Sunday, June 13, 2010

Viikon 23 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2Kaksi eriväristä sepelkyyhkystä (Columba palumbus) puistokäytävällä kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Hämeenlinnassa. Etelä-Suomen taajamissa nähdään näitä lintuja yleisesti, mutta päätin taas vaihteeksi ottaa näistäkin kuvan, kun sattui sopivasti kaksi kivan väristä yksilöä kohdalle.
Kovan tuulen varistamia unkarinsyreenin (Syringa vulgaris) kukkia nurmikolla kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Ko. päivänä vallinnut erittäin kova tuuli sai aikaan myös tämän syreenin ennenaikaista kukkavarisemista, vaikka kukinta oli vasta osittain saavuttanut huippunsa. Alla olevat kaksi kuvaa näyttävät esimerkkejä muista ko. tuulen aikaansaannoksista.
Kovan tuulen vesilätäkköön kiinni ajamia vuorijalavan (Ulmus glabra) siemeniä asfaltilla kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Ko. päivän erittäin kova tuuli lennätteli erittäin laajalti ja runsaasti tälle viikolle kypsyneitä ko. puulajin siemeniä. Ne tarttuivat siten säilyneisiin vesilätäköihin massoittain kuin liimapaperiin ja syntyi hauskoja siemenesiintymiä.
.Kovan tuulen varistamia metsävaahteran (Acer platanoides) huonolaatuisia lohkohedelmiä kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Ko. raju tuuli varisti tavanomaista tehokkaammin myös näitä ajankohdalle tyypillisiä ko. puulajin "ylimääräisiä" hedelmiä, ennen kuin ne olivat kasvaneet täyteen kokoon.
Vesisateen aiheuttaman virran viemiä vuorijalavan (Ulmus glabra) siemeniä asfaltilla kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Hämeenlinnassa. Ko. päivän sateet olivat sen verran runsaita, että niiden tekemät vesivirrat kuljettivat kaltevilla pinnoilla näitä kypsiksi ja variseviksi ehtineitä siemeniä kaikkialla Etelä-Suomen taajamissa; tuloksena oli taiteellisesti klimppiintyneitä siemenkasoja.
Runsasta vaahtoa vastasataneessa vedessä asfaltilla kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Hämeenlinnassa. Usean päivän sateettoman jakson päättyttyä tämä vaahtoamisilmiö oli tyypillistä, kun koville pinnoille kertynyt havupuiden siitepöly ym. hiekka- ja asfalttipöly muodostivat heti veden tultua tilapäisen ilmakuplatilanteen; kuplat ovat mikroskooppisen pieniä, mutta niitä on vaahtomassaksi saakka ja autoliikenteen renkaat toimivat tehostavana vaahtovatkaimena.
Uusia haarapalpakon (Sparganium erectum) versoja koristelammessa kuvattuna torstaina 10.6.2010 Espoon Tapiolassa. Tämä vesikasvilaji on hitaimpia kasvuunlähtijöitä Etelä-Suomen valikoimassa ja vasta nyt ensimmäiset versot olivat tulleet veden pinnan yläpuolelle. Edellisvuoden kasvijätteistä oli jäänyt lillumaan yhä palleroita levien kasvualustaksi.
Rehevöityvää korpikaislaa (Scirpus sylvatica) edessä ojakanavassa ja takana nurmikolla kukkivaa niittyleinikkiä (Ranunculus acris) kuvattuna tiistaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Korpikaisla ei ollut vielä saavuttanut kukintoröyhyjensä esilletulovaihetta, mutta voikukkien jälkeinen toinen keltainen aalto oli leinikkien heiniä.

No comments: