Sunday, May 23, 2010

Viikon 20 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2



Varisseita metsävaahteran (Acer platanoides) kukkia edellisillan rankan ukkossateen ajamina hiekkakäytävällä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Alkuviikosta lähtien tämä puulaji oli myös lämpöaallon ajamana etenemässä nopeasti kukinnasta lähes täyslehtivaiheeseen ja sitten sopivasti ko. paikalle osunut rankkasade taiteili omat kuvionsa kukista; osa myrskybongauksen viehätystä! Espoon Tapiolaan ei sattunut moista rankkasadekuviotilannetta.




Varisseita isotuomipihlajan (Amelanchier spicata) kukkien terälehtiä hiekkakäytävällä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Espoon Tapiolassa. Päättyneen helleaallon seurauksena tämäkin laji oli läpikäynyt kukintansa niin nopeasti, että se alkoi vasta ko. viikon alussa ja jo nyt oli päättymässä. Ylempään kuvaan verrattuna nähdään, että puuttunut rankkasade jätti terälehdet hajalleen kasaantumatta virtaavan veden mukana.




Vaahtoa asfaltin ajourassa vesivirran mukana kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Helsingin Punavuoressa. Ukkossateen tultua monta päivää jatkuneen sateettoman siitepöly- ym. pölykertymävaiheen jälkeen olivat ko. pölyt osallisena vesivaahdon synnyssä autojen renkaiden toimittua vaahtojauhajina.




Siitepölyä rantaheinikossa Vanajaveden rannalla kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Hämeenlinnassa. Rantojen eri heinät olivat myös jo pitkällä kasvussaan helleaallon ansiosta. Siitepölymassat kerääntyivät etenkin tällaisten kasvustojen suojaan tiiviiksi ja paksuiksi massoiksi; mukana oli jo myös kuusten (Picea sp.) ja pihtojen (Abies sp.) siitepölyä.




Siitepölyä ja aaltoja Vanajaveden rannalla kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Hämeenlinnassa. Pilvien läpi kuultava aurinko toi oman kummitusmaisen luonteensa kuvan vasempaan yläkulmaan heikossa aallokossa siitepölyjen edelleen vellottua hajanaisen järjestäytyneenä heikon tuulen ansiosta.




Siitepölyä ja aaltoja Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Heikossa tuulessa siitepöly kasaantuu järvivesissä hienostuneen "jäsennellysti" kuvioiksi ja suurien aaltojen puuttuminen puolestaan kirkastaa ko. massat esille voimakkaasti.



Siitepölyä ja aaltoja Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Pistemäisesti kasaantuneen siitepölyn, heikon tuulen tekemän aaltokareen ja kumpupilviheijastumien yhteisvaikutus oli hieno lähikuvassa.
.


Vanajaveden rannalla rehevöitynyttä lupiinikasvustoa (Lupinus polyphyllos) ja uusia ulpukan (Nuphar lutea) lehtiä kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Lupiinien kasvu ei ollut aivan vielä edennyt kukintojen esilletuloon, mutta järvivesien lämpeneminen jopa +20 asteen tienoille rantavesissä edesauttoi ulpukoiden ja lumpeidenkin (Nymphaea sp.) poikkeuksellisen nopeaa kasvupyrähdystä.



Kukintansa päättäneen sinikuusaman (Lonicera caerulea) kukkien varisseita terälehtiä kiveyksellä kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Tälläkin pensaalla helleaalto aiheutti nopeaa kehitystä kasvussa ja kukinnan nopea läpikäynti oli seurauksena. Tässä vaiheessa pensaan lehdetkin olivat jo täysikoossa; ko. lehtien varjot ovat kuvan sommittelussa mukana varjoina.
.
.


Viikon mittaan varisemaan alkaneita koivujen (Betula sp.) hedenorkkoja asfaltilla kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kasvun nopeaa etenemistä kuvasti koivujen kukinnankin kääntyminen lopuilleen ja jo viikon loppuun mennessä vain yksittäiset myöhäisimmät puut sisälsivät enää hedenorkkoja suurimmalta osaltaan lähes täysikokoon kasvaneiden ko. suvun lajien lehtien seassa. Kuvan etureunalla norkot olivat jauhautuneet liikenteen takia.




Nurmikon notkossa kuivuneen vesilammikon sekaan jääneiden metsävaahteran (Acer platanoides) edellissyksyn lehtien tiivistä jäännemattoa kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Espoon Tapiolassa. Maanantain rankan aamuisen sadekuuron jälkeen tällä alueella ei satanut yhtään tähän mennessä ja lämmössä suorastaan keskikesäiseksi muodostuneen haihtumisen ansiosta paikat kuivuivatkin varsin nopeasti; maaperä oli kuitenkin edelleen varsin kostea monin paikoin.




Koristelammessa ilmestyneitä uusia leveäosmankäämin (Typha latifolia) kasvustoja kuvattuna torstaina 20.5.2010 Espoon Tapiolassa. Myöhään kasvunsa näkyville tuova iso vesikasvi, joka on heinäkuun kukintaan mennessä jopa n. 2 m pitkä. Lämpöaallossa kasvu oli ehtinyt tälläkin lajilla 1 - 2 viikkoa etuaikaan tavanomaiseen verrattuna to - pe mennessä.




Koristelampeen muodostuneita kasvijäte- ja leväkokkareita kuvattuna torstaina 20.5.2010 Espoon Tapiolassa. Nopeasti lämmenneet pienet vesistöt ja vedet antoivat leville pikaisen mahdollisuuden runsaaseen lisääntymiseen ja tämänkaltaiset muodostumat (Mädäntyneet kasvijätteet edellisvuodelta) olivat hyvä kasvualusta, missä niistä tuli tuulen ajamina yhtenäisiä leväkokkareita muutamassa päivässä.
.



Joukolla kahdessa päivässä varisseita rusokirsikan (Prunus sargentii) kukkien terälehtiä nurmikon ja puistokäytävän rajalla kuvattuna tiistaina 18.5.2010 Espoon Tapiolassa. Lämpöaallossa tämän puun kukinta alkoi vasta edellisenä lauantaina ja jo tänä päivänä kukinnan päättyminen oli lähes kokonaan edennyt loppuun eli tämä variseminen oli runsainta ko. päivänä ja ke aikana kaikki terälehdet olivat jo poissa puusta.




Uutta koiranputkikasvustoa (Anthriscus sylvestris) kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Koiranputki tuottaa varhain ja nopeasti heleän vihreää kasvustoa, kun sen kukinta-aikakin on jo ensi kuussa normaalistikin. Viikon loppuun mennessä kasvusto oli vähintään kaksinkertaistanut kokonsa huippulämmön ansiosta.




Tulvineessa ojakanavassa olevia korpikaislan (Scirpus sylvaticus) uusia kasvustoja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Espoon Tapiolassa. Vain noin 10 minuutin kaatosade sai ojan heti tulvimaan hetkeksi samaan tapaan kuin lumien sulamisen kevättulvassa edelliskuussa.

No comments: