Kokonaan seljennyttä taivasta etelänäkymässä illalla vähän ennen auringon laskua kuvattuna sunnuntaina 30.5.2010 Espoon Tapiolassa. Kaakosta tässä vaiheessa Etelä-Suomeen ulottunut korkeapaineen selänne tyynnytti tuulet kokonaan illalla ja seljenneenkin tilanteen takia lämpötila alkoi laskemaan melko nopeasti; etenkin sisämaahan tiedossa paikoin hallanvaarainen yö. Lännestä oli siirtymässä melko iso matalapaine Suomen eteläpuolelle.
Sisämaan pienialaisten sadekuurojen nauhaa pohjoisnäkymässä alkuillalla kuvattuna sunnuntaina 30.5.2010 Helsingin Pukinmäessä. Etelästä - kaakosta alkoi ulottumaan korkeapaineen selänne Etelä-Suomeen pohjoisen matalapaineen kaikotessa Jäämerelle. Heikkenevissä länsituulissa sisämaahan jaksoi kuitenkin vielä kehittyä pieniä polaari-ilmamassan kuurosoluja; paikoin rankkaakin sadetta pieniä hetkiä. Päivälämpötila kohosi +15 asteen vaiheille, joten ilmamassa oli vähän lämpenemässä.
Kumpupilvistä kumpukerrospilviksi muodostuvaa kantta lounaisnäkymässä Vanajaveden rannalla alkuiltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 30.5.2010 Hämeenlinnassa. Yöllä oli vaihtelevasti hahtuvapilvilauttaista edellispäivän kuurojäänteistä ja minimilämpötilat olivat +5 asteen vaiheilla. Heikko - kohtalainen länsituuli matalapaineen eteläreunalla ehkäisi hallaa. Aamupäivällä sisämaahan muodostui nopeasti tyypillinen viileän polaari-ilmamassan kumpupilvikansi.
Selkenevää iltaa sadekuuroista jääneiden kumpukerros- ja hahtuvapilvilautojen etääntyessä koillisnäkymässä Vanajaveden rannalla illalla kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa. Kohtalaisessa ja kuivahkossa länsituulessa sekä auringon voiman ehtyessä kuuro menettivät taas voimanlähteensä ja pilvisyys latistuikin levymäisiksi lautoiksi ennen lähes kokonaan katoamistaan. Lämpötila laski taas jo illalla alle +10 asteen.
Lännestä-lounaasta ylittäneen sadekuurosolun tutkielma lounaisnäkymässä vajaan tunnin sisällä illansuussa kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa. Kesäiseen tapaan tällainen iltapäiväkuurotilanne sisältää heti kuuron jälkeen nopeasti selkenevän aukon tulon, missä kuvan tapaan taivasta ja maisemaa samentaen vielä pienen hetken aikaa (Minuutin tai pari) sataa melko rankastikin. Tämä kuuro oli illan viimeisiä ja poutaantuminen alkoi.
Lännestä-lounaasta ylittäneen sadekuurosolun tutkielma lounaisnäkymässä vajaan tunnin sisällä illansuussa kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa. Alempaan kuvaan verrattuna pieni hetki myöhemmin ko. kuuron sadejuova-alue oli tulossa päälle, mutta sade ei ollut vielä alkanut. Tässäkin kuurossa oli vähän tyypillisiä kuuropuuskia ja kuuron aikana lämpötila laski hetkeksi vähän +10 asteen allekin.
Lännestä-lounaasta ylittäneen sadekuurosolun tutkielma lounaisnäkymässä vajaan tunnin sisällä illansuussa kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa Matalapaineen eteläreunalla kohtalaisessa länsituulessa iltapäiväkuurojen tilanteessa tässä ko. seurantakuuron etupuolella pilvimassat olivat kohtalaisesti vyörypilvimäisiä; hyvä muistutus jo melko kesäisestä vuodenajasta, vaikka oli viileää.
Vähäpilvisen yön jälkeen lännestä-lounaasta saapuneen okluusiorintaman sadepilvikantta lounaisnäkymässä keskipäivällä kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa. Ko. rintamapilvisyyden kehitys oli mielenkiintoista, kun alapilvikerrosta ei muodostunutkaan ja siksi ko. pilvien muutos tasaisesta verhopilvestä täksi aaltoilevaksi sadepilvikanneksi näkyi hyvin; sadetta tuli vain vähän aikaa heikosti - kohtalaisesti.
Vähäpilvisen yön jälkeen lännestä-lounaasta lähestyneen okluusiorintaman etureunan verhopilvikantta kumpukerrospilviriekaleiden kera lounaisnäkymässä aamupäivällä kuvattuna lauantaina 29.5.2010 Hämeenlinnassa. Suomen länsireunalle saapunut matalapaine ja sen okluusiorintamasta johtunut aamuvarhaisella alkanut pilvisyyden runsastuminen ja heikko etelä-lounaistuuli pitivät yöhallat kurissa, vaikka lämpötila ehti laskea +5 asteen vaiheille.
Kaikkoavia viimeisiä kuuropilviä kaakkoisnäkymässä Vanajaveden rannalla illalla vähän ennen auringon laskua kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Hämeenlinnassa. Viileän polaari-ilmamassan kuivuttua oli auringon laskiessa kuurotkin heikkenemässä ja ennen lännestä lähestyneen vähän voimistuneen matalapaineen ja sen okluusiorintaman saapumista vähäpilvinen alue oli valtaamassa Etelä-Suomea myöhäisillaksi ja alkuyöksi; lämpötila laski heikossa lounaistuulessa jo illalla vähän alle +10 asteen.
Sadekuurosolun saapumista luoteisnäkymässä kumpukerrospilvisyyden kadottua alkuillalla kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Hämeenlinnassa. Etelä- ja Keski-Suomen rajoilla ollut pieni matalapaineen osakeskus oli alkanut siirtymään pohjoisemmaksi ja lounaistuulen vähän voimistuessa ilmamassa oli sen verran kuivumassa, että ko. alapilvisyys oli poistunut ja kuurosadepilvien hahmokkaat omat muodot mm. kuvan vyörypilvineen tulivat hyvin esille. Aurinkokin alkoi pilkistellä kuurojen välillä. Kuuroissa oli etenkin Keski-Suomessa vähän ukkostakin mukana.
Kumpukerrospilvistä pohjoisnäkymää keskipäivällä kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Espoon Tapiolassa. Länsipuolelta vähitellen voimistuvasta matalapaineesta ulottui Etelä- ja Keski-Suomen välimaastoon pieni osakeskus, jonka myötä virinnyt länsi-lounaistuuli jatkui yhä. Etenkin sisämaahan alkoi kehittyä iltapäiväkuurosateita. Päivälämpötila jaksoi kohota vain pari kolme astetta +10 asteen yläpuolelle viileän polaari-ilmamassan säilyttyä yhä.
Sade- ja kumpukerrospilvistä koillisnäkymää aamulla kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Suomen yli ulottuneessa itä-länsisuuntaisessa matalapainejonossa Suomen länsipuolella alkoi tapahtumaan vähitellen matalapaineen voimistumista ja kokoontumista yhdeksi keskukseksi. Sen myötä kostea, tyyni ja tuulensuunniltaan vaihteleva vyöhyke oli siirtymässä sen verran pohjoisemmaksi, että länsi-lounaistuulet alkoivat viritä. Viileä polaari-ilmamassa säilyi silti yhä, mutta runsaspilvisessä ja ajoittain kuurosateisessa säässä yölämpötila pysyi +10 asteen vaiheilla.
Sumupilvistä etelänäkymää myöhäisillan hämärässä vähän ennen keskiyötä kuvattuna torstaina 27.5.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Suomi kuului yhä idemmäksi kaikonneen ison matalapaineen länsipuolelle jääneeseen heikkotuuliseen matalapaineen jonoon, jossa tuulet olivat tyyntyneet lähes kokonaan ja olivat suunnaltaan vaihtelevia. Paksu kumpukerrospilvikansi pysyi koko päivän ja tuulten tyynnyttyä sekä auringon laskettua se muuttui sumupilvisemmäksi ja utujakin alkoi esiintymään kosteuden lisääntyessä. Lämpötila pysyi koko päivän +10 asteen vaiheilla; iltapäivällä vähän sen yli.
Kumpukerrospilvistä ja ajoittain tihkuista etelänäkymää aamupäivällä kuvattuna torstaina 27.5.2010 Espoon Tapiolassa Itäreunalla ollut matalapaine oli alkanut siirtymään idemmäksi ja Etelä-Suomen ylle jäänyt okluusiorintama oli heikentynyt pois; jäljelle jäi heikkosateinen ja heikkenevien idän ja pohjoisen välisten tuulten vyöhyke, jossa yölämpötila pysyi vähän vajaassa +10 asteessa. Suomesta länteen jäi muhimaan heikkotuulisen ja epämääräisen matalapaineen vyöhyke.
Idästä saapuneen okluusiorintaman sadealueen sadepilvimassaa etelänäkymässä illalla kuvattuna keskiviikkona 26.5.2010 Espoon Tapiolassa. Rintamasade oli tässä vaiheessa laajentunut ja rintama oli asettunut Etelä-Suomeen itä-länsisuuntaisena vyöhykkeenä. Pohjois-koillistuuli oli kohtalaista - navakkaa ja lämpötila oli asettunut sateen alettua +10 asteen vaiheille. Rintama jäi sijoilleen heikkenemään vähitellen.
Yksittäisiä kumpupilviä ja idästä - koillisesta lähestyneen okluusiorintaman etureunan harsopilvikantta etelänäkymässä aamupäivällä kuvattuna keskiviikkona 26.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tyynessä ja vähäpilvisessä säässä yölämpötila laski +5 asteen vaiheille ja arimmilla paikoilla oli hallanvaaraa. Suomen itäreunalle voimistunut uusi matalapaineen keskus oli alkanut sysätä okluusiorintamaa idästä-koillisesta ja samalla aikaisin aamulla koillis- ja myöhemmin pohjoistuuli oli alkanut voimistumaan.
Untuva- ja hahtuvapilvilauttoja myöhäisillan auringonlaskussa luoteisnäkymässä kuvattuna tiistaina 25.5.2010 Espoon Tapiolassa. Suomen eteläpuolelle tulleen heikon matalapaineen osakeskuksen okluusiorintamasta ulottui Etelä-Suomeen ko. pilvilauttoja liikkeessä itään. Länsituuli oli tyyntynyt kokonaan. Suomen itäpuolella oli voimistumassa uusi matalapaineen osakeskus ja tämän alueen itä-pohjoispuolelle maanantaina kauas jäänyt rintamasysteemi alkoi tulla takaisin länteen.
Hahtuvapilvilauttoja etelänäkymässä aamupäivällä kuvattuna tiistaina 25.5.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaineen keskuksen viimein siirryttyä yöllä Etelä-Suomesta pohjoisemmaksi ja rintamasysteemintämän alueen itä - pohjoispuolelle oli sadekuuroinen sää päättynyt pilvisyyden hajaantumiseen ko. pilvilautoiksi. Uusi matalapaineen osakeskus oli muodostunut Etelä-Skandinaviassa ja se oli liikkeessä itään. Länsi-luoteistuuli oli enimmäkseen heikkoa ja yölämpötila ehti laskea +5 ja +10 asteen välille viileässä polaari-ilmamassassa.
Sade- ja kumpukerrospilvistä etelänäkymää iltapäivällä kuvattuna maanantaina 24.5.2010 Espoon Tapiolassa. Laajan matalapaineen keskuksen pysyttyä yhä Etelä-Suomen yllä oli okludoituneen rintamasysteemin kiertyminen keskuksen ympäri edesauttamassa kuurosateisen sään jatkumista myös illalla. Länsi-luoteistuuli oli vähän voimistumassa ja päivälämpötila oli lähes sama kuin edellisyönäkin eli +10 asteen vaiheilla.
Kumpukerrospilvistä koillisnäkymää aamulla kuvattuna maanantaina 24.5.2010 Espoon Tapiolassa. Laajan matalapaineen keskuksen pysyttyä lähes paikallaan Etelä-Suomen yllä oli tällä alueella vallitsevana vähitellen lounaan kautta länteen kääntyvä heikko tuuli ajoittaisten sadekuurojen sävyttäessä runsaspilvistä kolean polaari-ilmamassan säätä. Udut ja tihkut olivat kadonneet ilmamassan vähän kuivuttua. Lämpötila pysyi edelleen +10 asteen tienoilla.
Sumupilvistä ja utuista koillisnäkymää vähän puolenyön jälkeen kuvattuna maanantaina 24.5.2010 Espoon Tapiolassa. Laajan matalapaineen keskuksen saavuttua Etelä-Suomen päälle oli tällä alueella heikenneiden etelä-lounaistuulten kostea tilanne, jossa satoi ajoittain vettä sekä tihkua matalapaineeseen liittyvästä rintamasysteemistä. Lämpötila pysytteli +10 asteen tienoilla tasaisesti.
No comments:
Post a Comment