Sunday, June 13, 2010

Viikon 23 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1



Verhopilvimäiseksi tasaantunutta hahtuvapilvikantta lievästi iltaruskoisena etelänäkymässä myöhäisillalla kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Suomen ylle itään siirtyneestä matalapaineesta ulottunut ja jäänyt heikko kylmä rintama piti tasaista pilvikantta yllä lähes kokonaan tyyntyneessä säässä. Etelä-Suomen länsipuolelle ja -reunalle oli kehittymässä myös uutta heikkoa matalapainetta. Lämpötila laski hitaasti ja tyyni / heikkotuulinen alue kattoi jo laajan alueen Suomesta.




Hahtuvapilvikantta ja seassaan kumpukerrospilvimöhkäleitä etelänäkymässä myöhäisiltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Espoon Tapiolassa. Matalapaineen keskuksen siirryttyä Venäjälle jäi siitä ulottumaan Etelä-Suomen ylle kylmä rintama lounais-koillissuuntaisena vyöhykkeenä, jossa pilvisyys pysyi runsaana, mutta sateita ei juuri tullut. Tuulet olivat rintaman kohdalla ajoittain tyyniä ja muutenkin pääasiassa luoteen ja koillisen väliset tuulet olivat heikkoja.




Hahtuvapilvilauttoja ja seassaan kumpukerrospilvimöhkäleitä lounaisnäkymässä iltapäivällä Vanajaveden rannalla kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Hämeenlinnassa. Matalapaineen keskus siirtyi nopeasti heikkenevänä ja koilliseen venyvänä Etelä-Suomen päältä itäpuolelle iltapäivällä ja heikko tuuli kääntyi sen myötä luoteen ja pohjoisen välille kuurottaisen sateen kaikottua myös itään. Ilmamassa pysyi viileänä, joten poutaantumisesta ja pilvien rakoilusta huolimatta päivälämpötila jäi vain reiluun +15 asteeseen.




Kuurottaisen vesi- ja tihkusateen vaihetta kumpukerrospilvikannen kera lounaisnäkymässä aamulla kuvattuna sunnuntaina 13.6.2010 Hämeenlinnassa. Matalapaineen keskus siirtyi vähitellen heikkenevänä Suomen lounaiskulmalle ja pysyi siinä yön - aamun kierrättäen uusia kuurottaisia sateita lounaasta Etelä-Suomeen. Lounaistuuli heikkeni jo yöllä ja aamun aikana se tyyntyi jopa lähes kokonaan matalapaineen keskuksen siirryttyä Etelä-Suomen päälle. Yölämpötila pysyi runsaassa pilvisyydessä +10 asteen vaiheilla.




Repeilevää kumpukerrospilvikantta erittäin voimakkaan tuulen kera lounaisnäkymässä illansuussa Vanajaveden äärellä kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Voimakkaan matalapaineen keskus jäi pyörimään Selkämerelle ja sen myötä voimakkaimman puuskaisen tuulen vaihe oli iltapäivällä aiheuttamassa tuulituhoja etenkin etelärannikolle. Tuulen mukana saapuneessa viileässä polaari-ilmamassassa ei esiintynyt kuuroja vielä illallakaan ja päivälämpötila jäi jopa vain +15 asteen vaiheille.




Voimakastuulista Vanajavesinäkymää lounaaseen kumpukerrospilvikannen kera keskipäivällä kuvattuna lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa. Voimakkaan matalapaineen keskus oli nyt Etelä-Suomen länsireunalla ja okludoituvan rintamasysteemin sadealue oli kaikonnut itään-koilliseen aamuksi jättäen jäljelle paksun ko. alapilvikerroksen liikkeessä voimakkaassa yön - aamun tyynehkön vaiheen kautta lounaaseen-länteen kääntyneessä tuulessa vinhaa tahtia. Kovimmat tuulituhoja aiheuttaneet puuskat olivat alkamassa etenkin etelärannikolla ja helleilmamassa oli syrjäytymässä Venäjälle. Yölämpötila oli rintaman ylityksen takia leuto; +10 ja +15 asteen välillä.




Etelästä saapuneen lämpimän rintaman sadevaihetta alimmaksi muodostuneen repaleisen kumpukerrospilvikannen kera lounaisnäkymässä myöhäisillalla kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Hämeenlinnassa. Kaakkoistuuli oli voimistunut jo kohtalaiseksi - navakaksi sateen ollessa tasaista ja seassaan tihkutyyppistäkin ja lämpötila laski vain hyvin hitaasti illan mittaan. Vieläkin voimistunut matalapaineen keskus oli saapumassa Tukholman suunnasta Etelä-Suomen länsireunalle ja sateen tuonut rintama alkoi okludoitumaan.




Sekalaista lämpimän rintaman verho- ja laajan sadepilven risteymää etelänäkymässä Vanajaveden äärellä kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Hämeenlinnassa. Ko. rintaman etureunalla sade oli sisämaassa vielä jonkin aikaa harvaa ja heikkoa, mutta lounaasta lähestyeen yhä voimistuneen matalapaineen vaikutuksesta illaksi voimistumassa. Päivälämpötila oli runsaasta pilvisyydestä huolimatta +17 ja +20 asteen välillä, vaikkakin helleilmamassa jäi ukkosineen selvästi Suomen eteläpuolelle.




Etelästä lähestyneen lämpimän rintaman verhopilvivaihetta seurannutta laajaa sadepilveä etelänäkymässä sateen juuri alettua vähän keskipäivän jälkeen kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Skandinaviassa voimistunut uusi matalapaineen keskus lähti etenemään suoraan kohti Etelä-Suomea ja sen myötä ko. rintaman eteläpuolella pohjoisemmaksi yrittänyt helleilmamassa alkoi joutua taas syrjäytetyksi itään.




Etelästä lähestyneen lämpimän rintaman läpikuultavaa verhopilvikantta etelänäkymässä aamulla kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Espoon Tapiolassa. Lounaasta venynyt matalapaine oli tuottamassa Etelä-Skandinaviaan uutta nopeasti voimistuvaa matalapaineen keskusta, jonka myötä etelästä hitaasti lähestynyt lämmin rintama nopeutti tuloaan Etelä-Suomeen. Vähitellen voimistuneessa kaakkoistuulessa yölämpötila oli +10 asteen tienoilla; etelärannikolla vähän ylikin.




Edellispäivän sisämaapilvisyydestä jääneitä hahtuvapilvilautan rippeitä koillisnäkymässä yön pimeimmän hämärän aikana vähän keskiyön jälkeen kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Espoon Tapiolassa. Auringon suunnassa taivas on hämärätilanteissa huomattavasti vastataivasta valoisampi, mikä havaitaan hyvin vain pari minuuttia aikaisemmin otettuun alempaan kuvaan verrattuna.
.



Etelästä lähestyneen -rintaman etummaista untuva- ja harsopilvivyöhykettä yön pimeimmän hämärän aikana vähän keskiyön jälkeen etelänäkymässä kuvattuna perjantaina 11.6.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna säätilassa ei ehtinyt tulla juuri muutoksia, mutta tämä ja ylempi kuva havainnollistavat jo lähes kesäpäivänseisauksen kohdalle edistyneen vuoden yövaloisuuden astetta (Pimein hetki kesäajassa klo. 01:00).




Etelästä lähestyneen lämpimän rintaman etummaista untuva- ja harsopilvivyöhykettä iltaruskoisena etelänäkymässä myöhäisillalla kuvattuna torstaina 10.6.2010 Espoon Tapiolassa. Etelä-Suomen yllä ollut itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne alkoi siirtyä idemmäksi ja Espanjan - Ranskan matalapaine alkoi venyä kohti Etelä-Skandinaviaa. Täten kaakkoistuuli alkoi viritä hitaasti tyynen vaiheen (Sisämaassa) jälkeen. Ko. rintaman lähestyminen etelästä oli kuitenkin yhä hyvin hidasta.




Kumpupilvistä kumpukerrospilvikanneksi muodostuneen sisämaapilvisyyden rajaa pohjoisnäkymässä alkuillalla kuvattuna torstaina 10.6.2010 Espoon Tapiolassa. Tyypillinen alkukesän merituulitilanne pääsi syntymään etelärannikolle itä-länsisuuntaisen korkeapaineen selänteen oltua vieläkin Etelä-Suomen yllä; tuloksena ko. kumpupilvisyys vain sisämaassa. Eteläisen helleilmaa rajanneen lämpimän rintaman lähestyminen oli erittäin hidasta; havaitaan alemman ja ylemmän kuvan vähäisestä muutoksesta ko. pilvivyöhykkeen etenemisessä. Iltapäivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; viileintä rannikolla.
.



Kaukana olevaa -rintaman etummaista untuva- ja harsopilvivyöhykettä etelänäkymässä aamupäivällä kuvattuna torstaina 10.6.2010 Espoon Tapiolassa. Espanjan - Ranskan tienoolla voimistunut laaja matalapaine oli alkanut nostaa pohjoisemmaksi helleilmamassaa Itä- ja Keski-Euroopassa ja sitä rajannut rintamasysteemi alkoi hitaasti tuoda lähemmäksi ko. rintamapilvisyyttä. Seljenneessä säässä ja vielä Etelä-Suomen yllä olleessa itä-länsisuuntaisessa tyynessä korkeapaineen selänteessä yölämpötila oli n. +10 astetta.




Vain lievästi iltaruskoista hahtuvapilvikantta pohjoisnäkymässä myöhäisillalla kuvattuna keskiviikkona 9.6.2010 Espoon Tapiolassa. Skandinavian solatilanne oli kadonnut ja pieni matalapaine pysyi Pohjois-Suomessa. Itään siirtyneestä korkeapaineesta ulottui nyt selänne Etelä-Suomen yli länteen. Suihkuvirtausyläpilvisyys oli siten tyrehtymässä lännestä ja rajakerroksen heikon tuulen kääntyessä myös länteen oli matalampi hahtuvapilvivaihe viimeisenä ennen yön selkenemistä.




Aaltomaiseksi muuttuillutta harso- ja verhopilvikantta etelänäkymässä illansuussa kuvattuna keskiviikkona 9.6.2010 Espoon Tapiolassa. Skandinavian matalapaineen solasta oli muodostunut oma pieni matalapaine Pohjois-Suomeen ja korkeapaineen painopiste oli siirtynyt Etelä-Suomesta itään. Virinnyt heikko etelä-lounaistuuli ja lännestä vielä jatkunut suihkuvirtausyläpilvisyys tuottivat tuuliväännettä keskenään ja siitä johtuneen pilvien aaltomuodon. Päivälämpötila kohosi etenkin sisämaassa +20 asteen tienoille.




Epäsäännöllistä harso- ja verhopilvilauttailua koillisnäkymässä aamupäivällä kuvattuna keskiviikkona 9.6.2010 Espoon Tapiolassa. Oma korkeapaineen alueensa syntyi Etelä-Suomen ylle yön aikana ja Skandinaviassa oli muodostunut koillis-lounaissuuntainen matalapaineen sola. Suihkuvirtaus toi edelleen lännestä ko. solan alueelta hajanaista ko. yläpilvisyyttä, joka piti yölämpötilat tyynessä säässä kuitenkin lähempänä +10 kuin +5 astetta. Helleilmamassaa eteläpuolellaan yhä pitänyt rintamasysteemi oli kaukana etelässä edellispäivän tapaan ja matalapaine oli voimistumassa Espanjan - Ranskan tienoolla.




Harso- ja verhopilvikantta vain lievästi iltaruskoisena pohjoisnäkymässä myöhäisillalla kuvattuna tiistaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaineen selänteen vahvistuttua lisää pohjoisesta Etelä-Suomeen oli suihkuvirtauksen tuomisina lännestä edelleen näitä yläpilvilauttoja ja -raitoja. Pilvien tasainen jakautuminen myös auringonlaskun suunnassa auringon peittäen toimi iltaruskoa paljon himmentävänä tekijänä.




Suihkuvirtauksen itään työntämää epäsäännöllistä harsopilvilauttailua sivuauringon ja halorenkaan kera länsi-luoteisnäkymässä alkuillalla kuvattuna tiistaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaineen selänne oli työntynyt uudestaan Etelä-Suomeen pohjoisesta ja pohjois-koillistuuli oli tyyntynyt lähes kokonaan. Viileässä polaari-ilmamassassa päivälämpötila kohosi vain +17 asteen tienoille.




Hajoavaa hahtuvapilvikantta etelänäkymässä alkuiltapäivällä kuvattuna tiistaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Eteläreunalla ollut pieni matalapaine oli siirtymässä itään ja okludoituneesta rintamasta matalapaineen jälkipuolelle jäänut okluusiorintama surkastui pois ja sen myötä rintamapilvisyyskin katosi verho- ja viimeisenä hahtuvapilvivaiheen kautta. Koilliseen-pohjoiseen kääntyvä tuuli oli tyyntymässä ja korkeapaineen selänne alkoi ulottumaan pohjoisesta uudestaan Etelä-Suomeen. Helleilmamassaa eteläpuolellaan pitänyt rintamasysteemi oli asettumassa kauemmaksi etelään.




Yhä hitaasti okludoituvan rintamasysteemin etureunan kokkareista verhopilvikantta pohjoisnäkymässä taivaanrannan pilvenrajan kera aamupäivällä kuvattuna tiistaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Pieni matalapaine oli siirtynyt Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläreunalle ja kaakosta taas itään kääntynyt tuuli oli etenkin etelärannikolla kohtalaista läpi yön. Yölämpötila oli etelärannikolla vähän yli +10 astetta ja sisämaassa selkeämmässä ja heikkotuulisemmassa säässä vähän alle +10 astetta.
.
.


Auringon laskusuunnan ruskon huipennusta okludoituvan rintaman verhopilvikannessa pohjoisnäkymässä myöhäisillalla kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Jyrkän valo-varjokontrastin takia ruskon kuvaaminen on vaikeaa tässä suunnassa, mutta varsin luonnollisesti tässä tuli esille pilvien epätavallisen voimakas tekstuurillisuus. Etelä-pohjoissuunnassa pohjoiseen päin tasaisesti vähennyt pilvimassa loi huippuolosuhteet kirkkaalle ruskolle.




Vastaruskon huipennusta okludoituvan rintaman verhopilvikannessa etelänäkymässä myöhäisillalla kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Ruskoväri maalasi pilvikannen tekstuurin esille, missä mm. havaitaan ko. rintaman sadealuetta lähemmän osan paksumpi verhopilvilaji eri tavalla tekstuurillisena taivaanrannassa.




Alkavaa iltaruskoa okludoituvan rintaman verhopilvikannessa pohjoisnäkymässä myöhäisillalla kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Tämänlaisen ruskon alkuvaiheessa valon väri on keltaisempaa kuin myöhemmin. Kesäpäivänseisauksen lähellä ruskotilateet ovat koko vuoden mittakaavassa pisimpään kestäviä (Jopa yli tunnin ja lähes puolet pidempään kuin kevät- ja syyspäivän tasauksien aikana), koska auringon laskukaari on loivimmillaan juuri keskiyön lähellä.
.



Hitaasti lähestynyttä okludoituvan rintaman verhopilvikantta etelänäkymässä myöhäisillalla heti ennen auringon laskua kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Tässä vaiheessa ko. rintamapilvisyyden tekstuuri oli vielä maitomaisen tasaista ja vasta ruskon värivaihtelu toi piirteet enemmän esille.
.



Okludoituvan rintamasysteemin etummaisen harso- ja verhopilvikannen lähestymistä etelänäkymässä kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Tuuli oli kääntymässä kaakkoon ja alkoi vähän voimistua. Iltapäivälämpötila oli vähän vajaa +20 astetta. Okludoituva rintama tiesi sitä, että ko. rintamasysteemin eteläpuolella pysynyt helleilmamassa oli siirtymässä syrjäytyen idemmäksi. Sisämaan kumpu- ja kumpukerrospilvisyyden rajaa enää tuskin havaitsi pohjoisella taivaanrannalla.




Muhkeaa kumpukerrospilvisyyttä pohjoisnäkymässä vähän ennen keskipäivää kuvattuna maanantaina 7.6.2010 Espoon Tapiolassa. Lapista ulottui pieni korkeapaineen selänne etelään, missä heikossa itätuulessa nämä pilvet nousivat aamupäivällä nopeasti yöllä seljenneelle taivaalle. Iltapäivällä merituuli ajoi ko. pilvet selvästi kauemmaksi sisämaahan. Yölämpötila oli vähän +10 asteen molemmin puolin. Etelätaivaalla alkoi lähestymään etelässä muhineen itä-länsisuuntaisen okludoituvan rintamasysteemin pilvet pienen matalapaineen lähestyessä Etelä-Skandinaviasta.

No comments: