Sunday, May 23, 2010

Viikon 20 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1



Lännestä tulleen uuden rintamasysteemin sadepilvikantta alemman kuvan pilvimassaan sekoittuneena juuri alkaneen sateen kera etelänäkymässä alkuillalla kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Skandinaviassa kehittynyt uusi matalapaine oli voimistumassa nopeasti ja liikkeessä Etelä-Suomen ylle seuraavaksi yöksi. Rintaman kuurottainen, mutta ukkostamaton sade toi mukanaan matalapaineen keskuksen ympäri kiertyen koleampaa polaari-ilmamassaa ja lämpötila laski illalla vain vähän reiluun +10 asteeseen etelä-lounaistuulen oltua kohtalaista. Näemme tässä kuvasarjassa taas kasvun nopeat vaiheet mm. metsävaahteran (Acer platanoides) kukinnasta sen lähes täyslehtisyyteen ja voikukkien (Taraxacum officinale) kukintahuippukin ilmeni.




Melkein kuuropilviksi pullistunutta hahtuva- ja kumpukerrospilvimassaa liikkeessä itään -koilliseen koillisnäkymässä vähän keskipäivän jälkeen kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Skandinaviassa oli kehittymässä lännestä lähestyneessä rintamasysteemissä uusi matalapaine, jonka myötä etelä-lounaistuuli alkoi vähitellen voimistua tyynen aamun jälkeen. Runsaana säilynyt pilvisyys kehittyi etenkin idässä vielä kuuro- ja paikoin ukkosasteellekin ennen tuon uuden matalapaineen tasaisen ja kolean rintamasateen kehittymistä lännestä alkaen. Päivälämpötila kohosi etenkin idässä vielä yli +15 asteen, mutta jäi lännessä jo vähän sen alle.




Sekalaista verho- ja hahtuvapilvilauttaa etelänäkymässä aamuyön hämärässä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Espoon Tapiolassa. Edellisillan ukkosalueen jäänteeksi jäi ko. itään liikkunutta keskipilvimattoa, jonka seassa edelleen esiintyi paikoin uusiakin kuurosoluja; eräs tuotti Hämeenlinnan seudulle aamuksi ukkostavankin kuurotilanteen. Yölämpötilat pysyivät yhä jopa lähellä +15 astetta runsaan pilvisyyden ansiosta ja ilmamassan jäätyä vielä melko lämpimäksi tyyntyneiden tuulien seisotettua sitä ja idästä ulottuneen kylmän rintaman hajottua sijoilleen.




Kylmän rintaman ukkospilvialueen jälkiosan uutta kuurottelua kehittänyttä kohtaa (Tuoreet sadejuovat) etelänäkymässä alkuillalla kuvattuna Helsingin Ruoholahdessa. Pääkaupunkiseudun mittakaavassa pääukkosalue oli jäämässä jo itäpuolelle, mutta edelleen alemmassa kuvassa selitettyyn tapaan lännestä liikkuen uusia kuurosolukohtia kehittyi, mutta ei enää myöhemmin illalla ukkostaviksi asti ja vanhat solut "mössööntyivät" hajanaiseksi laajaksi sateeksi. Tuuliolosuhteet pysyivät ukkosalueen jälkeen tyyninä ja lämpötila laski vain hyvin hitaasti +15 ja +20 asteen välillä. Norjanmerellä ja Skandinaviassa oli kehittymässä uutta matalapainetoimintaa rintamineen; lähestyivät hitaasti.




Kylmän rintaman ukkospilvialueen kaatosadekohtaa etääntymässä koillisnäkymässä alkuillalla kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Espoon Tapiolassa. Pääkaupunkiseutu sijaitsi itä-länsisuuntaisen ukkosalueen eteläreunalla, missä yksittäiset tässä vaiheessa lännestä itään liikkuneet kuurosolut kehittyivät uusina lännestä tullessaan ja eivät siksi antaneet Espoon Tapiolaan kunnon kuuroja, mutta ehtivät kehittyä muutamassa minuutissa Helsinkiin liikuttuaan taajamatulvia aiheuttaneiksi ukkostaviksi soluiksi; kuvan näkymäsunnassa oli juuri alkanut kohtalainen salamointi 2 - 10 km:n etäisyyksillä.




Kylmän rintaman ukkospilvialueen lähestymistä pohjoisnäkymässä illansuussa kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna muutamia minuutteja myöhemmin rintamapilvisyyden sekaan (Paljon mielenkiintoisen muotoista aaltomaista sekapilvimassaa ukkosten reunalla) Hämeenlinnan eteläpuoliselle itä-länsisuuntaiselle kaistalle syntyneet ukkoskuurot alkoivat ulottua pääkaupunkiseudullekin. Tuuli oli edelleen hyvin heikkoa lännestä-luoteesta. Paikoin kohtalaisia ukkospuuskia lännen - pohjoisen - idän väleiltä.
.



Pohjoisesta tulleen kylmän rintaman etupuolen harso- ja verhopilvireunaa etenemässä hitaasti meren ylle etelänäkymässä illansuussa kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Espoon Tapiolassa. Rintaman seisahduttua Etelä-Suomen ylle olivat rintamapilvisyyden osat liikkeessä lännestä itään. Ukkonen oli jo lähestymässä selän takana jyristen ja hetki aikaisemmin ajoin ko. ukkosalueen läpi sijoittuneena silloin n. Nurmijärven tasalle. Ukkossolujen muodostuminen oli etenemässä eteläisemmälle tasalle pitkin rintamalinjaa itään liikkuvassa pilvimassassa.




Koillisnäkymän vähäisempää kylmän rintaman takaosan hahtuvapilvikantta ja uusia kumpupilviä keskipäivällä Vanajaveden rannalla kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Hämeenlinnassa. Alempaan kuvaan verrattuna siinä ja tässä ollut rintamapilvisyys liikkui itään-kaakkoon, kun taas nuo kumpupilvet liikkuivat rintaman pohjoispuolella vallinneen itä-koillistuulen tuomina ko. taivaanrannalta lähestyen. Rintamaan oli päiväksi kehittynyt myös oma hyvin heikko matalapaine Etelä-Suomen ylle; Hämeenlinna jäi myöhemmin päivällä rintamassa kehittyneen ukkoskuuroalueen eteläpuolelle niukasti; päivälämpötila kohosi vaihtelevassa pilvisyydessä sekä sisämaassa että etelärannikolla +23 asteen tienoille ennen ukkosia.




Pohjoisesta valuneen kylmän rintaman riekaleista verho- ja hahtuvapilvimassaa lounaisnäkymässä Vanajaveden rannalla keskipäivällä kuvattuna lauantaina 22.5.2010 Hämeenlinnassa. Kylmän rintaman häntä idästä ulottuen oli jäänyt seisomaan Etelä-Suomen ylle, kun pieni korkeapaine sijaitsi nyt Suomen itäpuolelle. Rintaman pohjoispuolella vallitsi itätuuli ja rintaman kohdalla sekä etupuolella oli tyyntä - hyvin heikkoa länsi-luoteistuulta. Yölämpötila pysyi runsastuneessa rintamapilvisyydessä +12 ja +15 asteen välillä; paikoin jopa +15 asteen tienoilla.




Pohjoisnäkymän vähäisempää kumpupilvisyyttä ja taivaanrannan kylmän rintaman etureunan vähäisiä untuvapilviraitoja iltapäivällä Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Ko. rintaman eteneminen etelään oli lähes pysähtymässä illalla, kun se oli enää häntänä kauakaa idän matalapaineesta ulottuvana ja kun pieni korkeapaine oli siirtymässä Lapin yli Suomen itäpuolelle. Taustan maisemassa näemme keltaisen kukintavaiheiset hopeasalavat (Salix alba "Sibirica").




Melkein kuuropilviksi paksuuntuneita kumpupilviä lounaisnäkymässä Vanajaveden rannalla iltapäivällä kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Hämeenlinnassa. Järven pinta oli heikossa luoteistuulessa varsin vähäaaltoinen, mutta kumpupilvien kasvu oli ajoittain melko voimakasta pohjoisesta hitaasti lähestyneen kylmän rintaman etupuolella kosteuden sen verran lisäännyttyä. Skandinavian länsireunalla ollut korkeapaine alkoi siirtymään Lappiin ja Lapissa syntynyt pieni matalapaine oli sulautunut kaakkoon siirryttyään osaksi idän laajempaa matalapainetta.




Ohuita kumpupilviä pohjoisnäkymässä alkuiltapäivällä kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Espoon Tapiolassa. Ilmamassan kosteuduttua oli kumpupilvien synnylle taas mahdollisuus; tällä kertaa hyvin heikko luoteistuuli kuljetti pilviä lähemmäs merta sisämaasta, mutta merituuli piti aivan rantaviivan ja meren selkeänä. Etelä-Suomi oli vielä selvästi lämpimässä sektorissa kylmän rintaman lähestyessä hitaasti pohjoisesta ja päivälämpötilat saavuttivat asteen pari yli +25 asteen lukemia etenkin sisämaassa.




Lähes täysin selkeää koillisnäkymää aamulla kuvattuna perjantaina 21.5.2010 Espoon Tapiolassa. Hitaasti uudestaan kosteutuneessa sekä vähän lämmenneessä paikallaan seisoneessa ilmamassassa heikon korkeapaineen alueella selkeä ja tyyni sää jatkui yöllä, mutta yölämpötilat olivat edellisyötä pari astetta korkeammat +10 ja +15 asteen välillä. Lapissa syntyneen pienen matalapaineen ja Skandinavian länsireunalla olleen korkeapaineen selänteen välistä alkoi virrata viileämpää ilmaa kohti etelää ja rajaava kylmä rintama oli lähestymässä hitaasti jo Keski-Suomessa.




Täysin selkeää koillisnäkymää illalla kuvattuna torstaina 20.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kesäpäivänseisaus oli n. kuukauden päässä, joten aurinko paistoi vielä näinkin myöhään (Klo. 20:54) ja luoteesta laskiessaan. Skandinavian länsipuolelle oli syntynyt korkeapaine, joka oli alkanut painamaan yhä selvemmin Skandinaviassa ja Pohjois-Lapissa ollutta rintamasysteemiä idemmäksi - kaakommaksi kaventaen helleilmamassan aluetta luoteesta - lännestä alkaen. Lapissa oli lisäksi syntynyt pieni matalapaine. Ilta oli käytännössä täysin tyyni.




Täysin selkeää pohjoisnäkymää iltapäivällä kuvattuna torstaina 20.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kuivassa ja paikallaan seisoneessa ilmamassassa ei syntynyt ollenkaan kumpupilviä koko päivänä ja näin päivälämpötilat ylittivät taas monin paikoin asteella parilla +25 asteen. Lähes tyynten itätuulten vallitessa kuumuus tuntui ja ilmamassa oli myös kosteutumassa hitaasti uudestaan. Lämmennyt meri (Sisälahdissa jo yli +15 astetta ja ulapalla n. +10 astetta) ei myöskään tuottanut enää kuin aivan rantaviivalla paikoin viilentävää merituulta.




Täysin selkeää etelänäkymää aamulla kuvattuna torstaina 20.5.2010 Espoon Tapiolassa. Heikko, mutta laajan lähes tyynen alueen sisältänyt korkeapaine oli vallannyt Suomen eteläosat ulottuen itään, mutta lännessä Skandinaviassa pysytellyt rintamasysteemi oli alkanut lähestyä hitaasti. Ilmamassa oli kuivaa, mutta lämpenemässä vähitellen uudestaan paikallaan seisten. Yölämpötilat olivat kuitenkin pudonneet seljenneessä ja tyyntyneessä säässä paikoin jopa vähän alle +10 asteen; etelärannikolla vähän yli +10 astetta.




Iltaruskoista untuvapilvimassaa pohjoisnäkymässä kuvattuna keskiviikkona 19.5.2010 Espoon Tapiolassa. Edellispäivän kylmän rintaman ylityksestä jäi untuvapilvimassaa koko päiväksi korkeapaineen alueen tyynnytettyä itätuulet iltaan mennessä kokonaan. Kuivemmassa ja vähän viileämmässä ilmamassassa lämpötilat laskivat aikaisempia päiviä nopeammin jo myöhäisillalla alle +15 asteen. Korkeapaineen vaikutuksen myötä untuvapilvet olivat vähitellen kaikkoamassa yöksi.




Untuvapilvistä tilapäisesti lähes vapaata etelänäkymää alkuillalla kuvattuna keskiviikkona 19.5.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaineen painopisteen siirryttyä Suomen eteläpuolella itään oli heikko korkeapaine muodostumassa etelämmäksi Suomessa, jolloin itätuuli oli heikkenemässä selvästi. Ilmamassa oli nyt aikaisempia päiviä kuivempaa, jolloin kumpupilviä ei muodostunut iltapäivällä sisämaahan ja vähäisistä untuvapilvistä sekä ilmamassan vähäisestä viilenemisestä huolimatta päivälämpötilat kohosivat +25 asteen tienoille.




Hajanaista untuvapilvimassaa koillisnäkymässä aamupäivällä kuvattuna keskiviikkona 19.5.2010 Espoon Tapiolassa. Idästä oli saapunut kuivempi ja vähän viileämpi ilmamassa kohtalaisessa itätuulessa Suomen eteläpuolella pitkään olleen matalapaineen alettua heiketä. Korkeapaine oli pitänyt pintansa koillis-pohjoispuolella. Edellisen päivän kylmän rintaman jäänteen jäätyä Lounais-Suomeen oli taivaalla siksi yöstä alkupäivään saakka kohtalaista pilvisyyttä (Lähinnä untuvapilvimassat), joka piti yölämpötilat vielä jopa +15 asteen tienoilla; idässä viileintä.




Etäällä ollutta kuuro- ja ukkospilven yläosaa pohjoisnäkymässä alkuillalla kuvattuna tiistaina 18.5.2010 Espoon Tapiolassa. Idästä hitaasti ylittämässä ollut heikko kylmä rintama tuotti ennen kuivemman ilmamassan saapumista sisämaahan paikoin sade- ja ukkoskuuroja vielä illallakin. Rintamapilvisyys ilmeni etelärannikolla vain ajoittaisina untuva- ja hahtuvapilvilauttoina. Laajoja selkeitäkin alueita oli, kuten kuvassa. Kohtalainen - navakka itätuuli alkoi heiketä vähän yöksi ja kuivempi sekä vähän viileämpi ilmamassa alkoi vallata hitaasti alaa.
.



Koillisnäkymää alkuiltapäivällä sumupilvien hajottua vähäisiksi kumpukerrospilviksi paljastaen hahtuvapilvilauttoja yltään kuvattuna tiistaina 18.5.2010 Espoon Tapiolassa. Idästä saapuneen heikon kylmän rintaman paikkaa kuvasti tässä vaiheessa tuo hajanainen keskipilvisyys (Hahtuvapilvet). Itätuuli oli vähän voimistunut ja päivälämpötila oli kohoamassa sisämaata selkeämmällä etelärannikolla +24 asteen paikkeille, mutta sisämaan runsaspilvisillä alueilla jäätiin paikoin vain +22 asteen tienoille.
.



Sumupilvistä etelänäkymää aamupäivällä kuvattuna tiistaina 18.5.2010 Espoon Tapiolassa. Idän kuivemman ja vähän viileämmän ilmamassan lähestyessä oli yöksi ja aamuksi syntynyt edellispäivän kuurosadekosteudesta ja ko. heikon kylmän rintaman etureunalla sumupilvitilanne heikossa - kohtalaisessa itätuulessa. Yölämpötila pysyi +15 asteen tienoilla ja paikoin jopa vähän sen yli. Matalapaine oli yhä eteläpuolella ja korkeapaine koillisessa - pohjoisessa.




Vanha heikentynyt kuuro- / ukkospilvi verhopilveksi leviävän kuituisen yläosansa kera etääntymässä luoteisnäkymässä illalla kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Espoon Tapiolassa. Sisämaan ukkoskuurottelu oli tulossa tiensä päähän auringon laskiessa. Kuuropilvistä jäi sekä pilviä (harso-, verho- ja hahtuvapilvilautat) että kosteutta jäänteeksi yöksi niin, että myös sisämaassa yöstä oli muodostuva hyvin lämmin; iltalämpötilat vielä +20 asteen tienoilla. Koillisen korkeapaineen reunalla hitaasti länteen edennyt kuivempi ja vähän viileämpi ilmamassa oli saavuttamassa Itä-Suomea.




Sisämaan uusia kuuro- ja ukkospilvitorneja liikkeessä länteen koillisnäkymässä illansuussa kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaine pysyi yhä Suomen eteläpuolella ja korkeapaine Pohjois-Venäjällä - Jäämerellä. Korkeapaineen kierrättämänä idästä alkoi kuitenkin lähestymään kuivempaa ja vähän viileämpää ilmamassaa, jota rajasi heikon kylmän rintaman lähestyminen idästä - koillisesta. Sisämaan iltapäiväukkoset saivat sen etupuolella vielä voimaa kosteasta ilmamassasta ja päivälämpötilat kohosivat +25 asteen tienoille heikossa - kohtalaisessa itätuulessa.
.



Ns. kohokonvektion aikaansaamaa kuuro- ja ukkospilvimassaa pohjoisnäkymässä liikkeessä kaakosta luoteeseen aamulla kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Espoon Tapiolassa. N. 15 min aikaisemmin koko viikon rankin kuurosade kasteli tämän alueen ja ukkonenkin jyrähti pari kertaa. Suomen eteläpuolelle syntynyt uusi matalapaine oli kierrättänyt yön aikana epävakaata kosteutta kaakosta, josta tämä kovektiotilanne heikossa itä-kaakkoistuulessa. Yölämpötila pysyi jopa +15 asteen tienoilla; sisämaassa paikoin pari astetta viileämpää.

No comments: