Sunday, April 04, 2010

Viikon 13 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Loivasti aaltoilevaa sumupilvikantta koillisnäkymässä alkuillalla kuvattuna sunnuntaina 4.4.2010 Espoon Tapiolassa. Pienen matalapaineen siirryttyä Suomen lounaiskulmalle kylmä rintama pyyhkäisi sumuisen lämpimän sektorin ilmamassan pois pohjoiseen ja rintamasateetkin menivät mukana. Etelän ja idän väliset heikot tuulet olivat kääntymässä etelän ja lännen välisiksi sekä tyyntymässä lähes kokonaan. Lämpötila pysyi illalla edelleen tasaisesti +3 ja +5 asteen välillä runsaassa pilvisyydessä.
Sakeaa sumua lounaisnäkymässä vähän ennen keskipäivää kuvattuna sunnuntaina 4.4.2010 Hämeenlinnassa. Lännessä matalapainetoiminta ei ollut tullut pariin päivään juuri Britteinsaaria - Pohjanmerta idemmäksi. Suomen eteläreunalla hyvin pieni matalapaine ja sen rintamasysteemi liikkuivat hitaasti pohjoiseen. Voimakas sumu johtui lämpimän sektorin kostean ilmamassan ulottumisesta paikalle niukasti ja tilapäisesti. Rintaman tihku- ja vesisateita tuli koko päivän ajoittain. Lämpötila oli alueella yötäpäivää vähän vähän +5 asteen molemmin puolin; idässä edelleen +10 asteen vaiheilla.
Repaleista sumupilvikantta iltapäivällä Vanajaveden rannalla lounaisnäkymässä kuvattuna lauantaina 3.4.2010 Hämeenlinnassa. Rintamasysteemi oli jäänyt edelleen Suomen päälle etelä-pohjoisuuntaisena ja pieni matalapaine oli tullut Suomen eteläreunalle etelästä. Rintaman kohdalla (länsipainotteinen) oli tihkua ja kohtalaista vesisadetta. Lämpimän sektorin puolelle idässä ulottui sumuja ja vähäpilvisillä kohdilla kaakossa päivälämpötila oli jopa +12 astetta; sateessa oli n. +5 astetta ja yöllä vähän sen alle. Koillisen ja kaakon väliset tuulet olivat heikkoja. Järvijäiden sulaminen oli vaihtelevan harmaassa vaiheessa; tällä järvellä jään paksuus oli jo pääosin selvästi alle 50 cm.
Alkuillan harso- ja etelästä lähestynyttä hahtuvapilvikantta Vanajaveden rannalla lounaisnäkymässä kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Hämeenlinnassa. Yön jälkeen sijoillaan pysyneen rintaman kohdalla oli tilapäisesti poutaa ja vähäpilvisilla alueilla (Kuten kuvan alueella) päivälämpötila kohosi jopa +11 asteen vaiheille; muutoin +5 ja +10 asteen välille. Etelästä alkoi työntymään uusi hyvin pieni matalapaine ko. rintamalinjaa pitkin vesisateineen, jolloin rintaman tyyppi muuttui lämpimäksi rintamaksi (Kuvan tilanteessa etelärannikolla satoi jo).
.Ohutta verhopilvikantta vähän ennen keskipäivää etelänäkymässä kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Espoon Tapiolassa. Lännessä matalapaine oli siirtynyt etelästä Islannin itäpuolelle ja uusi oli tullut Britteinsaarille. Ensin mainitusta ulottunut kylmä rintama oli jäänyt etelä-pohjoisuuntaisesti sijoilleen keskelle Suomea; rintamasateet jäivät kuvan alueen länsipuolelle yöllä, mutta runsas verho- ja hahtuvapilvisyys pitivät heikkenevässä etelätuulessa yölämpötilat pari-kolme astetta plussalla.
Untuvapilvisyydeksi vähentynyttä lämpimän sektorin pilvisyyttä iltapäivällä koillisnäkymässä kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Ruotsin pieni matalapaine oli sulautunut takaisin emomatalaan, joka oli siirtynyt Pohjanmeren - Norjanmeren tienoille. Kylmä rintama oli kuitenkin saapumassa Suomen lounaiskulmalle kuurottaisine sateineen. Lämpimässä sektorissa ennen sitä päivälämpötila ehti kuitenkin kohota etenkin sisämaassa +10 asteen vaiheille.
.


Aamun tasaista harsopilvisyyttä lämpimässä sektorissa haloilmiön ja sivuauringon kera kaakkoisnäkymässä kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Kohtalaisessa etelä-kaakkoistuulessa lämpimän sektorin vähentyneessä pilvisyydessa yölämpötila pysyi alimmillaankin asteen pari plussalla. Pieni matalapaineen osakeskus oli muodostunut Etelä-Ruotsiin ja siihen liittyvä kylmä rintama oli lähestymässä lounaasta.
.
.

Hahtuva- ja harsopilvisyyden keskeltä pilkistävää kuutamoa etelänäkymässä vähän keskiyön jälkeen kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-kaakkoistuuli jatkui kohtalaisena ja vaihtelevassa pilvisyydessä lämpötila laski vain vähän +5 asteen alapuolelle ilmamassan lämpimyyden takia. Täysikuuvaihe oli jäänyt taakse tiistaille.
.Lämpimän rintaman vesisateen jälkipuolen pilvisyyttä luoteisnäkymässä illansuussa kuvattuna keskiviikkona 31.3.2010 Espoon Tapiolassa. Sateen juuri lakattua saapuneessa lämpimän sektorin ilmamassassa tummat kumpukerrospilvet liikkuivat kaakkoistuulessa luoteeseen ja yläpuolella rintaman vaaleammat hahtuvapilvilautat pohjoiseen rintaman mukana.
Verhopilvestä aaltoilevana sadepilveksi etelästä alkaen tihentyvää lämpimän rintaman pilvikantta etelänäkymässä juuri ennen rintaman tasaista vesisadetta aamupäivällä kuvattuna keskiviikkona 31.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kohtalaisessa - navakassa kaakkoistuulessa ja sateessa päivälämpötila oli +5 asteen vaiheilla; vähäpilvisemmillä Etelä-Suomen alueilla jopa lähellä +10 astetta ennen sadetta.
.Täysikuuta lisääntyvässä untuvapilvisyydessä vähän keskiyön jälkeen kuvattuna keskiviikkona 31.3.2010 Espoon Tapiolassa. Lämpimän rintaman etupuolella pilvisyys lisääntyi hitaasti, jolloin yölämpötila pääsi pitkästä aikaa laskemaan pakkaselle asettuen alimmillaan -1 ja -5 asteen välille. Kaakkoistuuli oli kuitenkin jo voimistumassa leudontavasti aamuun mennessä.
.Iltaruskoa untuvapilvissä illalla luoteisnäkymässä kuvattuna tiistaina 30.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kaakosta ulottuvassa korkeapaineen selänteessä alkupäivän alapilvisyys katosi kokonaan. Britteinsaarilla jo pari päivää pyörinyt voimakas matalapaine alkoi nostamaan etelästä lämmintä ilmamassaa ja sen etureunassa olleen lämpimän rintaman etummaisia untuvapilvilauttoja alkoi ilmaantumaan hajanaisesti. Päivälämpötila oli +5 asteen vaiheilla.Vähenevää ohutta kumpukerrospilvisyyttä etelänäkymässä iltapäivällä kuvattuna tiistaina 30.3.2010 Espoon Tapiolassa. Pieni matalapaine oli jäänyt Lappiin lännen osakeskuksen kadottua ja kaakosta alkoi työntymään heikko korkeapaineen selänne; länteen kääntynyt heikko tuuli putsasi yön ja aamun sumut ja sumupilvet ilmamassan kuivuessa. Yölämpötila oli 0 ja +2 asteen välillä.
.
.


Sumuista näkymää iltapäivällä kuvattuna maanantaina 29.3.2010 Espoon Tapiolassa. Länsireunalla olleen matalapaineen osakeskuksen heikennyttyä lounaisvirtauskin heikkeni ja kuurosadealueen kaikottua koilliseen lumipeitteinen seutu ja jäinen meri edesauttoivat sakeaakin sumua ajoittain koko loppupäivän. Päivälämpötila oli pari - kolme astetta plussalla eikä juuri laskenut illalla.
.Isohiutaleista lumi-räntäkuuroa etelänäkymässä vähän ennen keskipäivää kuvattuna maanantaina 29.3.2010 Espoon Tapiolassa. Kuurosadealue oli ylittämässä lounaasta aluetta yön ja alkupäivän aikana laajan matalapaineen ulotuttua lounaasta osakeskuksineen Suomen länsireunalle ja Lappiin. Lämpötilat olivat läpi yön nollassa - asteen plussalla.
.
PS. Sääkartta-aineistona on näiden sääkuvailujeni kera kiinnostavaa katsella http://www.wetter3.de/ -sivustolta näitä: Kartta-arkisto A ja kartta-arkisto B, joista olen kerännyt tietoja tähän kuvasarjaan koko ajan. Ko. arkistot ovat erittäin kattavia ja kiinnostavia havainnoitaessa yhteyttä kuvissani nähtyjen ja ko. sääkartoille analysoitujen tilanteiden väleillä.

No comments: