Sääennusteeni on viipynyt tällä kertaa tavanomaista kauemmin, kun kiireet mm. kasvivalokuvauksen parissa ja parit tietokoneongelmat ovat viivyttäneet sitä. Joka tapauksessa varsin erikoinen hellesääjakso on nyt päättynyt ja viime ennusteessani arvioituun tapaan sitä kesti viime lauantaihin saakka, jolloin kylmän rintaman hivuttautuminen pohjoisesta aiheutti varsin koviakin ukkosia Etelä-Suomessa; tässä niistä juttua Myrskyvaroitus.com -sivustolta ja tässä meteorologi Pauli Jokisen uudelta Sääbriefing -sivustolta juttu myös näistä helteistäkin.
Helteen aiheuttanut itä-kaakkoistuulitilanne alkoi hajoamaan jo viime ke tienoilla, jolloin Suomen etelä-lounaispuolella ollut matalapaine heikkeni ja vähitellen harvakäyräisessä eli hyvin heikkotuulisessa ilmanpainekentässä pääsi syntymään uusi matalapaine Suomen länsipuolella ja se työntyi viimein eilen su Etelä-Suomeen yhtenäisempine sateineen ja kunnolla viileän polaari-ilmamassan kanssa. Tänään voimistuneen matalapaineen keskuksen oltua Etelä-Suomen yllä on sää ollut kolean sateista ja päivälämpötilat ovat jääneet jopa vain +10 asteen tienoille, mikä on huima pudotus vielä lauantaina olleista yli +20 asteen lukemista. Toissayö oli vielä hyvin leuto, mutta viime yönäkin lämpötilat ovat pysyneet vielä alimmillaan pääasiassa vain vähän vajaan +10 asteen lukemissa runsaan pilvisyyden ansiosta, joten hallasta ei ole ollut vielä vaaraa.
Euroopan mittakaavassa Länsi- ja Keski-Eurooppaa monta päivää piinannut kolea ja paikoin hyvinkin sateinen (Puolassa vakavia tulvia; Hesarin juttu) sää antoi periksi tuon ke tienoilla tapahtuneen matalapaineen heikkenemisen myötä ja viikonloppuna kesäsää palasikin laajasti Eurooppaan Skandinavian viilentyessä; Pohjois-Ranskan ja Englannin tasalla on jopa mittailtu viimein pitkän tauon jälkeen yli +25 asteen lukemia ja Ranskassa jopa yli +30 asteen helteitä. Tällä viikolla tämä Pohjois-Euroopan ja Länsi- sekä Keski-Eurooppaan kehittyvä uusi matalapainetoiminta viilentää sään kuitenkin taas uudestaan laajasti Euroopassakin ja kunnon kesähelteet pakenevat joksikin aikaa kauas Välimeren, Mustanmeren ja Kaspianmeren suuntiin.
Tuo kuva on otettu lauantaina 22.5.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa ja siinä nähdään noin sentin paksuista kerrosta tuulen ajamaa siitepölymassaa. Helteen takia monet tuulipölytteiset kasvit kukkivat yhtäkkiä runsaana ja aivan helteen loppuvaiheissa pölyttäjien kerhoon saatiin mukaan jopa jo monet kuuset (Picea sp.) ja pihdat (Abies sp.). Niiden isokokoisempi siitepöly varsinkin tekee vesipinnoille vaahtomaista massaa ja la saakka pitkään samasta suunnasta (itä-kaakko) puhaltanut tuuli pystyi sitten kasaamaan valtavia siitepölymassoja rantakaislikkoon.
Jatkossa on nähtävissä monta päivää peräkkäin viileän epävakaista - sateista säätä, mutta on myös olemassa merkkejä kunnon kesäsään palaamisesta tämän viikon jälkeen. Aluksi tapahtuu niin, että tänään Etelä-Suomessa vaikuttanut matalapaineen keskus siirtyy yhtenäisine sateineen pohjoiseen ja heikkenee. Laajassa matalapaineen alueessa syntyy kuitenkin uusi keskus Etelä-Skandinaviassa ja se liikkuu huomenna Etelä-Suomen eteläreunaa viistäen itään. Niinpä kuurosateiden riski säilyy yön yli, mutta huomenna aurinkokin pilkahtelee tätä päivää enemmän päivälämpötilojen kohotessa reilummin yli +10 asteen. Yölämpötila ei ole päivää kuin muutaman asteen viileämpi, joten hallaa ei edelleenkään ole tulossa.
Keskiviikkona koko laajan matalapaineen painopiste siirtyy Suomen itäpuolelle, mutta länteen jää ulottumaan siitä "häntä". Tällöin pohjoiseen mennyt sadealue alkaa peruuttamaan hitaasti takaisin etelään koillistuulen työntämänä. Etelä-Suomessa on pohjoistuulitilanne kuurosateineen vaihtelevassa pilvisyydessä ja edeltävä yö on tulevaa poutaisempi, jolloin lämpötilat voivat laskea +5 asteen vaiheille ja tällöin lievää hallaa voi olla arimmilla paikoilla ainakin sisämaassa.
Ke - to yöksi tuo pakittava sadealue on sitten valunut pohjoisesta Etelä-Suomeen, jolloin yö on taas vähän leudompi sadesäässä ja hallanvaara poistuu. Torstaina päivällä sadealue heikkenee Etelä-Suomen yllä, kun matalapaine siirtyy vähitellen yhä idemmäksi. Päivälämpötila jää kuitenkin taas alhaiseksi ja vain vaivoin +10 saatetaan ylittää hieman. Pohjois-koillistuuli on heikkenemässä.
Suomen länsi-lounaispuolella Länsi-Euroopassa on ollut kehittymässä uusia matalapaineita viikon alusta saakka, joista muodostunee perjantaiksi Suomen eteläpuolelle ulottuva pieni jonomainen matalapaine, kun tuo itäinen matalapaine on poistunut kauemmaksi. Niinpä enimmäkseen heikko tuuli kääntyy itään-koilliseen ja ainakin kuurottaisen sateen riski säilyy Etelä-Suomessa to-pe yölämpötilan pysyessä +5 ja +10 asteen välillä ja pe päivälämpötila kohoaa +10 ja +15 asteen välille.
Perjantain jälkeen ennustettavuus on heikompaa, mutta vaikuttaa tässä vaiheessa siltä, että tuo pieni jonomainen matalapaine poistuu Suomen eteläpuolelta itään ja vähitellen sen tilalle heti Suomen länsipuolella muodostuisi korkeapaine, joka saattaisi muotoutua moneksikin päiväksi Suomen ylle / lähitienoolle niin, että sää poutaantuu ja tavalla tai toisella lämpenee; su jälkeen ainakin yli +20 asteen päivälämpötiloja ja yölämpötilat +10 asteen tienoille - vähän yli...
Tuo päättynyt hellejakso sai aikaan kasvukauden kehitysasteeseen jopa 1 - 2 viikon etumatkan tavanomaiseen verrattuna, joka näkyi viikonloppuna mm. pihasyreenin (Syringa vulgaris), omenapuiden (Malus sp.) ja balkaninhevoskastanjan (Aesculus hippocastanum) kukinnan alkamisena. Tämän viikon viileä sää sitten vuorostaan jarruttaa kehitystä niin, että noiden kukintatapahtumien kehitys venyy ja esim. pihasyreenin kukinnan huippu voi viivästyä jopa seuraavan viikon puolelle. Kasvukauden etenemisen asteeseen jäänee kuitenkin yhä ainakin muutaman päivän etumatka ensi viikon alkuun mennessä. Hellejakson aikana maanviljelyssä peltojen kylvötyöt saatiin myös tehtyä ripeästi ja ensimmäiset pellot ovatkin jo oraalla. Tuleva kosteus edesauttaa oraantumista edelleen viileydestä huolimatta.
Vesistötkin lämpenivät helteessä uskomattomiin lukemiin, kun pienissä järvissä mittailtiin helteen lopussa n. +20 asteen lukemia. Suomenlahden ulapallakin on jo ylitetty +10 astetta ja sisälahdissa +15 astetta. Viileä sää tasaa järvien lämpötiloja tällä viikolla n. +15 asteen tienoille kauttaaltaan, mutta meressä ainoastaan sisälahdissa tapahtuu viilenemistä vähän ja ulappa saattaa jopa jatkaa hidasta lämpenemistään. Lauantain ukkosista tuli paikoin hurjia taajamatulvia, mutta joissa ei ole ollut tulvavaaraa eikä sitä merkittävästi ilmene tämän viikon sateistakaan. Maaperä kylläkin pysyy kunnolla kosteana koko alueella, joten kasvillisuudella pyyhkii ihan hyvin viileydestä ja yhden yön lievästä hallanvaarasta huolimatta. On myös huomattava, että tuo hellejakso aloitti laajalti Suomessa termisen kesän, jolloin nyt meneillään olevaa viileää jaksoa voisi nimittää takakevääksi. Sään ajoittain harmaa sateisuus voisi olla hyvä syy nimittää sitä myös takasyksyksi :)
Päivitys 25.5.2010 klo. 20:00: Tänään onkin etelärannikolla ollut poutainen (Sisämaassa heikkoja kuuroja) ja ennustettua vähän lämpimämpi päivä n. +15 asteen päivälämpötiloineen. Uusimmat tiedot kertovat myös lähipäivinä olevan aavistuksen lämpimämpää kuin tuossa yllä arvioin. Tämä päivitys koskee kuitenkin etenkin loppuviikkoa ja ensi viikon alkua, jonka puitteissa on ilmennyt eniten uutta tietoa: Perjantain jälkeen nimittäin korkeapainetta ei muodostuisikaan, vaan heikko matalapaine näyttäisi jäävän Suomen ylle, jonka alueella esiintyisi jo varsin kesäiseen tapaan lähinnä iltapäivään ja iltaan painottuvia kuurosateita. Ilmamassa olisi kuitenkin hitaasti lämpenemässä, jolloin su mennessä voisi olla mahdollisuuksia n. +20 asteen päivälämpötiloihin ja yölämpötilat olisivat vain vähän vajaa +10 astetta. Matalapaineen heikkouden takia tuulet olisivat heikkoja. Lämpenemisen myötä kuurosateisiin liittyisi su mennessä kuitenkin enemmän ukkosta kuin pe. Sitten ensi viikon alussa on merkkejä siitä, että uusi matalapaine siirtyisi Suomen eteläpuolelle, jolloin sen itäpuolitse olisi mahdollista hyvinkin lämpimän ilman tulo kaakosta. Toisaalta tässä vaiheessa näyttää myös siltä, että ko. matalapaine tulisikin pian suoraan Suomen ylle ja näin mahdolliset helleilmamassat suuntaisivat Venäjälle Suomen itäpuolelle...
No comments:
Post a Comment