Sunday, May 16, 2010

Tavanomaista paljon lämpimämpää ajoittaisten ukkoskuurojen ja hellelukemien kera; ensi viikon lopussa viileneminen... (Päivitys!)



Edelliskerran sääennusteeni hellenäkymät toteutuivat sitten varsin tarkasti kohdilleen, kun ke lähtien lähes koko Suomen valtasi kaakosta helleilmamassa. Alkuviikko sujui vielä hyvinkin koleissa oloissa, kun etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi pidätteli Suomea sen länsipuolella mm. Länsi- ja Keski-Euroopassa jo pitkään vallinneessa hyvin viileässä polaari-ilmamassassa. Länsi- ja Keski-Eurooppa eivät ole itse asiassa vielä tähänkään mennessä päässeet eroon ko. koleudesta ja päivälämpötilat ovat siellä jääneet sateisenkin sään aiheuttamana ajoittain jopa vähän +10 asteen alapuolelle! Hallanvaaraakin siellä on ollut. Sen sijaan Suomi pääsi vihdoin Venäjällä jo pitkään vaikuttaneen helleilman piiriin, kun etelästä noussut laaja matalapaine osakeskuksineen jäi Suomen etelä-lounaispuolelle taaten jatkuvan kaakkois-itätuulen tuoden helteen mukanaan. Pe ja la saavutettiin joillakin Länsi-Suomen paikoilla jopa n. +29 asteen lukemat ja muutenkin yli +25 asteen lukemia on riittänyt yleisesti jopa Etelä-Lappiin saakka. Yötkin lämpenivät kunnolla, jolloin minimilukemat ovat olleet pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä ja etelärannikolla paikoin jopa +15 asteen kohdilla. Torstaina helleilmamassan tuloon liittyi paikoin voimakastakin ukkosta, mutta pe ja la ukkoset ovat olleet heikompia ja keskittyneet läntisimpään osaan maata; tässä on Myrskyvaroitus.com -sivustolta asiaa näistä ukkosista.

Tuo kuva on otettu eilen lauantaina 15.5.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla, missä tuo rantaheinikko oli jo alkanut kasvaa helteen lämmittämässä vedessä. Vesikasvitkin näin ollen ovat spurttaamassa vauhdilla kasvuunsa. Järvivedet ovatkin lämmenneet tähän mennessä siten, että pienissä järvissä on päästy jo +15 ja +20 asteen välille ja suurissakin pitkälti yli +10 asteen. Tuo kuvan aallokko kuvastaa myös sitä, että ko. helleilmamassa on virrannut melko voimakkaan itä-kaakkoistuulen mukana näinä 3 viime päivänä.

Mielenkiintoista onkin nyt arvioida, kuinka pitkään tämä hellejakso jatkuu. On olemassa merkkejä siitä, että ainakin alkavan viikon to - pe tienoille saakka Etelä-Suomessa. Perustilanne näyttää olevan to saakka suunnilleen sama, missä Suomen eteläpuolella majailee laaja matalapaine ja korkeapaine on Pohjois-Venäjällä - Jäämerellä. Näiden välistä koko ajan pääsee itä-kaakkoistuulen myötä ajankohtaan nähden lämmintä ilmaa koko Suomeen, jossa joka päivä ainakin jossain päin mitataan yli +25 asteen hellelukemia ja joka tapauksessa +20 ja +25 asteen lukemat ovat taattuja Etelä-Suomessa. Myös pohjoisin Lappi on pääsemässä kesäisten säiden pariin ainakin pariksi päiväksi. Etelä-Suomen yöt pysyvät edelleen pääasiassa +10 ja +15 asteen minimilämpötiloissa ja paikoin saattaa edelleen olla jopa vähän reilun +15 asteen minimilukemiakin. To asti näyttää myös siltä, että ko. matalapaineen eläessä se kierrättää kaakosta ajoittain kostean epävakaista ilmaa sen verran Etelä-Suomen ylle, että ajoittaiset ukkoskuurottelut ovat mahdollisia, mutta niiden ajoittamista ei voida tarkasti tehdä; sisämaassa ukkostaa etelärannikkoa todennäköisemmin. Seassa voi olla hyvinkin jännän voimakasta ukkosta...

To - pe tienoilta saattaa sitten alkaa jonkinasteinen viileneminen. Tässä vaiheessa sen mahdollistava kehitys vaikuttaisi seuraavalta; Ke tienoilla tuo Suomen eteläpuolella vaikuttava matalapaine alkaisi heikkenemään, jolloin sen ja tuon pohjoisen korkeapaineen välinen itävirtaus heikkenee ja lämpimän ilman syöttö lakkaa ja tuulet tyyntyvät jopa lähes kokonaan torstaiksi; ilmamassan lämpimyys kuitenkin säilyy vielä ko. tilanteessa Suomen yllä ja hellelukemat saattavat hyvinkin olla mahdollisia torstainakin. Perjantaina näyttäisi sitten siltä, että Suomen länsipuolelle vahvistuu uusi korkeapaine ja sen myötä pohjois-koillisvirtaus alkaisi ottamaan valtaa viilentäen sään ja lännestä-luoteesta alkaen päivälämpötilat saattavat jo jäädä alle +20 asteen sade- ja ukkoskuurottelun jatkuessa vielä lämpimässä Venäjälle kaakkoon vetäytyvässä ilmamassassa.

Tilanteet kehittyvät kuitenkin nopeasti ja jo la - su ajaksi Pohjois-Skandinaviaan ja Lappiin muodostuisi matalapaine ja näin Etelä-Suomessa alkaisi vaikuttaa länsituuli mahdollisen lännestä tulevan rintamasateen kera. Sitä ennen pe-la yö olisi poutainen viilenneessä ja kuivuneessa polaari-ilmamassassa yölämpötilojen ollessa pitkästä aikaa selvästi alle +10 asteen ja sisämaassa saattaisi olla jopa jonkinasteista hallanvaaraa. Tuo matalapaine lämmittäisi kuitenkin taas seuraavat yöt +10 asteen tienoille, vaikka päivälämpötiloissa ei enää päästä +20 asteen yläpuolelle. Tätä to jälkeistä tapahtumasarjaa täytyy tarkentaa vielä parin päivän sisällä lisää...

Poikkeuksellisen lämmin sää on kiihdyttänyt kasvukauden etenemistä hurjasti Etelä-Suomessa ja jo tänään on lämpimimmillä paikoilla saavutettu tuomen (Prunus padus) kukinnan alkaminen. Metsävaahtera (Acer platanoides) ja rusokirsikka (Prunus sargentii) ovat tulleet parissa päivässä täyteen kukintaan, voikukat (Taraxacum officinale) ovat aloittaneet kukinnan ja koivujen (Betula sp.) lehdet ovat saavuttaneet monin paikoin havinakoon. Jatkossa ainakin to asti jatkuva poikkeuksellinen lämpö saa ensi viikon loppuun mennessä tuomet kukinnan huippuun yleisesti ja metsävaahtera sekä rusokirsikka lopettavat jo kukintansa. Paikoin voidaan jopa odotella omenapuiden (Malus sp.) ja pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukinnan alkua. Myös myöhään lehtensä puhkaisevat lajit tulevat jo isollekin hiirenkorvalle; esim. suvuissa saarnet (Fraxinus sp.), korkkipuut (Phellodendron sp.) ja tammet (Quercus sp.). Myös myöhään lehteen tulevat haavat (Populus tremula) räjäyttävät lehtensä esiin. Nurmikoiden leikkuukausi on myös alkanut ripeästi ja runsas kasvu jatkuu, mutta tässä huomautan voikukkaisten nurmikoiden kauneusarvoista eli ne nurmet olisi syytä jättää kukkaniittykoristeiksi leikkaamatta ko. kukinnan ajan. Maanviljelyssä myöhässä olleet kylvötyöt ovat nyt myös erittäin ripeässä tekovaiheessa lämmön tultua.

Tiivistettynä: Kasvukausi kirii useita päiviä - yli viikon etuaikaan ensi viikon mittaan. Niinpä on huvittavaa katsoa viime perjantaina 14.5.2010 laadittua siitepölytiedotetta (Uusi päivitys vasta huomenna ma), koska se on jo tänään todella auttamattoman vanhentunutta tietoa sisältävä koko Suomen mittakaavassa; koivu on tänään aloittanut kukintansa jo peräti Etelä-Lappia myöten eikä vain Etelä-Suomessa, jossa se on jo peräti päättämässä kukintaansa. Myös vuodenaikamäärittelyissä on mielenkiintoinen tilanne; termisen kesän määritelmä on nimittäin toteutumassa hämmästyttävästi, kun yli +10 asteisia vuorokausikeskilämpötiloja tulee helposti yli 5 päivää peräkkäin jopa Oulun - Tornion tienoota myöten! Kesän alku on näin ollen 1 - 4 viikkoa etuajassa alueesta riippuen!

Lämpö on siis vaikuttanut myös vesistöjen lämpenemiseen tavanomaista korkeampiin lukemiin ja tämä merkitsee alkavalla viikolla pienistä järvistä alkaen jopa +20 asteen tienoille kohoavia hurjia lukemia toukokuun olosuhteisiin nähden. Isoissa järvissäkin ja Suomenlahden joissakin sisälahdissa voidaan saavuttaa yli +15 asteen lukemia. Meren ulappa pysyy kuitenkin yhä viileänä hitaan lämpenemisensä takia ja korkeintaan n. +10 asteen lukemat ovat mahdollisia. Jokien virtaamat ovat normaalitasolla ja maaperän kosteutta on vielä riittävästi jäljellä lumien sulamisesta niilläkin alueilla, joille kuurosateita ei ole vielä osunut kunnolla. Kuivuudesta ei siis ole vielä vaaraa helteen jatkuessa ja ensi viikolla ajoittain yleistyvät ukkossateet saattavat kastella hyvinkin runsaasti joitakin alueita. Myös taajamatulvat voivat olla paikoin mahdollisia ko. ukkosten takia. Jokien virtaamat eivät ole kuitenkaan nousemassa tulviksi asti.

Päivitys maanantaina 17.5.2010 klo. 23:50: To jälkeinen sään kehitys on muuttunut sitten viime arvioni, kuten odotinkin eli tässä viimeisimpiä tietoja muutoksesta. Ensinnäkin näyttää siltä, että hellerajoilla liikkuva hyvin lämmin sää jatkuu jopa perjantaihin saakka eikä kunnon viilenemistä olisi tiedossa vielä lauantainakaan; ei siis ole tulossa mitään hallanvaaraa. Tämä johtuu siitä, kun tuulet pysyvät Suomen yllä hyvin tyyninä to - la ajan heikon epämääräisenä pysyvän ilmanpainekentän takia eli ilmamassa seisoo eikä pääse vaihtumaan; nihkeän painostavaa iltapäiväukkoskuuroista säätä on siis tiedossa. Kuitenkin lauantaina näyttäisi nopeasti kehittyvän matalapaine Suomen länsipuolella Norjanmerellä ja sen keskus siirtyisi sunnuntaiksi Suomen lounaiskulman tienoille. Se sysäisi silloin viimein lämpimän ilmamassan takaisin Venäjälle ja toisi samalla mukanaan runsaitakin sateita, joihin voi liittyä edelleen ukkosta vielä ennen kuin ilmamassa kylmenee kunnolla. Ilmamassan kylmenemisen asteesta on vielä epäselvyyttä, kun ei voida vielä tarkasti sanoa joutuuko Etelä-Suomi tuon matalapaineen kylmälle vai lämpimälle sivulle jatkossa eli seuraavalla viikolla...

No comments: