Sunday, March 28, 2010

Viikon 12 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Sumupilvistä kumpukerrospilviksi muuttunutta pilvimassaa matalapaineen etelä-kaakkoisreunan lounais-länsituulessa myöhäisiltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 28.3.2010 Espoon Tapiolassa. Päivän aikana matalapaineen keskus siirtyi hitaasti Suomen länsireunalta koilliseen ja iltapäivästä lähtien lounais-länsituuli voimistui ajoittain navakaksi tuoden kuivempaa ilmamassaa; sumut ja utu hävisivät, ym. pilvimassan muutos tapahtui ja kuurosateet kaikkosivat. Lämpötilat olivat yötäpäivää +2 ja +5 asteen välillä.
Sumupilvistä ja edellispäivää vähän kirkkaampaa suojasääilmamassaa rintamasysteemin ylityksen jälkeen alkuiltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 28.3.2010 Vanajaveden rannalta lounaaseen Hämeenlinnassa. Kylmän rintaman ylityksessä matalapaineen koko rintamasysteemi okludoitui yöllä ja matalapaineen keskus saapui Suomen länsireunalle. Rintaman jälkipuolella lounaaseen kääntynyt tuuli oli aluksi heikkoa ja vesikuuroja tuli monin paikoin. Heikossa tuulessa mahdollistui edelleen sumuja paikoitellen ja ajoittain. Järven sulamisvesiloska oli edennyt tumman harmaaseen vaiheeseen.
Pohjoisnäkymää Vanajavedelle sumupilvisessä ja utuisessa säässä kuvattuna iltapäivällä lauantaina 27.3.2010 Hämeenlinnassa. Järvijäät olivat edelleen paikoin jopa lähes 50 senttiä paksuja Etelä-Suomessa, mutta virtapaikat olivat sulamassa kokonaan auki, kuten kuvassa tuo keskiosa. Joissa sulamisvesitulvat olivat alkamassa pienistä puroista ja joista alkaen. Tieliikenteessä sulamistulvahuippu oli tämä viikonloppu sateineen.
Lämpimän rintaman jälkipuolen sumupilvistä ja utuista suojasääilmamassaa lounaisnäkymässä sekä Vanajavesi -järven sulamisvesiloskaa jäällä kuvattuna iltapäivällä lauantaina 27.3.2010 Hämeenlinnassa. Rintaman eteneminen pohjoiseen oli pysähtynyt koko päiväksi Etelä- ja Keski-Suomen rajoille ja lounaasta oli lähestymässä matalapaineen osakeskus mukanaan illaksi kylmä rintama rankkoinekin kuurottaisine vesisateineen; alkupäivästä ajoittain sakeita sumuja ja loppuillasta kirkkaampaa. Lämpötilat olivat yötäpäivää +1 ja +5 asteen välillä. Alkupäivällä etelätuuli oli heikkoa ja kylmän rintaman tullessa kaakkoistuuli oli ajoittain navakkaa.
Verhopilvestä sadepilveksi paksunevaa toisen lämpimän rintaman pilvikantta etelänäkymässä myöhäisiltapäivällä kuvattuna Kuusisaaren itäiseltä sillalta perjantaina 26.3.2010 Helsingissä. Illan mittaan rintaman vesisateita tuli etelästä kuurottaisena ja paikoin hetken aikaa rankastikin etelä-lounaistuulessa. Rintaman ylityksen jälkeen yöksi oli tulossa sakeaakin sumua kostean ja leudon ilmamassan saavuttua lumipeitteiseen Etelä-Suomeen Baltiasta. Iltapäivälämpötila oli vähän +5 asteen molemmin puolin.
Ensimmäisen epämääräisen ja etelästä lähestyvän toisen lämpimän rintaman verho- ja harsopilvimassaa sekaisin tasaisena kerroksena koillisnäkymässä aamupäivällä kuvattuna perjantaina 26.3.2010 Espoon Tapiolassa. Ensimmäinen lämmin rintama antoi vähän lumisateita lännessä yöllä, mutta tällä alueella oli poutaa; yöpakkasta oli vain parisen astetta. Etelätuuli oli voimistunut kohtalaiseksi.
.Lämpimän rintaman verhopilveksi paksuuntunutta osaa lievästi iltaruskoisena etelänäkymässä alkuillalla kuvattuna torstaina 25.3.2010 Espoon Tapiolassa. Iltarusko jäi heikoksi sen takia, kun pilviä oli runsaasti myös auringon laskun suunnassa. Pilvisyys vaihteli harso- ja verhopilvien välillä ajoittaisten hahtuvapilvilauttojen kera yöhön saakka ja kaakkois-etelätuuli voimistui hitaasti; lämpötila laski illalla hitaasti.
.Lämpimän rintaman untuva- ja harsopilvikerrosta paikallisten hahtuvapilvilauttojen kera länsi-lounaisnäkymässä myöhäisiltapäivällä kuvattuna torstaina 25.3.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaineen selänne siirtyi jo yöllä vähän idemmäksi ja lännen laajan matalapaineen kierrättämänä etelästä alkoi pyrkiä leudompaa ilmaa (Yöpakkaset -5 ja -10 asteen välillä). Leutoneminen alkoi ensimmäisen lämpimän rintaman hitaalla etenemisellä lounaasta; yöstä alkaen kaakkoon-itään rintamapintaa pitkin eteneviä ym. pilvilajeja. Heikko kaakkoistuuli virisi aamun jälkeen ja päivälämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä.
Vähäisiä untuvapilvilauttoja länsi-lounaisnäkymässä kuvattuna keskiviikkona 24.3.2010 Espoon Tapiolassa. Eteläreunaa viistänyt matalapaine kaikkosi itään yöllä ja sen mukana verhopilvisyys poistui ja aamusta lähtien vain paikallisia untuvapilvilauttoja liikkui itään; yöpakkanen ehti kiristyä monin paikoin jopa -10 asteen kylmemmälle puolelle sään seljettyä; etenkin sisämaassa kylmää. Matalapaineen jälkeen itätuuli vaihtui aamusta lähtien heikoksi pohjoistuuleksi ja iltapäivälämpötila kohosi pari-kolme astetta plussalle. Uusi korkeapaineen selänne tuli lännestä yöksi.
Okludoituneen rintaman lähestyttyä verhopilveksi paksuuntunut pilvikansi etelänäkymässä myöhäisiltapäivällä kuvattuna tiistaina 23.3.2010 Espoon Tapiolassa. Rintaman mukana ollut pieni matalapaine oli viistämässä etelärannikkoa sivuten itään ja siihen liittyneet lumisateet olivat lähellä Suomenlahdella. Päivälämpötila saavutti nytkin vain n. +1 tai +2 asteen lukemat. Pilvisyys pysyi vielä loppupäivän samoin tavoin runsaahkona, mutta sateita ei tullut. Etelän kautta itään kääntynyt tuuli oli heikkoa.
Okludoituneen rintamasysteemin etummaisia untuvapilvinauhoja etenemässä lounaasta käsin koillisnäkymässä kuvattuna keskipäivällä tiistaina 23.3.2010 Espoon Tapiolassa. Aamuksi korkeapaineen selänteen kohdalla tuulet olivat tyyntyneet ja yöpakkasta oli selkeässä säässä -10 asteen molemmin puolin. Pilvisyyden vaiheittainen lisääntyminen oli hidasta rintamasysteemin edetessä itään pienen matalapaineen kera Suomen eteläreunalle.
Myöhäisiltapäivän auringonpaistetta koillisnäkymässä pienten kumpupilvien kera kuvattuna maanantaina 22.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kevään tuloa mukaellen auringonsäteily sai jo aikaan luoteistuulessa viilettäviä iltapäivän termiikin aiheuttamia kumpupilviä. Korkeapaineen selänne alkoi tulla lännestä ja sen myötä tuuli oli heikkenemässä; nopeasti kylmenevää illan mittaan.
Täysin selkeää aamupäivän paistetta etelänäkymässä edellisillan-yön lumisadekuorrutteen vielä koristaessa maisemaa. Kuvattuna maanantaina 22.3.2010 Espoon Tapiolassa. Pienen matalapaineen viistettyä etelärannikkoa sivuten itään yöllä oli kylmä ja kuiva luoteistuuli ajoittain navakan puuskaista aamulla - iltapäivällä. Reilun -5 asteen yöpakkaset heti lumisateen lakattua leudontuivat iltapäivällä vain asteen-parin plussakeliksi paisteesta huolimatta.

No comments: