Sunday, July 25, 2010
Paluu ankaraan helteeseen ajoittain ukkostavana; viikon lopussa mahdollinen epävakaisen runsassateinen viileneminen... (Päivitys!)
Viljelysääennuste sisältää tällä kertaa taas uuden annoksen jopa ennätyksellisen kuumaa hellettä. Tämän päättyvän viikon aikana Etelä-Suomessa helle oli edellistä superhellettä miedompaa päivälämpötilojen oltua vain vähän yli +25 astetta ja torstain huipennuksessakin saavutettiin vain paikoin +30 asteen lukemia. Yöt olivat kuitenkin varsin lämpimiä etenkin etelärannikolla, missä poikkeuksellisen korkeisiin lämpötilalukemiin lämmennyt Suomenlahti lämmitti; yö olivat pääasiassa +15 ja +20 asteen lämpöisiä ja vain ajoittain sisämaassa vähän vajaat +15 astetta.
Tilapäinen viilennys tuli pe ja la aikana, jolloin alkuviikolla Suomen eteläpuolella vallinnut korkeapaine joutui väistymään itään lännen matalapainetoiminnan takia; myrskyisäksi voimistuneen pienen matalapaineen keskus liikkui nopeasti lounaasta Lapin yli Jäämerelle tuoden Lappiin jopa hetkeksi lumisadetta ja Etelä-Suomeen saakka viileää polaari-ilmamassaa. Viilennys huipentui eilen la, kun ko. alue jäi kaakkoon jääneen helleilmamassan rajaaman rintamasysteemin viileämmälle ja runsaspilviselle puolelle ja päivälämpötilat jäivät jopa vain +15 ja +20 asteen välille. Samalla olisi pitänyt tulla runsaastikin sateita, kun helleilmamassa alkoi työntyä uudestaan kaakosta paikalle, mutta sateet jäivät ennustettua vähäisemmäksi. Viime yönä tosin Etelä-Suomessa ukkosti monin paikoin komeasti etelästä-lounaasta tulleessa konvektiivisessa järjestelmässä helleilmamassan työntyessä paikalle.
Tuo kuva on otettu tänään sunnuntaina 25.7.2010 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään viime yön ukkossateesta jälkeen jäänyttä vesilätäkköä, josta heijastuu vieressä olevan Anttilan tavaratalon kyltti. Tämä olikin pitkästä aikaa kunnon vesisadetilanne, josta luonto otti heti apuja kuivuuden lieventämiseksi, vaikka sademäärä jäi arvioilta 5 ja 10 mm:n välille ukkosen nopean ylityksen takia. Paahteisten paikkojen nurmikot ja perennaistutukset ovat kuitenkin olleet tänään heti selvästi virkeämpiä kuin ennen sadetta. Etelärannikolle jäi kuitenkin katvealue ukkossateelta ja kuivuus jatkuu siellä vielä.
Tänään tuo helleilmamassa on siis saapunut uudestaan Etelä-Suomeen matalapaineen ollessa lounaassa ja korkeapaineen idässä-koillisessa, jolloin kaakkoisvirtaus on mahdollistunut ja sen myötä jo tänään saavutetaan etenkin kaakossa yli +30 asteen päivälämpötiloja. Viime yönä alimmat lukemat olivat vielä vähän alle +15 astetta, mutta jatkossa yötkin lämpenevät huippulukemiin. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että ankara helletilanne jatkuu suunnilleen samanlaisena etenkin itäpainotteisesti ainakin to asti, jolloin korkeapaine on idässä ja matalapaine on lounais-länsipainotteista; siinä päivittäinen sää on sen verran epävakaista, että iltapäiväukkoskuuroihin on riskiä ja ne voivat elää yölle saakka paikoin. Päivälämpötilat ovat yleensä huikeissa reilun +30 asteen lukemissa (Tämän kesän lämpöennätys +34,2 astetta vielä vaarassa...) ja yöt ovat n. +20 asteen lämpöisiä ja paikoin jopa selvästi ylikin.
Keskiviikkona hellettä ylläpitänyt painekentän jakauma hajoaisi jonkin verran niin, että kaakkoistuuli tyrehtyy. Ilmamassa jää kuitenkin seisomaan paikalleen, jolloin helle jatkuu entisenlaisena ja ukkoskuuroriskiä voi yhä olla. Torstaiksi Suomen eteläpuolelle muodostuvan uuden matalapaineen ansiosta kaakkoistuulitilanne palautuu vielä uudestaan, mutta tässä vaiheessa näyttääkin siltä, että perjantain tienoilla ko. matalapaine tulisikin suoraan Etelä-Suomen päälle voimistuvana, jolloin helleilmamassan syrjäytyminen idemmäksi ankarien ukkosten ja runsaiden sateiden myötä olisi mahdollista; hellettä vielä ehkä itäisimmissä osissa.
Pe jälkeen ko. matalapaineen painopiste näyttäisi kuitenkin siirtyvän Suomen länsipuolelle, mutta vallitsevana olisi silti aikaisempaa viileämmät lounaisvirtaukset, missä epävakaisen kuurosateisessa (Yhä myös ukkosta) säässä päivälämpötilat jäisivät +20 ja +25 asteen välille (Sateisimmilla hetkillä jopa vähän alle +20 astetta) ja yölämpötilat pyörisivät vähän +15 asteen molemmin puolin; lämpimintä etelärannikolla. Seuraavan viikon alussakin jatkuisi tällainen epävakainen ja normaalilämpoinen loppukesään kääntyvä säätyyppi...
Etelä-Suomen kasvillisuus on siis kärsinyt jo monin paikoin kuivuudesta ukkossateilta katveeseen jääneillä alueilla, josta kellastuneet nurmikot ja kallioisilla rinteillä näkyvät kellastuneet puut ja taimet kertovat. Toisin paikoin ukkossateet ovat kuitenkin pitäneet kuivuuden kurissa. Jatkossa lisää rajujakin ukkossateita (Useita kymmeniä millimetrejä) saattaa tulla myös niillekin alueille, joilla kuivuus on pahinta. Toisaalta sateilta katveeseen saattaa yhä jäädä alueita. Kunnolla sateiden valtaan Etelä-Suomi olisi jäämässä kuitenkin vasta tuon pe tienoolla tulevan matalapaineen ansiosta, jolloin kuivuus viimeistään olisi päättymässä kaikilla alueilla.
Kasvukauden eteneminen on ollut huippulämmössä joka tapauksessa erittäin nopeaa ja etumatka tavanomaiseen kasvun vaiheeseen nähden on jo 2 - 3 viikkoa; näkyy mm. loppuun puutuneina puuvartisten lajien tämän kesän oksina, maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaiheen alkamisena ja elokuun perennakukkijoiden runsaana kukintana jo nyt. Alkavan viikon helle edelleen jatkaa huikeaa kasvukauden etenemistä, mitä ei kuitenkaan enää havaita niin selvästi, kun kasvutilanteet ovat monilla lajeilla edenneet ns. loppuun (Kuten tuo versojen puutuminen). Peltoviljelyssä on kuitenkin nähtävissä vielä nopeaa kehitystä, kun rukiin lisäksi ohrat ja vehnät ovat tuleentumassa kypsän ruskeiksi ripeään tahtiin. Myös kesäomenat, herukat ym. ensimmäiset tutut hedelmäsadot ovat kypsymässä paljon etuajassa.
Vesistöjen pintavesien lämpötilojen suhteen tänään on itse asiassa vanhan kansan viisauksien perusteella se viilenemisen alkamisen päivä (Jaakko heittää kylmän kiven veteen). Tämän uuden helleaallon ansiosta lämpötilat ovat vesistöissäkin siitä huolimatta kohoamassa uudestaan jopa lähelle +25 astetta (Paikoin ylikin) ja eivät ne ole edes Suomenlahdellakaan kerenneet viiletä tuon pe-la kohdan viileän säävaiheen takia alle +20 asteen. Seuraava selvempi viileneminen voi alkaa vasta tuosta pe tienoolta alkavasta mahdollisesta viileämmästä sääjaksosta johtuen. Jokien virtaamat ovat olleet kuivuuden edettyä jo melko alhaalla ukkossateiden oltua vain kovin paikallisia. Alkavalla viikolla ukkossateet voivat kuitenkin aiheuttaa ainakin taajamatulvia, mutta kunnon jokivirtaamien vuolaantuminen olisi alkamassa vasta tuon pe mahdollisen matalapaineen myötä...
Päivitys maanantaina 26.7.2010 klo. 14:50: Uusimpien säätietojen mukaan tuon viikon loppupuolen viilenemisen aiheuttavan matalapaineen tulo on varhentunut aikaisempaan arvioon verrattuna. Jo keskiviikkona ko. matalapaine on muodostumassa Suomen eteläpuolella ja siitä se jatkaa pohjoiseen Suomen länsireunalle niin, että torstaina etelän kautta kiertyen matalapaine tuo viileämmän ilmamassan ko. illan aikana. Tilanne näyttää klassiselta toisinnolta vuoden 1985 elokuun 10. ja 11. päivän välisen ajan ankaralta ukkostilanteelta, missä silloisena markka-aikana syntyi kymmenien miljoonien markkojen edestä tuhoja ukkosalueen vyöryttyä Kaakkois-Suomesta Oulun seudulle; Itsekin muistan tuon tilanteen yhtenä parhaana ukkoskokemuksenani Mäntsälässä oltuani ja silloin illan taivas oli yhtä tulimerta salamoiden leiskuttua joka sekunnille monta kertaa. Saas nähdä, mitä tällä kertaa syntyy: Juuri tällaiset etelästä tulevat helleilmamassan syrjäyttämismatalapaineet ovat nimittäin niitä, jotka tyypillisesti helpoimmin aiheuttavat rajuimmat ukkoset, mitä Suomessa on mahdollista syntyä... Tässä on Suomen myrskyhistoriasta kiinnostava kokoelma, mistä löytyy mm. tuo vuoden 1985 Sannaksi nimetty ukkostilanne.
Joka tapauksessa sitten to jälkeen matalapaine näyttää jäävän useaksi päiväksi Suomen länsireunalle osakeskuksineen niin, että Etelä-Suomessa vallitsee aikaisempaa paljon viileämpi ja runsaita kuurosateita tuova lounaisvirtaus pitkälle seuraavaan viikkoon; päivälämpötilat sateisuuden mukaan vähän +20 asteen molemmin puolin. Eli torstai tuo tullessaan pysyvämmän säänmuutoksen; mistään syksyisestä tilanteesta ei ole silti vielä kyse, vaikka ko. normaalilämpöön laskevat lämpötilat saattavat joistakin tuntua näiden kuumien helteiden jälkeen koleilta.
Labels:
kasvutilanteita,
kuivuusongelmat,
kuvat,
myrskybongaus,
sää,
tulvat,
ukkonen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment