Sunday, May 16, 2010

Viikon 19 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1



Heikkenevän ukkoskuuroalueen etupuolelle levinnyttä harso- ja verhopilvivallia lähestymässä hitaasti etelänäkymässä alkuillalla kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Uusi matalapaine oli syntynyt Suomen eteläpuolelle Skandinaviassa - lännessä olleen heikennyttyä; idästä-kaakosta oli tulossa uutta annosta kosteaa ja lämmintä ilmamassaa. Siinä yhteydessä lounaiskulmalle käväisi rintamasysteemi, jonka etupuolella kaakosta tuli yöksi kuurottaista sadetta ns. kohokonvektioiden kera; kuvan pilvivalli edelsi tätä saderypästä. Lämpötilat olivat vielä keskiyölläkin lähes +20 astetta. Tämän etelänäkymän noiden keltaisena kukkineiden metsävaahteroiden (Acer platanoides) kasvun kehitys verrattuna viikon alun ko. näkymän kuviin on eräs esimerkki lämmön tekemästä huikeasta kasvupyrähdyksestä!




Selkeää pohjoisnäkymää taivaanrannan heikkojen kuuro- ja ukkospilvien kera iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Alempana olevaan etelänäkymäkuvaan verrattuna Suomen sisämaan ukkoskuurokehitys oli nuorempaa ja heikompaa Viron tilanteeseen verrattuna, mikä havaitaan näistä pilvistä vielä puuttuneista kuituisista alasinosista. Kuvasta havaitaan hyvin myös täyteen kukintaan räjähtäneen rusokirsikan (Prunus sargentii) näkyminen maisemassa kirkkaasti vaaleanpunaisena. Näistä kaikista viikon tunnelmakuvista havaitaan myös näiden maisemien erittäin nopea vihertyminen helleaallon alettua; puuston alastomuudesta lähes puolilehteen oli huikea näytelmä.




Selkeää koillisnäkymää auringonpalvojien kera iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Heikossa - kohtalaisessa itä-kaakkoistuulessa keskileveysasteiden ilmamassa tuotti edelleen +25 ja +27 asteen välillä olleita hellelukemia Etelä- ja Keski-Suomen sisämaahan etelärannikon jäätyä hellerajasta asteen pari ja Pohjanmaan rannikon saatua maatuulella taas jopa +28 asteen lukemia. Aurinko ja lämpö sai viikonlopunviettäjät myös kuvan tapaisiin aktiviteetteihin; Tapiolan laajat nurmikkoalueet ovat kauniilla säällä runsaassa käytössä myös tähän tapaan.




Kaukana Virossa ollutta ukkoskuuropilveä etelänäkymässä iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Keskileveysasteiden helteinen ilmamassa oli kuivunut taas yön epävakaan ilmamassan jälkeen niin, että iltapäivän kuuro- ja ukkospilvitilannetta syntyi vain kaukana rannikoista; tässä kaukana Virossa elänyttä ukkospilvisolua. Myöhemmin Viron ukkoskuurottelun jäänteet lähenivät Suomenlahden yli, jonka mahdollisti osaltaan lounaasta lähestynyt kylmä rintama ko. Etelä-Skandinavian matalapaineen liikuttua pohjoiseen.




Harso- ja palleropilvien vaihtelevaa kudosta pohjoisnäkymässä keskipäivällä Vanajaveden rannalla kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Hämeenlinnassa. Etelä-Skandinaviassa - Etelä-Itämerellä ollut matalapaine voimistui yöksi ja se kierrätti kaakosta uuden annoksen kosteampaa ja epävakaampaa ilmamassaa, jonka ansiosta ukkostamaton kuurosaderypäs liikkui yöllä myös tämän alueen ylitse luoteeseen. Aamuksi ja keskipäiväksi ko. kosteudesta ja epävakaisuudesta jäi jäljelle vielä kuvan pilvilajit. Itä-kaakkoistuuli oli heikkoa ja yön vaihtelevan pilvisyyden takia minimilämpötilat olivat paikoin jopa reilussa +15 asteessa ja muutoin yhä +12 ja +15 asteen välillä.



Koillisnäkymää etummaisen kumpupilvijonon ja kauimmaisen ukkoskuuropilven kera alkuillalla Vanajaveden rannalla kuvattuna lauantaina 15.5.2010 Hämeenlinnassa. Hieman kuivuneessa keskileveysasteiden ilmamassassa kohtalaisessa itä-kaakkoistuulessa kuuro- ja ukkoskehitys jäi vähäisemmäksi edellispäivästä ja jonomaisia kuuropilviryhmiä pienialaisine ukkosineen liikkui vain tämän alueen pohjoispuolella länteen-luoteeseen. Poutaisia pieniä kumpupilviä oli alueella ympäri taivasta iltapäivän ajan vaihtelevasti ja päivälämpötilat olivat +26 asteen luokkaa; edelleen länsirannikolla jopa +29 asteen lukemia ja etelärannikolla lämpöä +22 ja +25 asteen välillä.
.


Täysin selkeää pohjoisnäkymää Vanajaveden rannalla keskipäivällä kuvattuna lauantaina 15.5.2010 Hämeenlinnassa. Edellisillan viimeisistä kuuropilvistä ja niiden jäänteistä ei jäänyt aamuksi mitään ja hieman kuivuneessa keskileveysasteiden ilmamassassa uusien kumpupilvien kehitys oli alkamassa pian tämän jälkeen vähän edellispäivää myöhemmin. Yölämpötila oli heikossa kaakkois-itätuulessa +12 ja +15 asteen välillä. Hyvin lämmin ja aurinkoinen sää oli saanut viikonlopunviettäjiä erittäin paljon ulkoaktiviteettien, kuten kuvassa veneilyn pariin.
.



Virosta Hankoniemelle liikkuneen ukkoskuurojonon itäpuolista sivua untuva- ja harsopilvireunana lounaisnäkymässä illalla Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Hämeenlinnassa. Kumpu-, ukkos- ja kuuropilvien siirryttyä pohjoistaivaalla kauas taivaanrantaan oli kiinnostavin ukkoskuurojono liikkunut ko. tavalla tämän alueen lounaispuolelle ja kaukana tuolla taivaanrajassa oli vielä hieman uutta kumpupilvi- (kukkakaali-) kehitystä havaittavissa; heikkenevät vanhat ukkoskuuroalueet tuottavat juuri ko. tavalla leviävää yläpilvilauttaa. Vähän heikenneessä kaakkoistuulessa lämpötila pysyi jopa myöhäisiltaan yli +20 asteessa.



Kuuro- ja ukkospilviksi juuri nousemassa olleita keskileveysasteiden kostean ilmamassan korkeita kumpupilviä alkuiltapäivällä pohjoisnäkymässä Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Hämeenlinnassa. Alempaan kuvaan verrattuna ko. kumpupilvien kehitys kaakosta luoteeseen voimistuen oli tässä vain hetki myöhemmin otetussa kuvassa hyvin nähtävissä; ukkoskuurottelua oli iltapäivällä ja illalla vain tämän alueen pohjoispuolella länsirannikolle saakka. Rannan hopeasalavat (Salix alba "Sibirica") olivat jo nopeasti vihertyneet juuri ennen keltaista kukintaansa.
.



Juuri nousseita pulleita keskileveysasteiden kostean ilmamassan kumpupilviä alkuiltapäivällä kaakkoisnäkymässä Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Hämeenlinnassa. Kumpupilvet alkoivat synnyttyään muodostaa jonomuodostelmia kohtalaisessa - navakassa kaakkoistuulessa ja niiden syntykohdalta (Pilvetön raja taivaanrannassa) lukien luoteeseen pilvien koko kasvoi kuuro- ja ukkosluokkaan. Iltapäivälämpötila oli tällä sisämaa-alueella +27 asteen tienoilla; Pohjanmaan rannikolla maatuulen ansiosta saavutettiin jopa n. +29 asteen lukemia.




Täysin selkeää pohjoisnäkymää vähän keskipäivän jälkeen kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Espoon Tapiolassa. Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen tuolle taivaanrannalle alkoi nousta ensimmäiset kumpupilvet, joita nähdään ylemmässä kuvassa. Etelärannikko pysyi viistosti mereltä tulleen kaakkoistuulen takia enimmäkseen selkeänä. Iltapäivälämpötila jäi tällä alueella kapealla rantaviivalla +22 ja +25 asteen välille; muutama kilometri pohjoisempana oli jo hellettä ja Suomenlahden ulapalla päivälämpötila oli jopa alle +15 astetta (Lämpötilatiedot: Testbed). Tämä poikkeuksellisen raju lämpötilaero sisämaan ja meren ulapan välillä jatkui joka päivä su asti kylmän meriveden takia.




Täysin selkeää etelänäkymää vähän keskipäivän jälkeen kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Espoon Tapiolassa. Keskipäivälle tultaessa keskileveysasteiden ilmamassa oli vallannut Suomen Etelä-Lappia myöten ja uutta kuuropilvikehitystä ei vielä ollut syntynyt sisämaahan eikä Viroon. Lämpötila oli jo paikoin +25 asteen vaiheilla ja lämpimimmäksi kolkaksi Suomen mittakaavassa oli ko. kohtalaisessa - navakassa kaakkoistuulessa tulossa länsirannikko; maatuuli siellä kumoten viileän merituulen.



Yksittäinen hahtuvapilviraita itä-koillistaivaanrannassa aamulla koillisnäkymässä kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Espoon Tapiolassa. Perustilanne pysyi eilisestä samana; Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläpuolelle ulottui matalapaine ja koillispuolella oli korkeapaine. Näiden välissä kohtalaisessa kaakkoistuulessa kosteassa keskileveysasteiden ilmamassassa yön ukkoskuurottelusta oli jäljellä paikoin kuvan kaltaista pilvilauttaa. Yölämpötila oli +12 ja +15 asteen välillä; paikoin jopa +15 asteen vaiheilla.
.



Yksittäinen kohtalaisesti salamoiva ukkossolu pian keskiyön jälkeen koillisnäkymän taivaanrannassa kuvattuna perjantaina 14.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kosteassa keskileveysasteiden ilmamassassa jatkui vielä alkuyölläkin ns. kohokonvektion ansiosta yksittäisten pienialaisten ukkoskuurojen kehitys ja tulo kaakosta-etelästä; tuo pilvi oli niin kaukana, että jyrinää ei kuulunut. Lähemmäksi sisämaahan pian tämän jälkeen syntyneiden pienten ukkoskuurojen jyrinä kuului. Lämpötila pysyi vielä keskiyölläkin yli +15 asteessa.




Pääkaupunkiseudun itäpuolelle keskittyneen ukkoskuuroalueen hahtuva- ja verhopilvistä sivua koillisnäkymässä illalla kuvattuna torstaina 13.5.2010 Espoon Tapiolassa. Ensimmäinen ukkoskuurorypäs heikkeni pääkaupunkiseudulle tullessa ja antoi vain heikkoa - kohtalaista kuurottelua pilvien hajaannuttua hahtuva-, kumpukerros- ja verhopilviksi. Voimakkaimmat toisen aallon ukkoskuurot tulivat Kymenlaaksoon kuvan vaiheessa; jopa satoja maasalamia. Heikompi osa myös pääkaupunkiseudun länsipuolelle. Itse havaitsin ensimmäisestä ukkosalueesta vain pari hyvin kaukaista jyrinää ennen alueen hajoamista.




Virosta Suomenlahden ylle tulleen ukkoskuuroalueen etureunaa alkuillalla lähestymässä etelänäkymässä kuvattuna torstaina 13.5.2010 Espoon Tapiolassa. Alkupäivällä sumutilanteenkin yläpuolella oli vain hajanaista yläpilveä ko. lämpimän rintaman merkkinä, mutta sen takareunalle saapuneeseen kosteaan ja helteiseen keskileveysasteiden ilmamassaan syntyi ukkoskuuroalueita, joista ensimmäinen oli kuvassa liikkumassa pohjoisluoteeseen. Iltapäivälämpötila kohosi jo laajasti +22 ja +25 asteen välille; paikoin aste pari +25 asteen ylikin.




Yön ja aamun sumujen jälkeen sumupilvikannen hälvenemistä kaakkoistuulen viemänä aamupäivällä etelänäkymässä kuvattuna torstaina 13.5.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Skandinaviaan jääneen matalapaineen voimistuttua ja korkeapaineen työnnyttyä Luoteis-Venäjälle kaakkoistuuli voimistui yön aikana ja helteisen keskileveysasteiden ilmamassan rajannut lämmin rintama oli siirtymässä hitaasti Etelä-Suomen yli luoteeseen; lämmin ja kostea virtaus tuotti ko. sumu- ja sumupilvitilanteen tässä vaiheessa ja sen ansiosta yölämpötila oli +7 ja +10 asteen välillä. Keskipäivällä - alkuiltapäivällä oli hetken lähes selkeää.



Alkuillan täysin selkeää etelänäkymää kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Espoon Tapiolassa. Lounaaseen Etelä-Skandinaviaan tullut matalapaine alkoi heikossa kaakkoistuulessa tuoda yhä lämpimämpää ilmamassaa Venäjältä, mutta varsinainen keskileveysasteiden helleilmamassa oli vielä Suomen itä-kaakkoispuolella lämpimän rintaman takana; ko.rintaman untuva-harsopilvireuna tuli näkyviin myöhään illalla kaakkoistaivaanrannassa. Iltapäivälämpötila ehti nousta jo +20 asteen tienoille siten, että lämpimintä oli sisämaassa.
.


Vähäisten ja hajanaisten untuvapilvien sävyttämää aurinkoista aamupäivää koillisnäkymässä kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Espoon Tapiolassa. Edellispäivän heikenneestä läntisestä rintamasta oli jäljellä yön hitaan selkenemisen jälkeen enää ko. pilviä. Tuuli oli heikkoa ja kääntymässä etelästä kaakkoon korkeapaineen pullistuessa idästä ja uuden matalapaineen lähestyessä lounaasta. Yölämpötila pysyi hitaasti lämmenneessä ilmamassassa +5 asteen vaiheilla. Venäjän helteen rajannut rintamasysteemi alkoi lähestyä lämpimänä rintamana idästä-kaakosta.
.


Rakoilevaa verho- ja hahtuvapilvikantta pohjoisnäkymässä illansuussa kuvattuna tiistaina 11.5.2010 Espoon Tapiolassa. Länsipuolinen etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi alkoi heiketä ja sen myötä verho- ja sadepilvet hajaantuivat vähitellen kuvan pilvilajeiksi. Itäisempi Venäjän helteen rajannut rintamasysteemi ei vieläkään liikkunut lännemmäksi. Vähentyneen pilvisyyden ja heikon etelätuulen tuoman jo vähän lämpimämmän ilmamassan ansiosta päivälämpötila kohosi jo +10 ja +15 asteen välille; paikoin +15 asteen paikkeille sisämaassa.
.


Aaltomaisen verho-sadepilvistä koillisnäkymää aamulla kuvattuna tiistaina 11.5.2010 Espoon Tapiolassa. Edellispäivästä lähtien tämä alue pysyi yhä kahden rintamasysteemin välissä; lännemmän pilvisysteemin sateinen alue jäi niukasti länsipuolelle alkupäivän aikana, mutta tuotti kuvan kaltaista pilvimassaa, johon alapilvenä olleet kumpukerrospilvet olivat sekoittuneet. Heikko lounais-etelätuuli vallitsi ja runsaan pilvisyyden ansiosta yölämpötila pysyi +3 ja +5 asteen välillä. Länsipuolella ollut matalapaine oli siirtynyt pohjoisemmaksi.
.



Sumupilvikannesta rakoilevaksi kumpukerrospilvikanneksi kehittynyttä vaihetta iltapäivällä koillisnäkymässä kuvattuna maanantaina 10.5.2010 Espoon Tapiolassa. Heikon ja pienen korkeapaineen muodostuttua Suomen eteläpuolelle päällä ollut etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi siirtyi vähän lännemmäksi; ko. rintaman tasaista verhopilveä oli yllä ja se paksuuntui yöhön mennessä lisää. Suomen itäpuolella Venäjän helteen rajannut rintamasysteemi pysyi vielä sijoillaan. Heikossa lounaistuulessa iltapäivälämpötila kohosi vain +5 ja +8 asteen välille, mutta runsas pilvisyys esti nopean viilenemisen illalla.




Sumupilvistä udun ja sumun sävyttänyttä aamun etelänäkymää kuvattuna maanantaina 10.5.2010 Espoon Tapiolassa. Edellispäivänä lännestä tulleen eteläpohjoissuuntaisen heikon rintamasysteemin alla heikennessä lounaistuulessa runsaan pilvisyyden ansiosta yölämpötila pysyi koko ajan yhä +5 asteen tienoilla. Utu ja sumu hälvenivät ilmamassasta pian aamupäivän aikana. Suomen länsipuolella heikko matalapaine pysyi lähes paikallaan Etelä-Skandinaviassa ja eteläpuolelle alkoi muodostua heikko ja pieni korkeapaine.

No comments: