Wednesday, June 09, 2010

Koleuden jälkeistä tavanomaista alkukesäsäätä; viikonloppuna raju matalapaine helletyrkyn ja sen perään koleuden keraSääennusteeni tulee taas viiveellä, mutta eipä tässä ole ainakaan hurjan poikkeuksellista tapahtunutkaan sitten viime kerran. Viime viikolla puolivälissä Suomen eteläpuolella olleen matalapaineen idästä kierrättämänä oli lievä lämpöaalto, jossa päivälämpötilat kohosivat jopa lähelle +25 astetta, mutta loppuviikolla Norjanmereltä Lappiin ja itäpuolelle liikkunut voimakas matalapaine toi pe - la ajaksi kolean luoteispuhurin, jossa päivälämpötilat jäivät korkeintaan +15 asteen vaiheille ja la - su välisenä yönä tuulten heikennyttyä oli jopa melko yleisesti hallaa ja paikoin jopa yöpakkasta sisämaassa. Sateita ko. matalapaine ei kuitenkaan juuri tuonut Etelä-Suomeen vähäisiä vesikuuroja lukuun ottamatta. Tämän viikon alussa Länsi-Euroopasta Itä-Eurooppaan - Lounais-Venäjälle siirtynyt helleilmamassa on ollut muhimassa sijoillaan lisää ja sitä rajaava rintamasysteemi on ollut Suomen eteläpuolella aiheuttaen ajoittain lisääntyvää pilvisyyttä Etelä-Suomeen ja parin pienen matalapaineen osakeskusen liikkuminen rintamavyöhykkeessä itään on myös ajoittain aiheuttanut tuulista säätä, kuten eilen maanantaina. Päivälämpötilat ovat viikonlopun koleuden jälkeen kohonneet vajaaseen +20 asteeseen ja yölämpötilat ovat olleet +5 ja +10 asteen välillä.

Tuo kuva on otettu eilen maanantaina 8.6.2010 Espoon Tapiolassa. Siinä on kukintansa aloittanutta ketohanhikkia (Potentilla anserina) nurmikolla. Voikukkien kukintavaihe on siis jo ohi (Valkovillainen siemenvaihe) ja tämä kukintavaihe on tyypillisesti voikukkien ja heinäkuussa tulevan valkoapilan kukinnan välissä nurmikoiden kasvutilanteissa.

Tuo Itä-Euroopan helleilmamassa voimistuu (Puolan tasalla jopa yli +30 asteen helteitä) ja yrittää tulla lähemmäksi Suomea lähipäivien aikana. Ensin tänään ke ja huomenna to pieni korkeapaine pitää sään poutaisena Etelä-Suomessa joskin vaihtelevapilvisenä ja päivälämpötilat voivat kohota +20 asteen vaiheille. Yölämpötilat ovat +10 asteen vaiheilla - vähän vajaa. Sitten eteläpuolella hellettä rajannut rintamasysteemi tulee pohjoisemmaksi lounaispuolella voimistuvan matalapaineen takia. Perjantaina onkin etelästä odotettavissa voimistuvia rintamasateita, joihin voi liittyä ukkosta. Tuo voimistuva matalapaine tulee kuitenkin jo pe niin lähelle Suomen lounaisreunalle, että se alkaakin sysätä tuota Balttiaan tyrkylle tullutta helleilmamassaa takaisin kaakkoon, kun matalapaineen ympäri lännestä alkaa kiertyä viileää polaari-ilmamassaa. Tässä yhteydessä okludoituva rintamasysteemi ylittää Etelä-Suomen pe - la yönä, jolloin runsaat rintamasateet paikallisine ukkosineen ovat mahdollisia. Pe päivälämpötila voi kohota yli +20 asteen ennen sateita ja pe - la välisen yön lämpötila voi olla jopa +15 asteen vaiheilla ennen viileän ilmamassan tuloa lännestä.

Sitten la - su tuo matalapaine näyttää jäävän voimakkaana pyörimään Etelä-Suomen päälle länsipainotteisesti, mikä tietää voimakkaita ja puuskaisia länsi-lounaistuulia sekä kuurottaisten sateiden sävyttämää tavanomaista selvästi koleampaa säätä, missä sekä la että su päivälämpötilat voivat jäädä korkeintaan +15 asteen vaiheille ja sateisimmilla alueilla jopa sen alle. Aurinkoakin tosin nähdään etenkin etelä- ja lounaisrannikolla. Runsaan pilvisyyden ja voimakkaiden tuulien takia yölämpötilat olisivat vain vähän päivää alempia; +5 ja +10 asteen välillä.

Ensi viikon alussa matalapaine siirtyisi sitten venyvänä itään Pohjois-Venäjälle ja tässä vaiheessa kovimmat helleilmamassat ovat paenneet jo Mustanmeren ympäristöön. Tuon matalapaineen siirtymisen myötä voimakkaat tuulet kääntyvät ma pohjoiseen ja kolea kuurosateinen sää jatkuu ma päivälämpötilojen ollessa korkeintaan +15 asteen vaiheilla. Matalapaine kuitenkin heikkenee nopeasti siirtyessään itään ja lännestä näyttäisi ulottuvan pian perään laaja korkeapaineen selänne, jonka myötä pohjoistuulet heikkenisivät nopeasti tiistaiksi ja sää poutaantuisi. Ma - ti välisenä yönä voisi taas olla ainakin sisämaassa lievää hallanvaaraa, mutta ti päivälämpötilat kohoaisivat lähelle +20 astetta. Siitä eteenpäin vaikuttaisi siltä, että ainakin ko. viikon puolivälissä voisi olla aurinkoista ja lämmintä säätä yli +20 asteen päivälämpötiloineen, mutta lännestä näyttäisi pian perään uhkaavan voimakasta matalapainetoimintaa...

Kasvukauden vaihe on saavuttanut tilanteen, jossa omenapuut (Malus sp.) ovat jo lakanneet kukkimasta, monet pihlajat (Sorbus sp.) ja balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) ovat lopettamassa kukintaansa ja syreenien joukossa keskimyöhäiset lajit ovat tulossa täyteen kukkaan; kuten unkarinsyreeni (Syringa josikaea) ja nuokkusyreeni (Syringa reflexa). Peltoviljelyssä viljat ovat jo laajasti isolla oraalla. Ruohovartisista lajeista lupiinit (Lupinus polyphyllus) ja koiranputki (Anthriscus sylvestris) ovat jo pitkällä kukinnassaan ilmentäen kasvukauden ainakin n. viikon etumatkaa tavanomaiseen aikatauluun verrattuna. Myös juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia) on aloittanut kukintansa. Lähipäivinä kasvukauden etumatka voi hieman kaventua lisää viikonlopun kolean vaiheen takia.

Vesistöt ovat olleet pintavesien lämpötiloiltaan melko tavanomaisia - vähän alle normaalin eli järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa +15 ja +20 asteen välillä; viime viikonloppuna paikoin alle +15 astetta. Tällä viikolla suunnilleen sama jatkuu ja viikonlopun koleus saattaa pudottaa hetkeksi lämpötiloja +15 asteen vaiheille, mutta ensi viikon lämpimyys nopeasti palauttaisi lämpötilat lähemmäksi +20 astetta. Suomenlahden ulappa lämpenee hitaasti yli +15 asteen lukemiin. Etelä-Suomessa sateiden vähäisyys viimeisen reilun viikon aikana on saanut ilmenemään vähän kuivuutta, missä paahdepaikoilla nurmikot ovat lievästi kellertyneet. Jokien virtaamat ovat myös olleet vähän laskussa tästä sateettomuudesta johtuen. Tulevan viikonlopun voimakas matalapaine korjaa tilanteen runsaiden sateidensa avulla ja paikoin saattaa olla tiedossa ainakin jonkinasteista taajamatulvatilannettakin ja jokien virtaamat voivat kasvaa yli normaalin.

No comments: