Sunday, June 13, 2010

Viikon 23 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3



Edellispäivän erittäin voimakkaan lounais-länsituulen riipimiä metsävaahteran (Acer platanoides) oksia ja lehtiä nurmikolla kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Espoon Tapiolassa. Etelärannikko sai osakseen kovimmat tuulet ja niinpä syntyi jopa tämä oksien ja lehtien runsaan irtoamisen ilmiö; Boforiasteikolla etelärannikon 10 min keskituuliarvo oli täten jopa 8. Puita kaatui monin paikoin ja kattoja vaurioitui. Sisämaassa (Kuten Hämeenlinnassa) tuulivahinkoja ei syntynyt läheskään yhtä paljon.




Erittäin voimakkaan lounais-länsituulen tekemää aallokkoa Vanajaveden pinnalla kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Tässä vaiheessa tuuli oli voimakkaimmillaan ja puuskissa nopeudet lähentelivät täällä sisämaassakin 20 m/s. Keskituulen nopeus oli Boforiasteikolla arvoltaan 7, jolloin noiden vaahtopäiden lisäksi alkoi ilmetä vaahdon muotoutumista jonoiksi.




Ajankohtaan nähden erittäin voimakkaan lounais-länsituulen taivuttamia pylväshaapoja (Populus tremula "Erecta") ja kukkivaa syreeniaidannetta (Monta eri lajia) kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden äärellä. Tässä vaiheessa tuuli oli voimistunut vain n. tuntia aikaisemmin ja oli voimakkaimmillaan pari - kolme tuntia myöhemmin iltapäivällä klo. 15:00 molemmin puolin.




Ojakanavan ja nurmikon kasvutilannetta kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Espoon Tapiolassa. Nurmikon leikkuun jälkeen mikään kukinta ei ollut tässä vaiheessa esillä, mutta ojakanavassa leveäosmankäämit (Typha latifolia) olivat tulossa korpikaislojen (Scirpus sylvaticus) rinnalle rehevästi esille. Vähäsateisuus piti virtaaman ojassa edelleen matalana.




Jo runsaasti versonutta leveäosmankäämiä (Typha latifolia) koristelammessa ja kukinnan huippua lähestyneitä lupiineja (Lupinus polyphyllus) yläpuolisella niityllä kuvattuna torstaina 10.6.2010 Espoon Tapiolassa. Alkuun päästyään osmankäämien isot lehdet saavat nopeasti mittaa. Lupiinikukintakin oli edelleen selvästi etuajassa tavanomaiseen aikatauluun nähden; vertaa alimman kuvan koiranputkikukintaan.




Töölönlahtinäkymää kuvattuna kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemessä. Viikon puolivälissä oli lämpimintä, jolloin mitattiin n. +20 asteen päivälämpötiloja. Siitä huolimatta järvien ja Suomenlahden sisälahtien pintavesien lämpötilat pysyivät korkeintaan +15 ja +20 asteen välillä. Meren ulapalla oli vielä myös alle +15 asteen vesialueita.




Näkymä ja puut; vasemmalta --> piiskapoppeli (Populus simonii "Fastigiata"), koreanpoppeli (Populus koreana), kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), katsura (Cercidiphyllum japonicum), sen takana jättipoppeli (Populus trichocarpa), sitten siperianlehtikuusi (Larix sibirica) ja puistolehmus (Tilia X vulgaris). Kuvattuna kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Puusto oli jo täysilehdessä ja monet perennatkin alkoivat olla kukintavaiheessa.




Lähes huippuunsa rehevöitynyttä orvokki-istutusta (Viola sp.) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Orvokkeja voidaan käyttää hallanarkojen kesäkukkien tilalla jo huhtikuun lopusta alkaen, mutta niitä voidaan toki pitää vielä kesäkuun jälkeenkin omana elementtinään eikä niitä tarvitse siten korvata ns. varsinaisilla kesäkukilla etenkin kun kuvan tapainen kukinta pitää pintansa. Monilajikkeinen sommitelma takaa herkullisen estetiikan.




Koiranputkien (Anthriscus sylvestris) runsasta kukintaa puistokäytävän varrella kuvattuna keskiviikkona 9.6.2010 Helsingin Meilahden arboretumin vieressä. Toukokuun hellejakso sai tässäkin kasviesimerkissä tehtyä sen verran etumatkaa kasvukauden tavanomaiseen etenemisen asteeseen, että tämä Juhannuksen tienoolla tyypillisesti näkyvä tilanne oli voimissaan jo ko. viikolla. Tässä on muutenkin hyvä esimerkki siitä, kuinka kukkaniittyjä kannattaa suosia väylien varrella niitetyn nurmen sijaan.

No comments: