Wednesday, July 14, 2010

Kesän 2010 ukkosseuranta; keskiviikko 14.7. (Kylmä rintama lännestä)

Tänään on kesän toistaiseksi voimakkaimpien ja laajimmalla esiintyvien ukkosten päivä, kun lännestä lähestyvä kylmä rintama on osallisena niiden synnyssä. Tässä on Myrskyvaroitus -sivuston analyysi tilanteesta. Tässä on puolestaan Ilmatieteenlaitoksen juttu aiheesta sekä sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikameroista voi myös bongailla sateen hurjuutta ja Vaskinetin salamatutka antaa hyvän kuvan salamoiden esiintymisestä ja luonteesta Etelä-Suomessa.

Itse olen tänään Espoon Tapiolassa, mutta ennusteiden mukaan tänne pääkaupunkiseudulle ei olisi ulottumassa kunnolla tätä ukkostilannetta... Tällä hetkellä (Klo. 11:45) Länsi-Suomessa on jo liikkeellä hieman ukkostavaa kuurosolukkoa ja Hankoniemeä on Itämereltä lähestymässä oma kuuroryppäänsä. Solut ovat liikkeessä pohjoiskoilliseen. Täällä Tapiolassa on puolestaan heikko etelä-lounaistuuli ja lähes selkeä taivas vain muutamine ajoittaisine untuva-, hahtuva- ja palleropilvilauttoineen lämpötilan ollessa jo +28 astetta erittäin lämpimän yön jälkeen (Minimilämpötilat +22 ... +23 astetta).

Päivitys klo. 13:35: Nyt voimakasta ukkosta on jo ollut Länsi-Suomessa mm. Tampereen seudulla ja Virossa kehittyvät solut olisivat tulossa kohta pääkaupunkiseudullekin, kun rintama siirtyy hitaasti idemmäksi. Espoon Tapiolan taivaalla lounaassa, lännessä ja luoteessa näkyykin jo rintaman pilvivyöhykettä, jonka seassa näkyy ukkostorneja. Lämpötila on peräti +30 asteen tienoilla meren äärelläkin ja näyttääpä sisämaassa olevan taas kerran tämän rintaman itäpuolella tulossa lähes +35 asteen hellettä... Etelä-lounaistuuli on heikkoa - kohtalaista.

Päivitys klo. 14:15: Testbedin sadetutkassa on jotain harmillista ongelmaa, kun uusia kuvia ei välillä päivity jopa lähes tuntiin.

Päivitys klo. 15:00: Rintaman etummainen pilvivyöhyke on nyt saapunut lännestä - lounaasta Espoon Tapiolan ylle; vanhoja kuuropilven yläosia verhopilvilauttoina ja lännessä - luoteessa - pohjoisessa tuoreita kumputornien alkuja. Virosta olisi lännempänä yhä yrittämässä soluja myös Suomeen, mutta pääukkosalue näyttää todella jäävän selvästi pääkaupunkiseudun pohjoispuolelle. Lämpötila on hieman laskenut, mutta on yhä +28 asteen tienoilla ja etelätuuli on heikkoa.

Päivitys klo. 16:15: Eipä täällä pääkaupunkiseudulla näytä edes satavan, joten päätän tämän seurannan tähän.

Päivitys torstaina 15.7.2010 klo. 00:30: Tähän loppuun lisään vielä eri medioista juttuja ko. ukkostilanteen aiheuttamista tuhoista ja mukana on myös hyviä kuvia mm. salamoista. ---> Hesarin juttu, Iltasanomien juttu, Iltalehden juttu sekä lukijoiden salamakuvia ja Yle Uutisten juttu.

2 comments:

M.K said...

Yhden kerran se jyrähti täällä lahdessakin(tai oikeastaan nastolassa),ja antoi sadettakin n.15 min.(ja älä ihmettele nimeä,sattuu olemaan sama kuin sinulla:))

Mika said...

No, tervetuloa blogini seuraajaksi kaima! Hauskaa nähdä "oma" nimensä toisella ihmisellä. Tänään torstaina ja huomenna perjantaina voikin olla paljon eilistä paremmat olosuhteet ukkoselle... :)