Sunday, April 25, 2010

Viikon 16 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Lievästi kuurosateista kumpukerrospilvisyyttä koillisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 25.4.2010 Espoon Tapiolassa. Heti keskipäivän jälkeen korkeapaineen vaikutuksesta huolimatta ilmamassa oli sen verran epävakaata, että hahtuvapilvien sekaan syntyi kumpukerrospilvimäistä heikkoa kuurosolukkoa; sadejuovat eivät joka kohdassa ulottuneet maahan. Meren yllä oli poutaa. Kumpupilvisyys hajosi vähäisiksi ja hajanaisiksi hahtuvapilvilautoiksi illalla ja päivällä ajoittain puuskaisen navakastikin vallinnut länsituuli tyyntyi korkeapaineen venyttyä vähän pohjoisemmaksi eteläpuolelta.
Vähäisten hahtuvapilvilauttojen koristamaan taivasta etelänäkymässä keskipäivällä kuvattuna sunnuntaina 25.4.2010 Espoon Tapiolassa. Yön ja aamun aikana ko. vähäistä pilvilauttailua oli heikossa länsituulessa ja näin yöpakkasta oli vain asteen parin verran. Suomen eteläpuolelle oli tullut korkeapaine ja vähitellen se alkoi kierrättää lämpimämpää ilmaa Etelä-Suomeen lännestä. Päivälämpötila saavuttikin jo +10 ja +12 asteen välisiä lukemia myös etelärannikolla; länsituulessa merituuli ei vaikuttanut kunnolla. Kuvassa nähdäänkin jo kauniin sään innoittamaa kevään ensimmäistä pikniktoimintaa.
Heikkosateisen kuuropilven etääntymistä Suomenlahden ylle etelänäkymässä illansuussa kuvattuna lauantaina 24.4.2010 Espoon Tapiolassa. Vallinneessa pohjois-luoteistuulessa merituuli kumoutui ja heikot kuurot jaksoivat säilyä meren ylle saakka. Voimakas matalapaine koillisessa vetäytyi yhä kauemmaksi Pohjois-Venäjälle ja Suomen eteläpuolelle oli siirtymässä lännestä korkeapaine; tuuli heikkeni yhä vähitellen ja kääntyi länteen sään samalla seljetessä lähes kokonaan illan mittaan.
Paikoitellen heikosti kuurosateista kumpukerrospilvisyyttä lounaisnäkymässä Vanajaveden rannassa iltapäivällä kuvattuna lauantaina 24.4.2010 Hämeenlinnassa. Aamupäivällä syntyneen kumpukerrospilvisyyden sekaan jaksoi nousta iltapäivällä heikkoja kuuropilviä. Polaari-ilmamassan kylmyyden takia sateet olivat edelleen osaksi räntää-rakeita. Päivälämpötila oli +5 asteen vaiheilla - vähän sen yli (Etelärannikolla lähes +10 astetta) kohtalaisen-navakan puuskaisen pohjois-luoteistuulen heikettyä illaksi vähitellen.
Untuva- ja harsopilviraitaista aamupäivän taivasta lounaisnäkymässä kuvattuna lauantaina 24.4.2010 Hämeenlinnassa. Suomen itäreunalla ollut matalapaine oli voimistunut, mutta siirtynyt pohjoisemmaksi. Yöllä kuurosateet hajosivat ja poistuivat luoteis-pohjoistuulen jatkuttua kohtalaisena. Yöpakkasta oli parisen astetta etenkin sisämaassa. Pian tämän kuvanoton jälkeen rakoileva kumpukerrospilvikansi nousi nopeasti taivaalle kevätauringon voimistaman termiikin ansiosta.
Verhopilvikannen seassa olevaa kuuropilveä sadejuovineen alkuillalla lounaisnäkymässä kuvattuna kuvattuna perjantaina 23.4.2010 Hämeenlinnassa. Toisen räntä-raekuurovaiheen tulo oli käsillä luoteesta ja tässä vaiheessa pieni matalapaineen osakeskus oli ohittamassa Suomea lounaiskulmalta kaakkoon. Illan mittaan kuurosateet muuttuivat lumisemmiksi, mutta mitään merkittävää lumikerrosta ei syntynyt lämpötilan pysyttyä noin asteen plussalla yöhön saakka.
Ohutta verhopilveä ja hajanaista kumpukerrospilvikantta lounaisnäkymässä Vanajaveden rannassa iltapäivällä kuvattuna perjantaina 23.4.2010 Hämeenlinnassa. Tuuli kääntyi koko Etelä-Suomessa pohjoiseen yöllä matalapaineen jäätyä selvemmin Suomen itäreunalle ja tuuli voimistui iltapäiväksi kohtalaiseksi kääntyen luoteeseen. Kuvassa oli tilapäinen poutahetki kahden räntä-raekuuroisen vaiheen välillä. Yöllä oli vesi-räntäsateen vähettyä noin 0 astetta ja päivälämpötila vaihteli kuurojen mukaan +3 ja +7 asteen välillä kylmässä polaari-ilmamassassa.
Tasaista sadepilveä muutaman repaleisen kokkareosan kera lounaisnäkymässä Vanajaveden rannassa alkuillalla kuvattuna torstaina 22.4.2010 Hämeenlinnassa. Matalapaineen keskus oli vetäytynyt Etelä-Suomen itäosiin ja kapea rintamasade oli jäänyt suunnilleen sijoilleen itä-länsisuuntaisena Etelä-Suomeen; ko. sisämaa-alueella vesisade alkoi vasta iltapäivällä ja etelärannikolla (Espoo) sade oli tauonnut. Tällä paikalla tuuli nyt heikosti idästä ja etelärannikolla lännestä. Välissä oli tyyni tuulten vaihtumisraja ja runsain vesi-räntäsade. Sisämaassa päivälämpötila ehti ennen sadetta +7 asteen kohdille ja etelärannikolla jäätiin piiru +5 asteen alle. Vesipisarointi synnytti kuviollisen pinnan tyyneen järviveteen.
Tasaista sadepilveä muutaman repaleisen kokkareosan kera etelänäkymässä vähän ennen keskipäivää kuvattuna torstaina 22.4.2010 Espoon Tapiolassa. Koko yön ja aamun ajoittainen sade jatkui kahdesta yhdeksi yhdistyneen matalapaineen siirtyessä Etelä-Suomen yli hitaasti koilliseen. Kapeassa rintamasateessa ilmamassa jäähtyi aamuksi pariin plusasteeseen niin, että seassa oli vähän räntää. Itä-kaakkoistuuli tyyntyi aamuksi lähes kokonaan matalapaineen keskuksen tultua ylle. Iltapäivällä heikko tuuli kääntyi etelärannikolla länteen keskuksen ylityksen jälkeen ja sade taukosi runsaan pilvisyyden jatkuttua.
Etelä-lounaasta lähestyneen rintamasateen etureunassa juuri ennen sadetta vallinnutta sadejuovaista verho- ja sadepilven välimuotoa illan sinertävässä hämärässä etelänäkymässä kuvattuna keskiviikkona 21.4.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaine oli hivuttautumassa hitaasti idemmäksi Suomen eteläreunalle ja kaakosta oli tulossa oma täydennysmatalapaineensa sekaan. Viimein navakan puuskaisessa itä-kaakkoistuulessa oli tulossa etelästä okluusiorintaman kapea vesisadealue; lämpötila pysyi vielä yöhön saakka muutaman asteen plussalla.
Tasaista lievästi läpikuultavaa verhopilveä ja taivaanrannassa sisämaan kumpukerrospilvikantta pohjoisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna keskiviikkona 21.4.2010 Espoon Tapiolassa. Lounaiskulman matalapaineen okluusiorintamasade oli työntämässä etelästä edellään vähitellen paksunevaa verhopilveä ja voimakas puuskainen itä-kaakkoistuuli oli ajanut vähän lämmenneen ilmamassan alemman pilvikerroksen taivaanrantaan. Päivälämpötila oli pilvistä huolimatta n. +10 astetta.Aaltoilevaa hatuvapilvikantta ja verhopilveä taivaanrannassa aamulla koillisnäkymässä kuvattuna keskiviikkona 21.4.2010 Espoon Tapiolassa. Yön aikana korkeapaine oli väistynyt eteläreunalta koilliseen Venäjälle ja lounaiskulmalle tulleen matalapaineen okluusiorintaman sadealue oli lähestymässä hitaasti; sen edellä oli hajanaista pilvisyyttä kuvan tapaan kaakkois-itätuulen voimistuessa koko ajan. Matalapaineen vaikutuksen takia yöpakkanen oli ed. yötä lievempää; 0 ja -3 asteen välillä.
.Lievästi kuurosateisia leveitä kumpupilviä koillisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna tiistaina 20.4.2010 Espoon Tapiolassa. Etelästä ulottuneen korkeapaineen selänteen vaikutuksesta huolimatta iltapäivän termiikki aiheutti näitä hyvin lieviä vesikuuroja heikossa länsituulessa. Päivälämpötila oli n. +10 astetta. Illaksi sää selkeni lähes tyystin; hajanaista hahtuva- ja harsopilveä. Lähes tyyni tuuli oli kääntymässä etelän kautta kaakkoon matalapaineen lähestyessä Suomen lounaiskulmalle.Täysin selkeää kuivan polaari-ilmamassan taivasta koillisnäkymässä aamulla kuvattuna tiistaina 20.4.2010 Espoon Tapiolassa. Yö ja aamu olivat selkeitä ja lähes tyyniä, jolloin tämä oli viikon kylmin yö (Pakkasta -2 ja -5 asteen välillä). Korkeapaineen selänne oli työntynyt lounaasta-etelästä paikalle ja lännessä Etelä-Skandinaviassa uusi pienehkö matalapaine oli hitaasti lähestymässä.
.Kuuropilvinauhaa pohjoisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna maanantaina 19.4.2010 Espoon Tapiolassa. Aamun kumpukerrospilvisyydestä kehittyi etenkin sisämaahan kuuropilvijonoja, joissa rankimmissa esiintyi hyvin lievää ukkosta. Päivälämpötila oli ajoittain navakan puuskaisessa länsi-luoteistuulessa kuurojen mukaan +5 ja +10 asteen välillä ja sade siten vettä - lumirakeita. Illalla sää selkeni nopeasti ja tuuli tyyntyi korkeapaineen selänteen alkaessa työntyä lounaasta paikalle.
Aamupäivän muhkeaa sumupilvimäistä kumpukerrospilvisyyttä koillisnäkymässä kuvattuna maanantaina 19.4.2010 Espoon Tapiolassa. Koilliseen vetäytyneen matalapaineen jälkipuolelle Lapin yli länteen jäi vähäistä matalapainetta ja yöllä sen eteläpuolisessa polaarisessa länsi-luoteisvirtauksessa heikenneen tuulen ansiosta pääsi tiivistymään ko. pilvikerros, joka hillitsi yöpakkasta vain asteen parin tienoille.

No comments: