Tuesday, August 17, 2010

Tavanomaista loppukesälämpöä ajoittaisten pienten sateiden kera (Päivitys; runsaita sateita viikonloppuna)Helteet ovat sitten viimein päättyneet Etelä-Suomessa ainakin toistaiseksi, kun Venäjän ennätyshelle on antanut periksi. Helteen päättyminen lähti liikkeelle siitä, kun itäpuolellamme ollut hellekorkeapaine alkoi heiketä ja työntyä kaakkoon pe - la aikana. Samalla pohjoista reittiä Jäämerelle liikkunut voimistunut matalapaine tuotti luoteesta viileää ilmamassaa etelämmäksi (Lapissa jopa erittäin koleaa ja hallaa öisin la - ma) ja tätä ilmamassaa rajannut kylmä rintama ylitti Etelä-Suomen hitaasti sunnuntain aikana. Ylitykseen ei liittynyt juurikaan sateita eikä siten edes ukkosta, vaikka riski sille oli aikaisemman arvion mukaan suurestikin olemassa. Sen sijaan jo ennen tuota kylmää rintamaa Virosta nousi ukkostava sadealue lauantaiaamuksi etenkin pääkaupunkiseudulle. Vielä sunnuntaina päivälämpötila oli eteläisimmässä Suomessa ennen kylmää rintamaa +25 ja +30 asteen välillä ja etelärannikolla su - ma yö oli vielä reilun +15 asteen lukemissa, mutta sittemmin ns. normaalilämpöinen loppukesän ilmamassa on vallinnut; ma oli lännestä tulleen uuden korkeapaineen aurinkoista aikaa päivälämpötilojen jäätyä +20 ja +25 asteen välille siten, että melko suuri lämpötilaero vallitsi etelärannikon ja sisämaan välillä; viileintä sisämaassa.

Tuo kuva on otettu eilen maanantaina 16.8.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään lauantaisen ukkossateen jälkeensä jättämän vesilammikon haihtumisen ja imeytymisen myötä hitaasti paljastunutta nurmikon kasvillisuutta. Kasvillisuus oli kuorruttunut ukkossateen tuoman savisen hienoaineksen laskeumasta ja kuivuttuaan se näyttikin noilla lehdillä vaaleanharmaalta ja tuotti hauskan kontrastin vielä veden alla olleiden osien kanssa.

Tänään Suomen lounaispuolelle kehittynyt uusi matalapaine on yrittänyt ulottaa vaikutustaan etelärannikolle, kun samalla tuo uusi korkeapaine on sinnitellyt edelleen kapeana kaakko-luodesuuntaisena vyönä Keski-Suomen yli. Näin ollen Etelä-Suomessa on voimistunut kaakkois-itätuuli ja etelä-kaakkoispuolella vielä majaillut uusi helleilmamassa-annos on yrittänyt lähestyä lämpimän rintaman kuurottaisine sateineen ja ukkosineen; muutama heikko kuuro on tullut etelärannikolla. Yölämpötila oli viime ma-ti yönä pitkästä aikaa melko viileä etenkin sisämaassa, jossa heikkotuulinen ja selkeäsäinen tilanne tuon korkeapaineen takia edesauttoi minimilukemien laskemista jopa vain +10 asteen tienoille; etelärannikolla yölämpötila oli +15 asteen tienoilla - vähän vajaa.

Jatkossa ke - to vallitsee melko samanlainen tilanne koko ajan; Yhtäältä matalapaine valtaa Suomen eteläpuolen pitkänä Britteinsaarten yli länteen asti ulottuvana jonona niin, että etenkin etelärannikolle ulottuu sen vaikutusta. Samalla Lapin koillis-itäpuolelle pyörimään jäänyt matalapaine (Yhä se matalapaine, joka la - su tuotti luoteesta viileää etelää kohti) on osallisena edelleen pyörittämällä pohjoisesta koleaa Ilmaa Lappiin ja Pohjois-Venäjälle ja korkeapaineena osan vahvimmin ottaakin Grönlannissa oleva korkeapaine, josta ulottuu pieni selänne kohti Suomea. Näin ollen Etelä-Suomeen kiertyy koillisesta reippaan itätuulen kera viileähköä ilmamassaa ja samalla eteläinen matalapainesysteemi tuottaa ajoittain runsasta pilvisyyttä ja kuurottaisia sateita etenkin etelärannikolle mahdollisesti ukkosten kera. Tässä tilanteessa päivälämpötilat jäävät korkeintaan +20 asteen vaiheille ja sateessa voi olla jopa vain n. +15 asteen lukemia. Toisaalta tuulinen ja ajoittain runsaspilvinen sää tietää sitä, että yölämpötilat pysyvät pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä; lämpimintä on etelärannikolla, jossa +15 asteen yläpuoliset minimilämpötilat ovat mahdollisia etenkin ti - ke yönä.

Eteläpuolinen matalapaine näyttää siirtävän painopisteensä kuitenkin nopeasti itään to - pe väliseksi yöksi, jolloin viileässä ja heikkenevässä koillistuulessa selkenevän sään myötä yölämpötila laskee jopa +5 ja +10 asteen välille siten, että sisämaassa ollaan minimilämpötiloissa paikoin jopa vain +5 asteen vaiheilla ja se merkitsisi jo arimmille hallapaikoille pientä hallanvaaraa... Pe päivällä vallitsee sitten näillä näkymin lounaasta-etelästä ulottuva pieni korkeapaineen selänne, jossa lähes tyynessä ja aurinkoisessa säässä päivälämpötila kohoaa +20 asteen vaiheille - vähän ylikin.

Tuon perjantain korkeapaineen selänteen jälkeen sään kuvan arvioiminen on hankalaa, mutta ilmeisesti lännestä alkaa vaikuttamaan uutta matalapainetoimintaa jonona kohti Lappia ja siinä vaiheessa Keski-Eurooppaan parkkeeraava korkeapaine tuo pitkästä aikaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan lounaasta kunnolla hellettä. Etelä-Suomi jäänee tässä tilanteessa ko. matalapainetoiminnan lämpimälle sivulle länsi-lounaistuuliin pe - la ajaksi ainakin, jolloin ajoittaisista sateista huolimatta voidaan ehkä saavuttaa tavanomaista lämpimämmätkin olosuhteet lauantaiksi; päivälämpötilat +20 ja +25 asteen välillä ja yölämpötilat vähän +15 asteen molemmin puolin siten, että etelärannikolla on leudointa. Sunnuntaina olisi sitten mahdollista kolean ilman purkaus pohjoisesta kuurosateineen matalapaineen osakeskuksen liikkuessa Pohjois-Suomen yli itään... Palaan tarkentamaan vielä viikonlopun - viikonvaihteen säätä.

Kasvillisuus on saanut ukkossateista monin paikoin helpotusta kuivuuteen viimeksi kuluneen viikonkin aikana ja näin kuivuudesta johtuvat kuivien rinnealueiden koivujen kellastumiset ovat päättyneet ja nurmikot ovat vihertyneet uudestaan. Kuivimmilla kallioisilla paikoilla on kuitenkin edelleen nähtävissä jopa kellastumisesta seuraavaan kuivuusvaiheeseen joutuneita ruskettuneita puita ja pensaita. Maaperä on kostunut ja kostuu tämän viikon aikana joka tapauksessa vielä sen verran vähän, että kunnolliseen sienikauden alkuun ei ole vielä edellytyksiä.

Toisenkinlaista ruskettuneiden lehtien ongelmaa on ollut jopa erikoisen paljon; nimittäin monet raidat (Salix caprea) ja jotkut muutkin pajulajit ovat ottaneet kaikista kasveista selvimmin nokkiinsa heinä-elokuun poikkeuksellisista helteistä ihan kosteillakin kasvupaikoilla. Eli kyseessä ei ole kuivuusongelma, vaan heinäkuusta lähtien on erikoisen pahasti voimistuneet juuri raidoilla tavattavat ruostesienet, mistä johtuen raitojen lehdet ovat vioittuneet sen takia poikkeuksellisen yleisesti ja vahvasti ruskeiksi ja ne ovat alttiita jopa varisemaan suurimmaksi osaksi jo ennen varsinaista ruskakautta. Näin en muista koko elämäni aikana ennen tapahtuneen! Sen sijaan koivuilla (Betula sp.) edellisvuosina erittäin yleisenä nähtyä koivunruostetta on koivuissa nyt erittäin vähän eli koivikot ovat vielä erittäin vihreitä verrattuna esim. viime vuoteen tässä samassa vuodenkohdassa, jolloin koivunruosteesta syntyi paljon ennenaikaista valeruskaa.

Kasvukausi on siis kirinyt vaihtelevasti 3 - 4 viikkoa etuaikaan tavanomaisesta aikatalusta heinä-elokuun aikana, mutta monien kasvien lopetettua kasvunsa jo ns. kokonaan, on sen havaitseminen epäselvää. Myöhäisiä kehitysvaiheita tuottavat lajit kuitenkin indikoivat tätä etumatkaa vielä varsin hyvin; esim. monilla syyshortensioilla (Hydrangea paniculata "Grandiflora") havaitaan jo tässä vaiheessa kukintojen vaaleanpunaista vaihetta, joka normaalisti tulee vasta syyskuussa. Ruohovartisilla lajeilla etenkin heinien tapauksissa on havaittu elokuun aikana hyvin suurta ennenaikaista tuleentumista ruskeaksi myös kosteilla paikoilla samasta syystä. Myös monet hedelmät ovat runsaassa etuajassa kypsymässä; syysomenat, luumut, päärynät jne. Talvenaroilla lajeilla oksien loppuunkasvu ja puutuminen ovat myös edistyneet erinomaisesti tämän etumatkan ansiosta; kuten valeakaasia (Robinia pseudoacacia), jumaltenpuu (Ailanthus altissima) ja samettisumakki (Rhus hirta). Peltoviljelyssä jatkuu edelleen kiireinen viljojen puinti, joka sekin pääsi sittenkin paljon etuaikaan huolimatta keväällä tulleista ongelmista (Toukokuun alun koleus ja toukokuun ennätyshelteen päättäneiden ukkossateiden aiheuttamat kylvötuhot monin paikoin ja siitä seuranneet uusintakylvöt).

Vesistöjen pintavedet ovat olleet vielä tänään jopa vähän +20 asteen yläpuolella monin paikoin, mutta nyt niissä on koittamassa tämän viikon aikana viileneminen +15 ja +20 asteen välille; nopeimmin viilenevät pienet vesistöt ja Suomenlahdessa +20 asteen alle päädytään hitaimmin; tosin voimakkaalla tuulella Suomenlahdella kumpuamisilmiön tuoma paikallinen raju kylmeneminen on yhä mahdollista ajoittain. Jokien virtaamat ovat olleet edelleen pääasiassa vähän normaalia vähäisempiä ukkossateista huolimatta ja sama jatkuu edelleen, koska sateet ovat jäämässä määriltää edelleen sen verran vähäisiksi.

Päivitys torstaina 19.8.2010 klo. 12:20: Pieniä tarkennuksia taas sääennusteeseen. Kuten tästä aurinkoisesta säästä tällä hetkellä Etelä-Suomessa huomataan, niin tuo eteläpuolinen matalapaine on kaikkoamassa aikaisempaa arviota nopeammin itään. Sen myötä on päässyt viileähköä ilmaa koillisesta myös etelään ja päivälämpötila jää siksi selkeästä säästä huolimatta +20 asteen tienoille. Huomenna tämä matalapaine itään liikuttuaan tuo laajasti pohjoisesta Venäjälle niin viileää ilmaa, että helteet pakenevat aivan Mustanmeren ja Kaspianmeren rannalle saakka siellä.

Huomenna pe vallitsee siis korkeapaineen selänne lounaasta-etelästä, mutta ilmeisesti to - pe välinen yö on selkeästä säästä ja heikkenevästä tuulesta huolimatta aikaisempaa arviota leudompi, jolloin yön alimmat lukemat pysyvät +5 ja +10 asteen välillä niin, että sisämaassakaan ei ole hallanvaaraa. Pe päivällä vähän reilun +20 asteen lukemat ovat mahdollisia.

Pe - la Britteinsaarten pohjoispuolelle voimistuu iso matalapaine, joka syöttää Länsi- ja Keski-Eurooppaan helleilmamassaa pitkästä aikaa kunnolla. Lauantaina Etelä-Suomeen pääsee hieman maistiaista tästä helleilmamassasta (Päivälämpötilat selvästi yli +20 astetta ja pe - la yönä jo yli +10 asteen lukemia sekä la - su yönä +15 asteen ylityksiäkin ennen lännestä tulevaa viileämpää ilmamassaa). Edelleen näyttää kuitenkin siltä, että tuosta lännen matalapaineesta irtoaa osakeskus kohti Suomea ja se tulee la - su rintamasadealueensa kera päälle siten, että runsaitakin sateita saataneen Etelä-Suomessa la -illasta su -päivään; su päivällä voi olla hyvinkin voimakasta ja puuskaista länsituulta sadealueen jälkeen.

Su lähtien ko. matalapaineen osakeskus jäänee kauas itään venyneenä Keski-Suomen päälle ja tässä itä-länsivyöhykkeessä uusien matalapaineen osakeskusten muodostuminen on ensi viikolla mahdollista länsipuolella / Suomen päällä (Niiden paikkaa ja aikaa tarkennellaan sitten seuraavassa varsinaisessa ennusteessani). Samalla Länsi- ja Keski-Eurooppaan tullut helleaalto siirtyy sieltä pois Mustanmeren pohjoispuolelle. Täten Etelä-Suomi jäänee sunnuntaista alkaen ensi viikon alkupuolelle ko. matalapainesysteemin eteläpuoliseen viileähköön länsivirtausalueeseen, jossa kuurottaiset sateet ja poutajaksot vaihtelevat nopeasti. Siinä tilanteessa päivälämpötilat ovat +20 asteen tienoilla ja sateessa +15 asteen vaiheilla. Yölämpötilat pysyvät pääasiassa +10 ja +15 asteen välillä siten, että etelärannikolla on lämpimintä lämpimän meren ansiosta... Nämä la - su alkavat runsaat sateet auttavat sitten lopulta sienikautta kunnon alkuun ja itse asiassa uutisten mukaan esim. herkkutatteja on ilmaantunut jo nyt.

No comments: