Friday, June 11, 2010

Varoitus poikkeuksellisesta säästä: La päivällä vaarallisen voimakasta ja puuskaista länsi-lounaistuulta!

Tänään perjantaina ja huomenna lauantaina Suomen lounaiskulmalle tulee rajusti voimistuva matalapaineen keskus lounaasta, joka aiheuttaa Etelä-Suomeen aluksi tänä yönä runsaita sateita okludoituvan rintaman ylittäessä aluetta hitaasti koilliseen-itään. Rintaman eteläpuolella katoavassa lämpimässä sektorissa on vielä yön aikana tarjolla hetken ajaksi Itä-Euroopasta kosteaa helleilmamassaa Baltiaan saakka, jossa yhteydessä Saksasta Puolan ja Baltian kautta Lounais-Venäjälle ulottuvalta rajujen ukkosten alueelta saattaa ulottua ukkostavia soluja Viroon ja mahdollisesti Suomen etelärannikollekin tänä yönä ja ukkosrankkaa sadetta sen mukaisesti.

Huomenna Etelä-Suomeen alkaa virrata okluusiorintaman jälkeen ko. matalapaineen kierrättämänä ajankohtaan nähden erittäin voimakkaaksi voimistuvan länsi-lounaistuulen mukana viileää ilmamassaa. Tuulisin alue jää aivan eteläisimmän Suomen asiaksi. Tuulen puuskaisuus voi olla paikoin yllättävän vaarallista, jos vaihtelevapilvinen kuurosadetilanne sen sallii iltapäivän aikana eli aurinko pääsee välillä lämmittämään maan pintaa. Tuulituhot voivat olla paikoin mahdollisia ja Suomenlahdella tuulen nopeus voi saavuttaa ajankohdalle harvinaiset 20 m/s lukemat. Puiden paikalliset kaatumiset voivat olla todennäköisimpiä niillä alueilla, joilla runsaat sateet ovat saaneet maaperän eniten löystymään märkyydestä. La illalla tilanne alkaa jo helpottamaan tuulen suhteen.

Tässä on aiheesta lisää tietoa Myrskyvaroitus -sivustolta (Viikonloppu tuo rajuja tuulia ja ukkosia Suomen eteläpuolelle) ja Sääbriefing -sivustolta (Sateinen ja tuulinen viikonloppu). Päivitän tätä kirjoitusta tarpeen mukaan huomenna la...

Päivitys lauantaina 12.6.2010 klo. 12:50: Sääbriefing -sivuston Pauli on päivittänyt uutta tietoa tämän päivän myrskystä: Vaarallisen voimakasta tuulta etelässä. Tuuli on jo voimistunut heikkotuulisen aamun jälkeen ja puuskissa on jo saavutettu lähes 20 m/s olevia voimakkuuksia etenkin etelärannikolla. Viime yön sateet olivat Etelä-Suomessa arvioitua heikompia, kun yksi ukkostava solu liikkui sen verran eteläistä reittiä Baltian yli itään ja rintamasateet ovat olleet nyt pohjoisempana kuin Hämeenlinna. Nyt lounaistuulisessa tilanteessa taivaalla on paksua kerrosta nopeasti tuulessa liikkuvaa repaleista kumpukerrospilveä ja heikkoja vesi- ja tihkukuuroja tulee ajoittain. Yön lämpötila oli paikoin lähellä +15 astetta, mutta nyt viileämmän ilmamassan saavuttua lämpötila ei ole päiväksi kohonnut, vaan jopa vähän laskenut yöstä.

Päivitys lauantaina 12.6.2010 klo. 23:20: Tuuli on jo heikentynyt tässä illan mittaan ja vaaratilanne on näin ohi. Tuulituhoja ehti syntyä iltapäivän aikana varsin paljon ja tässä on vielä loppupäivityksenä linkkejä niistä kertoviin uutisjuttuihin: Iltasanomien uutinen ja Hesarin uutinen. Havaitsemme niistä, että etenkin etelärannikolla mm. kaatui runsaasti puita ja tuhansilta talouksilta meni sähköt poikki. Myös useat veneilijät joutuivat pulaan merivartioston pelastettaviksi.

No comments: