Sunday, June 13, 2010

Tavanomaista viileämpää ja pääasiassa epävakaista säätä (Päivitys!)Sääennuste on tällä kertaa kesälomailun kannalta varsin ikävää kerrottavaa, sillä mitään kunnon lämpenemistä ei näytä olevan näköpiirissä. Tällä viikolla pieni lämmin jakso oli ke - pe, jolloin päivälämpötilat kohosivat Etelä-Suomessa ylimmillään +22 asteen paikkeille. Tämän aiheutti Suomen päälle muodostunut pieni korkeapaine, mutta sen eteläpuolella rintamasysteemi ja siinä itään liikkuneet pienet matalapaineet pitivät kuitenkin helleilmamassan Itä-Euroopassa yli 30 asteen päivälämpötiloineen. Pe ja eilen la helleilmamassan tulon yritys tyssäsi rajuun matalapaineen tuloon lounaasta, missä yhteydessä puuskaiset länsi-lounaistuulet aiheuttivat paljon myrskytuhoja eteläisimmässä Suomessa ja sateitakin saatiin paikoin reippaasti; tässä kirjoitukseni aiheesta. Samalla viileää ilmamassaa pääsi taas Suomeen ja tänään päivälämpötilat ovat edelleen jatkuvassa kuurosateisessa ja runsaspilvisessä säässä jäämässä jopa vain +15 asteen vaiheille. Edellisyön minimilämpötilat olivat kuitenkin vain vähän vajaassa +10 asteessa tuulen ja pilvien takia.

Tuo kuva on otettu eilen lauantaina 12.6.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa ja siinä nähdään eilisen rajun tuulen tekemää aallokkoa. Tästä boforiasteikosta voimme päätellä, että kyseessä oli arvoltaan 7 ollut keskituulen nopeus, koska tuo kuvan alareunassa nähtävä vaahto oli alkanut muodostumaan tuulen suuntaiseksi jonoksi.

Edelliseen ennusteeseeni verrattuna nyt näyttää siltä, että tämä Etelä-Suomen ylittävä heikkenevä matalapaine kyllä siirtyy nopeasti Pohjois-Venäjälle, mutta sen jälkeen huomiseksi Etelä-Suomen päälle jää uusi pieni matalapaineen osakeskus. Tämän myötä jo heikoksi tyyntyneet tuulet pysyvät heikkoina ja suunnaltaan vaihtelevina ko. matalapaineen keskuksen sijoittumisen mukaan. Runsas pilvisyys sekä etenkin iltapäivään sijoittuvat kuurosateet jatkuvat. Ilmamassa on viileää ja huomennakin on korkeintaan vähän reilun +15 asteen päivälämpötiloja. Su - ma välinen yö on runsaan pilvisyyden takia ns. leudohko ja sama koske vielä myös ma - ti välistä yötäkin; minimilämpötilat +5 ja +10 asteen välillä.

Ti ja ke aikana tuo pieni matalapaine on siirtyneenä Suomen itäpuolella ja kaukaa lännestä-lounaasta Briteinsaarten yli yrittää ulottua pitkulainen korkeapaineen alue. Tämän myötä Etelä-Suomessa vallitsee pohjoistuuli, jossa vaihtelevapilvisessä säässä tyypillisiä polaari-ilmamassan kesäisiä iltapäiväkuuroja syntyy. Ilmamassan viileyden takia päivälämpötilat jäävät edelleen +15 ja +20 asteen välille ja ti - ke sekä ke - to väliset yöt voivat olla edellisiä öitä vähän viileämpiä vähemmän pilvisyyden takia; minimilämpötilat paikoin +5 asteen vaiheilla, jos tuuli on heikkoa ja silloin sisämaassa joillakin arimmilla paikoilla lievää hallanvaaraa.

Torstaina Jäämerellä näyttäisi voimistuvan uusi matalapaine, joka liikkuu nopeasti Lapin itäpuolelle. Tämän myötä jo to - pe yöksi Etelä-Suomeen saapuu luoteesta rintamasateita. Sitä ennen to päivällä vähän lämpimämmässä länsituulessa osittain aurinkoisessa säässä päivälämpötila voi kohota vähän yli +20 asteen. Perjantaina on kuitenkin vuorossa rintamasateen jälkeen taas viileämmän luoteis-pohjoistuulen saapumista lännestä alkaen, jossa kuurottaiset sateet jatkuvat ja päivälämpötila jää vähän alle +20 asteen. Yöllä rintamasateessa ollaan +10 asteen vaiheilla.

To - pe pieni korkeapaine on muodostumassa ym. matalapainekehityksen edellä Suomen etelä - kaakkoispuolelle. Lauantaiksi korkeapaine siirtyy Venäjälle Suomen itäpuolelle ja samalla tuo Lapin itäpuolen matalapaine jää lähes sijoilleen. Suomen eteläpuolella on myös kehittymässä oma matalapaine ja lauantaina sen sijoittuminen Suomen kaakkoisreunalle tietää Suomen pysymistä yhä kolean ilmamassan alueella pohjoistuulissa ajoittain sateisen sään merkeissä ja helleilmamassan nousu tapahtuu pohjoiseen kaukana Venäjällä. Niinpä ensi viikon lopussakin näyttää jatkuvan tavanomaista jopa selvästikin kylmempi kesäsää päivälämpötilojen jäädessä korkeintaan vähän reiluun +15 asteeseen. Tuuli ja runsas pilvisyys pitäisivät yöt kuitenkin n. +10 asteisina.

Näyttää siltä, että ensi viikon mittaan ja etenkin lopulla suurin osa muustakin Euroopasta kärsisi ajankohtaan nähden hyvin viileästä pohjoistuulesta etelä-pohjoissuuntaisen matalapainejonon sijoittuessa loppuviikolla juurikin Itä-Eurooppaan ja ulottuen Suomen itäpuolelle. Helleilmamassat olisivat muutenkin alkavalla viikolla lähimmillään korkeintaan vähän Mustanmeren länsi-pohjoispuolella ja näyttäisivät sielläkin pakenevan viikon loppuun mennessä etelämmäksi - idemmäksi. Seuraavan viikon alussa saattaisi sitten täällä tapahtua vihdoin muutos kunnolla lämpimämpään suuntaan korkeapaineen muodostuessa Suomen eteläpuolelle...

Kasvukauden eteneminen on tavanomaista hitaampaa alkavan viikon viileydessä, joten sen etenemisen asteessa oleva etumatka tavanomaiseen aikatauluun verrattuna kapenee käytännössä pois. Niinpä Juhannuksen ajan tyypilliset kukkijat jatkavat kukintaansa pitkittyen kesäkuun loppupuolelle; juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia), lupiinit (Lupinus polyphyllus) jne. Epävakainen sää pitää maaperän kosteana ja vesistöjen pintavesien lämpötilat pysyvät melko tasaisesti +15 asteen vaiheilla - vähän yli niin järvissä kuin Suomenlahden sisälahdissakin. Jokien virtaamat ovat normaaleja, mutta ensi viikon lopussa saattaa tulla virtaamia nostavia runsaampia sateita...

Päivitys keskiviikkona 16.6.2010 klo. 20:45: Uusimpien tietojen mukaan to jälkeen säässä on tapahtumassa tuohon aikaisempaan arviooni verrattuna merkittäviä muutoksia ja päivitän niistä tähän tiedotteen ennen uutta varsinaista ennustetta. Ensinnäkin perjantaina luoteesta tuleva matalapaine asettuukin lännemmäksi Suomen lounaiskulmalle, joka antaa mahdollisuuden etelätuulille ja sitä myöten lämpimämmille ilmamassoille. Pe - la aikana ko. matalapaine kuitenkin kierrättää etelästä sateita ja ilmamassan lämmetessä ukkosen mahdollisuus kasvaa la mennessä. Poutahetkillä päivälämpötilat voivat pe kohota selvästi yli +20 asteen ja pe - la välisenä yönä minimilämpötilat voivat olla jo yli +10 asteessa.

Sitten tilanne kehittyy hyvin mielenkiintoiseksi! Nimittäin Venäjälle jäänyt korkeapaine vahvistuu sen verran, että aivan Suomen itä-kaakkoisrajalle saakka ulottuen itään kehittyy voimakas helleaalto, jossa jopa reilun +30 asteen päivälämpötilat ja lähes +20 asteen yölämpötilat olisivat su jälkeen tyrkyllä Suomeen. Siinä edellisen matalapaineen poistuttua pohjoiseen on etelästä nousemassa uusi matalapaine ja sen työntämänä voisi olla mahdollista tuon helteen tulo ainakin tilapäisesti Etelä-Suomeen kaakkoistuulella ja siinä yhteydessä rajujenkin ukkosten todennäköisyys voisi olla huippuhyvä... Tilanne muistuttaisi toteutuessaan siis näin viime toukokuun helleaaltoa, mutta nyt pari pykälää kovempana, koska olemme sen verran syvemmällä kesässä. Tätä täytyy tarkentaa myöhemmin lisää!

No comments: