Sunday, May 23, 2010

Viikon 20 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 4



Lähes täysikokoista kuriilienlehtikuusen (Larix gmelinii var. japonica) neulasistoa kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Kaikki lehtikuuset ovat tunnettuja varhaisesta lehteenpuhkeamisesta jo huhtikuun lopulta alkaen ja ne saavuttavat täysvihreyden aina ennen kesäkuuta. Sävy vain jatkaa tummumista kesäkuun alussa. Keltaisesta vaaleanruskeaksi kehittyvä ruska on loka-marraskuussa.




Saksanpihlajalajikkeen (Sorbus aria "Chrysophylla") avautuvia lehtitötteröitä kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Lehtien harmaavalkotötteröistä vaihetta seuraa pian niiden avautuminen täysikokoon; tällä lajikkeella lehtien yläpintakin säilyy koko kesän vahvasti harmaanhopeisessa mattamaisessa karvassa ja latvus on siten vaalean hopeisenvihreä. Valkoinen kukinta on (normaalisti) kesäkuun alussa ja punaiset marjat kypsyvät syyskuussa.




Ussurinpäärynän (Pyrus ussuriensis) kukintaa kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Vaaleanvihreästä hiirenkorvavaiheesta nopeasti valkoiseen kukintaan tuleva keskikokoinen puu. Kukkii vähän ennen muita hedelmäpuita (Kuten omenat). Pallomainen hedelmä kypsyy elokuussa ja on ruskea. Kirkas punaoranssivoittoinen ruska on suuri tapahtuma syys-lokakuussa ja ensimmäisiä sävyjä voi olla hennosti jo elokuun lopussa.




Oratuomen (Prunus spinosa) kukkanuppuja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Arkana pidetty iso pensas, mutta esim. tämä oli viime talvesta erinomaisesti säilyneenä valmistautumassa erittäin runsaaseen valkoiseen kukintaan. Pilvikirsikasta poiketen lehtien hiirenkorvavaihetta ei ehdi ilmestymään ennen kukintavaihetta. Lehdet ottavat kuitenkin vallan nopeasti kukinnan päättyessä. Hedelmä on luumumainen marja, joka kypsyy sinihärmeisen punamustaksi vasta syyskuun aikana. Ruska on haalean keltainen myöhään lokakuussa.




Pilvikirsikan (Prunus pennsylvanica) hiirenkorvia ja kukkanuppuja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Juuri ennen kukintaa tällä kapealatvuksisella isohkolla puulla ehtii olla vaaleanvihreä hiirenkorvavaihe ennen valkoisen ja runsaan kukinnan peittävyyttä touko-kesäkuussa. Punaiset marjat kypsyvät heinä-elokuussa varisten jo syyskuuksi pois. Syys-lokakuussa on kirkas ruska, jossa kuultavat punaiset ja oranssit sävyt ovat pääosassa. Viimevaiheissa voi olla myös keltaista.




Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) puolikokoisia lehtiä kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Puun lehtien punaruskea kevätväri oli jo lähes kokonaan haalistunut pois. Täysi kesävihreys tulee kesäkuun alun aikana, mutta voimakkailla versoilla alkukesän ajan kasvavat uudet lehdet ovat vielä hieman punertavia heinäkuulle saakka. Syys-lokakuussa on erityisen näyttävästi kirjava ruska; sävyjä keltaisesta violetin ja oranssin kautta punaiseen ja jopa kermanvalkoista etenkin varjossa.




Japaninsiipipähkinän (Pterocarya rhoifolia) hiirenkorvia ja lähes kukinta-asteelle pidentyneitä hede- ja eminorkkoja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Hellejaksossa etuajassa kukintavaiheeseen pyrkinyt iso puu. Kukinnan jälkeen lehtien täysikokoon tulo kestää vielä kesäkuun lopulle. Pitkät hedelmänorkot koristavat puuta kesäkuusta talveen. Kuvassa nähdään myös vanhoja hedelmärankoja.
.



Wilsoninpoppelin (Populus wilsonii) emikukintaa ja avautuvia silmuja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Paksuoksainen ja isolehtinen, mutta puuna keskikokoinen poppelilaji, joka tulee myöhään lehteen. Emikukinta on keltavihreää ja siemenvillavaihe on kesä-heinäkuussa. Haaleankeltainen ruska on lokakuussa; yöpakkaset voivat tuottaa ruskeita vauriosävyjä. Lehtien puhkeamissävy on aluksi haaleasti punaruskea, mutta pian vaaleanvihreä ja tummuu nopeasti kesäksi.




Harmaapoppelin (Populus canescens) hiirenkorvia kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Suunnilleen haapojen lehteentuloaikataulua noudattava iso puu, jolla hennosti punaruskea puhkeamissävy. Kesällä lehdet ovat harmaanvalkoisia alapinnaltaan ja yläpinnaltaan himmeänvihreitä. Ruska on syys-lokakuussa pääasiassa keltainen; ruskeita - oransseja sävyjä voi olla mukana. Toukokuun alun hedenorkot ovat aluksi voimakkaan punaisia, eminorkot vain vihreitä.
.


Kanadanpoppelin (Populus X canadensis "Regenerata") eminorkkoja ja hiirenkorvalle puhkeamista kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Poppeleista viimeisten joukossa lehteen tuleva; lehtien kevätväri kuparin punaruskea. Iso puu, jolla emikukintavaiheen jälkeen on kesä-heinäkuussa voimakkaasti siemenvillainen vaihe. Ruska on keltainen loka-marraskuussa; yöpakkaset voivat keskeyttää ruskan ruskeisiin sävyihin.




Tuoksupoppelin (Populus suaveolens) keskikokoisia lehtiä kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Poppeleista ensimmäisten joukossa lehteen tuleva isohko puu. Lehteentulo vaaleanvihreänä suunnilleen koivujen aikataulussa. Ei tuoksu nimensä veroisesti, kuten vaikkapa balsamipoppeli (P. balsamifera). Poppeleille melko epätyypillisen kirkas keltainen ruska tulee myöhään lokakuussa.




Tuntemattoman pajulajikkeen (Salix "Belgish Rood") isoja hiirenkorvia kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Alemman kuvan risteymän tavoin jopa marraskuulle tumman kesävihreytensä säilyttävä ja lehdet ovat hyvin kiiltäviä. Kukinta on kuitenkin erilainen; eminorkollinen kukinta on lehdellisenä touko-kesäkuussa ja siemenvillavaihe on heinäkuussa. Isohko puu, joka on mielenkiintoinen viljeltäväksi lehdistönsä ansiosta.




Pajuristeymän (Salix pentandra X caprea) hiirenkorvia kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Huhti-toukokuun keltaisista hedekukinnoistaan varistuneena tämä risteymä näyttää aluksi alastoman harsulta, mutta kiiltävä lehvästö kasvaa kesäkuussa nopeasti voimakkaan reheväksi; uudet vuosikasvaimet voivat tulla 50 - 100cm pitkiksi piiskoiksi isossa puussakin. Kesävihreys säilyy marraskuulle; lehdet vaurioituvat usein ruskeiksi pakkasissa ilman varsinaista ruskaa.




Humalapyökin (Ostrya carpinifolia) hiirenkorvia kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Melko säännöllisen muotoinen pienehkö puu, jolla lehteenpuhkeaminen on heleän vaaleanvihreä. Kukinta on koivumaiseen tapaan lehtien hiirenkorvavaiheessa keltaisin norkoin; hedenorkot talvehtivat paljaina. Hedelmänorkko on kesällä käpymäinen pallukka (Vrt. humalaköynnös). Syys-lokakuussa ruska on pääasiassa keltainen, mutta ruskeita - oransseja sävyjä voi olla seassa.




Amerikanpyökin (Fagus grandifolia) puhkeavia hiirenkorvia kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Talviruskastaan juuri ennen lehtien puhkeamista varistunut isohko puu, jolla uudet lehdet ovat heleän vaaleanvihreitä. Ne tummuvat paljon kesäksi. Loka-marraskuussa on keltaisen ja punaruskeiden sävyjen kirjava ruska, josta osa voi siis jäädä talviruskaksi.




Sateenvarjojalavan (Ulmus glabra "Camperdownii") hiirenkorvavaihetta kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Vuorijalavan erikoisen riippaoksainen lajike, jolla on normaalityyppiin verrattuna samanlaiset kasvuvaiheet keväällä; tässä vaiheessa hedelmät alkoivat jäädä kasvavien lehtien varjoon. Syksyllä puolestaan tämän lajikkeen lehdet säilyvät jopa loka-marraskuulle vihreinä ja välillä keltainen ruska jää kesken yöpakkasten tuhotessa lehdet ruskeiden eri sävyihin.




Siperianpihdan (Abies sibirica) lähes kukinta-asteisia hedekukintoja ja turvonneita silmuja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Pihtojen uusien versojen esilletulo ja kukinnan alkaminen ovat suunnilleen samanaikaisia monien kuusten kanssa. Tällä lajilla aavistuksen myöhempää kuin alla olevalla kultakuusella. Iso puu, jolla on melko vaaleanvihreä neulasisto. Pihdoilla kävyt ovat pystyjä erotukseksi kuusten riippuvista.




Kultakuusen (Picea abies f. aurea) puhkeavia kerkkiä (Uusia vuosikasvaimia) kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Monien kuusten uusien versojen esilletulo oli käsillä ja samaan aikaan niiden kukinta oli alkamassa. Tällä lajikkeella uusien versojen neulaset ovat hohtavan keltaisia kesäkuun lopulle ja sitten ne tummuvat lähes normaalityypin vihreiksi. Kasvaa lähes normaalityypin l. metsäkuusen kokoiseksi isoksi puuksi.
.



Kuningasatsalean (Rhododendron schlippenbachii) turvonneita kukkasilmuja kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Atsaleoista ensimmäinen kukkija, joka erottuu täydessä kukassa lumoavan vaaleanpunaisena kauas. Syksyllä puolestaan tämän keskikokoisen pensaan oranssinpunaisten, violettien ja ruskeiden sävyjen kirjoma ruska on hieno loka-marraskuussa. Kesällä lehdet ovat melko vaaleanvihreitä.



Hiirenkorvalle tullut pensasmagnolia (Magnolia sieboldii) kuvattuna maanantaina 17.5.2010 Helsingin Meilahden arboretumissa. Japaninmagnolian (M. kobus) kukinnan päättyessä tämä isohko pensas on vasta työntämässä lehtiään esille. Isot valkoiset kukat imestyvät osittain tipotellen kesä-heinäkuussa n. kuukauden ajan. Lokakuussa on vaihtelevasti keltaruskea ruska, jota yöpakkaset sävyttävät tummaksi.

No comments: