Tuesday, August 03, 2010

Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä sekä kesän 2010 ukkosseuranta; tiistai 3. - keskiviikko 4.8. (Raju matalapaine etelästä)!

Päätinpä taas tehdä myrskybongausseurannan ja varoitustiedotteen tästä illasta alkavasta matalapainetilanteesta. Etelästä kohti Itämerta ja huomenna siitä pohjoiseen siirtyy voimistuva, mutta pienikokoinen matalapaine, jonka rintamasysteemeihin liittyy ensinnäkin runsaita sateita ja todennäköisesti voimakkaitakin ukkosia. Nämä rintamasateet pyyhkivät tästä illasta alkaen, yön ajan ja huomiseen iltapäivään saakka Etelä-Suomen yli pohjoiskoilliseen. Sateet ovat runsaimpia lännessä. Samalla kaakkoistuuli voimistuu ja ukkosten mukana saattaa esiintyä voimakkaita ukkospuuskia jopa yli 15 m/s asti. Kaakkoistuuli myös tuo tilapäisesti itään +30 asteen helettä huomenna päivällä. Matalapaineen keskuksen ja kylmän rintaman välittömällä jälkipuolella tuulet kääntyvät lounaaseen ja ovat siinä puuskissa jopa vaarallisen voimakkaita huomenna ko. rintamasateiden jälkeen iltapäivällä, mutta vaara-alue kattaa lähinnä vain läntisimmät osat Etelä-Suomesta matalapaineen pienuuden takia. Joka tapauksessa siinä on ennustettu jopa luokkaa 20 m/s olevia puuskia sisämaassakin ja lounaisilla-läntisillä merialueilla keskituulikin voi olla myrskyä eli vähintään 21 m/s. Tuulituhoja voi siis tulla sekä ukkosista että tuosta huomisesta lounaismyrskystä.

Myrskyvaroitus- sivustolla on nyt aiheesta pieni juttu tästä myrskytilanteesta. Lisäksi Iltasanomien (Varoitus Lounais-Suomeen: Varatkaa vettä ja ruokaa viikoksi) ja Iltalehden (Salamaa ja räiskettä - luvassa uusia ukkoskuuroja) jutut ovat aika raflaavia ja vakavia varoituksissaan. Saas nähdä onko tämä jo Veeraksi nimetty myrsky nimensä ansainnut.... Tähän myrsky- ja ukkosseurantaan tarjoan taas tutut linkit: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Ensimmäinen seurantapäivitys täältä Espoon Tapiolasta tähän samalla klo. 22:50: Ensimmäisiä ukkostavia kuurosaderyppäitä on jo saapunut Hankoniemen tienoille ja ne ovat liikkeessä pohjoiskoilliseen. Viron, Latvian ja Liettuan länsilaidoilta ja Itämereltä on tulossa runsaasti lisää ukkostavaa sadetta. Lämpötila on +20 astetta, kaakkoistuuli on hitaasti virinnyt tyynen alkuillan jälkeen ja taivaalla liikkuu runsaahkosti hahtuvapilvilauttoja aaltomaisina ja kokkareisina.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 00:10: Nyt etelästä pohjoiseen liikkuvia ukkostavia runsaita saderyppäitä virtaa solkenaan Suomeen Helsingin ja Turun välistä ja pohjoisimmat ulottuvat jo Hämeenlinnan länsipuolelle. Ukkosjono näyttäisi siirtyvän vähän idemmäksi, jolloin pääkaupunkiseutukin voisi saada ukkosta ja kauan kaivattua kaatosadetta kohta. Salamat ovatkin alkaneet näkyä yön pimeydessä tällä hetkellä jo hyvin lännen ja etelän välisellä taivaalla... Lämpötila on kohonnut +21 asteeseen ja kaakkoistuuli on heikkoa - kohtalaista.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 01:10: Äsken tyhjästä kehittynyt pieni ukkostava rankkasadekuuro kasteli Espoon Tapiolan kunnolla viiden minuutin sateellaan. Varsinainen ukkosjono on kuitenkin edelleen länsipuolella, mutta lähestymässä hitaasti. Lämpötila oli juuri ennen tuota pikkukuuroa jopa +22 astetta ja laski sen aikana +21 asteeseen. Kaakkoistuuli on ollut enimmäkseen kohtalaista.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 02:10: Äsken klo. 2:00 maissa edellisen kaltainen pieni ukkostava kaatosadekuuro meni Tapiolan yli pohjoiseen ja aiheutti navakan puuskaista lounaisukkospuuskailua hetken aikaa. Tämä ukkossolu oli lännen laajemmasta ukkossateesta ulottunut häntä. Se ja tuo edellinen ovat yhdistyvinä menossa kohti Hämeenlinnaa. Tampereellakin on jo ukkostanut. Tämän jälkeen ukkostelu näyttäisi etelästä alkaen pitävän vähän taukoa, mutta uusia ukkossoluja voi syntyä ja kuurottaista sekä tasaisempaakin sadetta on liikkeellä joka tapauksessa... Siitä huolimatta menen nyt välillä nukkumaan. Lämpötila on laskenut +18 asteeseen ja kaakkoistuuli on enimmäkseen kohtalaista.

PS.: Olen muuten huomannut tästä ukkostilanteesta, kuinka tuo Vaskinetin salamatutka heittelee salamoiden paikkoja virheellisille etäisyyksille miten sattuu. Kuten tällä hetkellä Päijänteelle, vaikka sadetutkien mukaan ukkossateita ei ole lähelläkään siellä menossa. Tämä on huomioitava puute!

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 10:20: Yöllä pääkaupunkiseudulle ei tullut enää kuin vain kuurosateita (Suurin osa ukkostavista soluista meni länsikautta ohi yli Hämeenlinnan), mutta nyt viime tunteina Päijänteellä ja siitä pohjoiseen on ollut pitkä etelä-pohjoissuuntainen ukkosjono lähes sijoillaan, jolloin esim. Jyväskylässä on saatu erittäin runsaasti sadetta. En ihmettelisi, jos mm. sieltä kantautuisi kohta vakavia tulvauutisia... Uusia ukkoskuurojakin on jo aamutuimaan syntynyt Porin ja Hämeenlinnan välimaastoon ja nekin liikkuvat pohjoiskoilliseen. Itse matalapaine vaikuttaa nyt heikommalta kuin aikaisemmin ennustettiin; kaakkois-etelätuuli on täällä Espoon Tapiolassa vain heikkoa - kohtalaista. Lämpötila on kohonnut yön alimmasta +18 asteesta jo +25 asteen lähelle ja ilma tuntuu kostean painostavalta. Taivaalla on harso- ja untuvapilviä sekä kokkareisia hahtuvapilvilauttoja ja pulleita kuuropilvien alkuja.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 12:00: Ilmatieteen laitos on lisännyt varoituksiinsa vakavuutta --> Ukkospuuskat saattavat olla jopa yli 25 m/s puhaltavia eli tuhovoimaa sellaisessa tapauksessa voisi olla jopa tuon viime kerran Asta-myrskyn vertaisesti!! Lisäksi varoitetaan hyvin runsaista sateista (Yli 20 mm tunnissa) ja lännessä olisi edelleen tulossa tämän kylmän rintaman ukkosten heti perään myrskyistäkin lounaistuulta. Tapahtumasarja tälle vaaralliselle säälle alkaisi pian keskipäivän jälkeen...

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 14:15: Kuurottelussa on ollut pääkaupunkiseudulla taukoa, mutta esim. Tampereen länsisivuitse on juuri mennyt pohjoiseen voimakasta ukkosta ja Jyväskylääkin lähestyy uutta ukkosta. Uusia kuuroja näyttää alkavan muodostumaan etelämpänäkin ja yksi niistä on etenemässä rantaan itäisellä Suomenlahdella. Tapiolassa lämpötila on ollut +27 asteen vaiheilla ja nyt etelään-lounaaseen kääntynyt tuuli on voimistunut selvästi; ajoittain navakkaa. Taivas oli hetken lähes selkeä vain vähäisine untuva- ja harsopilvineen, mutta pulleita kumpukerrospilviä on nyt ilmestynyt ja ne ovat nopeassa liikkeessä pohjoiseen-koilliseen.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 14:55: Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa näyttää ryskyvän. Ilmatieteenlaitos on antanut viranomaistiedotteen: "Ilmatieteen laitos on antanut viranomaistiedotteen 4.8.2010 klo 13.55: "Pirkanmaan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa esiintyy lähimmän parin tunnin aikana paikoin erittäin voimakkaita ukkospuuskia, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa. Myös suuria rakeita voi sataa. Ulkona liikkuessa on syytä tarkkailla tilanteen kehittymistä ja siirtyä tarvittaessa sisätiloihin." " ---> Iltalehden juttu, Iltasanomien juttu ja Hesarin juttu. Täällä pääkaupunkiseudulla ukkosriski näyttää jo menevän ohi eli se olisi sitten siinä...

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 16:30: Nyt on sattunut päivän ensimmäinen vakava myrskytuhotilanne: Uuraisissa tornado (Eli eurooppalaisittain trombi) on aiheuttanut alustavien tietojen mukaan ihmisille loukkaantumisia, kun ko. myrskytuho sattui leirintäalueelle. Kokoan päivän lopussa taas uutiskokoelmaa tästä pääuutiseksi taas kehkeytyvästä myrskyrintamasta...

Tämä kylmän rintaman ukkosjono on itse asiassa hyvin nyt nähtävissä Ilmatieteen laitoksen sadetutkassa, missä se kulkee rajuna pötkönä kaakkoisesta Suomesta Keski-Suomen yli Pohjanmaalle. Täällä Espoon Tapiolassa ei sitten enää tullut ukkosia noiden alkuyön parin ukkoskuuron jälkeen ja tilanne on ohi: Lämpötila on laskenut +23 asteeseen, lounaistuuli on navakan-kovan puuskaista ja taivaalla rintamapilvisyys on kaikonnut pohjoiseen jättäen jälkeensä tuulessa nopeasti liikkuvan rakoilevan katon kumpukerrospilviä helleilman tilalle tulleessa polaari-ilmamassassa.

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 16:55: Nyt Ilmatieteen laitos on antanut ylimääräisen viranomaistiedotteen ukkosvaarasta tuhoa tekevine puuskineen myös Pohjois-Savoon ja Kainuuseen!

Päivitys keskiviikkona 4.8.2010 klo. 17:50: Uuraisten leirintäalueelta tulleet uutiskuvat myrskytuhosta näyttävät, että kyseessä ei ollutkaan mikään trombi, vaan syöksyvirtaus; puut ovat kaatuneet samaan suuntaan. Lisää tuhoista illemmalla; niitä onkin ilmenemässä monenlaisia ja paljon...

No comments: