Friday, February 26, 2010

Lieväksi suojaksi lauhtuvan lumi-räntäsadevaiheen kautta vaihtelevaan ja tavanomaista kylmempään pakkassäähän (Päivitys!)



Talven ankarin vaihe on nyt ohitettu ja sää on lauhtumassa huomiseksi jopa suojasääksi saakka Etelä-Suomessa. Talvi ei kuitenkaan ole vielä ohi ja kevään alkamista ei ole edes näköpiirissä, vaikka maaliskuu alkaakin jo ensi maanantaina. Tällä viikolla aluksi vallitsi kovan pakkasen jaksosta rippeet, kun kahden matalapaineen lumipyryn välissä ma ja ti välisenä yönä ehti etenkin sisämaassa olla pakkasta -20 ja -28 asteen välillä. Tiistaina pieni, mutta pippurinen matalapaine toi lounaasta viikon runsaimman lumipyryn etenkin kaakkoisosiin maata. Pakkanen heikkeni matalapaineen myötä hetkeksi jopa -5 asteen tienoille.

Ke matalapaine siirtyi heikkenevänä koilliseen-pohjoiseen ja viikon aurinkoisin päivä sattui tähän väliin korkeapaineen muodostuttua Suomen eteläreunalle, mutta heikkoja lumikuuroja tuli silti. Lisäksi ti-ke yönä ehti olla pakkasta taas -20 asteen tienoilla monin paikoin, mutta ke jälkeen alkoi lauhtuminen tuon eteläreunan korkeapaineen alettua siirtymään idemmäksi ja lännen - lounaan voimakkaan matalapainetoiminnan alkaessa vaikuttaa etelätuulia tuovasti ja niinpä pilvisyys alkoi olla vaihtelevan runsasta ja ke-to yön pakkaset olivat jo -20 asteen leudommalla puolella ja päivälämpötila oli to -5 asteen molemmin puolin. To - pe yönä pakkasta oli enää -10 asteen vaiheilla.

Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 26.2.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä on erään vilkkaahkoliikenteisen sivukadun pintaa ja aurattua lumivallia. Tien pinta oli jyrsitty edellisen päivän lumipolanteista silmällä pitäen tulevaa suojasäätä, jotta loskakeli olisi vähäisempi. Tuossa kuvan tilanteessa suolaus oli jo vaikuttanut pinnan keliin sitä kosteuttavasti, vaikka pakkasta oli vielä kolmisen astetta. Lumivalli tien vieressä oli kasvanut jo rinnan korkeudelle saakka eli sulamisvesiä tulee joka tapauksessa riittämään tällekin tielle kunnon lämpöasteiden tullessa.

Tänään tuo lännen voimakas matalapaineen alue on koostunut monesta osakeskuksesta ja kokonaisuudessaan alue on ulottunut Kanariansaarilta Suomen länsipuolelle. Aikaisemminkin jo koko viikon ajan matalapainetoiminta on ollut Atlantilla aktiivista ja se on syöttänyt mm. tuon viime tiistaina Suomeenkin tulleen matalapaineen osakeskuksen kera Länsi-, Keski- ja osin Itä-Eurooppaankin kosteaa ja leutoa ilmamassaa; päivälämpötilat esim. Ranskassa ja Saksassa ajoittain jo reilu +10 astetta. Tuosta leutoudesta tulee nyt viikonlopuksi ja tulevaksi alkuviikoksi maistiainen Etelä-Suomeen ja sitä on edeltänyt tänään kohtalainen lumisadealue lounaasta etelätuulen kera jälkipuolellaan tilanteelle tyypilliset sakeatkin sumut ja lämpötilat ovat kohonneet jo laajasti 0 ja -5 asteen välille.

La ja su tapahtuu niin, että lännessä Suomea lähimpänä oleva matalapaineen osakeskus tulee aivan Etelä-Suomen länsireunalle su mennessä heikkenevänä ja sen mukana lumi- ja räntäsateita saadaan sekä la että su ajoittain. Myös tihkusateet ja sumut ovat mahdollisia, koska etelästä-lounaasta pyrkii edelleen kosteaa ja leutoa ilmamassaa; lämpötilat ovat ympäri vuorokauden nollan vaiheilla siten, että päivisin ollaan lievästi suojan puolella. La - su aikana läntisessä Euroopassa tapahtuu merkittävä sääilmiö eli Espanjan-Portugalin länsipuolella voimistuu matalapaineen osakeskus voimakkaaksi myrskyksi, joka pyhkii kohti Suomea tullessaan Ranskan ja Saksan alueille todennäköisesti uutiskynnykset ylittäviä tuhoja.

Tuo Länsi-Euroopan myrskymatalapaine tulee maanantaina heikkenevänä Suomen lounaisreunalle ja tuo mukanaan voimakkaita tuulia (ennen matalapainetta etelätuulet) ja runsaita lumi-räntäsateita. Lämpötilat pysyvät edelleen noin nollassa. Tiistaiksi matalapaine asettuu Etelä-Suomen päälle ja sen myötä tuulet heikkenevät ja ovat suunnaltaan vaihtelevia. Lumisateita tulee edelleen nollakelissä ja näin ma - ti aikana saattaa kertyä erittäin paljon märkää raskasta lunta. Ma - ti läntiseen Eurooppaan ja Skandinavian länsipuolelle muodostuu etelä-pohjoissuuntainen korkeapaine ja sen sekä Suomen yllä olevan matalapaineen välistä purkautuu pohjoisesta kylmää ilmaa etelämmäksi ja keskiviikoksi ko. kylmä ilma tulvahtaa Etelä-Suomeen ko. matalapaineen siirryttyä Suomen itäpuolelle; lämpötilat laskevat parin pakkasasteen ja -10 asteen välille sään seljetessä osittain ja lumikuurottelun jatkuessa.

Torstaina näyttää käyvän niin, että lännessä korkeapaine vahvistuu ja samalla Etelä-Euroopassa liikkuu uusi matalapaine itään. Näiden välistä koillistuulessa myös Länsi- ja Keski-Eurooppaan pääsee tuota Pohjois-Euroopan talvista ilmamassaa (Yöpakkasia ja lumisateita) ja kevään hyvin alkanut tulo keskeytyy siellä takatalveen. Etelä-Suomessa jatkuu to edelleen voimakas pohjoistuuli lumikuuroineen ja pakkanen pysyy pääasiassa päivän muutaman asteen ja yön n. -10 asteen välillä.

Loppuviikolla lännen korkeapaine näyttäisi pitävän pintansa vahvasti Britteinsaarten tienoilla ja Suomen säähän näyttäisi vaikuttavan idän matalapaineen kuihduttua kaksi Norjanmeren - Jäämeren tienoilla syntyvää matalapainetta, joista ainakin ensimmäinen liikkuisi Suomen yli kaakkoon-etelään siten, että to - pe tienoilla olisi korkeapaineen selänne (Mahdollisesti -15 asteen tienoilla olevia yöpakkasia, jos yöaikaan) ja ko. matalapaine toisi lumipyryn ja ehkä tilapäisen nollakelin pe - la ajaksi. Uusi korkeapaineen selänne (tuosta lännen korkeapaineesta itään ulottuen) olisi la - su aikana ja taas yöaikaan voisi olla -10 ja -20 asteen välillä olevia pakkasia, jos olisi tarpeeksi tyyntä & selkeää. Toinen ko. matalapaineista vaikuttaisi sitten su - ma tienoilta lähtien, mutta tässä vaiheessa ennusteet jatkosta ovat hyvin epämääräisiä... Muutenkin jo tuon ensimmäisenkin matalapaineen aikataulutukseen voi tulla vielä suuria muutoksia.

Paksu lumipeite on kohtaamassa siis ensimmäisen suojasään jopa kahteen kuukauteen Etelä-Suomessa. Samalla kuitenkin la - ti aikana sataa myös lisää lunta etenkin alkuviikolla. Yhtäältä siis hanget tiivistyvät paljon, mutta päälle tulee uutta märän lumen kerrosta monta senttiä. Sulaminen on hyvin lievää, koska lämpötilat käyvät vain niin vähän nollan yläpuolella. Kunnon loskaa ja vesimassaa on kuitenkin tiedossa tieliikenteeseen moneksi päiväksi. Ke mennessä lumipeite voi tiivistymisestä ja sulamisesta huolimatta kasvaa sateiden myötä ehkä yli 10 senttiäkin lisää ja edelleen jossain päin runsaslumisinta etelärannikkoa - kaakkoista Suomea 1 metrin rajan saavuttaminen hankien paksuudessa voi olla yhä mahdollisuuksien rajoissa. Peite myös pysyy ko. paksuissa lukemissa, kun pakkaset ovat pääosassa ke jälkeen ja huomioitavaa sulamista ei siksi käytännössä tapahdu.

Vesistöjäiden ja roudan paksuneminen on jo nyt pysähtynyt ja tuon suojasääjakson aikana lievää sulamista voi tapahtua altapäin. Vettäkin voi tulla jäiden päälle lumihagen alaosiin jonkin verran. Pakkasten palattua se jäätyy kohvajääksi, mutta koko jääkannet eivät enää juurikaan paksuunnu alaosiltaan, vaan pysyvät edelleen pääosin 30 - 50 sentin välimaastossa paikasta riippuen, kuten on roudankin tilanne. Jokijäiden päällekin saattaa tulla vähän vettä lumihangen alaosiin, mutta vähäisten virtaamien lisääntymistä on turha vielä odottaa. Suomenlahdella on myös tulossa vastaan jäiden maksimilaajuus ja paksuus koko talven osalta ja tuulet aiheuttavat edelleen railoja, aukkoja ja kasautumista. Koko Suomenlahti pysyy kuitenkin edelleen jäiden vallassa ja Itämerelläkin on runsaasti jäätä. Ensi viikolla suojavaiheen jälkeen uuden jään muodostus on enää hyvin vähäistä.

Kasvillisuuden kannalta edelleen erittäin merkittävä tilanne ovat tykkylumitaakat etenkin metsien sisäosissa yms. tuulensuojapaikoilla, joiden kohtalosta tulee erittäin mielenkiintoinen ja vaarallinen la - ti aikana, kun uutta märkää ja siten tarttuvaa lunta tulee pahentamaan tilannetta. Toisaalta sulamista ja varisemista voi tapahtua "lämpöasteissa" samalla. Lainausmerkit ovat siksi, koska voi olla, että edes +1 astetta ei ylitetä ja siksi lumien variseminen voi jäädä laajasti varsin olemattomaksi ja uuden märän lumen määrä voi aiheuttaa paikoin todella vakavia puustotuhoja ti mennessä... Kaikki on kiinni hyvin pienestä. Kattojen lumitaakat saattavat lisääntyä myös suurta romahdusvaaraa aiheuttaen!

Leuto sää tietää kuitenkin sitä, että kevättalven tyypillinen ensimmäinen "kasvutapahtuma" alkaa ilmetä; lehdettöminä kukkivien pajulajien (Salix sp.) kissat tulevat silmuistaan hitaasti esille. Täytyy silti muistaa, että tämä kissavaihe ei ole vielä varsinaista kukintaa, vaan sitä edeltävä esiaste. Kukinta ko. pajulajeilla on vasta huhtikuun lopusta alkaen.

Päivitys sunnuntaina 28.2.2010 klo. 13:40: Laitan tähän lisää tietoa ensinnäkin tuosta Länsi- ja Keski-Euroopan myrskymatalapaineesta; Tässä on hesarin uutinen aiheesta. Varsin tuhoisa myrsky on siis kyseessä ja tänään se tekee Ranskan lisäksi tuhojaan Beneluxmaissa ja Saksassa sekä osin Tanskassa. Suomeen ko. matalapaine tulee siis heikkenevänä huomenna maanantaina. Sitten on ilmennyt uutta tietoa tuosta alkavan viikon lopun käänteistä torstain jälkeen. Torstaihin asti ym. pitää edelleen melko hyvin kutinsa, mutta sitten tuo Norjanmeren - Jäämeren suunnalla tapahtuva matalapaineen kehitys on muuttanut muotoaan.

Pe aikana Norjanmerellä voimistuisi matalapaine nopeasti ja rajusti, kun samalla korkeapaineen selänne on tulossa pe päivän ajaksi, jolloin aurinkoinen pikkupakkaspäivä vallitsee kevättalvisesti. Pian perään pe-la yöstä lähtien tuo matalapaine alkaisi vaikuttaa ja lumi-räntäpyryalue pyyhkisi voimakkaan länsi-lounaistuulen kera myös Etelä-Suomen yli n. nollakelissä. Sitten koko viikonlopun ajaksi ja jopa seuraavan viikon puolelle saakka matalapaine näyttäisi parkkeeraavan Suomen ylle laajana osakeskuksineen ja länsipuolitseen kierrättämällä kylmempää pakkasilmaa tulisi tilapäisen suojan tilalle moneksi päiväksi ja ajoittaiset lumisateet jatkuisivat edelleen ehkä runsainakin. Kevään alkamista ei siis ole näkyvissä vieläkään...

No comments: