Sunday, May 09, 2010

Viikon 18 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3Hieskoivu (Betula pubescens) ja Vanajaveden kapea kohta kuvattuna lauantaina 8.5.2010 Hämeenlinnassa. Maisemat olivat tällä sisämaa-alueellakin vielä vain lievästi joidenkin virkeimpien koivujen pienen hiirenkorvavaiheen vihertämiä. Tämä koivu oli vielä alaston ja taustalla näkyi vain lievää hiirenkorvaista viherkellerrystä. Kasvukausi oli lähes viikon myöhässä tavanomaisesta.
Töölönlahden näkymää pohjoisluoteeseen kuvattuna torstaina 6.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Tässäkin kuvassa nähdään puuston alastomuus kasvukauden viivettä normaaliin ilmentävänä. Kesäiset aktiviteetit olivat kuitenkin alkaneet; veneily, josta nuo aallot. Suomenlahden sisälahdissakin järvien lisäksi pintavesien lämpötilat olivat viikon mittaan +5 ja +10 asteen välillä. Merituuli-ilmiön aiheuttama kumpupilvien putsaantuminen sisämaahan ilmeni hyvin.
Kasvitieteellisen puutarhan kasvutilannetta yleisnäkymässä kuvattuna torstaina 6.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Eniten vihreää tarjosi tässä vaiheessa tyypillisesti nurmikot ja paikoin pisimmälle ehtineet perennojen alut, kuten oikeassa alakulmassa eri virmajuurilajit (Valeriana sp.). Puusto oli vielä käytännössä alaston.
Valkoposkihanhipari (Pasca leucopsis) kuvattuna torstaina 6.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ko. puistossa on otollisen rehevät nurmikot näille ruoholaiduntajille, mutta runsaan ihmismäärän takia nämä linnut enimmäkseen kuitenkin karttavat tätä puistoa.
Nurmikon ja korpikaislojen (Scirpus sylvaticus) kasvutilannetta kuvattuna torstaina 6.5.2010 Espoon Tapiolassa. Viikon viileissä säissä nurmikot olivat vihertyneet lähes kokonaan, mutta kasvu oli vielä niin hidasta, että leikkuutarvetta ei vielä ollut.
Yön pimeintä hetkeä pohjoisnäkymässä kuvattuna torstaina 6.5.2010 Klo. 1:00 (Kesäajassa keskiyö) Espoon Tapiolassa. Päivän piteneminen oli edennyt jo siihen vaiheeseen, jolloin täyttä pimeyttä ei enää ollut koko yönä ja kuvassa nähdäänkin hyvin vaimeasti valoisaa hämärää ko. taivaanrannassa.

No comments: