Sunday, March 14, 2010

Viikon 10 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2Unkarinsyreenipensaikossa (Syringa josikaea) pikkulinnuille laitettuja ruoka-apajia (Talipallot ja hangella siemenkasat) kuvattuna sunnuntaina 14.3.2010 Hämeenlinnassa erään kevyenliikenteen väylän vieressä. Maasta ja hangesta / hangen alta ravintonsa hakeville eläimille on koittaneet vaikeat ajat paksun lumihangen takia, kun se on suojasäiden takia muuttunut kovaksi ja tiiviiksi. Siksi tällaiset ihmisten auttamiset ovat esim. kuvan pikkulinnuille tervetulleita. Tämä kuva aloittaa viikon 10 tunnelmakuvat.
Metsävaahteroiden (Acer platanoides) läpi siivilöitynyttä iltapäivän auringonvaloa kuvattuna perjantaina 12.3.2010 Espoon Tapiolassa. Aurinkoiset säät tähän aikaan vuodesta näin paksun lumipeitteen aikana luovat erinomaisia tilanteita tarkkailla puusto- ym. varjoja monta tuntia keskipäivän molemmin puolin ja kunnon lämpöaaltojen puuttuessa mahdollisuudet voivat säilyä vielä pitkään hangen valkoisuuden säilyessä ko. luonnontaiteen taulupohjana...
Tilapäistä lumikuorrutetta sinikuusamapensaissa (Lonicera caerulea) kuvattuna aamulla perjantaina 12.3.2010 Espoon Tapiolassa. Nollakelissä ja heikossa tuulessa ko. aamuna satanut lumi kuorruttui erinomaisesti etenkin tuulensuojapaikoilla, mutta jo 2 - 4 tunnin kuluttua tämäkin pensas oli tyhjä lumesta sekä voimistuneen koillistuulen että auringonpaisteen sulattavuuden takia.
Huomiota herättävä sulamisyksityiskohta auratun lumikasan reunalla kuvattuna tiistaina 9.3.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna jopa näinkin hauskoja tilanteita syntyy, kun tummat lumikohdat sulavat pakkassäällä. Nuo jääpuikot kokkareen alaosassa sulamisvesien tippumisesta paljastivat tässä lievän pakkasen.
Likaisen lumivallin sulamistapaa kuvattuna tiistaina 9.3.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna yksityiskohtaisempaa kuvaa lumivallin sulamisesta lievällä pakkassäälläkin; tummat kohdat ikäänkuin syöpyvät ja tuloksena on pitsimäistä ja uurteista sulamiskuviota. Mitä enemmän pakkasta (Tiettyyn rajaan saakka, jolloin edes aurinko ei sulata), niin sitä uurteisempaa sulamista tapahtuu ja se on maaliskuun tutuimpia tunnusmerkkejä rakennetuilla alueilla, joilla likaista ja aurinkoa vasten olevaa lumipintaa on paljon.
Kevyenliikenteen väylän kelitilannetta ja lumivallia kuvattuna tiistaina 9.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kevyenliikenteen väylät pysyivät vielä pääosin jäisinä ja lumisina jopa seuraavan kahden päivän aikaisissa suojasäissäkin (Jopa reilut +5 astetta päivällä) eikä merkittäviä sulamistulvia vielä tullut. Lumivallien sulaminen oli kuitenkin auringossa jo helppoa, kuten ylemmässä kuvassa tarkemmin nähdään.

No comments: