Thursday, July 15, 2010

Kesän 2010 ukkosseuranta; torstai 15. ja perjantai 16.7. (Ukkosherkkää ilmamassaa etelästä-lounaasta rintamineen)

Tänään on etelärannikolla (Muutenkin vain Etelä-Suomessa) eilistä paljon otollisemmat olosuhteet ukkosille ja niinpä seurantani on taas päällä ja jatkan sitä tod. näk. pitkälle huomiseen asti. Tällä hetkellä Myrskyvaroitus -sivusto ei ole vielä huomioinut tätä ukkostilannetta... Joka tapauksessa ukkosherkkyyttä näyttää olevan huomiseen asti ja jopa ensi yönäkin, mikä on hauskaa :) Tässä on jälleen seurantaan sopivia linkkejä: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Tällä hetkellä (Klo. 13:10) täällä Espoon Tapiolassa lämpötila on +28 asteen tienoilla taas erittäin lämpimän yön jälkeen (Minimilämpötilat +20 asteen tienoilla) ja varhaisaamun mereltä tulleen pienen kuuroryppään jälkeisen selkeän sään vaiheen lopuksi taivas on nyt peittynyt lounaasta-etelästä päin vyöryvien hahtuva- ja kumpukerrospilvilauttojen alle, joissa näkyy sekä aaltomaista muodostusta että hieman kukkakaalimaista kokkareisuutta konvektiivisuuden lisääntymisen merkkinä ja taivas on myös udun samentamaa. Ilmamassa tuntuu painostavan kostealtakin ja etelän-idän välinen tuuli on heikkoa. Hankoniemen tienoilla on jo ensimmäiset kuurot kehittyneet.

Päivitys klo. 14:30: Nyt pienisoluista kuuromassaa on syntynyt Viron rannikolla ja Suomen puolella heti rannikon pohjoispuolella Helsingistä länteen - luoteeseen. Yksi kuurorypäs on syntynyt myös Lahden eteläpuolelle. Ukkosta ei näissä juurikaan vielä esiinny... Kuurot ovat liikkeessä pohjoiseen ja tuo Viron rypäs on saapumassa kohtapuoliin myös pääkaupunkiseudulle. Ilman lämpötila on Espoon Tapiolassa pilvisyyden (Hahtuva-, verho- ja kumpukerrospilviä) runsastuttua lähes täyspilviseksi +27 astetta ja itätuuli on heikkoa - kohtalaista.

Päivitys klo. 15:35: Tällä hetkellä Suomenlahtea on ylittämässä ukkostava kuurorypäs, joka saapunee aivan kohta pääkaupunkiseudulle. Jännittävää on nähdä, kuinka kuurojen voima kestää meren yli, vaikkakin meri on erittäin lämmin; jopa +22 ... +25 asteista pintavettä. Toinen kuuronauha on Lahden - Riihimäen akselilla siirtymässä pohjoiseen ja mm. Hämeenlinna saa kohta ehkä ukkostakin... Lämpötila on Tapiolassa +28 asteen vaiheilla ja itätuuli on heikkoa pilvisyyden lisääntyessä jo vahvasti etelästä tilapäisen aurinkoisen vaiheen jälkeen. Seuraava päivitys ollee tuon etelästä saapuvan kuuroryppään ylityksen jälkeen... PS.: Jyrinää kuuluu jo etelästä ja pohjoisella taivaanrannalla näkyy ko. sisämaan ukkostornit vielä hyvin.

Päivitys klo. 17:10: Näyttää siltä, että tämä pääkaupunkiseudulle tullut laaja kuuro- ja ukkosrypäs on voimakkain itäosiltaan, joten Espoon Tapiolaan ei tässä vaiheessa näytä tulevan kovimpia sateita... Jyrinä on kohtalaisen taajaa. Sisämaan ukkoskuurojono on jo Hämeenlinnan pohjoispuolella ulottuen Saimaan yli itäkoilliseen. Lämpötila laski Tapiolassa n. +25 asteeseen kuuroalueen tultua päälle. Etelän ja idän välinen tuuli on heikkoa - kohtalaista.

Päivitys klo. 18:05: Pääkaupunkiseudun päälle jäi laaja kohtalaisen sateen alue, mutta etelästä-lounaasta on poutaantumassa. Tämän sateen pohjois-itäreunalla on ukkostavia kuuroja etenemässä pohjois-koilliseen (Mm. Mäntsälän yli kohti Lahtea parhaillaan) ja samalla Lounais-Suomen yllä on kehittynyt lisää uusia kuuroja. Myös Virossa jatkuu uusien kuurojen tehtailu, joten etelärannikoltakaan ukkostilanne ei vielä näytä olevan ohi, vaan uusi ukkosaalto voi tulla myöhemmin illalla... Lämpötila laski Tapiolassa +23 asteeseen ja tuuli tyyntyi lähes kokonaan. Utu lisääntyi ilmassa ja sateen alla liikkui etelästä pohjoiseen sumupilviriekaleita.

Päivitys klo. 19:10: Nyt voimakkaimmat ukkoset ovat matkalla Lahdesta Hämeenlinnan kautta länteen ulottuvassa jonossa pohjoiseen voimistuneena nopeasti tunnin sisään; hyvinkin rajuja sateita! Lisäksi etelästä-lounaasta on meren yli tulossa etelärannikolle uusi liuta ukkostavaa solukkoa, joten pääkaupunkiseudullakin ukkostaa kohta ja jyrinää itse asiassa jo kuuluukin ja etelätaivaalla on komeita kukkakaalimuotoisia ukkostorneja. Lämpötila on kohonnut Tapiolassa takaisin +25 asteen tienoille ja itä-kaakkoistuuli on heikkoa.

Päivitys klo. 20:35: Suomenlahdella lähestyneet kuurot ovat sitten heikentyneet ja jyrinäkin on lakannut, mutta yksi voimakastuulinen (Eteläpuuskia) kohtalaissateinen kuuro on ohittamassa pääkaupunkiseutua itäkautta viistäen (Ripsuja Tapiolaan) sateenkaaren kera; muutkin kuurot ovat liikkeessä Suomenlahdella idempää koilliseen. Lämpötila on laskenut Tapiolassa +23 asteeseen. Uusia voimakkaita kuuroja on taas syntynyt Lounais-Suomessa. Virosta tulevien kuurojen kohtalo on vielä auki...

Päivitys klo. 21:45: Ukkostilanne näyttää ainakin toistaiseksi olevan ohi Espoon Tapiolassa, kun kuurot ohjautuvat sen verran itäistä reittiä pohjoiseen-koilliseen. Niinpä päätän seurannan tähän, jollei vielä esim. yöllä tule jotain merkittävää toimintaa... Etelään kääntynyt tuuli on heikkoa, taivas on verhopilvisyyden peitossa vaihtelevasti ja lämpötila on +23 astetta edelleen.

No comments: