Sunday, May 02, 2010

Viikon 17 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Kumpukerrospilvikannen raoista vaihtelevasti pilkistänyttä auringonvaloa pohjoisnäkymässä iltapäivällä Vanajaveden rannassa kuvattuna sunnuntaina 2.5.2010 Hämeenlinnassa. Pilvitilanne antoi mahdollisuuden upeille valo-varjokontrasteille maisemassa ja tässä etualan metsä piirtyi voimakkaasti esille; havaitsemme mm. ko. koivikon hiirenkorvavaihetta heti edeltävän hedenorkkojen kellertymisvaiheen tuoman sävyn. Päivän navakan puuskainen tuuli kuvastui heikohkosti tässä aallokossa vesistön kapeuden takia; illalla tuuli tyyntyi nopeasti ennakoiden selkeää pakkasyötä.
Harvahkoa kumpukerrospilvikantta lounaisnäkymässä Vanajaveden rannassa iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 2.5.2010 Hämeenlinnassa. Pohjois-Skandinaviaan siirtyneen matalapaineen tuottama kylmän rintaman ylitys itään antoi yöllä kuurottaista vesisadetta ja aamuksi sateen loputtua jäljelle jäi paksu kumpukerrospilvikansi länsi-lounaasta luoteeseen kääntyneessä yhä kylmemmässä tuulessa. Ko. pilvikerros oheni aamun jälkeen kuvan kaltaiseksi ja haihtui kokonaan pois illalla korkeapaineen selänteen työntyessä lounaasta alueelle. Päivälämpötila jäi +7 ja +10 asteen välille, mutta yöllä ko. rintamasateen takia oli vähän vajaa +5 astetta.
Kumpukerrospilvien seassa lähestyvää heikkoa vesikuuroa lounaisnäkymässä Vanajaveden rannassa alkuillalla kuvattuna 1.5.2010 Hämeenlinnassa. Pohjois-Skandinaviaan siirtyneen matalapaineen kierrättämässä polaari-ilmamassassa oli lännestä lähestymässä kylmä rintama yöksi, mutta nämä sisämaan heikot vesikuurot kuolivat vielä pois illan mittaan. Navakka länsituuli näkyi hyvin järviaallokossa; vaahtopäitä ja viiruisia puuskakarevyöhykkeitä.
Ohutta hahtuvapilvilauttaa etelänäkymässä iltapäivällä kuvattuna lauantaina 1.5.2010 Espoon Tapiolassa. Suomen länsireunalla viipynyt matalapaine oli siirtymässä nyt pohjoisemmaksi ja kylmän okluusiorintaman tuoma viileämpi ja kuivempi polaari-ilmamassa oli alkanut vaikuttaa navakan puuskaisessa länsituulessa; udut, sumut ja sumupilvet katosivat iltapäiväksi jättäen jäljelle hajanaista keskipilveä, joiden seassa sisämaassa oli kumpukerrospilviä ja heikkoja kuuropilviä. Päivälämpötila jäi +10 asteen vaiheille; sisämaassa oli pari astetta lämpimämpää.
Utuisen sumupilvistä aamupäivää etelänäkymässä kuvattuna lauantaina 1.5.2010 Espoon Tapiolassa. Suomen länsireunalla yhä pysynyt matalapaine siirsi okluusiorintaman kuurottaisen vesisateen yön aikana koilliseen ja sen jälkipuolella viileämpi ja kuivempi länsituuli alkoi voimistumaan; tässä vielä jäljellä ed. ilmamassan lämmintä kosteutta. Yölämpötila pysyi koko ajan aamuun saakka jopa +9 asteen vaiheilla vielä tuon ns. kylmän okluusiorintaman ylityksen jälkeenkin.Okludoituvan rintamasysteemin etupuolen hahtuva- ja sadepilvivyöhykettä lähestymässä udussa etelänäkymässä alkuillalla kuvattuna perjantaina 30.4.2010 Helsingin Ruoholahdessa. Iltapäivän osittain aurinkoisen untuvapilvivaiheen jälkeen lounaasta oli lähestymässä ko. rintamasysteemi Suomen länsireunalla yhä vaikuttaneen matalapaineen kierrättämänä. Lämmin ja kostea ilmamassa piti vahvaa utua yllä (Havaitaan kuvassa) ja päivälämpötila ehti kohota paikoin +16 asteen paikkeille heikossa lounaistuulessa.
.Aamun matalalla roikkuneiden sumupilvien ja udun tilannetta etelänäkymässä kuvattuna perjantaina 30.4.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaine oli asettunut Suomen länsireunalle ja edellisen päivän lämpimän rintaman perään pakkautuen oli yöllä lounaasta tullut uutta rintamasysteemiä kuurottaisine vesisateineen; lounaissaaristossa esiintyi tässä yhteydessä vuoden ensimmäiset kunnon ukkoset. Ilmamassa oli kosteaa (Sumupilvet, utu ja ajoittain sumukin jatkuivat edellispäivästä läpi yön) ja lämpimähköä; yölämpötila pysyi koko ajan vähän +5 asteen yläpuolella heikossa lounaistuulessa.
Pitkään jatkunutta sumupilvistä ja utuista tilannetta etelänäkymässä alkuillalla lämpimän rintaman jälkipuolella kuvattuna torstaina 29.4.2010 Espoon Tapiolassa. Ko. rintaman ylitys lounaasta oli hidasta ja rintama jäi sijoilleen Etelä-Suomen ylle; tämä alue jäi sen lämpimälle eteläpuolelle. Matalapaine oli venynyt lännestä Suomen länsireunalle. Yöllä alkanut rintamavesisade oli ajoittaista ja enintään kohtalaista. Utu ja sumutkin yleistyivät pian yön lounaistuulen tyynnyttyä lähes kokonaan loppupäiväksi; aamulla sumupilvimassa oli matalammalla peittäen osan tuosta piipusta. Yölämpötila pysyi sateen tultua +2 ja +5 asteen välillä ja iltapäivästä lähtien lämpötila kohosi loppupäiväksi +5 asteen yläpuolelle.
Länsi-lounaistaivaanrannassa lähestyvää kuituista ja aaltomaista verhopilvivyöhykettä lämpimän rintaman etureunassa myöhäisillan hämärässä kuvattuna keskiviikkona 28.4.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna ko. lämpimän rintaman etummainen untuva- ja harsopilvivaihe jäi heikoksi, mutta tässä seuraavan vaiheen pilvivalli esiintyi draamaattisena. Lounaaseen kääntynyt tuuli alkoi voimistua vähän. Lämpötila ehti laskea alle +5 asteen ennen pilviä; sisämaassa etenkin idässä ehti olla jopa heikkoa yöpakkasta.
Länsi-lounaistaivaanrannassa lähestyvää untuva- ja harsopilvivyöhykettä lämpimän rintaman etureunassa illansuussa kuvattuna keskiviikkona 28.4.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaineen selänteessä iltapäivä oli aluksi täysin selkeää heikentyneen luoteis-länsituulen ja lännestä lähestyneen lämpimän rintaman vaihetta, jossa päivälämpötila jäi korkeintaan +10 asteen vaiheille. Uutta annosta lämmintä ilmamassaa yritti tuoda lounaasta Islannin eteläpuolelta itään venyvä matalapaine.
Viileän ja kuivan polaari-ilmamassan vähäistä kumpupilvisyyttä koillisnäkymässä aamupäivällä kuvattuna keskiviikkona 28.4.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaine oli jäänyt pyörimään heikkenevänä Jäämerelle ja korkeapaineen selänne oli jo tulossa Suomen länsireunalla. Kohtalainen pohjoisesta luoteeseen kääntynyt tuuli viilensi ilmamassan niin, että yölämpötilat olivat selkeässä säässä asteen pari pakkasella. Noita kumpupilviä esiintyi vain hetken ja iltapäivällä niitä ei enää muodostunut.
Juuri ylittäneen kylmän rintaman takaosan hahtuvapilvikannen terävää rajaa pohjoisnäkymässä illalla auringon laskiessa kuvattuna tiistaina 27.4.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna vain muutama minuutti myöhemmin tämä näkymä näyttää sopivasti laskevan auringon paljastaneen selkenemisen. Tyynen vaiheen jälkeen loppuillan aikana pohjoistuuli voimistui vähän ja saapunut viileämpi polaari-ilmamassa selkenevässä säässä alkoi vaikuttaa laskien lämpötiloja nopeasti lähelle nollaa. Lännestä oli lähestymässä pian perään korkeapaineen selänne.
Juuri ylittäneen kylmän rintaman etääntyvää hahtuva- ja sadepilvikantta etelänäkymässä illalla auringon laskiessa kuvattuna tiistaina 27.4.2010 Espoon Tapiolassa. Kylmän rintaman ylitys kaakkoon oli hidasta kuvan pilvilajit vallitsivat monta tuntia. Heikkoja vesikuuroja tuli kuitenkin vain hetken parisen tuntia ennen tätä kuvaa. Rintaman ylityksen aikana tuuli oli tyyntynyt lähes kokonaan ja päivälämpötila ehti kohota etenkin sisämaassa paikoin +16 asteen vaiheille.
Luoteesta ylittävän kylmän rintaman etupuolen ohutta verho- ja palleropilvivyöhykettä etelänäkymässä aamupäivällä kuvattuna tiistaina 27.4.2010 Espoon Tapiolassa Jäämerelle lounaasta liikkunut matalapaine oli yön aikana työntämässä kylmää rintamaa luoteesta alueelle ja hahtuvapilvilautat korvautuivat ko. rintaman ensimmäisten pilvien saapumiseen aamuksi. Lounais-länsituuli oli heikentynyt rintaman lähestyessä. Yö oli leuto; alimmat lukemat jopa +5 asteen vaiheilla.
Hahtuvapilvilautan takaa pilkistelevä kuutamo etelänäkymässä vähän puolenyön jälkeen kuvattuna tiistaina 27.4.2010 Espoon Tapiolassa. Alemmassa kuvassa nähtävä pilvitilanne jatkui yhä lounaistuulessa sävyttäen kuutamoa. Kevään edistymistä kuvaten yön pimein hetki sisälsi enää 1 - 2 tuntia lähes täyspimeyttä; pohjoistaivaanrannassa oli keskiyölläkin havaittavissa hyvin hento kajastus.
Aaltomaista hahtuvapilvilauttaa pohjoisnäkymässä alkuillalla kuvattuna maanantaina 26.4.2010 Espoon Tapiolassa. Norjanmereltä Jäämerelle liikkuva matalapaine oli alkanut vaikuttaa; kohtalaiseksi voimistuneessa lounaistuulessa Itämeren kosteudesta muodostuneita kuvan pilvilauttoja liikkui alueelle. Päivälämpötila oli lämpimässä ilmamassassa jopa +15 asteen vaiheilla; rannikolla pari astetta viileämpää.
Aamupäivän selkeää taivasta koillisnäkymässä korkeapaineen pohjoisreunalla kuvattuna maanantaina 26.4.2010 Espoon Tapiolassa. Suomen eteläpuolella ollut korkeapaine oli alkanut siirtymään hitaasti kaakkoon antaen tietä lännestä lähestyville säärintamille ja matalapaineille. Lounaistuuli oli vähän voimistumassa tyynen yön jälkeen; yölämpötila oli 0 vaiheilla - aste pari pakkasella. Tässä koko kuvakavalkadissa havaitaan myös nurmikoiden vihertyminen, vaikka puuston vihertyminen jäi vielä tulematta.

No comments: