Sunday, March 14, 2010

Viikon 10 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Poutaantunutta iltapäivänäkymää pohjoiseen Vanajaveden rannalla kuvattuna sunnuntaina 14.3.2010 Hämeenlinnassa. Koillistuuli oli kääntymässä pohjoiseen matalapaineen keskuksen jäätyä kaakkoisreunalle. Pohjoistuulessa loppupäivän aikana vallitsivat vähäiset kumpukerrospilvet ja lumikuuroja ei enää tullut. Päivälämpötila jäi jopa lähelle -5 astetta ja ajankohtaan nähden kylmä sää korostuikin viiman purevuutena tällä kohdalla. Järvihangella näkyi myös yhden pilven varjo poikittaisena viiruna.
Järvikelin tilannetta etääntyneen lumikuuroalueen kera kuvattuna etelään Vanajaveden rannalla sunnuntaina 14.3.2010 Hämeenlinnassa. Etääntyneen lumikuuroalueen takareunalla kumpukerrospilvien tummuus korostui järvihangelle paistaneen auringon takia. Järvihangen sulamisesta tulleet aaltomuodot korostuivat myös hyvin tilanteessa huolimatta sentin parin uudesta lumikuurolumesta. Hankikantokeli oli varsin vahvaa tässäkin edellisen ja tämän viikon suojasäiden ansiosta.
Lumikuurojen jälkeistä poutaantuvaa säätä iltapäivällä kuvattuna länteen-lounaaseen Vanajaveden rannalla sunnuntaina 14.3.2010 Hämeenlinnassa. Alkupäivän lumikuuroalue oli juuri poistunut etelään matalapaineen keskuksen mukana ja aurinko pääsi taas vähitellen näkyviin ilmentyen aluksi valoviiruina järvihangella. Ennen sadealuetta tuuli luoteesta ja heti sen jälkipuolella vähän aikaa koillisesta.
Sakeaa lumikuuroa lounaisnäkymässä keskipäivällä kuvattuna sunnuntaina 14.3.2010 Hämeenlinnassa. Yöstä lähtien laajan matalapaineen yksi keskus oli etenemässä Keski-Suomesta Suomen kaakkoisreunalle ja sen mukana edellisen illan kuurojen seljettyä pois pohjoisesta saapui melko yhtenäinen kuurottaisen lumisateen alue; tässä lyhyen sakeimman vaiheen hiutaleet näkyivät taivasta vasten voimakkaasti kevättalviauringon valaistua pilvipeitettä jo sen verran paljon. Yöpakkasta oli -10 asteen vaiheilla.
Iltaruskoista lumikuuropilveä lounaisnäkymässä kuvattuna lauantaina 13.3.2010 Hämeenlinnassa. Alemmassa kuvassa lumikuurot olivat vasta muodostumassa, mutta tässä Etelä-Suomen iltapäivää ja iltaa sävyttäneet lumikuurot olivat kypsässä vaiheessa voimakkaine sadejuovineen, jotka laskeva aurinko värjäsi hienosti. Kuuropilvien välillä oli jopa varsin aurinkoista. Luoteistuulinen päivä oli myös kylmä; ylimmät lämpötilat olivat aste pari pakkasella.
Alkuiltapäivän kuuroiksi kehittyvää kumpupilvitilannetta koillisnäkymässä kuvattuna lauantaina 13.3.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaineen painopiste oli siirtynyt nyt Jäämereltä enemmän Keski- ja Pohjois-Suomeen, jolloin yöstä lähtien luoteistuuli oli vähän voimistunut tällä alueella. Siinä epävakaisuutta ilmentäviä hahtuvapilvilauttoja liikkui jo yöllä, mutta päivällä kevään läheisyyttä ilmentäen kesäisen oloisia kumpupilviä pääsi muodostumaan ja ne kasvoivat iltapäivälumikuuroiksi ollen paikoin sakeitakin. Yöllä oli pakkasta -5 ja -10 asteen välillä.
Iltaruskoa etelänäkymässä kuvattuna perjantaina 12.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kylmä rintama jäi Suomen eteläpuolelle vellomaan pienen matalapaineen osakeskuksen muodostuttua siihen ja näin uusia rintaman suuntaisia untuva- ja harsopilvinauhoja muodostui ja saapui luoteesta mahdollistaen iltaruskoa. Koillistuuli oli tyyntynyt ja tuulensuunta oli kääntymässä luoteeseen. Pakkanen oli kiristymässä yöksi muutamilla asteilla lähes selkeässä säässä.
Kylmän rintaman jälkipuolen selkenevää säätä aamupäivän koillisnäkymässä kuvattuna perjantaina 12.3.2010 Espoon Tapiolassa. Pian lumisateen lakattua kylmän rintaman takareunan pilviraja (Aaltomaista hahtuvapilveä) saapui ja meni etelään paljastaen auringon jo ennen keskipäivää. Kohtalainen koillistuuli varisti lumia puista, kunnes esiin tullut aurinko sulatti loputkin, vaikka päivälämpötila jäi saapuneessa kylmässä ilmamassassa asteen pari pakkaselle.
Aamun nollakelistä lumisadetta puistossa kuvattuna perjantaina 12.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kylmä rintama oli ylittämässä etelärannikkoa etelään sateineen ja nollakelissä puusto sai tilapäisen lumikuorrutteen tuulen oltua rintaman kohdalla hetken tyyntä; länsi-luoteistuuli oli vaihtumassa koillistuuleksi. Nollakeli oli jatkunut koko yön. Matalapaineen painopiste oli jo Suomen itä-koillispuolella ja Jäämerellä oli edelleen keskusmatala.
Aamupäivänäkymää koilliseen kuvattuna torstaina 11.3.2010 Espoon Tapiolassa. Norjanmerellä syntynyt toinen matalapaineen osakeskus oli siirtynyt nyt Keski-Suomeen ja Etelä-Suomessa vallitsi länsituulinen lämpimän sektorin ilmamassa, jossa kuvan kumpukerros- ja sumupilvilautat yleistyivät; loppupäivä kokonaan pilvinen kylmän rintaman lähestyttyä pohjoisesta. Päivälämpötila kävi sisämaassa vielä paikoin +5 asteen yläpuolella, mutta tässä etelärannikolla oli vain aste pari plussaa voimakkaan tuulen käytyä jäiseltä mereltä sen verran.
.Iltaruskoa luoteisnäkymässä kuvattuna keskiviikkona 10.3.2010 Espoon Tapiolassa. Alemmassa kuvassa selitetyn rintamasysteemitilanteen ansiosta lännestä-luoteesta saapuneissa pilvilautoissa mahdollistui iltarusko, kuten tässä hahtuvapilvilautan ilmentämänä. Länsi-luoteistuuli ja pilvisyys pitivät yöpakkaset lievinä.
.Melkein keskipäivän puistonäkymää koilliseen kuvattuna keskiviikkona 10.3.2010 Espoon Tapiolassa. Norjanmerellä muodostunut matalapaineen pieni osakeskus oli jo liikkunut kaakkoon uuden matalapaineen osakeskuksen oltua taas Norjanmerellä. Näiden välissä rintamasysteemi jäi sijoilleen niin, että sitä pitkin kaakkoon liikkui pilvilauttoja (Untuva-, harso-, verho- ja hahtuvapilvet); runsaiten Keski-Suomessa lumi-räntäsateiden kera. Etelä-Suomessa juuri rintaman eteläpuolella Föhnilmiön edesauttamana länsi-luoteistuulessa päivälämpötila kohosi +5 asteen vaiheille yöllisen heikon lumisateen jälkeen.
.Iltaruskoa etelänäkymässä kuvattuna tiistaina 9.3.2010 Espoon Tapiolassa. Jäämeren matalapaineen reunalla Norjanmerellä kehittynyt matalapaineen osakeskus lähestyi rintamasysteeminsä kera lännestä-luoteesta loppupäivän aikana ja sen etupuolen yläpilvilautat (Untuva- ja harsopilvet) vähäisten hahtuvapilvilauttojen kera mahdollistivat iltaruskoa. Voimistuva länsi-luoteistuuli ja pilvisyys pitivät seuraavan yön pakkasen heikkona.
Alkuaamupäiväistä näkymää koilliseen kuvattuna tiistaina 9.3.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaine jäi pyörimään Jäämerelle ja edellisen päivän rintaman mentyä kaakkoon oli vuorossa luoteistuulinen ja kokonaan selkeäsäinen alkupäivä jo yöstä lähtien; yölämpötilat olivat -5 ja -10 asteen välillä ja päivällä oli nollakeliä - aste pakkasta.
.Puistonäkymää etelään kuvattuna illan hämärässä maanantaina 8.3.2010 Espoon Tapiolassa. Jäämerellä ollut voimakas matalapaine toi yön jopa reilun -10 asteen pakkasen jälkeen lähes koko päiväksi lievän suojasään voimakkaan länsituulen ja heikkojen rintamalumisateiden kera lännestä. Kuvassa rintamasysteemin verhopilvisyys ja ilmamassan alemmat kumpukerrospilviriekaleet kontrastoivat hämärää ja keinovalaistusta keskenään.

No comments: