Sunday, June 06, 2010

Viikon 22 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 4Täysilehtinen koreanpoppeli (Populus koreana) vasemmalla ja puolilehtinen kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata") oikealla kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tässä on parina poppeleiden ääripäät lehteentulossa, mikä ilmeni vielä tässä vaiheessa näin selvänä vihreiden sävyjen eroina. Kanadanpoppelissa oli lisäksi runsaasti hedelmävaiheeseen siirtyviä eminorkkoja.
Katsuran (Cercidiphyllum japonicum) lähes täysikokoista lehdistöä kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tämän monta kertaa esittelemäni japanilaisen puun lehdistö oli nyt siinä vaiheessa, jossa voimakkaiden versojen uudet lehdet olivat edelleen punertavia. Täyskokoisten lehtien hieman sinertävänharmaaseen vivahtava kesävihreys oli jo myös havaittavissa.
Takiaistammen (Quercus macrocarpa) hiirenkorvavaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tammista myöhäisimpien lehteentulijoiden joukkoon kuuluva (Kotimainen metsätammi oli jo lähes täyslehdessä). Kevätväri on kirkkaan keltainen ja kesäsävy tummanvihreä. Keltaisten ja ruskeiden sävyjen kirjava ruska on myöhään lokakuussa. Tämän pohjoisamerikkalaisen puun habitus on jännästi käkkäräoksainen ja nukkavieru. Kaarna on paksua ja karkearakenteista.
Valkosaarnin (Fraxinus americana) puolikokoisia lehtiä kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Alemman kuvan saarnilajiin verrattuna lehdiltään melko samaan tapaan käyttäytyvä; kevätväri on voimakas keltavihreä ja ruska pääasiassa keltainen lievin oranssisin sävyin syys-lokakuussa. Hieno pohjoisamerikkalainen puu, jolla rungon kaarna on melko sileää.
.


Kiinansaarnin (Fraxinus chinensis var. rhynchophylla) puolikokoisia lehtiä kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Vielä melko tuntematon puulaji Aasiasta, jolla lehdet ovat täysikoossa ko. suvun isoimpia. Puhkeamissävy on kirkas keltavireä, jota oli tässä vielä hyvin jäljellä. Ruska on syys - lokakuussa pääasiassa keltainen, mutta oransseja sävyjä voi olla seassa.
Vuorijalavan (Ulmus glabra) raakojen hedelmien vaihetta kuvattuna maanantaina 31.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tämän tutun puistopuun lehtien koko oli jo reilu puolikokoinen, missä vaiheessa niiden vihreä sävy oli muuttunut hedelmien vihreää sävyä tummemmaksi. Tällä kertaa hedelmien erittäin suuri määrä piti puiden latvuksia kuitenkin yleisilmeeltään hyvin vaaleina pitkään.Rusotuomen (Prunus virginiana "Schubert") kukintaa kuvattuna maanantaina 31.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tällä virginiantuomen lajikkeella on ovela käytös; tähän kesäkuun alun kukintaan asti lehdet ovat normaalityypin vihreitä, mutta vähitellen kukinnan jälkeen puun lehdet muuttuvat tumman viininpunaisiksi ja heinäkuun loppuun mennessä värinmuutos on kokonaan valmis. Ruska on vain vähäinen muutos kirkkaampaan punaiseen - punaruskeaan syys - lokakuussa.Ohionhevoskastanjan (Aesculus glabra) kukintaa kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kermankeltainen kukinta oli tässä vaiheessa parhaimmillaan tällä pohjoisamerikkalaisella puulajilla. Seuraava näyttävä vaihe on syys-lokakuun ruska, jossa keltaisten mukana on myös paljon oransseja sävyjä.Alppiruusulajikkeen (Rhododendron "Mikkeli") kukkanuppuvaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tässäkin näemme, että tämän pensassuvun uudet lehdet ehtivät tulla esille juuri ennen kesäkuun alun kukintaa. Tällä lajikkeella on kirkas vaaleanpunainen kukkasävy.Revontuliatsalealajikkeen (Rhododendron "White Lights") kukkanuppuvaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tällä lajikkeella on aina yhtä sykähdyttävä vaaleanpunainen kukkanuppuvaihe juuri ennen niiden avautumista. Loka-marraskuun ruska on alkuun tumman violettien - punaruskeiden sävyinen, mutta kirkastuu punaoranssiseksi myöhemmin.Revontuliatsalealajikkeen (Rhododendron "Rosey Lights") kukkanuppuvaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tälläkin lajikkeella kukkien nuppuvaihekin on jo supernäyttävä ja vaaleanvihreiden uusien lehtien kanssa kontrasti on tällöin hieno. Tällä lajikkeella ei ole alempaan ja ylempään atsaleaan verrattuna aivan yhtä paljon punasävyistä ruskaa; keltaiset - ruskeat enemmässä osassa.
Kelta-atsalean (Rhododendron lutea) kukintaa kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Juuri ennen atsalealajikkeiden pääkukintaa täyskukintaan ehtivä pensas, mutta sen kukinta menee kuitenkin suurelta osin limittäin monien muiden myöhäisempien kanssa ja esim. ylempien lajikkeiden kukkanuppuvaiheiden kanssa aivan hieno kontrastilaji. Lehdistöllä on loka-marraskuussa kirkas punaisten, oranssien ja punaruskeiden sävyjen ruska.Pallopensaan (Cephalanthus occidentalis) hiirenkorvavaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Myöhäisimpiin lehteentulijoihin kuuluva tuntematon pohjoisamerikkalainen pensas, jolla lehtien kevätväri on kirkas punaruskea; tässä lievien talvivaurioiden jälkeen vesova tilanne. Kukinta on tiiviissä valkokukkaisissa tähkäpalloissa vasta elo-syyskuussa. Kiiltävät tummat lehdet saavat myöhään loka-marraskuussa keltaista ruskaa; yöpakkaset voivat keskeyttää ruskan lehtien paleltumiseen.Sateenvarjomagnolian (Magnolia tripetala) hiirenkorvavaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Magnolioista hyvin myöhään lehteen tuleva iso pensas - pikkupuu. Lehdet ovat kesäkuun loppuun mennessä täysikoossa suvun isoimpiin kuuluvia; palmumainen / liljapuumainen habitus. Kermanvalkoinen kukinta on lehdellisenä kesä-heinäkuussa. Ruska on keltaisten ja ruskeiden sävyjen sekoitusta lokakuussa.Kuningassaniaisen (Osmunda regalis) lehdistöä kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Lehtien punaruskea maastanoususävy oli jo ehtinyt haalistumaan varsin paljon, mutta tällä lajilla kirkas punaruskeiden ja oranssien sävyjen ruska on seuraava upea näytös. Tässä lehtien päissä oli jo kehittynyt itiöpesäkekimppuja puolivalmiiksi.Kuningasliljan (Lilium regale) varhaista kukkanuppuvaihetta kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Näyttävimpiä liljoja, jolla on heinäkuussa valtavat valkoiset kukat; nuppuvaihe juuri ennen avautumista on voimakkaasti vaaleanpunainen. Varret tulevat esille punaruskeina huhti-toukokuun vaihteesta lähtien ja lehdistö saa vain haaleita keltaisia ruskasävyjä syksyllä ennen näivettymistä.Ruusujuuren (Rhodiola rosea) kukintaa kuvattuna tiistaina 1.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tärkeänä rohdoskasvina tunnettu Euroopan tunturien ja vuoristojen mehikasvi, jolla tämä touko-kesäkuun keltainen kukinta on voikukkien veroista estetiikkaa. Lehdistö saa syys-lokakuussa punaoranssisia-keltaisia ruskasävyjä. Varret tulevat esille hieman punaruskeina jo huhtikuun lopulla.

No comments: