Sunday, July 18, 2010

Ennätyshelteen jälkeistä ajoittain epävakaista ja ukkostavaa normaalihellettä (Kolme päivitystä!!)Tässä vaiheessa poikkeuksellisen kuuma helleaalto on jo takana, mikä rakentui Etelä-Suomeen Keski- ja Itä-Eurooppaan pesiytyneestä kuumuudesta (Siellä silloin jopa +40 astetta hiponeita päivälämpötiloja) pienen korkeapaineen ulotuttua etelästä Suomeen. Helleaalto huipentui tämän viikon tiistaina ja tässä on helteen kehittymisestä tekemäni seuranta: Kesän 2010 kuumin päivä - Osa 1. Nyttemmin tuo kuumin ilmamassa on paennut Suomen etelä - kaakkoispuolelle ja muhii edelleen Itä-Euroopasta Lounais-Venäjälle ulottuvalla alueella. Myös Venäjän itäosissa peräti Jäämeren rannalle saakka on pesiytynyt ennätyksellistä hellettä, missä ikiroudan alueellakin podetaan +30 asteen helteitä! Länsi-Eurooppa on sen sijaan vilvoitellut jo monta päivää helteiden ulkopuolella Atlantin matalapainetoiminnan takia.

Tämä aikaisempaa viileämpi sääjakso alkoi osittain jo ke heikon kylmän rintaman tultua lännestä ja jatkui to, kun lounaasta siirtyi hyvin pieni matalapaine Suomen yli koilliseen rintamineen ja ukkosineen, jolloin pe lähtien lännestä on virrannut viileämpää ilmamassaa paikalle. Päivälämpötilat ovat silti olleet yhä reilut +25 astetta ja yölämpötilat +15 asteen vaiheilla - vähän yli alkuviikon hurjien yli +20 asteen yölämpötilojen jälkeen.

Tuo kuva on otettu eilen lauantaina 17.7.2010 Hämeenlinnassa ja siinä havaitaan paahteisella rakennuksen eteläseinustalla kuivuudesta kellastunutta nurmikkoa. Vihreinä ovat säilyneet lähinnä vain voikukkien (Taraxacum officinale) ja piharatamoiden (Plantago major) lehtiruusukkeet. Ko. lajeilla on voimakas ja etenkin voikukalla syvälle ulottuva paalujuuri. Etelä-Suomen alueella kuivuus on ilmennyt tämänkin helteen aikana epätasaisesti, kun kesälle tyypillisesti kuurosateet ovat jakautuneet vaihtelevasti. Ukkossateita on saatu eräin paikoin runsaastikin ja toisin paikoin kuivuus vaivaa jo selvästi mm. kallioisten rinteiden puustoa. Paahteisten paikkojen ulkopuolella nurmikot ovat kuitenkin edelleen varsin hyvin vehreitä laajasti ja niiden puitteissa mm. valkoapilan (Trifolium repens) kukintaa on vielä riittänyt.

Viime ennusteessani tuli pohdittua sitä, josko täksi sunnuntaiksi olisi tullut hyvinkin ärhäkkä matalapaine lounaasta-etelästä, mutta nyttemmin säätilanne on muuttunut paljon seesteisemmäksi. Tänään tosin on liikkeellä kylmä rintama kuurottaisine sateineen ja paikoin ukkosineenkin Suomen yli itään, minkä Pohjois-Atlantilta Lappia viistäen Jäämerelle liikkuva matalapaine aiheuttaa. Tänäänkin tästä huolimatta päivälämpötilat ovat reilussa +25 asteessa Etelä-Suomessa.

Maanantaina rintamasysteemin siirryttyä Suomen itäpuolelle Suomessa vallitsee lounais-länsivirtaus matalapaineiden ollessa pitkänä sarjana Jäämereltä Pohjois-Atlantille ja korkeapaineen ollessa Suomen eteläpuolella. Ilmamassa on ko. tilanteessa edelleen sen verran lämmintä, että +25 asteen tienoilla - vähän yli olevat päivälämpötilat toteutuvat ja sama meno jatkuu tiistainakin sään ollessa enimmäkseen poutaista. Yölämpötilat ovat sisämaassa +15 asteen vaiheilla ja erittäin lämpimäksi tulleen Suomenlahden äärellä etelärannikolla yhä jopa lähellä +20 astetta.

Keskiviikkona tuo eteläpuolinen korkeapaine siirtyy idemmäksi ja lännestä pääsee taas yksi matalapaine vaikuttamaan liikkuessaan Lapin yli koilliseen. Kylmään rintamaan liittyviä kuurottaisia sateita ja ukkosta on siten lännestä käsin tiedossa. Siinä yhteydessä helteinen ilmamassa kaikonnee hiuksen hienosti Suomen eteläpuolelle, kun samalla torstaina lännestä näyttää vahvistuvan korkeapaine Suomen päälle heti rintaman ylityksen jälkeen. Niinpä torstaina pohjois-koillistuulivaiheen mukana sää selkenee ja perjantaina kaakkoon kääntyvät tuulet heikkenevät, jolloin korkeapaine on asettunut yllemme. To ilmamassan tilapäisen viilenemisen yhteydessä +25 asteen päivälämpötilat saatetaan jäädä saavuttamatta täpärästi, mutta perjantaina helle olisi taas palaamassa. To - pe yö voi olla viikon viilein yö tuon tilapäisen viilenemisen takia; minimilukemat +10 ja +15 asteen välillä.

Viikon lopussa näyttäisi olevan mahdollisuuksia tuon kaakkoon paenneen superhelteen palaamiselle, kun tuo uusi korkeapaine näyttäisi asettuvan Suomen itäpuolelle ja matalapaineen ns. toiminta-alue asettuisi Suomen lounais-länsipuolelle. Tällöin helteen palauttavat kaakkoistuulet vallitsisivat ja la - su olisi siten tiedossa kostean ukkostavaa ilmamassaa, missä päivälämpötilat voisivat taas ylittää +30 asteen ja yölämpötilat +20 asteen... Helleilmamassa saattaa kuitenkin jäädä myös täpärästi tulematta / pistäytyä vain hetkeksi, mutta sellainen tilanne voisi toisaalta aiheuttaa erittäin herkullista ukkostelua. Seuraavan viikon alussa lännestä tulevat matalapaineet saattaisivat sitten ottaa vallan ja syrjäyttää helteen kunnolla pois itään-kaakkoon. Palaan tarkentamaan tilannetta.

Kasvillisuuden suhteen nämä helteet ovat olleet myös mielenkiintoinen seuraamisen kohde. Kuivuus on ollut onneksi toistaiseksi pääasiassa vielä sen verran kurissa, että hyvin nopealle lämmön edesauttamalle kasvun etenemiselle on ollut hyvät mahdollisuudet ja siksi kasvukauden etenemisen aste on jo yli 2 viikkoakin edellä tavanomaisesta aikataulusta. Se ilmenee mm. tyypillisten elokuun kukkijoiden alkaneena kukintana jo nyt, joita ovat mm. pujo (Artemisia vulgaris), pietaryrtti (Tanacetum vulgare) ja rantakukka (Lythrum salicaria). Lupiini (Lupinus polyphyllus) ja maitohorsma (Epilobium angustifolium) ovat jopa jo tulossa siementensä kypsymisvaiheeseen. Puistolehmusten (Tilia X vulgaris) ja jasmikkeiden (Philadelphus sp.) kukintakin eteni ohitse tämän viikon aikana supernopeasti ja syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukintotertut ovat jo selvästi esillä kukinnan alkua enteillen. Myös monien pensaiden ja puiden tämän kesän vuosikasvaimet ovat puutuneet jo hyvin paljon loppuun saakka.

Jatkossa koko ensi viikonkin aikana jatkuva tavanomaista lämpimämpi sää edistää kasvua edelleen erinomaisesti yhä suurempaan etuaikaan lukuun ottamatta kuivuudesta kärsiviä alueita. Kuurottaisia sateita on tiedossa, mutta sateilta katveeseen jääviä alueita voi silti yhä jäädä haittaavasti. Myös rajujen ukkossateiden aiheuttamia tulvatilanteitakin voi tulla esim. ensi viikonloppuna... Peltoviljelyssä rypsin / rapsin kukinta on hiipunut nopeasti ja ruis on jo tulossa puintikuntoon; ennätysmäisen varhainen puintikauden aloitus olisi siis tiedossa. Myös kaura on tullut jo röyhyvaiheeseen nopealla aikataululla.

Vesistöt ovat olleet helteiden takia ymmärrettävästi huippulämpimiä, missä monet järvet ovat lämmenneet jopa yli +25 asteen lukemiin ja Suomenlahtikin on ollut kauttaaltaan yli +20 asteen lukemissa. Jatkossa huippuhelteestä miedontuneen lämmön takia myös vesistöjen huippulämmöt ovat vähän viilenemässä, mutta yhä pysytään selvästi yli +20 asteen lukemissa. Ensi viikonloppuna mahdollinen superhelteen palaaminen saattaisi lämmittää vesiä vielä uudestaan...

Päivitys tiistaina 20.7.2010 klo. 21:30: Uusimmat tiedot sään kehityksestä ovat taas muuttaneet ennusteen luonnetta huomisesta alkaen. Nyt näyttää siltä, että lännestä huomiseksi aikaisemmin arvioitu matalapaine viivästyttää tuloaan torstaiksi. Siten ke on etelässä vielä enimmäkseen poutainen hellepäivä vähän reilun +25 asteen päivälämpötiloineen. Torstaina lännestä saapuu kylmä rintama kuurottaisine sateineen ja ukkosineen (Ylitys näillä näkymin to-pe välisenä yönä tai jo to illalla) Lapin yli lounaasta liikkuvan matalapaineen voimistuessa rajusti --> Lappiin vaarallisen voimakasta tuulta to - pe! Perjantaiksi tuon matalapaineen jälkipuolella luoteesta - pohjoisesta pääsee virtaamaan viileämpää ilmamassaa Etelä-Suomeenkin. Korkeapaine venyy samalla lännestä Keski-Suomen ylle ja siitä itään uuden matalapaineen muodostuessa Suomen eteläpuolelle. Tämä voi mahdollistaa eteläisessä Suomessa edelleen sateen riskiä myös perjantaina ja ilmamassan viileys saattaa jättää päivälämpötilat vain +20 asteen vaiheille.

Noiden uusien korkeapaineen ja matalapaineen keskinäisestä asettumisesta ja muotoutumisesta riippuu sitten pe jälkeen se, kuinka hyvin kaakkoon paennut voimakas helle pääsee lähestymään Etelä-Suomea uudestaan. Näyttää edelleen siltä, että vähitellen la - ma aikana tuo helleilmamassa pääsee hivuttautumaan kaakosta alueelle matalapaineen pysyessä Suomen etelä-lounaispuolella ja korkeapaineen asettuessa itäpuolelle... Näin ollen la - ma epävakaisuus säilyy ukkosen todennäköisyyden voimistuessa helteen mukana ja päivälämpötilojen nousu uudestaan lähelle +30 astetta viimeistään ma voisi olla mahdollista ja yötkin lämpenisivät taas lähelle +20 astetta... Joka tapauksessa lämpenevältä vaikuttaa la lähtien...

Päivitys torstaina 22.7.2010 klo. 9:50: Vielä uusimpia tietoja tähän ennen seuraavaa varsinaista ennustetta. Tänään on ensinnäkin viikon tähän mennessä lämpimin päivä, kun ennen tuota kylmän rintaman tuloa lännestä päivälämpötila saattaa kohota lähes +30 asteeseen Etelä-Suomessa. Lisäksi tuohon rintaman tuloon saattaa liittyä hyvinkin rajuja ukkosia ainakin lännessä ja pohjoisessa; tässä on arvio ukkostilanteesta Myrskyvaroitus -sivustolta. Edelleen näyttää myös siltä, että perjantaina aamulla - aamupäivällä tuon Lapin yli koilliseen liikkuvan matalapaineen yhteydessä voi etenkin Pohjois-Lapissa olla hetken hyvin rajua luoteistuulta, joka voi aiheuttaa tuhoja!

Pe - ma välisen ajan tapahtumasarja on etelässä edelleen melko sama kuin edellä mainitsin, mutta tässä tarkennusta; pe tuon tämän päiväisen rintaman ns. häntä jää majailemaan Etelä-Suomeen uuden matalapaineen muodostuessa eteläpuolelle; epävakainen kuuro- ja ukkossateiden sävyttämä sää vallitsee ja kaakkoisimpaan osaan saattaa jäädä helleilmamassaa. Muutoin sää viilenee n. +20 asteen päivälämpötiloihin. La tuo eteläpuolinen matalapaine on voimistunut ja kaakosta alkaa lähestymään uudestaan voimakasta hellettä; alueella on voimakas itätuuli ja kuurottaiset sateet saattavat äityä runsaiksi ja yhtenäisiksi ukkosen riskin kasvaessa taas idästä-kaakosta. Laajimissa sateissa voi olla jopa vähän vajaa +20 astetta päivällä, mutta helleilmamassan tullessa la-su yö näyttää jo taas lämpimältä ainakin itäosissa; lähes +20 asteen yölämpötiloja (Pe-la yönä voi olla vajaat +15 astetta etenkin lännessä). Su ja ma tuo helleilmamassa ulottunee ainakin itäosiin, mutta matalapaine jää hengailemaan lounais-länsireunalle, jolloin epävakaisuus jatkuu. Etenkin idässä yölämpötilat ovat +20 asteen vaiheilla ja päivälämpötilat +30 asteen lähellä ja ehkä ylikin. Epävakaisuuden ja helleilmamassan kosteuden ansiosta riski voimakkaillekin ukkosille on olemassa sekä su että ma. Myös yöllä voi ukkostaa. Myrskybongailu voikin olla la - ma tämän kesän huippua!

Ma jälkeen lännen matalapainetoiminta saattaisi alkaa syrjäyttämään hellettä hieman takaisin itään, mutta erittäin voimakasta hellettä (Selvästi yli +30 asteen päivälämpötiloja) jää likelle Venäjälle ulottuen siellä ma jälkeen jopa Jäämeren rannalle...

Päivitys perjantaina 23.7.2010 klo. 11:15: Viime aikojen sääolosuhteet ovat aiheuttaneet paljon uutisia ihmetyksineen ja laitetaanpa tähän loppuun vielä linkkejä niihin. Eilinen kylmän rintaman ukkoskuurottelu aiheutti Satakunnasta Keski-Suomen kautta Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella tuhoja; Hesarin juttu. Sienisato myöhästyy ja marjasato (Mm. mustikka) on ollut uhattuna Etelä-Suomen metsissä helteiden ja kuivuuden takia; Hesarin juttu. Viljasatoonkin helteillä ja osittain kuivuudella on ollut vaikutusta eli kasvu on yhtäältä nopeutunut, mutta toisaalta kuivuus on jo piinannut paikoin; Hesarin juttu. Pohjois-Lappiin on sen sijaan tänään yöllä ja aamulla saatu jopa paikoin lunta rajun luoteistuulen mukana; Iltasanomien juttu. Muutenkin Pohjois-Lappi on jäänyt pahasti paitsi etelän lämmöstä ja lämpötilaerot ovat olleet aikaisemminkin hurjia Suomen eri päiden välillä. Ankara helle jatkuu Venäjällä: Moskovassa odotellaan jopa +40 asteen hellettä tänä viikonloppuna (Hesarin juttu) ja Itä-Siperiassakin on myös hämmästelty jopa yli +30 asteen helteitä (Uuden Suomen juttu).

Tuo Lounais-Venäjän helleilmamassa näyttää edelleen tulevan Etelä-Suomeen sunnuntaina, kuten olen jo arvioinut. Jo sunnuntaina lauantaisen runsaan vesisateen (Hyvä ajoitus alkavaa uutta superhellettä silmällä pitäen) jälkeen päivälämpötila saattaa nousta selvästikin yli +30 asteen Kaakkois-Suomessa... Tämän uuden jopa yli +30 asteisen superhelteen jatkumisesta seuraavalle viikolle on myös hieman merkkejä... Siitä lisää myöhemmin.

No comments: