Tuesday, August 10, 2010

Rajuihin ukkosiin päättyneen ennätyshelteen jälkeistä tilapäistä normaaliloppukesää; viikon lopulla uusi helle- ja ukkosannos... (Päivitys!)



Sää on koetellut Etelä-Suomea edelleen hyvin erikoisesti viime ennusteeni jälkeen, kun viime viikon aikana sekä elokuun kaikkien aikojen uusi lämpöennätys (Viileimmilläänkin viime viikolla ke - to päivälämpötilat olivat +25 asteen paikkeilla ja yölämpötilat joko +15 ja +20 asteen välillä tai kovimpien hellevaiheiden aikana yli +20 astetta jopa +24 asteen lähelle saakka!) +33,8 astetta saavutettiin ja voimakkaat ukkoset aiheuttivat monin paikoin erittäinkin pahoja tuhoja. Syynä tähän kaikkeen on edelleenkin ollut Länsi-Venäjälle jämähtänyt erittäin kuuma helleaalto, josta riitti viime viikollakin annoksia Suomeen. Viime aikoina olen niin laajasti jo dokumentoinut viimeksi kuluneen viikon säätä, että en sen paremmin enää käy tapahtumia tässä läpi, vaan laitan linkit viime viikon sääjuttuihini: Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä sekä kesän 2010 ukkosseuranta; tiistai 3. - keskiviikko 4.8. (Raju matalapaine etelästä)! , Veera -ukkosmyrskyn tuhouutisten kokoelma 4.8.2010, Kesän 2010 kuumin päivä - Osa 3 (Päivitetty!) ja Kesän 2010 ukkosseuranta; sunnuntai 8.8.2010 (Kylmä rintama lounaasta) sekä Lahja- ja Sylvi-myrskyjen tuhouutisia.

Tuo kuva on otettu eilen maanantaina 9.8.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä havaitaan ojakanavassa kasvaneiden korpikaislakasvustojen (Scirpus sylvaticus) taittuneen taiteellisesti edellisillan ukkosmyrskyn aiheuttamassa veden tulvinnassa. Tämä olikin pääkaupunkiseudulla ainoa kunnon sadetilanne heinäkuun alun Helsingin keskustan ison tulvan aiheuttaneen ukkossateen jälkeen. Toki apua tästäkin tuli heti kasvillisuudelle.

Eilen ja tänään sää on ollut pitkästä aikaa ns. normaalia Etelä-Suomessa, kun pienen matalapaineen etelä-kaakkoisreunalla lounaistuulessa on vallinnut päivisin +20 ja +25 asteen väliset lukemat ja kohtalaisia vesikuuroja on tullut ajoittain sekä päivällä että yöllä. Yöt ovat pysyneet hyvin leutoina edelleenkin etenkin etelärannikon tuntumassa; pääasiassa +15 ja +20 asteen välillä.

Euroopan mittakaavassa näyttää edelleen siltä että heikentymisestään huolimatta Länsi-Venäjällä jatkuu erittäin kuuma sää ja Länsi-Euroopassa jatkuu vastaavasti viileähkön epävakainen sää Atlantin korkeapaineen ja sen ympäristön matalapaineiden salliessa viileitä tuulia lännestä - pohjoisesta. Suomen säähän vaikuttaa tällä viikolla se, että Suomen eteläpuolella alkaa keskiviikona vahvistua korkeapaine. Se näyttää sitten liikkuvan Suomen itäreunalle to - la ajaksi niin, että kaakosta palannee jälleen kerran uusi annos erittäin helteistä ilmamassaa.

Tässä kehityssarjassa ke on aluksi heikkenevien lounaistuulien poutaa (Sisämaassa lievää - kohtalaista iltapäiväkuuroriskiä) päivälämpötilan ollessa korkeintaan vähän vajaat +25 astetta ja yölämpötilat ovat +15 asteen tienoilla. To on heikkotuulinen poutapäivä, mutta lounaassa saattaa olla tilapäistä kuuro- / ukkosriskiä. Ke-to yö on viikon viilein, jolloin tyynessä ja selkeässä säässä etenkin sisämaassa jäädään +10 ja +15 asteen välille. To päivällä voidaan silti jo mitata vähän reilun +25 asteen helteitä.

Pe ja la näyttää sitten vallitsevan kovin tuttu tilanne, missä lännessä - lounaassa olevan matalapaineen ja idässä olevan korkeapaineen välissä oleva kaakkoisvirtaus tuo Etelä-Suomeen ajankohtaan nähden erittäin kuuman sään; päivälämpötiloissa voidaan päästä taas jopa yli +30 asteen ja yölämpötiloissa +20 asteen vaiheille ja ylikin. Elokuun ja koko kesän uutta lämpöennätystä tuskin silti enää tulee, kun auringonsäteily on jo heikentynyt ja yö pidentynyt niin paljon kesäpäivänseisauksesta. Näyttää siltä, että pe ukkosriskiä ei vielä kummemmin ole, mutta la sen riski on kasvussa enteillen muutosta.

Su olisi siis tulossa selvempi muutos säähän näillä näkymin, joka voisi päättää viimein jopa tuon Länsi-Venäjän ennätyshelteen ainakin pohjoisosiltaan. Su tapahtuisi ensin näin; lännessä voimistuva matalapaine liikkuisi Lapin yli koilliseen ja lännestä-luoteesta siirtyisi kylmä rintama ukkosineen yli Suomen. Tässä vaiheessa ainakin Etelä-Suomen itäosissa olisi vielä hellettä jopa +30 asteen tienoille saakka ja la - su yö olisi vielä erittäin lämmin; +20 astetta - vähän sen yli.

Sitten ma aikana Norjanmeren tienoille / länteen vahvistuisi nopeasti korkeapaine ja Lapin yli liikkuneen matalapaineen jälkipuolella myös eteläiseen Suomeen saakka virtaisikin pohjoisesta selvästi aikaisempaa viileämpää ilmamassaa; ma kylmän rintaman jälkeisessä poutasäässä päivälämpötila voisi kuivailmamassaisesta auringonpaisteesta huolimatta jäädä "vain" reiluun +20 asteeseen. Tuo uusi korkeapaine näyttäisi ottavan kuitenkin nopean siirron taas Suomen itäpuolelle vahvistuen samalla, jolloin viileähkön koillis-itätuulivaiheen jälkeen myöhemmin ensi viikolla lämpenisi taas kunnon helteelle kaakkoistuulissa. Tätä skenarioita täytyy kuitenkin vielä tarkastella lähempänä lisää...

Kasvillisuus on siis viimein saanut Etelä-Suomen kuivimmillakin alueilla kosteutta käyttöönsä viime sunnuntaisesta ukkosmyrskystä lukuun ottamatta joitakin itäosia. Joka tapauksessa kuivuus on viimein katkennut esim. pääkaupunkiseudulla, jossa se pääsi kallioisilla rinnepaikoilla jo siihen vaiheeseen, missä taimivaiheiset pihlajat, koivut ym. lehtipuut alkoivat ruskistua kokonaankin lehdiltään. Tähän päivään mennessä su lähtien nurmikotkin ovat jo vihertyneet huomattavan nopeasti uudestaan su ukkosta edeltäneestä kulottuneesta vaiheesta. Jokien virtaamiin ukkossateilla ei ole silti vieläkään ollut kunnollista virtaamien lisäämisvaikutusta. Kuivuus ei enää kuitenkaan liiemmin etene pidentyneiden öiden ja heikenneen auringonsäteilyn takia, vaikka esim. tulevan viikonvaihteen ukkossateet jäisivät joillakin paikoilla vähiin.

Kasvukauden etenemisen aste on yhä huikean paljon edellä tavanomaisesta aikataulusta ollen 3 - 4 viikon luokkaa. Tässä vaiheessa vuotta sitä ei kuitenkaan havaita enää kuin yksittäisistä kasvilajeista, joilla on normaalistikin hyvin myöhäisiä kehitysvaiheita jäljellä ennen syksyn ruska- ja kuihtumisvaiheita. Näin on etenkin eteläisillä viljellyillä lajeilla, kuten marjansa myöhään kypsyttävillä mustaseljalla (Sambucus nigra) ja viiniköynnöksillä (Vitis sp.), joiden satojen kypsyminen onkin jo hyvällä mallilla alkamassa.

Suomen luonnonlajeista kasvukauden hurjaa etumatkaa kuvaavat mm. maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaiheen päättyminen ja rantakukan (Lythrum salicaria) kukinnan vaihtuminen hedelmävaiheeksi. Myös monet elokuussa runsaasta kukinnastaan tunnetut perennalajit ovatkin jo tällä viikolla kukintansa lopuissa; esim. suvuissa piiskut (Solidago sp.) ja nauhukset (Ligularia sp.). Maanviljelyssä puolestaan jo viime viikolla alkoivat erittäin kiireellisinä viljojen puinnit ja enää vain pieni osa rypsi- / rapsi-, kaura- ja vehnäpelloista on vajaasti tuleentunut. Lämpö ja kosteus kiihdyttää muitakin satoja jopa liiallisen nopeaankin kypsymiseen; omenat, luumut, päärynät jne.

Jatkossakin vallitsevat tavanomaista paljon lämpimämmät olosuhteet pitävät siis yllä jopa kuukauden mittaista kasvukauden etumatkaa. Tämä ei kuitenkaan merkitse esim. ruskavaiheiden aikaistumista vastaavasti, vaan tilanne itse asiassa lisää reippaasti sitä pysähtyneeltä näyttävää väliä, joka vallitsee esim. puuvartisilla lajeilla kasvun päättymisen ja ruskan välillä ja tämä auttaa erinomaisesti talvenarkoja lajeja; nyt kasveilla on tavanomaista paljon enemmän aikaa valmistaa oksia ja silmuja talveen niin rakenteellisesti kuin kemiallisestikin. Normaalikesänä kaikilla lajeilla ei edes olisi kunnon hetkeä kasvun päättymisen ja ruskan / hallatuhojen välillä. Joillakin ruohovartisilla lajeilla tosin tämä hurja etumatka kasvun asteessa on merkinnyt ennenaikaista lehtien ja varsien kuihtumista hedelmävaiheen jälkeen; esim. parhaillaan näin kuihtuvat vuohenputki (Aegopodium podagraria) ja takiainen (Arctium lappa).

Vesistöt ovat olleet edelleen selvästikin yli +20 asteen lämpöisiä niin järvien kuin Suomenlahdenkin osalta; tässä on kuitenkin mielenkiintoinen juttu Ilmatieteen laitokselta, missä kerrotaan meriveden ns. kumpuamisilmiön aiheuttaneen tilapäisesti ja paikallisesti meriveden rajua kylmenemistä. Jatkossa tavanomaista paljon lämpimämpi sää pitänee vedet silti edelleen erittäin lämpiminä ja pintavesien lämpötilojen tippumista selvemmin alle +20 asteen saadaan odotella vielä mahdollisesti pitkään; ainakin ensi viikolla lienee vielä mahdollisuuksia yli +20 asteen lukemiin...

Päivitys torstaina 12.8.2010 klo. 21:25: Tarkennellaanpa sitten taas tuttuun tapaan ennustetta. Pääpiirteet näyttävät edelleen tapahtuvan suunnilleen tuossa ym. muodossaan, mutta pieniä muutoksia on tullut. Ensinnäkin tämä nyt alkava helleannos ei vaikuta aivan niin voimakkaalta kuin tuossa yllä on kuvattu; +30 asteen päivälämpötilat lienevät aika tiukassa pe - la ja lähinnä vain kaakon sisämaassa voi olla siihen mahdollisuuksia. Lisäksi ko. helleannoksen tuottava Venäjän ennätyshelle on jo heikentynyt etenkin pohjoisosiltaan.

Luoteesta la - su tuleva kylmä rintama aiheuttaa edelleen aikaisemmin ennakoituun tapaansa ukkoskuuroja siten, että jo la iltana rintaman etupuolella saattaa esiintyä voimakkaitakin ukkosia lounaasta - lännestä käsin. Varsinainen rintaman ylitys tapahtunee vasta sunnuntaina ja heti perään pohjoistuuli tuo viileämän ilmamassan su -iltaan mennessä. Ma onkin sitten viileähkön, mutta selkeäsäisen koillistuulen päivä lännestä tulevan korkeapaineen edellä.

Korkeapaineen itäpuolelle asettumisen jälkeen on yhä näköpiirissä uusi lämpeneminen ti - ke aikana, mutta korkeapaineen itäpuolitse on ma - ti tullut Venäjälle jo niin viileää ilmamassaa pohjoisesta, että se on vienyt helteet kauas etelään Mustanmeren ja Kaspianmeren suuntaan päättäen viimein ko. ennätyshelteen elon. On myös nähtävissä lännestä-lounaasta käsin voimistuvaa matalapainetoimintaa jo ke - to, jolloin on siinä ja siinä tuoko tuo ensi viikon uusi lämpeneminen enää hellelukemia Suomeen saakka Mustanmeren suunnasta... Siitä sitten seuraavassa ennusteessa enemmän.

No comments: