Viimeisestä vasemmalla olleesta auratusta lumikasasta valuvaa sulamisvettä kevyenliikenteen väylän asfaltilla kuvattuna sunnuntaina 18.4.2010 Espoon Tapiolassa. Tässä kuvan tilanteessa yhdistyi kaksi ilmiötä: Tyypillinen iltapäivän sulamisvesivana ja päivän aikana voimakkaassa länsi-luoteistuulessa lennelleiden edellissyksyn lehtien tarttuminen vesivanaan yöllisten sadejälkien kuivuttua muulta asfaltin osalta.
Viimeisiä jäälauttoja Vanajaveden seisovan veden alueella rannan ja venelaiturin tyynessä välissä kuvattuna perjantaina 16.4.2010 Hämeenlinnassa. Jäiden lähtö oli virtaavan veden järvissä käsillä ko. viikon aikana ja vain seisovan veden rannoilla oli ohuita jääjäänteitä kuvan tapaan. Osa Etelä-Suomen järvistä oli kuitenkin vielä lähes koko selän kattavasti hauraassa jäässä.
Viimeistä aurattua lumikasaa sulamassa nurmikolla talven aikaisten liukkaudenturjuntahiekkojen kera kuvattuna torstaina 15.4.2010 Espoon Tapiolassa. Lumen sekaan talven mittaan auraamisesta tullut hiekkamäärä oli tavanomaista paljon suurempi, kun liukkautta piti torjua joulukuulta maaliskuulle vähän väliä. Tässäkin kevyenliikenteen väylän vieressä sitä oli jopa sentin kerros lumen sulettua.
Viimeistä aurattua lumikasaa sulamassa nurmikon vesilätäkössä kuvattuna keskiviikkona 14.4.2010 Espoon Tapiolassa. Koko viikon ajan aurattuja lumikasoja riitti, vaikka muut lumet olivat sulaneet aukeilta alueilta jo edellisviikolla. Roudan sulaminen oli vielä ainakin varjoisilla paikoilla kesken, jota ilmensi paikoitellen se, että nämä vesilätäköt eivät vielä kunnolla imeytyneet maan sisään.
Iltaruskoa heijastavaa sulamisvaahtoista vesilätäkköä kuvattuna tiistaina 13.4.2010 Espoon Tapiolassa. Viimeisten lumien kadotessa oli myös sulamisvaahto alkamassa hitaasti hälventymään yhä seisovissa vesilätäköissä. Tuulet kuljettivat vaahtoa erilaisiin sommitelmiin. Illalla jäätymistä ei vielä ehtinyt tulla alakuvan tapaan.
.
Ohuesti yöllä jäätynyttä vesilätäkköä aamulla ennen sulamista kuvattuna maanantaina 12.4.2010 Espoon Tapiolassa. Viikon aikana vielä lähes joka yö etenkin sisämaassa oli sen verran lähellä nollaa olleita yölämpötiloja, että vesilätäköt jäätyivät alle sentin jääkerroksiin. Muutoin lämpimän sään takia kasvukauden alkamisen määritelmän täytyttyä, voitiin jo puhua myös hallasta; tässä ilman lämpötila oli yöllä minimissään asteen pari plussalla, mutta maan pinnassa oli hallaa ja jäätä syntyi vähän.
No comments:
Post a Comment