Sunday, July 11, 2010

Ennätysmäisen ankaraa hellettä alkuviikosta; loppuviikko vaihtelevan ja ukkostavan epävakaista ja viilenevää... (Päivitys!)Poikkeuksellisen ankara hellejakso sävyttää tätä ennustekertaa ja siten alkavalla viikolla vaarassa saattaa jossain päin Etelä-Suomea olla jopa kaikkien aikojen lämpöennätys, joka on Turusta heinäkuulta 1914 ja lukemana oli silloin +35,9 astetta. Hellejakso on kestänyt lähes keskeytymättä jo edellisviikolta saakka ja tällä päättyvällä viikolla rikottiin ainakin kahtena päivänä +30 astetta; tiistain ja torstain aikana. Alkuviikolla helleilmamassa jäi vaikuttamaan Etelä-Suomeen itäpainotteisesti, vaikka ukkoskuurottelua aiheuttanut säärintama jäi etelä-pohjoissuuntaisena länsireunalle ti - to ajaksi. Eräs ukkoskuuro aiheutti Helsinkiin suuria tulviakin torstaina. Perjantaina oli tilapäisesti vähän viileämmän länsituulen aika ja hellelukemat olivat "vain" +25 asteen tienoilla. Eilen lauantaina Keski- ja Itä-Eurooppaan pesiytyneestä ennätyshelteestä (Päivälämpötilat siellä jopa +35 ja +40 asteen välillä) alkoi kuitenkin uudestaan virrata ilmaa Etelä-Suomeen ja tänään tuon lounais - etelävirtauksen jatkuessa ja vähäpilvisen korkeapaineen ollessa päällä voidaan taas rikkoa +30 asteen raja. Yötkin ovat olleet erittäin lämpimiä tällä viikolla ja monin paikoin ollaan parina - kolmena yönä pysytty +20 asteen tienoilla alimmillaankin. Viilein yö oli pe - la välinen yö, jolloin vähän vajaan +15 asteen lukemia saavutettiin.

Tuo kuva on otettu tänään sunnuntaina 11.7.2010 Hämeenlinnassa Vanajaveden äärellä ja siinä on lähes tyynellä veden pinnalla runsaimmilleen kasvaneita ulpukan (Nuphar lutea) lehtiä ja tämä vesikasvi alkaa jo olla kukintansa loppuvaiheessa. Järvivesien pintalämpötilat ovat näissä helteissä myös olleet jo hyvin korkeita ja pienimmissä järvissä onkin jo saavutettu +25 asteen raja ja yleisesti ollaan oltu +20 ja +25 asteen välissä. Tästä linkistä voitte seurata päivittäin päivittyvää tietoa Suomen järvien pintavesilämpötiloista.

Alkavalla viikolla helleaalto huipentuu näillä näkymin ma ja ke välillä, jolloin ti tai osassa Etelä-Suomea ehkä vielä ke on kuumin päivä. Keski- ja Itä-Euroopan ennätysmäinen helleilmamassa on tällöin selvimmin myös Etelä-Suomen päällä, kun korkeapaine on Suomen kaakkois - itäpuolella ja matalapainetoiminta pysyy lännessä sallien kuuman etelävirtauksen. Niinpä tällä jaksolla päivälämpötilat voivat olla yleisesti +30 ja +35 asteen välillä sallien sisämaassa paikoin ehkä jopa n. +35 asteen lukemia. Myös etelärannikolla meren äärelläkin saatetaan saavuttaa maagiset yli +30 asteen lukemat. Yöt lämpenevät myös yhä lisää niin, että ti - ke välisenä yönä minimilämpötilat saattavat jäädä jopa +23 asteen vaiheille ja muutenkin ollaan +20 asteen lähellä. Merkittävää tässä helleaallossa on tässä vaiheessa se, että se ei ulotu ollenkaan Lappiin saakka, vaan syntyy jopa poikkeuksellisen suuri lämpötilaero pohjoisimman Lapin ja Etelä-Suomen välillä.

Keskiviikon aikana näyttää tulevan ainakin jonkinlainen ja tilapäinen viilennys, kun Norjanmereltä Lapin yli itään liikkuva matalapaine tuo tuulahduksen lännestä. Siinä yhteydessä kovimmat helteet joutuvat todennäköisesti väistymään Suomen etelä - kaakkoispuolelle ja ukkosherkkyys on tällöin myös suurimmillaan, jolloin paikoin voi esiintyä jopa viime torstain Helsingin tulvatilannettakin rankempia sateita, vaarallisia ukkospuuskia ja tiheää salamointia. Ke jopa +35 astetta lähenteleviä lukemia voidaan siis kuitenkin vielä mitata ainakin idässä ennen tuota kylmän rintaman ukkostilannetta.

Ke jälkeen on vielä epäselvää se, kuinka tuo juuri ja juuri Suomen etelä - kaakkoispuolelle jäävä erittäin kuuma helleilmamassa käyttäytyy. On nimittäin merkkejä siitä, että se ulottuisi uudestaan Etelä-Suomeen ja yli +30 asteen päivälämpötilat palaisivat tilapäisesti ainakin perjantaiksi, kun Länsi-Euroopassa kehittyvä uusi matalapaine nostaisi hellettä uudestaan etelästä ja kun uudestaan Suomen ylle to muotoutuva korkeapaine siirtyisi itäpuolelle ko. etelävirtauksen sallien. Sitä ennen viikon viileimpänä yönä ko. kylmän rintaman ylityksen jälkeen (ke - to yö) minimilämpötilat voivat olla taas jopa vähän alle +15 astetta. Tuo lännen uusi matalapaine saattaa sitten pe jälkeen siirtyä sen verran voimakkaasti kohti Suomea, että helleaalto viimeistään siinä vaiheessa olisi päättymässä rajuihin ukkosiin ja runsaisiin sateisiin, mutta tätä skenariota on tarkisteltava vielä myöhemmin lisää...

Etelä-Suomen kasvillisuuskin joutuu alkavalla viikolla poikkeuksellisiin olosuhteisiin helteen takia. Lajit (Mm. jotkin mereisten alueiden kuuset), jotka luonnostaan eivät ole hellepitoisilta seuduilta kotoisin, voivat kärsiä elintoimintojen tukahtumisesta jopa riittävän kosteilla kasvupaikoilla, jolloin kasvu hidastuu ja pahimmillaan saattaa tulla paahdevioituksia lehtiin / neulasiin. Lämpimiltä alueilta kotoisin olevat lajit (Mm. valeakaasiat, magnoliat ja maissi) sen sijaan voivat kokea olevansa kuin kotonaan ja kasvavat poikkeuksellisen ripeästi ellei kuivuus vaivaa. Kuivuus toisaalta juuri saattaa jo varsin pahastikin vaivata esim. nurmikkoja ja kallioisten rinteiden puustoja niillä paikoilla, joilla ukkossateita ei ole edelleenkään saatu kunnolla - ollenkaan.

Keskimäärin kasvukauden eteneminen on kuitenkin huippunopeaa ja sen etumatka tavanomaiseen aikatauluun kasvaa alkavan viikon loppuun mennessä jopa reiluun 2 viikkoon, mikä tietää mm. pujon (Artemisia vulgaris) kukinnan voimistumista, maitohorsman (Epilobium angustifolium) kukinnan hiipumista ja tuomipihlajien (Amelanchier sp.) marjasadon kypsymistä. Peltoviljelyssä kuivuus saattaa alkaa vaivaamaan paikoin selvästikin ja toisaalta ukkossateita saavilla alueilla voi tulla lakoontumis- ja liettymisongelmia. Rypsin / rapsin keltainen kukinta hiipuu ja rukiin tuleentuminen alkaa.

Vesistöjen pintavesilämpötiloista olikin jo yllä asiaa, mutta lisätään vielä tässä se, että tuo alkavan viikon kuumin vaihe saattaa nostaa yllättävän yleisesti järvivesien lämpötiloja jopa yli +25 asteen ja joillakin paikoilla saatetaan saavuttaa jopa +30 astetta (Pienten vesien matalavetiset paahderannat). Myös Suomenlahdella jopa ulapalla on odotettavissa yhä laajemmin yli +20 asteen lukemia ja sisälahdissa paikoin jopa +25 asteen ylityksiä. Ensi viikonlopun mahdollinen viileneminen laskee nopeimmin lukemia lämpimimmiksi tulleissa järvissä. Jokien virtaamat ovat vähän laskussa, mutta ke ja uudestaan viikonlopun mahdolliset hyvinkin voimakkaat ukkostilanteet saattavat aiheuttaa paitsi taajamatulvatilanteita niin myös jokien tulvimista.

Sään seuranta on joka tapauksessa nyt kiinnostavimmillaan, joten tässä blogissa seuraa siitä ja siihen liittyviä juttuja tavanomaista ahkerammin seuraavan viikon aikana...

Päivitys tiistaina 13.7.2010 klo. 13:45: Helteen jatkumisesta ja huomenna alkavasta ukkostelujaksosta on uutta kerrottavaa. Huomenna keskiviikkona lännestä tulee siis heikko kylmä rintama, joka aiheuttaa etenkin lännessä paikoin rajuakin ukkoskuurottelua. Etelä-Suomen itäosissa jopa yli +30 asteen helteet silti jatkuvat ja ensi yö (Ti - ke) saattaa olla niin lämmin, että paikoin voi olla lähellä kaikkien aikojen lämpimimmän yön titteli (Nyt vuodelta 2003, jolloin Kotkan Haapasaaressa oli heinä-elokuun vaihteessa 24,2 astetta alimmillaankin!).

Torstaiksi uudelleen muotoutuneessa korkeapainesäässä Etelä-Suomeen jää sen verran helteistä ilmamassaa, että paikoin +30 ylittävät lukemat ovat yhä mahdollisia, mutta ukkosteluriskiä on edelleen ja to - pe yöksi saattaa etelästä tulla yhä ukkosherkempää ilmamassaa lounaasta lähestyvän pienen matalapaineen osakeskuksen myötä ja yö on edelleen erittäin lämmin; +20 asteen tienoilla. Pe tuo matalapaineen osakeskus on liikkeessä pohjoiseen Suomen länsireunalla ja etelä-kaakkoispuolelle vahvistuu uudestaan korkeapaine, jolloin yli +30 helteet yrittävät taas Etelä-Suomeen, mutta ukkosriskiä on olemassa edelleen. La tuo siinä vaiheessa jo hyvin kostea ilmamassa ollee alueella aiheuttaen taas monin paikoin yli +30 asteen hellettä ja pe - la yönä voidaan jäädä jälleen yli +20 asteen lukemiin.

Erittäin mielenkiintoiselta vaikuttaakin sitten la jälkeinen tilanne: Nimittäin la Suomen lounaispuolella olisi kehittymässä erittäin raju vaikkakin pieni matalapaine, joka liikkuisi su aikana Etelä-Suomen yli koilliseen. Siinä yhteydessä voisi esiintyä erittäin tuhoisia ukkosia äärimmäisten sademäärien kera ja muutenkin su aikana matalapaineen voimistuessa tuulet voimistuisivat erittäin paljon. Tämä tilanne veisi täten ainakin tilapäisesti koko helteen mennessään itään ja kaakkoon voimakkaan länsi-luoteistuulen vallatessa su iltaan mennessä Etelä-Suomen matalapaineen jälkipuolella eli su lähtien olisi sitten joksikin aikaa tiedossa ns. normaalin lämmintä kesäsäätä... Mutta tässä jo alustava varoituksen sana ja huomautus tuosta la - su ajan mahdollisesta tuhomatalapaineesta, jonka muotoutumista on seurattava!

No comments: