Sunday, May 02, 2010

Viikon 17 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3Vappuilmapalloilla koristeltua ravintolalaivaa Vanajaveden etelärannalla kuvattuna lauantaina 1.5.2010 Hämeenlinnassa. Vapun kunniaksi ulkoterassitkin ovat availleet oviaan ahkerasti, vaikka sää on ollut vielä vähän kiikunkaakun terassielämän suhteen. Tällä tyhjällä laivaterassilla ainakin ilmapallot heiluivat iloisina navakassa tuulessa.
Töölönlahtea kuvattuna lauantaina 1.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Merivedet olivat lämmenneet jo ulapallakin monin paikoin +5 asteen vaiheille ja sisäjärvissä sekä Suomenlahden sisälahdissa on mitattu +8 asteen tienoilla olleita pintavesilämpötiloja tähän mennessä. Taustan kaupunkipuusto ilmeni vielä lehdettömänä.
Nurmikkoa ja ojakanavan korpikaislakasvustoja (Scirpus sylvaticus) kuvattuna lauantaina 1.5.2010 Espoon Tapiolassa. Nyt nurmikoiden uusi kasvu oli vallannut jo huomattavan osuuden itselleen ja tyypillisesti se on juuri ennen puiden vihertymistä vihreintä antia Etelä-Suomen maisemissa. Ojakanavan virtaama oli jo laskenut normaalitasolle lumien ja roudan sulamisvesien loputtua.
Ojakanava taajamametsässä kuvattuna keskiviikkona 28.4.2010 Espoon Tapiolassa. Heinikkoinen metsän osa ei ole vielä ehtinyt vihertymään edellisvuoden korsien peittäessä vielä uuden kasvun alleen. Tässä vaiheessa ruohikkopalovaara on yleensä suurimmillaan, kunnes uusi kasvu korvaa vanhat korret.
Taajamametsän tuoreita kukkimaan alkavia valkovuokkokasvustoja (Anemone nemorosa) kuvattuna keskiviikkona 28.4.2010 Espoon Tapiolassa. Kasvukauden eteneminen normaaliaikataulussa tietää Etelä-Suomessa näiden metsäpohjan kevätkukkijoiden kukinnan alkua Vapuksi; niin nytkin ja kukintaa kestää yleensä selvästi Äitienpäivän yli.
Hiljattain istutettuja tarhaorvokkeja (Viola Wittrockiana) ja puistonpenkkejä kuvattuna tiistaina 27.4.2010 Espoon Tapiolan keskustassa. Vapuksi taajamien kesäkalustus tehdään Etelä-Suomessa yleensä valmiiksi ja tässäkin on ennen varsinaista hallanarkojen kesäkukkien kautta hyödynnetty hyvin pakkasenkestäviä orvokkeja.
Nurmikon ja ojakanavan kasvutilannetta kuvattuna maanantaina 26.4.2010 Espoon Tapiolassa. Edellisvuoden järviruokokasvusto (Phragmites australis) oli talven suuren lumimäärän lyttäämä. Vasemmalla sammalet olivat vielä voimissaan, kun maa oli vielä melko märkä roudan ja lumien sulamisen jälkeen. Nurmikon vihertyminen ei ollut vielä viikon alussa kovin huomattavaa.

No comments: