Vaikka talven selkä on jo periaatteessa taittunut ja kosmisessa mielessä talvipäivänseisaus on jo kaukana takana, niin talvi itse asiassa kiristää vielä otettaan tämän viikonlopun jälkeen yöpakkasten kiristyessä. Viime ennusteessani esitetty on toteutunut varsin sanottuun tapaan; Itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne on ulottunut Venäjän ja lännen korkeapaineiden välillä Etelä-Suomen yli ti - ke lähtien pitäen sään enimmäkseen poutaisena ja heikkotuulisena, mutta pilvisyys on vaihdellut selkeän ja pilvisen välillä sumupilvien ja ajoittain jopa sumunkin oltua siinä pääasiallinen syy. Lisäksi etelästä on arvioituun tapaan pyrkinyt lumisadealue etelärannikolle tänään. Pakkanen kiristyi alkuviikolla ja päivisin on sittemmin ollut vähän -10 astetta leudompaa ja öisin pakkanen on vaihdellut pilvisyyden mukaan; selkeässä tilanteessa tyynen tuulen aikana oli ke - to välisenä yönä paikoin jopa reilut -20 astetta pakkasta, mutta kahden viime yön pilvisempinä hetkinä vain reilut -10 astetta.
Tuo kuva on otettu eilen iltapäivän laskevan auringon hetkellä torstaina 11.2.2010 Espoon Tapiolassa. Siinä paksulle lumihangelle syntyi ko. päivän aikana viereisen koulun liikuntatunnin aikaisen lasten hiihdonopetuksen jälkiä. Jäljistä päätellen aika hankalaa oli ollut noin paksun (reilu 50 senttiä, josta n. puolet pehmeää lunta) koskemattoman hangen ummessa sivakoida. Joka tapauksessa hauska tilannekuva lopputalven olosuhteista, koska nimenomaan hiihto kuuluu juuri perinteisesti koulujen opetukseen vasta näin helmikuussa Etelä-Suomessa.
Jatkon säätä näyttäisi hallitsevan monta päivää kahden eri matalapaineen ja yhden korkeapaineen selänteen kamppailu keskenään Suomen säähän vaikuttaen. Tänä viikonloppuna aluksi ennen sitä Jäämerellä syntynyt matalapaine alkaa siirtyä heikkenevänä ja ainakin Pohjois-Suomen säähän vaikuttavana Suomen itäpuolelle. Samalla Islannin tienoilla on syntymässä uusi matalapaine. Sen sijaan la ja su ajan Etelä-Suomessa vaikuttaa edelleen tuo korkeapaineen selänne kunhan, kun tuo etelästä ulottumaan pyrkivä lumisadealue on heikentynyt ja poistunut; la etenkin etelärannikolla on runsaspilvistä ja lumisateen riskiä itätuulen kera, mutta su koko Etelä-Suomessa on selkeämpää, poutaisempaa ja heikkotuulisempaa. Pakkanen vaihtelee päivien -5 ja -10 asteen väliltä öiden -10 ja -20 asteen välille. Kireintä yöpakkanen on selkeässä ja heikkotuulisessa tilanteessa eli siis etenkin sisämaassa ja la - su välisenä yönä.
Alkuviikolle tultaessa useammaksin päiväksi näyttää muodostuvan tilanne, jossa tuo Jäämerellä syntynyt matalapaine asettuu heikkona Suomen itäpuolelle ja tuo Islannin tienoilla syntynyt matalapaine voimistuu ja sijoittuu Britteinsaarten tienoille keräten lähelleen osakeskuksia (Viime päivinä lähes koko Länsi-, Keski- ja osin Etelä-Euroopassakin vallinnut talvisää väistyy leutojen vesisadesäiden tullessa ko. matalapaineen ansiosta). Näiden kahden matalapaineen alueen välissä Suomen kohdalla korkeapaineen selänne muotoutuu pohjois-eteläsuuntaiseksi ja näin Etelä-Suomessa vallitsee edelleen poutainen pakkassää. Pilvisyys voi kuitenkin vaihdella laajoissa raameissa ja sumutkin voivat edelleen olla mahdollisia heikoissa tuulissa; Aluksi tuo itäinen matalapaine voi synnyttää luoteis-pohjoistuulta etenkin itäosiin. Kevään lähestymistä alkaa yhä enemmän enteilemään lämpötilan vuorokausivaihtelu vähäpilvisissä tilanteissa; yö- ja päivälämpötilan ero voi olla jo reilut 10 astettakin; päivällä -5 ja -10 asteen välillä ja yöllä paikoin jopa -20 asteen tienoilla ja enemmänkin etenkin idässä. Pilvisinä öinä on selvästi leudompaa.
Tuo kahden matalapaineen välinen korkeapaineen selänteen tilanne näyttäisi alkavan purkautua vähitellen ke jälkeen, jolloin tuo lännen iso matalapaine alkaisi lähestymään. Aluksi se tietäisi lähinnä vain etelän ja idän välisten tuulten voimistumista hiljalleen ja pilvisyyden lisääntymistä länsipainotteisesti. Samalla sään lahtuminen alkaisi etenkin lännessä ja nimenomaan yölämpötilojen kohdalla; idässä voi olla ke - to edelleen reilun -20 asteenkin yöpakkasia.
Perjantaina lännestä-lounaasta näyttäisi sitten viimein tulevan lumipyryalue ja samalla etelä-kaakkoistuulet voimistuisivat huomattavasti. Mahdollinen lumimyrskytilanne siis. Samalla sää lauhtuisi edelleen ja pilvisyyden sekä tuulen takia lämpötilan vuorokausivaihtelu katoaa; pakkasta parin asteen ja -10 asteen välillä ja lauhinta lännessä. Tämän jälkeen ennusteet ovat epäselviä ja tilanteen kehittymistä ei voi kunnolla vielä nähdä; yhdessä vaihtoehdossa etelästä lähestyisi uusi matalapaineen osakeskus la - su...
Lumipeite on pysynyt varsin hyvin samoissa syvyyksissä edelleen (Lännessä vajaat ja idässä sekä etelärannikolla runsaat 50 senttiä), kun lumipeite on sekä tiivistynyt lisää että uutta lunta on satanut alkuviikolla muutamia senttejä. Jatkossa lumipeite ei juuri muutu moneen päivään pientä lisätiivistymistä ja kovettumista lukuun ottamatta. Selkeän tilanteen auringonpaiste voi tosin jo kevään lähestymistä enteillen sulattaa keskipäivällä vähän lunta ja jäätä tummien pintojen lähellä ja kohdilla; esim. asfalteilla, ikkunapelleillä yms. paikoilla jopa reilun -5 asteen pakkasesta huolimatta. Ensi viikolla pe tienoilla voi sitten tulla ehkä paljonkin lunta lisää...
Vesistöjäät ovat vahvistuneet hyvin hitaasti runsaan lumipeitesuojan ansiosta, mutta yhä useammalla kohdalla jäiden paksuus on jo vähän yli 40 senttiäkin. Pääosin jäiden paksuus on kuitenkin edelleen 25 - 40 välillä. Sama koskee Suomenlahden sisälahtia ja routaa. Jatkon pakkaset vahvistuttavat jäitä edelleen hyvin hitaasti, mutta Suomenlahden ulapalla vielä jäättömänä pysyneet railokohdat jäätyvät uudestaan tuulien ollessa heikkoja. Ensi viikolla railoutumista ja jäiden kasautumista onkin sitten luvassa taas paljon pe tienoon lumimyräkässä. Vesistöjäiden päällä oleva runsaan lumen paino sekä esim. joissakin vesivirtaamien yhä jatkunut vähentyminen on aiheuttanut jääpeitteille taipumisia ja muodonmuutoksia, joiden takia jäät ovat mm. eri tavoin railoutuneet lumen alla.
Kasvillisuuden suhteen tykkylumiset taakat vaivaavat edelleen etenkin havupuita tuulensuojaisimmilla kohdilla; mm. luoteiset-pohjoiset metsänreunat ja metsien sisäosat. Eilisiltana ja viime yönä tullut sumu on taas koristellut puita kuuralla, mutta ei niin runsaasti kuin tammikuussa. Samaa sumukuurakoristusta saattaa kuitenkin tulla vielä lisää heikkotuulisissa oloissa ennen ensi perjantain tienoon kuuran varistavia tuulia ja pyryä. Ko. lumimyräkkä kasvattanee edelleen etenkin juuri samojen tuulensuojapaikkojen lumitaakkoja joita koko alkuvuonna ennestäänkin, koska tälläkin kerralla tuuli käy taas samoista etelän-kaakon välisistä suunnista pyryn aikana.
Sekä pakkasjakso että lumiset puut ovat olleet jopa joulukuun lopusta asti koko ajan päällä Etelä-Suomessa, mikä alkaa kohta lähestymään ennätyksiä; esim. Helsingissä pisin mittaushistorian yhtenäinen pakkasjakso ilman suojasäätä tapahtui talvella 1984 - 85, jolloin pakkasta oli koko ajan Tapaninpäivästä maaliskuun puoliväliin asti.
No comments:
Post a Comment