Sunday, February 07, 2010

Talvikauden 2009 - 2010 jää- ja lumitilanteita - Osa 15Alkuviikon runsaiden lumisateiden alle peittyneitä vanhoja aurauskinoksia kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa. Tuosta aurauskasasta pystyi arvioimaan viikon aikana ko. päivään asti sataneen lumen määrän olleen alueella reilu 10 senttiä. Oikealla rantakivikko oli jo lähes kadonnut lumihankeen.
Lumihankeen lähes peittyneitä rantakasvien talventörröttäjäjäänteitä kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa. Esim. kuvan tapaan mesiangervojen (Filipendula ulmaria) jäänteet ulottuivat vielä lähes 50 senttiä paksun hangen yläpuolelle. Järvijään ja rantaviivan rajakohta oli kuitenkin jo epäselvä hangen takia.
Järvijään hangella moottorikelkkailu-uriin railoista tullutta sulaa vettä kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa. Varsin leutona alkuviikon jälkeen pysynyt sää (Pakkasta -1 ja -5 asteen välillä) mahdollisti mm. tällaisillä rasitus- ja virtakohdilla jäiden päälle railovesien pääsyn ja lumihankien kastumisen loskaiseksi.
Kevyenliikenteen väylän viereistä lumipenkkaa kuvattuna järvelle päin lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa. Runsaslumiseen etelärannikkoon (hanget yli 50 cm) verrattuna myös tällä alueella ma-ti aikana satoi sen verran paljon lunta, että 50 cm alkoi olla lähellä hankien paksuudessa ja lumivallit olivat yli polvien korkuisia.
Puiden varjoja eri etäisyyksiltä lumihangessa laskevan auringon valossa kuvattuna keskiviikkona 3.2.2010 Espoon Tapiolassa. Hetkeksi kokonaan seljenneessä iltapäivätilanteessa mm. koivujen varjojen valo-varjokontrasti oli voimakkaampaa kuin alempana olevassa saman paikan vähän pilvisemmässä kuvatilanteessa.
.
.


Katualueen lumitilannetta laskevan auringon valossa kuvattuna keskiviikkona 3.2.2010 Espoon Tapiolassa. Kun lumipyrystä oli kulunut jo pari päivää, niin kadun sisäosissa lumen likaistuminen oli jo värjännyt lumivallin ruskeaksi, mutta ulkoreunoilla oli vielä puhtaampaa valkoista. Lumivallit olivat jo niin suuret, että ne peittivät alleen kokonaan kadunreunan ruusuangervopensaat (Spiraea japonica "Froebelii").
.
.


Tuoreen lumen alta pilkistävää keijuangervoa (Spiraea japonica "Little Princess") kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Oranssisen sävyn pilvistyneessä iltapäivähämärässä toi vieressä oleva liikehuoneiston keinovalaistus takaa päin.
.Lennossa maata koskettaneen linnun jälkiä tuoreessa lumipeitteessä kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Jännä kuva jäljistä, jossa jokin lintu (Ehkä varis tai pulu) oli viistänyt pari metriä maata lentäen ja iskenyt sitten tässä kohdassa siivillään itsensä takaisin ylös.
.Laskevan auringon valoa ja vastasataneeseen hankeen lykittyä hiihtolatua kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Innokkaat ulkoilijat halusivat ennen hiihtoreittien lanausta kyntää suksilla umpihankeakin, vaikka edellisyön lumikertymä oli taas reilusti yli 10 senttiä.
.Puiden (Mm. koivuja) varjoja vastasataneen hangen pinnalla kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Ylempänä olevaan viistovarjokuvaan verrattuna tässä valo-varjokontrasti oli himmeä auringon oltua sen verran harso-verhopilvien peittämä.
.Edellisyönä sataneen tuoreen lumen pintaa paksulla hangella kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Melko lähellä olevista lehtipuista syntyi hentoja ja sumeita varjoja. Varjot olivat jo lähes puolet lyhyempiä kuin talvipäivänseisauksen aikana samalla kellonlyömällä; 12:34 keskipäivällä.
.Edellisen yön lumisateen peittämiä jälkiä nurmikon lumihangella kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Viimeiset lumisateet ko. pyrystä tulivat sen verran heikoissa tuulissa, että lumen kulkeutumattomuus ehkäisi jälkiä peittymästä kokonaan.
.Jäätynyt kanavaoja vahvasti lumeen peittyneenä kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Vaikka roudan eteneminen 25 - 40 sentin väliltä syvemmälle on ollut pysähtynyttä, niin alempaan kuvaan verrattuna hitaammin virtaavat ojakanavat ovat pysyneet jäässä ja lumi on päässyt kertymään tiiviisti päälle.
.
.


Paksun lumihangen alta pilkistävää sulavesistä kanavaojaa kuvattuna maanantaina 1.2.2010 Espoon Tapiolassa. Virtaavimmat kapeat ojat ovat peittyneet lumeen lähes kokonaan, mutta alle on jäänyt lumionkaloita sulan veden ansiosta; vaarallisia kohtia liikkua. Oikealla leveäosmankäämin (Typha latifolia) jäänteitä.

No comments: