Sunday, April 04, 2010

Tavanomaista lämpimämpää kevättä alkuviikon ajoittaisesta sateisuudesta loppuviikon aurinkoisuuteen (2 päivitystä!)Viime viikolla alkanut kevät on edennyt tällä viikolla melko hyvin, kun ensin maanantain räntäsateisesta ja sumuisesta säästä matalapaineen kaakkois-eteläreunalla päästiin. Sen jälkeen aurinkoistakin säätä oli ti ja uudestaan to sekä osittain vielä pe. Siinä välissä ke etelästä lämpimän rintaman vesisateiden kera nousi kevään ensimmäinen kunnon lämpöaalto ja ko. ilmamassa pääsi vaikuttamaan kunnolla torstaina Etelä-Suomen säähän: Päivälämpötilat kohosivat sisämaassa paikoin vähän reiluun +10 asteeseen. Kylmä rintama saapui kuitenkin jo torstai-iltana lounaasta kuurottaisine sateineen.

Pe - su kävi sitten kuitenkin niin, että tämä rintama pysähtyi etelä-pohjoissuuntaisena Suomen keskelle ja etelästä lähestyi ko. rintamalinjaa pitkin erittäin vähäinen ja pieni matalapaine. Niinpä ko. aikana rintaman kohdalla tuli vesisateita ja myös sumuja esiintyi. Samalla rintama jakoi länsipuolella olleen vähän viileämmän ilmamassan idän vähän lämpimämmästä; idän ilmamassassa oli vähän reilun +10 asteen päivälämpötiloja, mutta pääasiassa Suomen kaakkois-itäpuolella. La saavutettiin kuitenkin paikoin kaakossa +12 astetta. Sateessa oli n. +5 astetta lämmintä. Heikkoa yöpakkasta oli koko viikon aikana lähinnä vain ma-ti yönä ja muutoin runsas pilvisyys sekä ilmamassan leutous pitivät yölämpötilojakin asteen pari plussalla.

Tuo kuva on otettu tänään sunnuntaina 4.4.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään nurmikolla olevan lumihangen sulamisen tilannetta. Kuten havaitaan, niin kyseessä on notkopaikkaan nousseen sulamisveden tulviminen jopa hangen päälle. Lumihanki oli sulanut ko. kohdalla alkuviikon n. 50 sentistä kuvanottohetken n. 20 senttiin ja niinpä tuolla alimmalla kohdalla veden syvyys oli jopa yli 20 cm! Routa ei ollut vielä sulanut ns. puhki maaperästä, joten siksi tällaiset notkopaikat ovat nyt tulvineet voimakkaasti nurmikoilla ja pelloilla lämpimän kevätsään sulattavissa kourissa. Tuossa hangessa näkyi sulan veden ansiosta voimakaasti koko hangen olemassaolon aikana syntyneiden kävelyn jälkien muhkurajäänteet sulamisen paljastettua ne vaiheittain.

Alkavalla viikolla tuo ym. etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi jää edelleen vellomaan suunnilleen sijoilleen Suomen ylle ja siinä kaksi hyvin heikkoa matalapainetta liikkuu pohjoiseen. Ensimmäisenä tuo jo mainittu siirtyy huomiseksi Pohjois-Suomeen ja etelästä tulee uusi ti - ke ajaksi Etelä-Suomen ylle. Ilmamassojen raja on siis edelleen jakamassa Etelä-Suomea siten, että idän lämpimämpi ilmamassa saattaa ajoittain ulottua ainakin kaakkoon-itään, jolloin reilun +10 asteen päivälämpötilat saattavat olla mahdollisia. Muutoin sateessa ollaan yhä +5 asteen tienoilla ja vähemmän sateisilla hetkillä +5 ja +10 asteen välillä. Hyvin heikkoa yöpakkasta voi olla, jos pilvipeite rakoilee sopivasti; muutoin yöt ovat leudon plusasteisia. Tuulet ovat koko ajan heikkoja ja niiden suunnat vaihtelevat noiden matalapaineiden reittien mukaan. Heikkojen tuulten ja rintaman kummankin puolen ilmamassojen kosteuden takia sumuja esiintyy edelleen etenkin vielä lumipeitteisillä alueilla ja merellä sekä ko. rintaman tienoilla.

Keskiviikon paikkeilta lähtien sään kuvassa tapahtuu muutos. Lännessä Atlantilla pysynyt voimakas matalapainetoiminta heikkenee ja korkeapaineen muodostuttua länteen idässä pysynyt korkeapaine näyttää työntyvän länteen ja lopulta to - pe näyttäisi vallitsevan idän ja lännen korkeapaineiden välillä selänne yli Etelä-Suomen. Tällöin tuo alkuviikon rintamatilanne hajoaa ja sää selkenee. Ilmamassan lämpimyydessä on vielä arvailun varaa, mutta tavanomaista lämpimämmältä vaikuttaa heikoissa tuulissa, jolloin ke - pe päivälämpötilat voivat olla etenkin sisämaassa jopa +10 ja +15 asteen välillä ja seljenneet yöt sisältäisivät korkeintaan vain hyvin heikkoa pakkasta.

Sitten viikon lopussa näyttäisi olevan ongelma sään toteutumista arvioitaessa ainakin kahden eri vaihtoehdon välillä korkeapaineen painopisteen muodostumisen mukaan. Jos esim. korkeapaineen länsipainotteinen vaihtoehto toteutuu, niin luoteis-pohjoistuulten muodostumisessa sää viilenee silloin jonkin verran ja epävakaisuus voi lisääntyä. Jos korkeapaine jää vielä Suomen ylle - eteläreunalle, niin tavanomaista selvästi lämpimämpi ja aurinkoinen kevätsää jatkuu... Tarkistellaan vielä tilannetta alkuviikolla.

Tavanomaista lämpimämpi ja aluksi sateinenkin sää pitävät nyt huolta siitä, että lumipeite katoaa kovaa kyytiä Etelä-Suomesta ja jokien jo alkanut tulviminen (Tässä on Hesarin juttu Salon tulvatilanteesta Uskelanjoen jääpato-ongelman pahentamana) pahenee ja saavuttaa ensi viikon aikana huippunsa. Lumipeitteessä on jo nyt etenkin lännessä suuria sulia aukkoja - alueita, mutta metsissä on vielä paljon lunta. Ensi viikon loppulle tultaessa peltoaukeat sulavat kokonaan ja lumesta on silloin jäljellä vain laikkuja metsissä, pohjoisrinteillä-pohjoisseinustoilla ja peltojen varjoisilla reunoilla tuulen lumenkasaamiskohdilla. Routakin on jo alkanut sulaa päältä päin pälvipaikoilla ja ensi viikon lopulla tavataan jo ensimmäisiä kokonaan roudasta sulaneita maapaikkoja; tyypillisesti etelärinteillä ja eteläseinustoilla.

Vesistöjäät sulavat myös vikkelään, mutta etenkin seisovan veden järvet ja Suomenlahden sisälahdet säilyttävät vielä jopa yli 10 senttiä paksuakin harmaata sohjojäätä ensi viikollakin. Järvien virtapaikat ovat jo nyt osaksi sulia ja jokien jäiden lähtö tulvineen ja jääpatoineen on siis seuraavien lähipäivien paikoin dramaattinen tapahtumasarja. Tulvimisen huippu on Etelä-Suomen joissa tyypillisesti silloin, kun metsien lumesta ja kaikkien alueiden roudasta alkaa tulla runsaasti sulaa vettä heti aukeiden alueiden viimeisten sulamisvesien perään. Tämä tilanne on siis ensi viikolla.

Kasvillisuus jatkaa myös heräämistään kevääseen ja tavanomaista lämpimämpi sää tietää sitä, että ensi viikolla mm. varhaiset sipulikasvit tulevat lumesta ensimmäisenä sulaneilla kohdilla kunnolla esille ja leppien (Alnus sp.) kukinta tulee huippuunsa monin paikoin. Pajujen (Salix sp.) ja haapojen (Populus tremula) kissavaiheiset kukintojen aiheet kasvavat myös selvästi lisää, mutta varsinaista kukintavaihetta ei aivan vielä saavutettane ensi viikolla. Lämpimimmillä seinustoilla ja rinteillä voidaan odottaa kuitenkin jopa jo nurmikoiden kasvuunlähtöä varsinkin, jos tuo ym. lämpimin säävaihtoehto toteutuu ja aurinkoa saadaan kunnolla alkuviikon jälkeen... Joka tapauksessa ensi viikolla kasvutilanteiden esiintyminen alkaa kiriä tavanomaisesta aikataulusta edelle. Varsinaisen kasvukauden alkamisen määritelmä ollee myös tarkkailun alla ensi viikolla, jos sää äityy hyvinkin lämpimäksi...

Päivitys maanantaina 5.4.2010 klo. 23:55: Perinteinen tarkennus sääennusteeseen uusien tietojen pohjalta; eli tiistaina pieni matalapaine liikkuu Etelä-Suomen päälle etelästä ja keskiviikoksi se näyttää siirtyvän pohjoiseen-koilliseen, jolloin etelästä vahvistuu oma korkeapaineen alueensa ja Venäjälle jää toinen korkeapaine. Eli siis tuo ym. selännetilanne muotoutuukin niin, että tässä mainittujen korkeapaineiden väliin jää rintama ja matalapaineen sola, joka jakaa ilmamassat Suomea ajatellen viileämmin kuin miltä aikaisemmin näytti; ke - to ei olisikaan aivan niin lämmintä, mutta pe yli +10 asteen päivälämpötiloja näyttäisi tulevan. Sitten korkeapaineen painopiste näyttää ottavan tuon länteen siirtyvän vaihtoehdon ja siksi viikon lopussa pohjoisesta-luoteesta tulee kylmempää ilmaa epävakaisemman sään kera. Jopa hieman takatalven tuntua saattaisi olla mukana, joten valitettavasti kevään eteneminen voi näiden uusien tietojen perusteella nyrjähdellä viikon lopusta alkaen.

Päivitys keskiviikkona 7.4.2010 klo. 12:40: Tällä kertaa sään ennustaminen onkin ollut tämän vuoden haastavimmassa vaiheessa tähän mennessä, kun ennustetietojen poukkoilu eri suuntiin on ollut voimakasta. Päivitän siksi tähän vielä uusia tietoja; Ensinnäkin tänään on sen verran viileää ilmaa kiertynyt tuon pienen matalapaineen länsipuolitse Etelä-Suomeen, että jopa räntä-lumikuuroja on tullut. Huomenna on vähän lämpimämpää korkeapaineen ollessa Suomen eteläreunalla ja päivälämpötila voi kohota +10 asteen lähelle sisämaassa. Lännestä tuleekin silti jo perjantaiksi matalapaine sateineen ja ko. matalapaine etelä-pohjoissuuntaisen rintamansa kera jää la sijoilleen Suomen ylle sateineen; ainakin yöaikaan voi olla räntäsateen mahdollisuutta. Sitten matalapaine vetäytyy etelään ja lännessä ollut korkeapaine sujahtaa Lapin ylle sunnuntaiksi, jolloin itään - kaakkoon jäänyt lämpimämpi ilmamassa alkaisikin tulemaan itätuulen myötä Etelä-Suomeen. Viimeistään ensi viikon alussa voisi näin alkaa selvästikin yli +10 asteen päivälämpötilat... Eli tällä viikolla lumien sulaminen onkin vielä sen verran hidasta, että se tasaa tulvatilanteita miedommiksi. Seuraavassa ennusteessani lisää.

No comments: