Sunday, April 04, 2010

Viikon 13 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2Alimpaan kuvaan verrattuna saman ojakanavan kera havaittavaa lumihangen sulamistilannetta kuvattuna sunnuntaina 4.4.2010 Espoon Tapiolassa. Ko. vertailu paljastaa sen, että lumihanki suli ko. välisenä aikana jopa 10 - 20 senttiä eli oli nyt noin 20 sentin vahvuista. Ojakanavan tulva pysyi koko viikon suunnilleen tuossa samassa vahvuudessaan. Tulvahuippu oli siirtymässä seuraavalla viikolla isoihin jokiin.
Keski-ikäisen taajamakoivikon (Betula sp.) alla olevan lumihangen sulamistilannetta kuvattuna sunnuntaina 4.4.2010 Espoon Tapiolassa. Rajatun puuston alla on yleensä aina vähiten lunta ympärillä oleviin aukeisiin alueisiin verrattuna; niin nytkin tässä puuston alla oli jo pälviä, mutta taka-alan nurmikentällä oli vielä n. 20 sentin hanki.
Aurauslumikasoja uimahallin pysäköintialueilla kuvattuna sunnuntaina 4.4.2010 Hämeenlinnassa. Talven mittaan erilailla ja eri kohdilta aurattujen lumikasojen erilaiset likaisuusasteet mm. hiekasta alkoivat tulla esille sulamisen edetessä. Myös kaikenlaiset sottapyttyjen jättämät roskat olivat karusti esittäytymässä.
Vanajaveden jäätilannetta ja länsirannalla lumesta sulanutta nurmikkoa kuvattuna lauantaina 3.4.2010 Hämeenlinnassa. Tuulet olivat talven mittaan pitäneet tuiskuttamalla tätä nurmikkoaluetta ohutlumisena ja siksi se suli varhain pälvelle. Routaa oli kuitenkin vielä jopa kymmeniä senttejä. Tuo harmaaleppä (Alnus incana) oli aloittamassa kukintaansa; lepän siitepölyä oli jo koko viikon ajan tullut etelämpää Euroopasta koko Etelä-Suomeen.
Vanajaveden jäätilannetta ja alkanutta vesiliikennettä kanoottimelojan kera kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Hämeenlinnassa. Innokkaimmat melojat ovat liikkeellä heti, kun vähänkin on sulaa ja tuolla virtaavalla kapealla kohdalla sitä ilmestyy aina helposti kevätsulamisen alettua. Kuvan tilanteessa ei ollut kuin parisen viikkoa siitä, kun viimeiset moottorikelkkailijat ajelivat kohdalla.
Vanajaveden jäätilannetta ja sulanutta puista venelaituria kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Hämeenlinnassa. Puu on helposti auringonsäteilyssä lämpenevää materiaalia, joten ko. kohdilta lumihanki suli helposti kontrastoiden hyvin järven jään kanssa; paksuus seisovan veden alueella edelleen 20 - vajaan 50 sentin välillä. Illansuun aurinko oli vielä korkealla; kuvaajan varjo.
.Vanajaveden jäätilannetta ja sulanutta etelään viettävää rantatörmää kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Hämeenlinnassa. Sisämaassa oli etelärannikkoa vähemmän lunta koko talven, joten tällä paikalla tuollaiset lämpimät rinteet olivat pälvisiä jo edellisviikolta lähtien. Nyt routakin oli hyvää kyytiä sulamassa. Rannan jäätilanteen vyöhykkeisyys kävi myös hyvin ilmi tyypilliseen keväiseen tapaan; vaalemmat alueet sisälsivät osittain lumihankea.
.Taajamametsikön ojan sulamisvesitulvan ilmaantumista hangen päälle kuvattuna perjantaina 2.4.2010 Espoon Tapiolassa. Metsissä ja metsiköissä lumen sulaminen tapahtuu aina avoimia paikkoja hitaammin ja tässäkin tapauksessa arviolta jo n. 10 sentin verran eroa oli ko. aluetyyppien välille syntynyt varsinaisen kevätsulamisen alettua.
Kaukolämpöputkiston nopeuttavaa vaikutusta lumihangen sulamiseen kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Talven hiihdot oli viimeistään tässä vaiheessa ohitse, kun kuvan tapaan latujen kohtia alkoi uhata paikoin jo isot pälvet.
.Asfalttipintaisen kevyenliikenteen väylän sulamistilannetta kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Asfalttipinnat olivat olleet jo monta päivää sulia aurinkoisilla paikoilla ja tässä talvella jopa yli metrin korkea aurauslumivalli oli tumman likaisena sulanut muuta lunta nopeammin jo lähes kokonaan paljastaen alasleikattujen virpianervopensaiden (Spiraea chamaedryfolia) vesat. Vasemmalta sivulta valui vielä sulamisvettä.
Aaltoilevaksi sulanutta lumihangen pintaa kuvattuna torstaina 1.4.2010 Espoon Tapiolassa. Tietyssä vaiheessa hankikantoisen jäinen keväthanki voi tulla rakenteensa ja auringonsäteilyn takia näinkin koristeelliseksi kuviopinnaksi sulaessaan (Havainnollistettu tarkemmin "kevätsulaminen 2" kuvasarjassa alempana).
.Hiekkapintaisen kevyenliikenteen väylän sulamistilannetta kuvattuna keskiviikkona 31.3.2010 Espoon Tapiolassa. Viimeisen kerran aurauskalusto siirsi sulavaa lunta tuohon sivuun kokkareisena ja väylän loskajäinen pinta katosi seuraavan päivän lämpöaallon aikana.
.Ojakanavan tulvaa ja lumihangen paksuuden tilannetta kuvattuna tiistaina 30.3.2010 Espoon Tapiolassa (Vrt. ylin kuva). Hangen paksuus oli vielä 30 - 50 senttiä ja ojakanavan sulamistulva oli yläreunoille ulottuvaa syövyttäen hitaasti lisää reunojen lumihankea.

No comments: