Sunday, May 16, 2010

Viikon 19 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3



Ojakanavan ja nurmikon kasvutilannetta kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Viikon alussa otettuun vertailukuvaan nähden helteen aikaansaama kasvuvauhti näkyi tässäkin mm. taustan koivuvaltaisessa puustossa. Ojakanavan virtaama oli myös vähän laskenut, kun alueelle ei ollut osunut hellejakson aikana kunnolla sade- ja ukkoskuuroja, joiden alkuja nähdään kuvassa sisämaassa taivaanrannalla tyypillisinä kumputorneina.




Taajamametsän kasvutilannetta kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tällaisten metsien yleisin alispuu kotipihlaja (Sorbus aucuparia) oli luonut helteen alettua hyvin nopeasti rehevää vihreyttä nopeana lehteentulijana. Myös kenttäkerroksen erilaiset heinät ja saniaiset olivat tulleet nopeasti esiin.
.



Vaaleanpunainen unelma maisemassa kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Espoon Tapiolassa. Erittäin herkullinen sattuma, jossa on ainakin neljää erilaista vaaleanpunaista. Löydättekö kaikki ;) Joka tapauksessa tuo vaaleanpunaisena kukkiva rusokirsikka (Prunus sargentii) avasi kukkansa ennätysajassa helleaallon alettua; vain kaksi päivää aikaisemmin kukat olivat vasta pienellä nupulla. Oikean puoleinen pensas on kukintaa edeltävässä ruskeanpunertavassa lehtivaiheessa ollut rusotuomipihlaja (Amelanchier lamarckii).




Näkymä koristeomenapuiden (Malus "Makamik", "Eleyi" ja "Hopa") tarhassa kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Koristeomenapuut olivat tulleet jo selvälle hiirenkorvalle ja tämä tumman punertava lehtivaihe ennen kukintaa onkin niiden tärkeää estetiikkaa. Tuo keltaisena kukkiva laji maassa on pikkukäenrieska (Gagea minima), jonka kukinta edeltää voikukkavaihetta.




Näkymä ja puut; vasemmalta --> piiskapoppeli (Populus simonii "Fastigiata"), koreanpoppeli (Populus koreana), kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), katsura (Cercidiphyllum japonicum), sen takana jättipoppeli (Populus trichocarpa), sitten siperianlehtikuusi (Larix sibirica) ja puistolehmus (Tilia X vulgaris). Kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Vrt. alempaan keskiviikkona otettuun kuvaan.




Näkymä kasvitieteellisessä puutarhassa eteläkaakkoon kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Edellisviikosta tämä näkymä oli myös kokenut reippaan vihertymisen ja tässäkin mm. metsävaahteroiden (Acer platanoides) kukinta oli pääosassa. Oikealla näkyy myös rusokirsikan (Prunus sargentii) kukintaa. Perennanäytemaalla ei tässä kohdassa ollut vielä näyttävää kukintaa, mutta runsasta versomista kylläkin.




Näkymä Töölönlahdelle kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Lämpöaalto oli tehnyt tehtävänsä tässäkin näkymässä ja erottuvimmat taustan puut olivatkin jo täyteen keltaiseen kukintaan ehtineet metsävaahterat (Acer platanoides). Kerrostalojen edessä olevat puistolehmuset (Tilia X vulgaris) eivät vielä erottuneet vihertyneinä. Vrt. alempaan keskiviikkona otettuun saman näkymän kuvaan. Helletilanteelle tyypillinen sisämaan sade- ja ukkoskuurottelu oli myös hyvin näkyvissä taivaanrannassa.




Vanajavesinäkymää kesäsään aktiviteettien kera kuvattuna sunnuntaina 16.5.2010 Hämeenlinnassa. Jo neljättä päivää helteenä jatkunut lämpöaalto +25 ja +27 asteen välisine päivälämpötiloineen oli saanut pienten järvien pintavesien lämpötilat nopeasti jo yli +15 asteen ja niinpä uimisesta lähtien alkoi vesielementtikin olemaan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen miellyttävä toimintaympäristö.


Vanajavesinäkymää kesäsään aktiviteettien kera kuvattuna lauantaina 15.5.2010 Hämeenlinnassa. Edelliskesänä näin tämän "Papan paatin" Hämeen linnan lähellä ankkuroituna ja tässä paatissa on ilmeisesti saunomismahdollisuus. Ko. paattia oltiin näemmä taas viemässä jo paikoilleen kesän toimintaa varten. Taustan koivikon vihertymisen aste kertoo helteessä jo lähes puolikokoon rynnineistä lehdistä; pieni osa oli jo havinakoossa.




Vanajavesinäkymää kesäsään aktiviteettien kera kuvattuna lauantaina 15.5.2010 Hämeenlinnassa. Ko. rannan tunnetut ravintolalaivat Tyyne ja Teemu pakkaantuivat heti täyteen asiakkaita päivälämpötilan noustua jopa +27 asteen tienoille tällä alueella. Pienilmastollinen erikoisuus tuli tilanteessa selvästi tällä paikalla ilmi; tuo järven yli puhaltanut kaakkoistuuli tuntui rannalla selvästi viileämmältä kuin esim. kaupungin keskustassa järven pintavesien oltua vielä n. +10 asteen tienoilla.




Näkymä Töölönlahdelle kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Tänä päivänä alkanut lämpöaalto ei ollut vielä laittanut puustoa kunnollisen vihertymisen tielle verrattuna ylempään saman paikan sunnuntaina otettuun kuvaan. Suomenlahden sisälahtien pintavedetkin olivat yhä vielä pääasiassa alle +10 asteisia, mutta niidenkin lämpeneminen yli +15 asteen lukemiin oli alkanut.


Kukinnaltaan runsastuvaa orvokki-istutusta (Viola sp.) kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Orvokit ovat näyttävä toukokuun teema tässä puistossa ennen hallanarkojen kasvien uloslaittoa. Tässä vaiheessa niiden kukinta ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta nopeasti kehittymässä alkaneessa lämmössä. Taustan monilajisesta puustosta ei tässä vaiheessa erottunut lajeja muista esille.


Näkymä ja puut; vasemmalta --> piiskapoppeli (Populus simonii "Fastigiata"), koreanpoppeli (Populus koreana), kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), katsura (Cercidiphyllum japonicum), sen takana jättipoppeli (Populus trichocarpa), sitten siperianlehtikuusi (Larix sibirica) ja puistolehmus (Tilia X vulgaris). Kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


Idänsinililjan (Scilla siberica) kukintasinen viime henkäystä sen lehtien vallatessa pääosan ja jo isolla hiirenkorvalla ollut viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Molemmat lajit ovat ensimmäisten joukossa aloittamassa kasvukautta jo huhtikuun lopulla. Komean varjon rungollaan loi metsätammi (Quercus robur).


Peloissaan läsnäolostani jähmettynyt rusakko (Lepus europaeus) taajamametsässä kuvattuna keskiviikkona 12.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tässä vaiheessa vuotta rusakon suojaväri on varmaankin parhaimmillaan ennen vihertymisen kunnollista toteutumista. Kuvassa nähdään myös kotipihlajien (Sorbus aucuparia) lehtitötterövaihetta, josta lehdet hyvin nopeasti avautuivat lämmön alettua.




Ojakanavan ja nurmikon kasvutilannetta kuvattuna maanantaina 10.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kolean pilvisenä päivänä mm. noiden ojan korpikaislojen (Scirpus sylvaticus) kasvu oli edelleen vähäistä edellisviikkoon verrattuna. Maaperä oli myös yhä varsin märkä lumien sulamisen ja edellisviikon sateiden jäljiltä, mutta ojakanavan virtaama oli jo normaalitasolla.

No comments: