Sunday, August 08, 2010

Kesän 2010 ukkosseuranta; sunnuntai 8.8.2010 (Kylmä rintama lounaasta) sekä Lahja- ja Sylvi-myrskyjen tuhouutisia (Päivitys)

Eilisestä la-illasta lähtien rajut ukkoset ovat tehneet taas tuhoa usean erillisen ukkosalueen voimin Länsi-Suomessa, Oulunläänissä ja Etelä-Lapissa ja yksi ukkostava alue on viimein lähestymässä parhaillaan (Su 8.8.2010 klo. 20:40) pääkaupunkiseutuakin. Tähänkin myrsky- ja ukkosseurantaan tarjoan taas tutut linkit: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Päivitys tiistaina 10.8.2010 klo. 17:30 (Päivitetty lisää 12.8.2010): Nyt on jo kulunut aikaa tuosta sunnuntaisesta Helsingin seudunkin ylittäneestä upeasta ukkosesta. Olen käynyt läpi runsaasti uutis-, kuva- ja videomateriaalia näistä viikonlopun ukkosista ja tarkoitus on kerätä niistä ainakin kiinnostavimpia tähän kokoelmaksi eikä kattavaa esitystä ole tällä kertaa edes tarkoitus tehdä, kun jo aikaisempienkin materiaalien takia päätä huimaa jo tehdä näitä koosteita ja ylipäätäänkin tämä sääraportointi tuntuu ottaneen liiallisen yliotteen tästä blogista.

Laajemmin näistä päättyneen viikonlopun ukkosista ei ole käytetty noita nimipäivänimiä, kuten aikaisemmissa Asta- ja Veera-myrskyissä, mutta paikoin sekä la että su ko. myrskyistä tuli vastaavanlaista tuhoa ja otin nyt ainakin itse käyttöön nuo nimet Lahja ja Sylvi. Tähän myös kertomus omista havainnoistani viime sunnuntai-illalta seurattuani ko. ukkosen tulon Espoon Tapiolassa -->

Havaitsin sen tulon Virosta jo onneksi riittävän aikaisin tuttujen sade- ja salamatutkien avulla sekä tarkkailemalla taivasta. Niinpä jo 2 - 3 tuntia ukkosen päälletuloa aikaisemmin oli hykerryttävää havainnoida säätä. Ilmamassahan oli ennen ukkosta runsaasti Venäjän metsäpalosavujen samentamaa, mikä teki pilvettömästä taivaastakin tuolloin illalla kermankellertävän harmaata. Havaitsin kuitenkin jo pullean kokkareisia hahtuva- ja kumpukerrospilvilauttoja savun seasta n. klo. 19:00 lähtien merkkinä etelästä saapuvasta voimakkaasta ukkosalueesta. Ukkosalue kulki lännestä-lounaasta lähestyneen kylmän rintaman lämmintä sivua pitkin pohjoiseen.

Itse ukkosalueen etummainen pilvivalli (Verhopilvimäinen ja laaja alasinkansi / -vyöhyke) peittyi metsäpalosavuun niin, että sen hahmo oli vain yhtä sumua ja ko. etelätaivas vain ikään kuin harmaantui piirteettömästi hivuttautuen lisää maitomaiseksi. Lähemmäksi tultuaan n. 10 km korkea ukkospilvimassa alkoi tuottamaan laskevan auringon valon heijastusta, mistä johtui enenevässä määrin oranssiruskea - kellertävä valo ukkosen tulosuunnassa. Pilvien ääriviivat alkoivat tässä vaiheessa myös näkyä vaihe vaiheelta selvemmin, kun mm. ukkospilven keltavaloista kukkakaalimassaa alkoi erottua hieman. Myös vaakaviiruisia pilvirakenteita näkyi yhä enemmän. Tämä vaihe kesti puolisen tuntia ja se huipentui iltayhdeksän maissa juuri ennen kuin se kuuluisa hylly- ja vyörypilvivalli nousi supernopeasti taivaanrannasta. Jo tässä vyörypilveä edeltäneessä vaiheessa meren yli kantautui kaukaista jyrinän kumua.

Minäkin päivittelin ko. vyörypilvivallin nopeaa kiitoa päälle ja sen tummuus oli hämmentävää. Lisäksi ne harmaaraitaiset hyllypilvivallit välittömästi tummiman vyörypilvivyöhykkeen päällä olivat kuin Yhdysvaltain supersolu-ukkosista ja itse asiassa tässäkin oli havaittavissa muitakin supersolupiirteitä, kuten sadetutkassa sateiden pyöriminen läpimitaltaan 100 - 300 km olevalla alueella. Pilvivallin tullessa päälle alkoivat samalla kovat syöksyvirtaukset ja ennen ukkostahan oli ollut lähes tyyntä. Kovimmat tuulet näyttivät olevan vähän ennen sateen alkua, mutta rankimman sateen alkuvaiheessakin oli myös kovia puuskia; kotikulmiltani kaatui ainakin yksi iso kotipihlaja.

Salamointi oli hyvin tiheää (Alkoi näkymään vyörypilven tultua taivaanrantaan) ja se piti pintansa puolisen tuntia iskien pari kertaa olinpaikallani alle 200 metrin päässä minusta. Kovinta sadevaihetta kesti vain 10 - 15 min ja lopulta salamointikin alkoi hellittää pimentyneessä illassa siirtyen harvaiskuisena pohjoiseen. Lämpötila pysytteli +27 asteen tienoilla ukkosen päälletuloon saakka, mutta laski n. 10 minuutissa vyörypilven tultua ja sateen alettua +18 asteeseen, jossa se pysyi melko tarkkaan ukkosen jälkeenkin koko loppuyön. Merkille pantavaa oli myös se, että metsäpalosavut kaikkosivat heti ukkosen tultua ja paikalle saapuneeseen polaari-ilmamassaan jäi vain vähän utuista kosteutta.

Loppu onkin historiaa ja mm. monissa alle laittamissani linkeissä löytyy paljon muiden hyviä kuvia ja videoita mm. tästä itseäni kenties eniten sykähdyttäneestä hylly- ja vyörypilvivaiheesta, joka tapahtui n. klo. 21:15 muutamassa minuutissa. Sama ukkospilvijärjestelmä aiheutti vielä ennen puoltayötä tuhoja etenkin Hämeenlinnan itäpuolella siirryttyään nopeasti pohjoiseen; mm. Lammin seutu ja Lahden - Kouvolan välinen junarataosuus saivat pahoja osumia.

Tässä on lopuksi jonkinlainen kokoelma koko viikonloppua (Mutta erityisesti tuota 8.8.2010 ukkosta) koskevista ukkosuutisista, -kuvista ja -videoista --->

Ilmatieteen laitoksen juttu: Äärisäät jatkuivat kuluneena viikonloppuna.

Myrskyvaroitus -sivuston juttu: Rajuilmaennuste 8.8.2010 (Huom.: Runsaasti lukijakommentteja) ja Ukkospilvijärjestelmien joukkorynnäkkö Suomeen (Tässä uudessa jutussa on erinomaiset tutkakuvat ja -animaatio viimeaikaisista rajuista ukkosista! Tuosta animaatiosta voi tarkastella esim. Porin Sonispheren ukkosta ja Helsingin ukkosmyrskykin näkyy hienona. Joka tapauksessa aikamoinen ukkosten "joukkoliike" oli kyseessä 7. - 8.8.2010).

Hesarin juttuja: Myrskypilvet vyöryivät näyttävästi yli Helsingin – katso video ja kuvakooste, Lahti–Kouvola-rataosuus avattiin yöllä, Tuhansia talouksia vielä ilman sähköä viikonlopun myrskyn jäljiltä, Vattenfall selvittää lisätyövoiman saamista Ruotsista, Ukkosmysky aiheutti yöllä tuhoa Kainuussa, Lahja-myrsky aiheutti uusia sähkökatkoja, Myrsky sekoitti Helsinki-Vantaan lentoliikennettä ja Sonisphere-festivaaleilla vakavimmin loukkaantuneiden tila on vakaa (Jutut sisältävät erittäin runsaasti lukijakommentointia ja lukijoiden kokemuksia; kannattaa lukea). Lisäksi lukijoiden videoita ja kuvia ko. Helsingin seudunkin ylittäneestä ukkosesta on myös paljon. Tässä jutussa (Sunnuntain myrsky oli pahin kolmeen vuoteen) on puolestaan lukijakommenteissa itsekin havaitsemani kritiikin paikka Ilmatieteen laitosta kohtaan; Ko. laitos antoi viranomaistiedotteen pääkaupunkiseutulaisille ko. ukkosvaarasta vasta silloin, kun se oli jo tullut päälle ja tiedotteessa sen olisi pitänyt olla päällä muka vasta klo. 22:00 maissa. Silloinhan pahin oli kuitenkin jo mennyt ohi kauan aikaa sitten eli yli puoli tuntia aikaisemmin!

Iltasanomien juttuja: Myrsky iski voimalla Sonisphereen - kymmeniä loukkaantui, Syöksyvirtaus ruhjoi Iron Maidenin kiertuehenkilökunnan lentokonetta, Nikki Sixx raivosi Twitterissä Porin myrskyä: "f**k", Valtava voima - katso lukijan video suoraan Sonisphere-myrskyn ytimestä; video, Ilman sähköä yhä 11 000 taloutta ja lukijoiden kuvia sunnuntai-illan ukkosesta.

Youtube -videoita sunnuntain 8.8.2010 ukkosista (Videoita on lisätty): Stormfront caused panic at the beach in Hietaniemi (Kansainvälisesti kommentoiduin ko. ukkosesta laitettu video!), Ukkonen Helsingissä 8.8.2010 osa 1, Ukkosmyrsky Tuusulassa 8.8.2010, Thunderstorm Ukkonen in Helsinki 8.8.2010 Mikko AnTon, Raju ukkonen Helsingissä 8.8.2010 osa 1, Helsinki thunderstorm approaching 8.8.2010, Thunderstorm 2010-08-08 from Espoo, Ukkonen Espoo 8.8.2010, Iso Ukkosmyrsky 8.8.10 Espoo Kauklahti, Thunderstorm, Helsinki 8.8.2010, Porin raju ukkosmyrsky 8.8.2010 1/2, Sonisphere Finland 2010 Myrsky, Sonisphereen iskenyt myrsky Porissa 8.8.2010 ja Porin rajun ukkosmyrskyn jälkiä 8.8.2010.

No comments: