Sunday, May 09, 2010

Viikon 18 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2Uutta levää Vanajaveden rantakivikossa kuvattuna lauantaina 8.5.2010 Hämeenlinnassa. Vesistöjen pintavesien lämmettyä yli +5 asteen rantavyöhykkeillä ilmenivät kasvukauden ensimmäiset levien kasvut. Tuolle kivelle kasvanut levä sai optimikasvuolosuhteet ilmeisesti juuri siksi, kun se oli osaksi veden yläpuolella vaihtelevissa aalto-olosuhteissa.
Sammalta mullaltaan tiivistyneessä istutusaltaassa kuvattuna lauantaina 8.5.2010 Hämeenlinnassa. Viikon viileiden ja ajoittain sateisten säiden ansiosta sammalilla jatkuivat edelleen parhaat kasvuolosuhteet ja ne tuottivat mm. noita kuvan itiöpesäkeitä.
Valkoposkihanhi (Pasca leucopsis) nurmikolla kuvattuna torstaina 6.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Nurmikoiden kasvun alettua nämä heinälaiduntajat olivat viimein saapuneet pääkaupunkiseudulle ja kuvassa nähdäänkin eräs yksilö mielipuuhassaan.
Varis (Corvus corone) nurmikolla kuvattuna torstaina 6.5.2010 Espoon Tapiolassa. Alueen yleisistä linnuista sain viimein hyvän otoksen tästä raakkujasta.
Vaahtoa nurmikon notkon vesilätäkössä kuvattuna torstaina 6.5.2010 Espoon Tapiolassa. Heikon tuulen kuljettamana vaahto oli tiivistynyt pitsiseksi matoksi huvenneen vesilätäkön käytyä ahtaaksi.
Vaahtoa ja kumpupilven heijastuma nurmikon notkon vesilätäkössä kuvattuna keskiviikkona 5.5.2010 Espoon Tapiolassa. Sulamisvaahtoa ei ole enää tullut pitkään aikaan roudankin kadottua, mutta maahan jääneet ilmakuplat ovat edelleen tuottaneet lisää vaahtoa vapauduttuaan.
Heikohkon vesisateen pisarointia nurmikon notkon vesilätäkössä kuvattuna tiistaina 4.5.2010 Espoon Tapiolassa. Viikon vesisateet antoivat taas tilaisuuden tarkkailla pisarointiestetiikkaa mm. puustoheijastumien kera.
Lupiinin (Lupinus polyphyllus) lehtiä kuvattuna maanantaina 3.5.2010 Hämeenlinnassa. Lupiinit ovat ensimmäisiä rehevää vihreyttä muodostavia ruohovartisia lajeja, kun puusto on vielä alaston ja koivut vasta tulemassa hiirenkorvalle.
Pieniä mesiangervon (Filipendula ulmaria) alkuja kuvattuna maanantaina 3.5.2010 Hämeenlinnassa. Ylempään kuvaan verrattuna näemme sen, että myös ruohovartisella luontomme lajistolla on erivaiheisia esilletuloaikatauluja ja myös punertavaa kevätväriä; mesiangervo tulee vasta selvästi lupiinin jälkeen pintaan.

No comments: