Sunday, August 01, 2010

Vaihtelevan epävakaista; viikon mittaan riskejä voimakkaille ukkosille, tuulille, sateille ja helteelle... (Päivitys!)Takana on siis äärimmäisen erikoinen sääviikko, missä sekä mitattiin kaikkien aikojen Suomen lämpöennätys (Torstaina Joensuun lentoasemalla +37,2 astetta!) että heti sen perään to - pe välisenä yönä Asta -ukkosmyrsky tuotti erittäin pahoja myrskytuhoja Savosta ja Etelä-Karjalasta Pohjanmaalle ulottuvalla linjalla. Viikko alkoi jo heti kärkeen yli +30 asteen helteillä Etelä-Suomessa, kun Länsi-Venäjällä jo useita viikkoja muhinut erittäin kuuma ilmamassa pyrki Suomeen kaakosta uudemman kerran. Samalla säärintama ja heikkojen matalapaineiden systeemi kuitenkin pysytteli länsireunalla, jolloin Länsi-Suomi jäi paitsi kaikkein kuumimmista lukemista. Tätä tilannetta kesti torstaihin saakka, jolloin etelästä alkoi nousta länsireunalle voimistuva matalapaine ja sen mukana etelästä tullut kylmä rintama aiheutti helle-ennätyksen perään nuo tuhoukkoset. Tässä ovat noita erikoisia säätapahtumia koskevat seurantani: Kesän 2010 kuumin päivä - Osa 2, Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä sekä kesän 2010 ukkosseuranta; torstai 29.7. (Kylmä rintama etelästä)! ja Asta -ukkosmyrskyn tuhouutisten kokoelma 30.7.2010 (Päivitetty 2. kerran).

To jälkeen tähän päivään saakka heikkenevä matalapaine on sitten jäänyt osakeskuksineen Suomen länsipuolelle ja tämän myötä aikaisempaa paljon viileämpi lounaisvirtaus on vallinnut ja päivälämpötilat ovat siten olleet korkeintaan +25 asteen paikkeilla - vähän sen alle. Myös yöt viilenivät siten, että viime yönä viileimmillään jäätiin +10 ja +15 asteen välille ainakin sisämaassa. To jälkeen kuurosateita on tullut hajanaisesti ja mitään suuria sademääriä ei ole tullut. Paikoitellen sateet ovat edelleen jääneet jopa olemattomiksikin ja kuivuus jatkuu pahenevana näillä alueilla.

Tuo kuva on otettu eilen lauantaina 31.7.2010 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään eilisessä melko voimakkaassa lounaistuulessa syntynyttä aaltokaretta asfaltin pinnalla olevassa vesilätäkössä. Hämeenlinnaan sattuikin eilen Etelä-Suomen mittakaavassa päivän runsaimpia iltapäiväkuuroja, mutta ukkosta niissä ei ollut. Sademäärätkin olivat korkeintaan 5 mm:n luokkaa.

Jatkossa saamme vielä jännittää uudestaan Länsi-Venäjälle edelleen muhimaan jääneen ennätyshelteen ulottumista Suomeen. Aluksi ma ja ti lännessä - pohjoisessa heikko matalapainesysteemi vaikuttaa siten, että etelästä tuulee heikosti ja vain lievästi kuurosateisessa poutasäässä päivälämpötilat pysyvät +25 asteen paikkeilla (Kaakossa - idässä vähän ylikin) ja yölämpötilat ovat +15 asteen molemmin puolin; sisämaassa viileintä ja kaakossa on lämpimintä.

Sitten keskiviikoksi näyttää tulevan osaltaan tuon Venäjän helteen auttamana mielenkiintoinen melko voimakkaan matalapaineen tilanne. Nimittäin Suomen eteläpuolella voimistuisi kuin tyhjästä pieni, mutta pippurinen matalapaine, joka liikkuisi eteläisen Suomen yli pohjoiseen ti - ke välisenä yönä ja ke alkupäivällä aiheuttaen rankkasade- ja ukkosriskiä sekä voimakkaita suunnaltaan vaihtelevia tuulia matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan. Tilanne olisi kuitenkin pian ohi ja jo ke illalla matalapaine olisi Lapissa ja siten Etelä-Suomessa vallitsisi poutaantunut lounaisvirtauksen sää normaalilämmössä; päivälämpötila +20 ja +25 asteen välillä ja tuona myrsky-yönä olisi +15 ja +20 asteen välisiä lukemia.

Sitten to Venäjältä alkaisi ulottumaan korkeapainetta Suomeen, joka asettuisi sitten perjantaina Suomen itäreunalle niin, että pe pääsisi kaakosta taas annos erittäin kuumaa ilmamassaa. Siten torstai olisi heikkotuulinen poutapäivä ja +10 ja 15 asteen välisten yölämpötilojen jälkeen iltapäivälämpötila olisi vasta korkeintaan vähän reilut +25 astetta etenkin idässä. Perjantaina olisi sitten taas mahdollisuuksia jopa +30 asteen tienoille ainakin kaakossa - idässä. Suomen etelä-lounaispuolella olisi kuitenkin muodostumassa jo pe voimakasta matalapainetoimintaa ja la - su se tulisikin jo Suomen ylle syrjäyttäen helteen ja aiheuttaen normaalilämmössä (Päivät n. +20 astetta ja yöt +10 ja +15 asteen välillä) runsaita kuurottaisia sateita. Sekä tuohon pistäytyvään helteen tuloon että sen syrjäytymiseen saattaa taas liittyä vaarallisen rajuja ukkosia ja runsaita sateita to - la välillä, joten tilanteen kehittymistä on taas tarkkailtava...

Kasvillisuuden kannalta olosuhteet ovat edelleen paikoin pahenevien kuivuusongelmien tarinaa; etenkin kallioisten rinnepuustojen tilanne on jo siellä täällä vakava kellastuvien koivujen lisäännyttyä selvästi. Toisin paikoin ukkossateet ovat kuitenkin pitäneet kuivuuden poissa. Viimeaikaiset ennätyslämmöt ovat yhtäältä aiheuttaneet myös kasvun tukahtumista etenkin kuivilla alueilla, mutta keskimäärin lämmön ansiosta kasvukauden etenemisen asteeseen on tullut jopa n. 3 viikon luokkaa olevaa etumatkaa. Näin elokuun 1. päivänä tämä tietää sitä, että kasvun aste on keskimäärin samanlainen kuin normaalisti saavutetaan vasta elokuun puolivälin jälkeen.

Ko. etumatka näkyy mm. näin: Kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat ovat monin paikoin jo lähes kypsiä, terttuseljan (Sambucus racemosa) marjat ovat ylikypsiä, maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemenvillavaihe on alkanut monin paikoin, syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinta on saavuttanut monin paikoin jo valkoisen huippuvaiheensa, omenapuiden (Malus X domestica) ensimmäiset sadot ovat kypsyneet ja omenien variseminen on alkanut. Elokuun luonnonkukkien ja perennakukkijoiden kukinta on huomattavan pitkällä; esim. pietaryrtti (Tanacetum vulgare) ja rantakukka (Lythrum salicaria) jo peräti lopettelevat kukintaansa ja syysleimujen (Phlox sp.) kukintaakin on jo jatkunut pitkältä heinäkuusta saakka. Tavanomaista edelleen jonkin verran lämpimämpi alkava viikko ja sateiden runsastuminen pitävät kasvukauden kehitystä yhä hyvässä vauhdissa ja sen mukaan mm. tuo horsman siemenvillavaihe on saavuttamassa viikon loppuun mennessä huippuaan ja kotipihlajan marjat kypsyvät monissa puissa jo kokonaan...

Vesistöt ovat alkaneet viilentymään, mutta alkavan viikon lämmön turvin niissä pysytään silti edelleen yleisesti ainakin vähän yli +20 asteen pintavesilämpötiloissa. Heinäkuun helteet ovat itse asiassa lämmittäneet vesiä hyvin paksusti, joten viileneminen on siksikin hidasta etenkin Suomenlahdella. Jokien virtaamat ovat edelleen pysyneet normaaleissa - sitä alhaisemmissa määrissä, mutta jos nuo kaksi alkavan viikon matalapainetilannetta ja ukkossateet aiheuttavat runsaita sademääriä laajasti, niin tiedossa saattaa olla pahimmillaan jokitulviakin... Ukkossateet voivat joka tapauksessa aiheuttaa paikoin taajamatulvariskiä myös alkavalla viikolla.
.
Päivitys maanantaina 2.8.2010 klo. 21:25: Uusimpien tietojen pohjalta taas ennusteen tarkennus- ja korjauspäivitys: Ensinnäkin lännen - pohjoisen heikko matalapainetoiminta tuottaa tänään ja huomenna ti jo ennen keskiviikon koiranilmamatalapainetta etelä-pohjoissuuntaisen säärintamansa kera kuurottaista sadetta ja paikoin ukkostakin aikaisemmin arvioitua enemmän. Tuo keskiviikon matalapaine on aikataulultaan edelleen aikaisemmin arvioidun kaltainen, mutta vaikuttaa yllättävänkin rajulta: Ti -illasta ke päivään saakka on riskiä vaaralliselle säälle kaatosateiden, ukkosten ja rajujen tuulien takia! Sitten ke jälkeen aikataulutus on hieman hidastunut niin, että tuo uusi annos erittäin kuumaa ilmamassaa kaakosta saapunee kunnollisimmin vasta lauantaiksi, jolloin jopa selvästi yli +30 asteen lukemiin on taas mahdollisuuksia etenkin idässä ja siten elokuun kaikkien aikojen lämpöennätys voi olla vaarassa! Perjantainakin on jo toki kunnolla hellettä. Kuitenkin edelleen näyttää myös siltä, että etelä-lounaispuolella kehittyy helteen syrjäyttävää matalapainetoimintaa jo lauantaiksi, missä yhteydessä voi taas olla riskiä vaaralliselle säälle kovine ukkosineen la - su aikana. Siihen liittyvät tarkemmat aikataulutukset ja tilanneluonteiden arviot on silti vielä syytä jättää tuonnemmaksi, mutta seurantaa on tehtävä...
.
Tähän loppuun myös maininta koko heinäkuun todella erikoisesta säästä: Siitä muodostui nimittäin monin paikoin kaikkien aikojen lämpimin koko kuun keskilämpötilojen suhteen Etelä-Suomessa etenkin idässä - kaakossa!! Tässä on heinäkuun säästä arviot: Ilmatieteen laitoksen juttu.

No comments: