Tuesday, August 24, 2010

Epävakaista ja tavanomaista viileämmäksi käyvää loppukesäsäätä (Päivitys!)



Kesä on kääntymässä lopuilleen ja sää on sitä mukaellen viilenemässä tällä viikolla lisää. Termisen määritelmän mukaan syksyn alkaminen ei ole kuitenkaan vielä toteutumassa Etelä-Suomessa. Viime viikolla sää oli jo palautunut ns. normaaleihin loppukesäuomiin ennätyshelteisen jakson jälkeen, kun ti - to Suomen eteläpuolella itään edennyt matalapainejono edesauttoi viileämpää ilmaa kiertymään koillisesta paikalle. Sateet jäivät siinä yhteydessä kuitenkin melko vähiin. Sitten to - pe välisenä yönä matalapaineen väistyttyä itään heikkotuulisessa ja vähäpilvisessä tilanteessa minimilämpötilat laskivat pitkästä aikaa alle +10 asteen. Muutoin yölämpötilat olivat vielä ajoittain jopa +15 asteen yläpuolella ja päivälämpötilat +20 asteen molemmin puolin pilvisyyden mukaan. La - su lännestä venyi sitten matalapaine rintamasateineen Etelä- ja Keski-Suomen yli itään ja siinä yhteydessä ilmamassa lämpeni vielä vähän uudestaan; päivälämpötilat vähän reilu +20 astetta ja yölämpötilat korkeimmillaan la - su +15 asteen vaiheilla.

Tuo kuva on otettu eilen maanantaina 23.8.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään nurmikolle varisseita kontortamännyn (Pinus contorta) neulasia. Tänä vuonna mäntyjen vanhojen neulaskertojen variseminen on alkanut ennenaikaisesti, vaikkakin vasta tipotellen johtuen tuosta heinä-elokuun hellejaksosta. Osasyinä siinä ovat yhtäältä paljon tavanomaista pidemmälle ehtinyt kasvukauden tilanne tähän ajankohtaan nähden, jolloin jo heinäkuun lopulta saakka päättyneenä ollut mäntyjen kasvu on edesauttanut seuraavan vaiheen (Ko. neulasruska) varhaistumista katkonaisesti. Toisaalta kovan helteen ja siinä yhteydessä kuivuudenkin takia vanhin neulaskerta on reagoinut tukahduttaviin olosuhteisiin neulasten varisemisen varhaistumisena. Kokonaisuutena varsinainen mäntyjen vanhimpien neulasten ruska- ja varisemisaika on silti vielä edessä ja suurin osa ko. neulasista onkin vielä varisematta.

Matalapaineen venyttyä itäpuolelle eilen ma pohjoisesta pääsi kuurosateiden kera kiertymään hetkeksi viileämpää ilmamassaa Etelä-Suomeenkin (Lapissa on ollut jo useita päiviä erittäinkin koleaa Jäämereltä levinneen ilmamassan takia; jopa alle +10 asteen päivälämpötiloja ja yleisesti hallaa öisin) ja päivälämpötilat jäivät vähän alle +20 asteen. Tänään lännestä-lounaasta onkin sitten lähestynyt jo uusi matalapaine, jonka okludoituvaan säärintamaan kuulunut kuurottaisen sateen alue ylitti tänään Etelä-Suomen koilliseen ja sen perässä uusia rankkojakin kuurosateita on tulossa matalapaineen keskuksen jäädessä kuitenkin vielä länsi-lounaispuolelle. Sateisen iltapäivän takia päivälämpötila jäi vain +15 asteen vaiheille, mutta yölämpötilat ovat pysyneet +10 asteen yläpuolella.

Jatkossa tuo lännen melko voimakas matalapaine liikkuu suoraan Etelä-Suomen yli itään niin, että sen keskus liikkuu huomiseen ke iltaan mennessä rajojemme itäpuolelle. Siinä yhteydessä huomenna ke on odotettavissa runsaasti kuurottaisia sateita ja paikoin ukkosta tuulien ollessa suunnaltaan vaihtelevia ja vaihtelevan voimakkaita. Yölämpötila pysyy +10 asteen yläpuolella ja päivälämpötila on vähän vajaat +20 astetta.

Torstaina matalapaineen siirryttyä Suomen itäpuolelle on sen jälkipuolella koillis-pohjoistuulten mukana tulossa Etelä-Suomeenkin saakka kunnolla tuota Lapissa vaikuttavaa koleaa ilmamassaa, jonka takia vielä melko leudon ke - to yön (Minimilämpötilat +10 asteen vaiheilla) jälkeen päivälämpötilat jäävät kuurosateisessa säässä jopa vain +15 asteen vaiheille ja sadekuuroissa sen allekin.

Perjantaiksi Suomen eteläpuolelle näyttää muodostuvan uusi matalapaine, jonka myötä Etelä-Suomi jää edelleen kolean ilmamassan puolelle. Tuulinen ja runsaspilvinen sää pitää kuitenkin to - pe yön minimilämpötilat sen verran leutoina (+5 asteen vaiheilla - vähän yli), että hallanvaaraa ei pitäisi olla. Pe päivällä tuo uusi matalapaine vaikuttaa tuulien kääntymisenä itään ja etenkin etelärannikolla on taas sateen uhkaa etelästä käsin.

La - su ajaksi Lappiin näyttäisi muodostuvan pieni korkeapaine (Kylmiä hallaöitä edelleen sinne ja ennenaikainen syksy etenee siellä) ja tuo Suomen eteläpuolinen matalapaine viilettäisi nopeasti itään Venäjälle. Suomen lounaispuolelle muodostuisi kuitenkin taas uusi matalapaine, joka ulottanee vaikutuksensa la - su etenkin Etelä-Suomen länsiosiin; itä-kaakkoistuulia ja kuurosateiden riskiä. Ilmamassa pysyisi kuitenkin edelleen melko viileänä ja siten päivälämpötilat olisivat korkeintaan +15 ja +20 asteen välillä ja yölämpötilat +5 ja +10 asteen välillä siten, että kylmintä on itäosien sisämaassa (Ehkä pientä hallanvaaraa siellä).

Seuraavan viikon alussa tuo uusin lounaispuolinen matalapaine siirtyisi sitten etelärannikkoa viistäen itään ja aiheuttaisi itätuulissa sateita. Tätä skenariota on kuitenkin vielä syytä tarkennella lisää myöhemmin... Euroopan mittakaavassa tähän maininta vielä, että tuo Suomen eteläpuolitse suuntautuva matalapainetoiminta viilentää tällä viikolla sateiden kera myös Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppaa sekä Venäjääkin niin, että helleilmamassat pakenevat kauas Välimerelle sekä Mustanmeren ja Kaspianmeren rannoille.

Kasvillisuuden suhteen tulossa olevat sateet helpottavat edelleen kuivuudesta kärsineitä alueita lisäkostumisella ja siten sienikausi saa lisää pontta. Lisäkostuminen tulee vaikuttamaan myös siihen, että ruskakausi ei ole viilenemisestä huolimatta vielä juurikaan alkamassa. Tosin tyypillisiä elokuussa normaalistikin tavattavia yksittäisiä ja häilyviä ruskasävyjä on tänäkin vuonna jo esiintynyt; mm. monilla vaahteroilla. Kesävihreys on kuitenkin edelleen lähes sata prosenttista, kun kuivuuskellastuminen on päättynyt. Tosin edelleen tästä on huomattavana poikkeuksena raitojen (Salix caprea) erittäin vahva ruostesienien aiheuttama ruskistuminen. Myös osalla koivuista (Betula sp.) on viimein alkanut ruostesienikellastuminen paikoitellen etenkin maaseudun kosteilla alueilla.

Tämän viikon viileä sää jarruttaa kasvukauden etenemistä sen verran, että ensi viikolle tultaessa kasvukauden etenemisen asteessa oleva etumatka kutistuu 2 - 3 viikon mittaiseksi. Lähes kaikki luonnonkasvit ovat kuitenkin jo pysähtyneet kasvussaan, joten vain joillakin myöhäisiä kasvun kehitysvaiheita omaavilla ulkomaisilla koriste- ja viljelykasveilla havaitaan tätä etumatkaa kuvaavia tilanteita; mm. mustaseljan (Sambucus nigra) marjasadon kypsymisprosessi, syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") yhä vaaleanpunaisemmaksi käyvä kukinta, etuajassa kypsyvät syysomenalajikkeet sekä luumut, syysasterin (Aster novi-belgii) kukinnan alkaminen jne. Peltoviljelyssä viljojen puinti on saatu jo lähes loppuun etuajassa, mikä merkitsee pelloilla ns. sänkivaiheen pidentymistä monin paikoin tavanomaista pidemmäksi, koska peltojen kyntöä talvikuntoon ei kannata tehdä vielä näin varhain rikkakasvistojen kasvun ollessa vielä voimissaan.

Vesistöissä jokien virtaamat ovat todennäköisesti viimein lähdössä hienoiseen nousuun tulevien sateiden takia, kun maaperäkin alkaa kostumaan yhä enemmän mm. haihdunnan vähentyessä koko ajan öiden pimentymisen ja auringon säteilytehon laskun takia. Pintavesien lämpötilat ovat olleet jo pääsääntöisesti vähän vajaat +20 astetta, mutta tämän viikon alussakin on vielä paikoin mitattu n. +20 asteen lukemia. Tämän viikon viileä sää kylmentää vesiä etenkin pienistä järvistä alkaen niin, että viikon lopussa jo vain n. +15 asteisia pintavesiä löytyy.

Päivitys perjantaina 27.8.2010 klo. 15:40: Vielä vähän tarkennusta tämän viikonlopun ja ensi viikon alun sään suhteen; Matalapaine on liikkeessä tänään ja huomenna la Etelä-Suomen eteläpuolitse itään, joka ylläpitää koleaa koillis-itävirtausta ja runsaassa pilvisyydessä on ajoittain heikkojen - kohtalaisten sateiden riskiä. Runsas pilvisyys pitää yöhallat poissa (Minimilämpötilat pääasiassa +5 ja +10 asteen välillä), mutta päivälämpötilat ovat pe - la korkeintaan +15 asteen tienoilla ja ajoittain sen allekin etenkin sisämaassa.

Su uusi matalapaine sijoittunee lounaasta-lännestä taas Suomen eteläpuolelle ja sen myötä pe - la kaltainen kolea ja runsaspilvinen itätuulitilanne jatkuu vielä. Näyttää kuitenkin siltä, että Jäämerellä ja Lapissa ollut korkeapaine sijoittuukin ensi viikon alussa Suomen itäpuolelle ja samalla sekä luoteesta Norjanmereltä että etelästä uhkaa matalapaineet; Suomi näyttäisi jäävän etelä-pohjoissuuntaisen matalapainevyön piiriin, missä ajoittaiset sateet ja vähän lämpenevä ilmamassa (Itäpainotteisesti) sävyttävät säätä.

Myöhemmin ensi viikolla eteläinen - kaakkoinen matalapaineen osa näyttäisi voimistuvan huomattavasti ja aiheuttavan voimakkaiden sateiden ja kovan itä-koillistuulen riskiä kaakosta - etelästä; jäisimme siten taas matalapaineen viileälle sivulle... Siitä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani. Loppuhuomautuksena vielä, että tämän viikonlopun ja ensi viikon alun aikana Pohjois-Amerikan itäpuolelta on saapumassa hurrikaanin jäänne hurjana matalapaineena Pohjois-Atlantille Britannian ja Islannin länsipuolelle ja se vaikuttanee myös jossain vaiheessa Euroopan säähän...

No comments: