkitehtuurin, katurakenteiden yms. eroja esim. Yhdysvaltojen, Japanin ja Euroopan väleillä ja nimenomaan myös tyypillisten turistialueiden ulkopuolella. Kiinnostavia ovat siinä mielessä jopa ihan teollisuus-, varasto- ja joutomaa-alueetkin, joita Street View -palvelussa on mukana erittäin paljon.

Ilmastoalueita vertaamalla oppii mm. sen, kuinka mantereisuus ja mereisyys vaikuttavat luonnon kasvivalikoimaan ja tämän palvelun avulla näiden maantieteellisiä rajoja ja levinneisyysalueita pääsee tutkimaan erinomaisesti esim. juuri Pohjois-Amerikan mantereella. Samoin vuoristojen ja alankojen erojen löytäminen luonnonkasveja havainnoimalla onnistuu hyvin. Ilmaston vaikutus ihmisten puutarhakasvien lajivalintoihin on tietenkin myös huomattava ja siinä eroja on hauska löytää mm. vertailemalla eri paikkoja joillakin tietyillä 1000 - 2000 kilometrin matkoilla vuoriston - alangon, merenrannan - sisämaan tai etelän - pohjoisen väleillä. Nyt tämäkin onnistuu siis myös Suomessa!

Eipä tällä kertaa muuta tästä palvelusta kuin se, että hyvin kiinnostuneena jään odottamaan sen laajentumista muillekin maailman alueille; esim. Venäjästä, Kiinasta, Argentiinasta tai Brasiliasta olisi kiinnostavaa saada katu- ja tienäkymiä. Miksei jopa Pohjois-Koreastakin, jos se sellaisen sallisi, heh. Muussa tapauksessa Etelä-Koreakin kelpaa.

3 comments:

Anonymous said...

Pikku hiljaa Facebook ja Google tulee yhä lähemmäs ihmisten yksityisyyden rajaa. Koko ajan sitä rajaa pikku hiljaa rikotaan ja ihmiset tottuu ajatukseen yhä vähemmästä yksityisyydestä.

Googlen uusin tekniikka kasvojen/esineiden tunnistus kuvista on myös tulossa lähiaikoina, joten silloin kukaan ei ole enään yksityishenkilö missään kuvassa mikä on kuvattu missäpäin maailmaa tahansa.

Tästä oli uutinen Hesarissa vähän aikaa sitten.

Jos se kasvotieto vielä yhdistetään suoraan videokuvaan niin ihminen voidaan tunnistaa vaikka metrossa olevan kameran kuvasta! Ei tarvita mitään sirua kädessä. Tarvitaan vain paljon kameroita kuvaamaan kaupunkia ja kännykkä taskuun. Sinua voidaan seurata ilman mitään sirua kädessä! Kaikki tämä tietenkin turvaamaan ihmiset heidän joka päiväisessä elämässä ja onhan se kivaa, kun lomakuvista voi tunnistaa kaikki kasvot Googlen avulla!

Ihmisistä saadaan hyviä tunnistuskuvia esim. Facebookista nimen kera. Googlesta voi tulla maailman isoin nimi ja kasvotietokeskus. Tietenkin tämä tieto tullaan tarjoamaan ihmisille ilmaiseksi. Sillähän Google on menestynyt, kun kaikki kuluttajapalvelut ovat ilmaisia.

Tässä juttu Google omistamasta Picasa-kuvapalvelusta ja kasvojen tunnistuksesta.

http://news.cnet.com/8301-13580_3-10026577-39.html

Luultavasti Google vielä vetoaa ihmisiin kasvojentunnistuspalvelun alkuvaiheessa tarkentamaan esim. oman naamakuvan tunnistusta. Ihmiset tietenkin ihan vapaaehtoisesti napsauttelee netistä omalla nimellä haetut kuvat ja kertoo onko niissä oma kasvokuva vai ei jne. Moni varmaan lisää vielä paremman kuvan itsestään Googlen tietokantaan. Ja kas eliitti saa ilmaisen tietokannan meistä kaikista ja kaikki ihan vapaaehtoistyöllä.

Tässä tietenkin pitää muistaa, että ei se väline ole paha vaan se miten sitä käytetään.

Mika said...

Kyllä, nuo mainitsemasi seikat ovat todellisia uhkia ja osa eliitin salajuonia. Heillä siis mm. Google ja Facebook ovat toki eräänlaisia aseita meitä alammaisia vastaan ja meidän hallitsemiseksi.

Väline ei ole tosiaan paha, vaan sen käyttäjät, jos siten haluavat ja siksi toinkin tässä vaihtoehtoisen näkemyksen esille; miten "ase" voitaisiin valjastaa hyvyyttä palvelevaan käyttöön?! Toki on pohdittava myös sitä, miten "aseen" pahuuskäyttöä saataisiin eliminoitua.

Esim. Facebookin tapauksessa ei tietenkään ole pakko ottaa osaa kaikkiin mahdollisiin sen sovellushumputuksiin, jotka ovat osa tuota eliitin aseenkäyttöä salakavalasti.

Moni menee kuitenkin mielellään siihenkin halpaan. Tykkään minäkin jonkin verran käyttää Facebookiakin; pyrin löytämään sen käytöstä kuitenkin sitä hyvyyskäyttöaspektia.

Se on kuitenkin jännä juttu, miten eliitin psykologinen tietämys on niin pitkälle kehittynyttä, että he osaavat soveltaa monia keinoja stimuloida - säädellä meidän mielihyvän, tarpeellisuuden halun ja yhteisöllisyyden tarpeen kokemuksiamme - tunteitamme heidän hyväkseen ja meidän ollessa hallittua karjaa.

Anonymous said...

Eliitti osaa kyllä pyörittää meitä mennen tullen. Vain harvat edes ymmärtää tätä. Koko ajan ihmisiä vain tyhmennetään. Mitenkä yhä tyhmempi ihminen voisi tajuta olevansa tyhmempi?

Ihmiset pitäisi ravistella hereille ja näyttää kuinka tyhmiä asioita he tekevät elämässä. Juoksevat aivan turhien asioiden perässä ja tavoittelevat koko ajan jotain onnea, joka viihtyy heidän luonaan vain kuukauden kerrallaan. Sitten se onnen tuonut tavara on jo tullut tutuksi ja on saatava taas uusi ja parempi tavara. Kuinka paljon ihmiset heittävät kuukausipalkastaan aivan turhaan roinaan?

Luultavasti Maitreya tulee puhumaan juuri näistä asioista. Mitenkä siinä voi kilpailla herran kanssa, jos esim. minun viesti olisi aivan sama.

Lopputoteutus olisi vain erilainen! Ihmisiä ei alistettaisi johonkin tieteelliseen diktatuuriin tulevaisuudessa. Mitenkä sen kertoisi ihmisille, että tuo kaveri puhuu hyvää, mutta älkää uskoko häntä, sillä hän johdattaa teidät pahaan!?!?

Mistä kukaan tietää, että NWO:ssa olisi mitään pahaa oikeasti? Ainoa asia mistä minä näen pahan on kristinuskonto, jotka varoittavat lopun ajoista. Koska ne lopun ajat sitten olisi? Onko se tuo NWO vai mikä?

Miten ateisti voi nähdä mitään pahaa NWO:ssa?

Ihmisiä tulisi luultavasti olemaan vain vähemmän, mutta suurin osa näyttäisi vain kuolevan nälän, tautien ja sodan takia ennen sitä.

Eihän kukaan ateisti tajua mitään järjestelmän pahuudesta. Hän menee vain lampaana järjestelmästä toiseen ja on vain tyytyväinen että säilyy hengissä. Ateisti ottaa kuolemanpelossa kaikki mahdolliset rokotukset mitä tarjotaan. Hänen mielestäänhän tämä elämä on vain kertakeikka ja siinä kaikki.

Maitreyalla on vielä käytössään eliitin ase, koko media! Mitä jos Maitreya sanoo, että talousdemokratia on hyvä asia ja kaikki sitä kannattavat ihmiset pitää saada valtaan. Ihmiset rynnii äänestämään talousdemokratia-puolueen ehdokkaita ja kaikki ovat tyytyväisiä. Suurimmat puolueet alkavat tietenkin kääntymään talousdemokratian kannattajiksi. Kaikki uskoo, että pelastus tuli nyt ja kaikkia kehoitetaan samalla tietenkin luopumaan uskosta ja ottamaan tilalle yksi ainoa usko ja brändimerkki uskosta käteen.

En yhtään ihmettele sitä, jos NWO:n aikana vaaditaan merkki käteen tai otsaan. Sitä merkkiä tullaan ihan jonottamaan. Varmaan tapellaan jonossa, kuten nyt oli H1N1-rokotusjonoissa.

Brändit ja niiden luominen on eliitin tarkoitus. Mikään ei tunnu miltään, jollei se ole jotain "hyvää merkkiä".

Tässä pari juttua, joka kertoo kyllä kaiken ihmisten brändihulluudesta:

http://mtv3.mobi/uutiset/viihde/muut/2010/02/1063340.xml

http://www.virginiamiracle.com/tag/tattoos/

Ihmisistä tulee osa brändiä. Ihminen ei ole mitään, jollei hänen päällään ole jotain brändivaatetta. Ihminen ei ole mitään, jollei hän harrasta nyt jotain muodiksi brändättyä harrastusta.

Onhan se Suomikin saatava muunnettua brändiksi:

http://www.alexstubb.com/fi/blog/1197/

Ja taas näytetään eliitin viisaat miehet ja naiset jotenkin meidän yläpuolella kertomassa mikä on hyvä Suomelle. Eihän minkään Jorma Ollilan päästä oikeasti voi tulla mitään hyviä ajatuksia. Hänhän on myynyt itsensä saatanalliselle ahneudelle. Eihän kukaan järkevä ihminen hamstraa rahaa koko ajan vain lisää ja lisää. Mitä ihmettä sillä rahalla tekee? Ostaa eliitin tavaroita: linnoja, saaria, huviloita, veneitä... eihän sekään tunnu pidemmän päälle miltään...

Mitenkä kertoa ihmisille, joka elää nyt jo tyytyväisenä tässä systeemissä lampaana niin että tuleva kaiken korjaava järjestelmä olisi huono valinta? Varsinkin jos hänet on jo "tyhmennetty" ajattelemaan, että asiat nyt on vain näin ja ei sille systeemille oikein mahda mitään. Ja kerrankin kun se SUURI mahdollisuus tulee vaihtaa systeemi niin lopultakin tapahtuu jotain. Suuri ja paha poliittinen eliitti vaihtuu kerrankin kansan "etuja" ajavaksi "hyväksi" järjestelmäksi.