Saturday, March 27, 2010

Ajoittain pääasiassa vesisateista kevääntuloleutoutta; ensi viikon ke tienoilta kunnon lämpöaallon yritystä... (Päivitys!)Olemme jännittäneet termisen kevään alkamista tällä viikolla ja uusimpien sääennusteiden mukaan se onkin nyt alkamassa Etelä-Suomessa! Tällä kertaa se alkaa varsin sateisena ja ajoittain tuulisenakin eli aika syksyiseen tapaan. Ei siis mikään tyypillinen kevään alkamistapa.

Alkuviikolla viime su-ma välisen illan-yön lumipyryn jälkeen vallitsi vielä tavanomaista kylmempi luoteisvirtaus, jossa lähes - kokonaankin selkeässä säässä öisin oli pakkasta enimmillään vähän -10 asteen molemmin puolin ja päivälämpötilat olivat vain parisen astetta plussalla. Sitten korkeapaineen selänteen ulotuttua etelästä ke-to aikana lännen laajan matalapaineen Keski-Eurooppaan etelästä-lounaasta syöttämää hyvin lämmintä ilmamassaa (Parin viime päivän aikana päivälämpötilat olivat jopa Puolassa saakka vähän reilut +20 astetta ja Etelä-Ruotsissakin yli +15 astetta!) on pyrkinyt ajoittaisine vesisateineen Etelä-Suomeen etelästä to - pe, mutta sen tuloksena on ollut viimeisen vuorokauden sisään mm. lumipeitteen takia runsaita sumuja ja matalapaineen suuntauduttua suoraan kohti Etelä-Suomea on lämpeneminen siksikin jäänyt kunnolla tulematta; silti eilenkin oli jo reilun +5 asteen päivälämpötiloja osittain aurinkoisen sään hetkillä.

Tuo kuva on otettu eilen perjantaina 26.3.2010 Helsingin Kuusisaaressa ja siinä nähdään tämän ajankohdan tyypillistä katukelitilannetta. Siinä näissä viimeaikaisissa suojakeleissä talven aurauslumien sulaminen on saavuttamassa katujen ja teiden vierillä likaisinta vaihetta, missä aurauslumen sekaan jääneet liikennepölyt ja hiekka tulevat esille rujosti. Toisaalta aika hauskastikin, kun sulaminen paljastaa aurausvallien kerroksellisuuden täytekakkumaisesti ja värimaailmakin on kuin suklaan ja lakritsin sekoitusta.

Jatkossa kevät siis ottaa jalansijan Etelä-Suomessa (Melko talviset olosuhteet jatkuvat runsainekin lumisateineen vielä Lapissa). Matalapaineen painopiste näyttää jäävän useaksi päiväksi Suomen länsipuolelle, jolloin Etelä-Suomi jää matalapainetoiminnan lämpimälle sivulle. Aluksi Keski-Eurooppaan on tullut nyt ko. matalapaineen mukana lännestä viileämpää ilmaa ja lämpöaallon huippu on siellä taittunut. Huomiseksi ensimmäinen ko. laajan matalapaineen osakeskus tulee lounaasta suoraan Etelä-Suomen ylle sateineen; siinä yhteydessä etelä-kaakkoistuulet aluksi voimistuvat ensi yöksi ja sitten tyynemmät länsi-lounaistuulet vallitsevat huomenna. Sateet tulevat enimmäkseen vetenä, mutta räntää-luntakin voi paikoin sataa yöaikaan. Su sateet ovat kuurottaisia. Lämpötilat pysyvät yöstä lähtien pääasiassa 0 ja +5 asteen välillä, mutta tänään päivällä voi olla taas reilut +5 astetta ennen tuota sadealuetta, jos pilvipeite rakoilee kunnolla ja sumut hälvenevät. Huomenna sumuja voi taas olla tuulien tyynnyttyä.

Sitten ma tienooksi lännen matalapaine muotoutuu pitkäksi lounais-koillissuuntaiseksi jonoksi, jossa elää kolme erillistä matalapaineen osakeskusta. Pohjoisin niistä majailee Etelä-Suomen länsireunalla ja osittain Pohjois-Suomessa. Näin Etelä-Suomessa vallitsee lounaisvirtaus ja sää pysyy runsaspilvisenä sekä ajoittain kuurosateisena. Ilmamassa on kosteaa ja melko leutoa; lämpötilat ovat edelleen yötäpäivää 0 ja +5 asteen (Tosin tässäkin yli +5 asteen lukemat ovat päivisin mahdollisia pilvipeitteen riittävästi rakoillessa) välillä ja sateet ovat vettä paitsi yöaikaan paikoin räntää-märkää lunta.

Ti - ke tienooksi lännen matalapaine muotoutuu kolmen osakeskuksensa kera etelä-pohjoissuuntaiseksi niin, että matalapaineen voimakkaimmaksi keskukseksi alkaa muodostumaan Suomen länsipuolinen matalapaineen osa. Niinpä Etelä-Suomessa vallitsee ti - ke etelään kääntyvä ilmavirtaus, joka ma lähtien on tuomassa tällä kertaa Itä-Eurooppaan uuden annoksen hyvin lämmintä ilmamassaa (Etenkin Puolasta vähän itään jopa n. +20 asteen päivälämpötiloja). Tilanteessa ti - ke välisenä aikana melko runsaskin sadealue saapuu etelä-lounaasta Etelä-Suomeen ja yöaikaan osa sateista voi tulla räntänä-lumena, mutta muuten vetenä. Lämpötilat ovat enimmäkseen yhä 0 ja reilun +5 asteen välillä ti ja ti-ke yönä. Sitten keskiviikkona tuon sadealueen jälkeen Itä-Euroopan hyvin lämmin ilmamassa voi nipinnapin ulottua paikalle ja jopa +10 asteen ylittäviä päivälämpötiloja voi olla etelätuulen ollessa kuitenkin melko voimakasta ja pilvisyyden runsaahkoa.

Sitten torstaina tilanne kehittynee niin, että länteen muodostunut voimakas matalapaineen alue jää pyörimään Norjanmerelle ja siitä etelään Suomen länsipuolella ulottuva rintamasysteemi (Erottaa lännen viileämmän ilmamassan tuosta Itä-Euroopan lämpimästä ilmamassasta) ylittää torstaina Suomen lännestä sateineen. Ilmamassa pysynee kuitenkin tässä vaiheessa niin leutona, että kaikki sateet ovat vettä ja lämpötilat ovat yöllä jopa +5 asteen vaiheilla. Rintaman ylityksen jälkeen viileämpi ilmamassa valtaa alaa lounaasta, mutta to päivälämpötilat saattavat silti olla sään mahdollisesti kunnolla seljettyä lähellä +10 astetta etenkin sisämaassa.

Sitten to eteenpäin sään ennustaminen on taas hankalaa, mutta vaikuttaisi siltä, että voimakkaan matalapaineen painopiste jää yhä länteen ja Venäjällä koko ajan ollut korkeapaine näyttäisi jopa voimistuvan ja mahdollisesti työntyvän lännemmäksikin, jolloin mahdollisuudet etelästä saapuviin lämpimiin ilmamassoihin säilyvät epävakaisuuden kuitenkin ollessa edelleen mahdollista. Joka tapauksessa ilmamassat ovat tästä lähtien kuitenkin niin lämpimiä, että kevät saa kunnon alun Etelä-Suomessa ja termisen kevään alkamispäivät osuvatkin havaintoni mukaan siksi tämän viikon ke - pe välille eri osissa Etelä-Suomea, koska ko. päivistä lähtien kertyy vähintään 5 vuorokautta peräkkäin yli 0 asteisia vuorokausikeskilämpötiloja.

Kevään kunnollinen tulo vetisine sateineen ilman selviä yöpakkasia tietää viimein lumipeitteelle kyytiä. Ensi viikon mittaan jopa yli puolet lumipeitteestä voi helpostikin hävitä ja ensimmäiset isot sulat pälvet muodostuvat etenkin aurinkoisille paikoille ja etelään viettäville rinteille; runsas pilvisyys pitää kuitenkin erot aurinkoisten ja varjoisten paikkojen välillä tavanomaista pienempinä. Tulviminen saattaa siten olla todella huomattavaa etenkin keskiviikosta lähtien tuon lämpimimmän vaiheen alettua. Taajamissa tulvivat mm. nurmikoiden notkopaikat, ojat ja kaduilla tukkeutuneiden viemäreiden kohdat. Nopeasti alkavat tulvimaan myös joet ja maaseudulla pelloille alkaa nousta laajoja tulvalampia ja jopa -järviä. Tulvaongelmia siis saattaa olla hyvinkin tiedossa jopa rakennuksille ja tieliikenteelle ensi viikon loppuun mennessä.

Lämpimät säät ja vesisateet alkavat vaikuttaa vesistöjäihinkin voimakkaasti; joet siis alkavat tulvimaan ja sitä myöten niissä alkaa jäiden lähtö, missä voi aiheutua jääpato-ongelmia ja siten tulvien pahentumista. Järvijäät haurastuvat kulkukelvottomiksi ja niiden päälle tulee vetinen loskakerros tummahkonharmaana jäiden päällä olevien lumihankien sulaessa. Jäiden paksuus on kuitenkin vielä sitä luokkaa (20 - 50 cm), että sulamista riittää vielä pitkään. Sama koskee merijäitäkin, vaikkakin Suomenlahdellekin on jo avautunut isojakin sula-alueita railojen levittyä tuulissa. Jatkossa tuulet edelleen liikuttavat merijäitä ja mm. kasautumista Suomen rannikkoa vasten on tiedossa. Roudan sulamista tapahtuu aluksi vain altapäin, koska lumen pitää ensin sulaa maan päältä. Kuitenkin ensi viikon mittaan ensimmäisenä sulaneet maan kohdat muuttuvat roudan päältäsulamisen alettua mutavelliksi ja tämä koskee esim. hiekkapinnoitteisia kevyenliikenteen väyliäkin, jolloin keliolosuhteet niillä jo tulvienkin takia muuttuvat erittäin hankaliksi.

Kasvillisuus alkaa myös reagoimaan tähän kevään tuloon ja ensimmäiset tyypilliset merkit ovat juuri mm. leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkaminen. Pähkinäpensaan kukintaa voi kuitenkin heikentää talven kovissa pakkasissa vaurioituneet hedenorkot. Pajujen (Salix sp.) ja haapojen (Populus tremula) kissat kasvavat myös, mutta niiden kukintavaihe on vielä kaukana. Maassa esim. eteläseinustoilla ja -rinteillä ensimmäisenä lumesta paljastuneilla kohdilla alkanevat ensi viikolla myös ensimmäiset kasvutapahtumat; varhaisimmat sipulikasvit heräävät, kuten lumikellot (Galanthus nivalis).

Loppukiteytyksenä kevään tulosta voidaan sanoa, että se ollee tässä vaiheessa tavanomaisessa aikataulussa; ensi viikon lopun lämpimyydestä riippuu sitten se, että alkaisiko se kirimään jopa etuaikaan...

Päivitys sunnuntaina 28.3.2010 klo. 23:55: Lisään tähän vielä uutta tietoa tuosta keskiviikon tienoilla tapahtuvasta lämpöaallon muodostumisesta. Nyt vaikuttaa siltä, että keskiviikkona etelästä pyrkivä lämmin ilmamassa ei vielä aivan ehdi vaikuttaa kunnolla Etelä-Suomeen, vaan yli +10 asteen päivälämpötilat jäävät vielä Viron puolelle; yli +5 astetta kuitenkin on tiedossa. Samalla lämpimän rintaman sateet ovat todennäköisesti melko heikkoja aikaisempaan arvioon verrattuna ti-ke aikana. Torstaina taas vaikuttaisi siltä, että lännestä lähestyvä kylmä rintama olisi päivällä vasta Suomen länsi-lounaisreunalla ja näin tuo lämmin ilmamassa pääsisikin vaikuttamaan kunnolla eteläiseen Suomeen ja jopa Lappiin saakka ja näin to olisi mahdollisuuksia etenkin kaakon sisämaassa yli +10 asteen päivälämpötiloille. Sitten tuo lännestä saapuva rintamasysteemi jäisi pe - la heikkona ja epämääräisenä etelä-pohjoissuuntaisena vyöhykkeenä Suomen ylle ulottuen kohti Mustaamerta ja siinä saattaa kehittyä pieni matalapaine, joka tulee etelästä pe-la tienoilla Etelä-Suomeen paikallisine sateineen. Ilmamassojen virtaussuunta on kuitenkin laajassa mitassa to eteenpäin etelästä, jolloin kevättä hyvin edesauttava tavanomaista jopa lämpimämpi säätyyppi näyttäisi jatkuvan ainakin alkavan viikon loppuun eli Pääsiäiseen.

No comments: